Det koster å være sunn!
Begynte forrige mandag og har sikkert brukt 4000 i mat. Greit nok noe av det er engangsinvesteringer, men halleluja. Jeg blir jo ruinert hver gang jeg er på en matbutikk :p
Og ikke minst, matlaging! Jeg har aldri i hele mitt liv stått så mye på kjøkkenet! Står der sikkert en time hver dag :eek:
Hva med dere? Hvordan rekker dere alt?:eek: Jeg er ofte ikke hjemme før kl 17, så matlaging i ja, gud vet hvor lenge. Plutselig er dagen borte. Og all den oppvasken til den maten og. Jeg skal kjøpe meg en thai!
Og hvordan handler dere inn? Kan jo faen ikke bruke 4000 per uke i mat...:p
Men ja, alt mulig. Middager hver dag (som for seg sikkert koster 200 hver) masse ingredienser til brødbaking, masse fløte, masse grønnsaker, ketolyse-bakemiks, ketolyse proteinpulver og alle de tablettene og ja.. mat generelt!
Jeg har også handlet masse de siste to ukene. De første dagene var jeg ganske sparsom med innkjøp, men så fant jeg ut jeg ville satse skikkelig på dette, og har brukt en del penger på helsekost, matbutikk og iherb. Men en del av det er varer jeg har veldig lenge. F.eks bakepro kostet nesten 200 kr, men regner med jeg har den en stund!
200 til middag hver dag????????????? Hva spiser du da? Froskelår?
Svine- og nakkekoteletter på Kiwi til 29,- for 5 koteletter. Middag i to dager + lunsj. Egg - First Price. Bacon - First Price... osv osv.
Det der gjorde jeg og.. Og mesteparten av den maten går jo rett i søpla fordi du blir mett fortere enn aua når du er i butikk. Jeg pleide å kaste masse fløte før, men har i det siste kuttet det ut og bruker rømme som varer noe lengre. kjøtt blei forderva i mitt kjøleskap fordi jeg satt å spiste rester så ofte. Posjonsberegner i dag en ukedags kjøttmengdeposjon til 100g rått. For kjøttdeig er det ca 66g stekt og for hele fileter er det ca 75g. Jeg har fett tilsvarende 4ss olivenolje (400kcal) til hvert måltid enten som olje, majones eller rømme. Du kan steke det meste på søndag og putte noe av det i fryseren, noe i kjøleskapet. Til middag på ukedager nå for tiden bruker jeg Karins brød med masse majones og en av reker, leverpostei, makrell-i-tomat. Pleier å spise den før jeg drar fra jobben og da kan jeg leke pappa så fort jeg kommer hjem og heller spise vaniljeseterrømme med nøtter/bringebør som kvelds senere.
Jeg ligger vel på 77kr i løpet av en ukedag og 120kr på en helgedag. Det er i helgedagene jeg står på kjøkkenet og da lager jeg skikklig god varmmat i tillegg til å steke opp kjøtt til ukedagene. Jeg fryser ned det jeg ikke skal spise de neste 2 dagene og tar ut ettersom jeg trenger. Det kan man fint gjøre med en del sauser of tilbredte grønnsaker og. Skikkelig deilig å slippe å lage maten, men slenge det i microen akkurat som om man hadde kjøpt Fjordland. (og det smaker bedre)
når man først begynner, bruker man mye mer penger på tull (ikke frekkt ment) enn hva man gjør når man har kommet mer inn i det. jeg kjøpte alt mulig rart, for så å finne ut at jeg faktisk ikke trengte halvparten..
nå har jeg begynnt på lavkarbo igjen etter et par måneder pause, og nå har jeg vel brukt ca 700 kr på å fylle fryseren med grønnsaker, kylling, div kjøtt og fisk.. så det jeg trenger fremmover nå er bare småting, som eks fløte, rømme, egg osv.. jeg anbefaler å gjøre det sånn, kjøp inn masse av ting du fryser ned, så er det bare å ta opp. har fungert supert til meg som til tider har stram økonomi.
og jeg bruker faktisk mindre penger når jeg går på lavkarbo enn hva jeg gjør til vanlig.. :)
Jeg har også mye greier i skapet som ligger mer eller mindre urørt siden LCHF oppstart for et par år siden... Og så klart noen ting som jeg fant ut var uunnværlige for meg, som jeg har måttet handle inn nytt av igjen og igjen.
Suppe er fin lavkarbomiddag til en billig penge! Mange gode varianter. Krever ingen spesialingredienser. Løk, kraft, grønnsak(er), fløte og krydder så kan du lage mye. Stavmikser er nødvendig!
Søk på oppskriftene i forumet. Jeg lager ofte tomatsuppe eller blomkålsuppe med biter av bacon, kylling eller kjøttdeig oppi. Når du har lært å lage supper fra bunnen av er det lett å eksperimentere. Jeg koker suppe på det meste etterhvert. Og man holder seg mett på en god og feit suppe!
En time hver dag på å lage mat, hva lager du da? Middag her i huset tar maks 15 minutter -
koke grønnsaker: 5 minutt (varmer vannet i vannkokeren først, da koker det tvert det er i kjelen, for ikke å snakke om tids- og energisparingen :))
Evt saus: 5 minutt, samme prinsipp, forkokt vann, fløte, krydder, tykning osv. Eller smeltet smør avhengig av proteinkilde
Kjøtt/fisk/fugl: 5-7 minutter steking i panna - voila!
Frokost/lunsj: 5 minutter feks røykalaks (18 kr for 100 g rema, jeg bruker 50 g pr porsjon) og et par egg til eggerøre.
eventuelt hive alt i ildfastform og gratinere mens jeg gjør andre ting :)
Handler rimelig protein på rema stort sett, ellers når det er tilbud. Fryser er en fin ting :) Rema selger nå kyllingfilet i store pakker til ca 85 kr kiloen, som er det laveste jeg har funnet! IKKE kjøp 2-pakk, den koster enormt mye mer pr kilo!
Mega/Ica og andre har 40% på frukt/salat/grønnsaker med jevne mellomrom.
Dette handler om trening, du blir etterhvert dreven i å finne gode tilbud på rene proteinkilder og grønnsaker, du MÅ ikke drikke en boks fløte hver dag - ei heller en halv pose majones :) Du MÅ ikke ha alle bakevarene heller, men kjøper du først bakevarer, varer de jo i evigheter om du ikke da baker mange ganger i uka...
Tips er å ikke handle når du kommer rett fra jobb og er sliten og kanskje litt sulten, men planlegge shoppingen litt - kanskje handle hver lørdag? Samle på reklamebilagene som kommer fra alle matbutikkene og plukke ut tilbud på typiske lavkarbovarer. :)
Om du ikke bor altfor langt unna svenskegrensa, så er det masse å spare på å kjøpe proteinkilder der. Jeg hamster kjøttdeig og frossen kyllingfilet der de gangene jeg er der. Ofte jeg tar med meg 15-20 kg kjøttdeig om gangen, bare håper på at vi ikke blir stoppa av tollen :p Ost og egg kjøper jeg også der :)
Den siste mnd har jeg bare hatt 680 kr å bruke på mat til meg og dattera mi, og det har gått helt fint pga lageret jeg har med kjøtt/grønnsaksvarer i fryseren :)
55 kr for nakkekoteletter. 40 for stor pakke fløte. 20 kr for creme fraiche/rømme. 40 kr i blomkål og brokkoli for å lage mos.
Så middag til sønnen min som er verdens mest kresne og han spiser ikke ketogen kost for å si det sånn. Så blir det vel 50 kr i middag til han også.
Der har vi 200 kr.. Da har vi middag for én dag.
En time på kjøkkenet går fort siden sambo ikke liker frossen grønnsaksblanding. Han spiser bare mos :mad: Så det tar jo fort en halvtime å lage den mosen, kvarter på kjøtt og saus og kvarter på masse oppvask.
Men jeg blir vel mer rutinert etterhvert tenker jeg :)
Du kommer inn i det etterhvert, skal du se. Dersom du setter opp ukesmeny og handler inn etter den kan du spare mye penger. Da kan du bruke samme ingrediensene flere dager på rad, så blir de ikke ødelagte.
Jeg kutter opp blomkål/broccoli i passe biter i en bolle, tar lokk/plast over og setter 4-8 min, avhengig av mengden, i mikro på full guffe.
Skjærer 4-5 skiver smør med ostehøvel og har oppi sammen med evnt krydder og fløte/fetaost/smørost osv. Stavmikser på full guffe tar under et min. Ferdig! Tar maks 15 min om det er mye grønnsaker å rense/kutte!
Mens grønnsakene står i mikroen, gjør jeg andre middagsrelaterte ting som å steke ferdig kjøttet!
Det tar nok av og til bortimot en time fra jeg begynner å lage middag til den er ferdig, men det er fordi den skal stå i ovnen så og så lenge eller koke en stund etc, og da gjør jeg jo andre ting i mellomtiden.
Om du bruker litt ekstra tid feks på søndagen til å lage stoooore porsjoner, kan du fryse ned og ha ferdig til travle ukedager!:D
Se gjerne på Gerds midagsoppskrifter. De aller fleste kan fryses.
Her i huset er vi 4 stykker med ganske forskjellige matpreferanser. Ikke alle får det osm de vil hver dag, for å si det sånn. Men rent kjøtt/kylling og pølser av alle slag spiser vi alle sammen. Så er det bare å variere tilbehøret etter hvem som vil ha blomkålmos, potetmos, poteter, ris, pasta, salat osv. Trenger ikke bli noe dyrere det!
Om min sønn skulle ha egen middag hver dag, hadde han jammen meg fått betale den selv! (Og det hender det faktisk at han gjør)
Pointer; På prix har de blomkål til mye lavere pris. Blomkålprisen på rema er hinsides all fonuft.
De har også billige nakkekoteletter, billig kjøttdeig, billige karbonader (men det skal jo ikke du ha - kanskje noe for din sønn) etc etc.
Nå vet ikke jeg hva du bruker fløten til, men jeg bruker kanskje en pakke i uka. En sånn liten altså (men det er mye mer økonomsk å kjøpe de store om man bruker mye fløte). Kanskje. Det hender jeg må fryse ned resten som jeg kan bruke i mos og sånn etterhvert. Det samme gjelder for rømme. Husk at det er ikke om å gjøre å dæsje mest mulig fett i maten, det er om å gjøre å få en energibalanse mellom fett og karbohydrater. Uansett, 40 kroner, 1 pk i uka = 5,7 pr dag. 20/7 = 2,85 pr dag for rømme. Dette er jo bare ca. tall, aner jo ikke hvor mye du bruker.
200 kr. i middag? Spiser du en hel pose 2-kgskoteletter til en middag? Det samme med rømme og sånn...Så forholdstallet i følge denne middagen burde jo bli litt mindre.
Kjøp på tilbud, kjøp first price, x-tra og euroshopper. Er grensehandel akutelt så gjør det. Se i tilbudsavisene og kjøp deretter, planlegg menyen litt. Mye å spare på å bruke en time på å planlegge ukas mat istede for å handle på innfall.
Har du sett de der kuponggærningene i USA? De handler KUN på kuponger og får ofte penger igjen. De bruker sånn ti timer i uka på å planlegge handlingen sin, og tre timer på å handle. Men de greier det, og slipper å betale noe, selv om de handler for 2-3 tusen dollar. PLANLEGGING er stikkordet:p
Sønnen din...eh...du føler ikke at du gjør han en bjørnetjeneste med å lage han EGEN middag hver bidige dag? Nå er ikke jeg hundre altså, men jeg husker meget godt at vi måtte spise det som ble satt på bordet eller la være. Ingen laga noe ekstra, og selv om jeg noen ganger lot være så er det en finfin greie å føre videre - "Idag lager man mat jeg vil ha og i morgen lager vi mat du vil ha". Tipper dessuten om han blir oppfordret til å prøve å spise litt annen kost at han kanskje tipper over, for lavkarbokost av vanlige matvarer er smaksfulle.
Og samboere din. Kjøp en pakke frosne blomkål og brokkolibuketter. Tin den i skjul og lag mos av den. Se om han sier noe. Ett triks jeg lærte av min mor da hun hadde kjøpt appelsinsyltetøy til min far som kun likte appelsinmarmelade. Så hun helte syltetøyet over på marmeladeglass og det var jo den beste marmeladen han hadde smakt.
Hvilket bringer meg over til neste punkt: Du trenger ikke bakemiks, bakepro og diverse. Greit, det kan være greit å ha en pakke sukrin i skapet, men 1)det kan være greit å holde seg unna brøderstatninger i ett par uker når man begynner, og 2)etter min mening så smaker det aller aller meste av lavkarbobrøderstatninger og bakeverk ganske ille så den bakeinteressen dabber ganske fort av. Spesielt når man oppdager at man ikke trenger bakevarer:). For all del, alle må jo få prøve å bake, men å stappe skapet fullt av glutenmel og fiberhusk, JBKJM, soyamel, kokosmel, mandelmel, bakemiks, bakepro, proteinpulver, osv på en gang blir jo både en dyr affære og litt unødvendig - varene varer jo lenge, og det går an å kjøpe opp etterhvert om man absolutt må ha det.
Har ikke så veldig mye annet enn diverse frø, soyaprotein (bruker å ha det oppi saus blant annet), bakemiks og kruskakli :) Jeg er ingen baker og kommer aldri til å bli :P
Jeg koker ofte opp en stor porsjon grønnsaker og putter restene i kjøleskapet. Så varmer jeg det bare opp og lager mos av det etterpå.
Jeg smaker ikke forskjell..
Du trenger ikke forsvare noe som helst, vet hvordan det kan være. Min sønn var også gjennom hele mølla fra han var 13 måneder(først da vi fikk hjelp. Hysterisk mamma, må vite:p) og det ble jammen meg folk av han også! Vi valgte å ikke høre på de som ville gjøre han til en sær raring med masse fokus på mat og måltider og heller ha litt is i magen, og det har betalt seg bigtime!:)
Han blir 18 om noen uker, er 193cm høy og en flott, muskuløs snekkerlærling!:love:
Ja det begynner å bli nok nå egentlig. Men jeg har vært alenemor stort sett hele tiden så da blir det ikke like enkelt å ta kampene. Men nå har jeg en mann i hus som er litt mer tålmodig enn meg, så vi får se hva som skjer :)
Godt du får hjelp!:klem:
Men tro meg, av og til hadde det vært enklere å gjøre den jobben alene! Vi var nemlig langt fra enige om hvordan dette skulle gjøres, hvor strenge vi skulle være osv. Klarte heldigvis å holde de fleste diskusjonene unna sønnens ører og selv om han ikke er mest avansert i matveien i dag heller, kan han i hvert fall gå bort til middag uten å ha med matpakke!;)
Jeg begynte med lavkarbo for en liten mnd siden, og kan si at matbudsjettet har gått litt opp, men ikke mye! Særlig i starten er det litt prøving og feiling (og kasting av mat :( ), men nå begynner vi å finne våre favoritter :) Før kunne jeg spise to kyllingfileter, masse ris og saus + salat til middag. Nå spiser jeg ikke engang opp 1 kyllingfilet, risen er erstattet med brokkoli og sausen lages fra bunn. Alt i alt er det faktisk litt billigere... Frokosten og lunchen er kanskje litt dyrere enn før, men kan ikke si jeg merker det noe særlig (og jeg er student!)
Før laget samboeren min all maten, men nå har jeg begynt å hjelpe til litt for å være sikker på at jeg får rett mat :p Favoritten for øyeblikket er tacosalat. Da lager vi en herlig salat (minimais, spinat, tomat, agurk++), og steker kjøttdeig (krydre godt!) og har på tacosaus, rømme og ost. Herlig! Tar i underkant av 10 min...
Ellers steiker vi gjerne kjøtt, kylling eller fisk og koker grønnsaker eller lager salat. Noen ganger lager vi frityrstekt sellerirot. Det tar ca 15 min totalt...
Må si at vi bruker mye mer tid på oppvask enn matlaging :p Mest fordi vi ikke har oppvaskmaskin eller noe sted å stable alt. :p
Jeg har alltid vært glad i matlaging, og tida jeg bruker på kjøkkenet i dag er iallefall ikke mer enn den jeg brukte i mine høykarbodager.
Jeg har en veldig dårlig økonomi, og vi er en stor familie med fem voksne her.
Vi er alle enige om at vi ikke ønsker å spise dårlig, men selv med en såpass stor familie og et veldig variert kosthold (som også tar hensyn til en aktiv idrettsutøver, en som hater absolutt alle løkprodukter og en som ikke spiser grønnsaker av noe slag)med dessert opptil flere ganger i uka, så bruker vi ca 9500 i måneden, og det er da inkludert hygieneprodukter.
Jeg bruker også mye fløte, CF, kesam, rømme og CC. Vi kommer opp i ca 300 i uka.
Jeg passer hele tiden på å handle inn billige råvarer, f.eks. egg kjøper vi konsekvent first price (vi bruker ca 100 egg i uka!). Det samme med bacon og skinke. Har alltid et rikt utvalg i fryseren av frossen fisk av ymse slag, billig kjøtt (kjøper alltid inn i stort når det er tilbud), grønnsaker og bær.
Etter mitt vett er noe av det dyreste man kan gjøre å gå i butikken og handle når man er sulten og MÅ ha mat og ikke minst; det å kaste mat.
Jeg er gjerrig.
Handler stort inn 1 gang i uka. Berekner maten nokså nøye, og rester blir oppbevart i kjøleskapet og brukt i maten en av de påfølgende dagene.
Supper er billig mat og det har vi ofte en gang i uka eller så.
Bønner, linser og kikerter er svært billig om man handler i innvandrerbutikker. Jeg ligger mellom 40 og 50 karber pr dag, og kan trygt bruke bønner i maten siden de har en svært lav GI. Dette drøyer maten enormt.
Gjengen min er veldig glad i kaker, så jeg baker kake ca en gang i uka, men selv med såpass hyppig baking, så varer JBKM, sukrin, stevia, etc., veldig lenge.
Vi har cottage cheese vafler til lunsj stort sett daglig, og spiser selvplukka bær på dem. Har jeg ikke nok bær, så kjøper jeg av de frosne. Passer igjen på å kjøpe inn mange bærposer når det er tilbud på dem.
Jeg baker 4 proteinbrød i uka, og spanderer grov spelt (32,90 pr.kg) i pizzabunner. Jeg bruker 2 pakker kvitseidsmør i uka, + jeg bruker linfrøolje, rapsolje og olivenolje av god kvalitet. Middagen vår består alltid av minimum tre typer grønt, kjøtt eller fisk og hjemmelagede sauser.
3 av oss spiser i tillegg daglig frukt.
Kostholdet vårt ligger på omtrent det samme nå som det gjorde før.
Helt til slutt, et lite tips; en stavmixer er et nesten uunværlig hjelpemiddel på kjøkkenet og spesielt siden du lager mos til mannen din ofte. Med stavmixerens hjelp tar det meg ikke mer enn et par minutter å lage mos av de kokte grønnsakene.
Nå har jeg satt opp månedsmeny fram til 12 oktober. Sist storhandel handlet vi middager for en måned og betalte da 2000. Det var inkludert en del pålegg og andre husting. Vi har suplert med litt egg, bacon og grønnsaker samt pålegg resten av måneden. Totalt har vi kanskje brukt 2500 på middager til hele familien denne perioden. Da kommer pålegg og dopapir o.l utenom. Så det går ann :)
Jeg har levd lavkarbo siden 2004, og har enda tilgode å bruke lenger tid på middag enn jeg gjorde på høykarbo. Som regel bruker jeg ca halvparten av tida.
Grønnsaker trenger bare maks 10min koketid, mens ris, poteter osv trenger 20-30. Sier seg selv at det går kjappere.
Den dagen Lille Gubben ikke vil spise det jeg setter på bordet får han lage seg mat sjøl. Jeg er ikke så streng med ungene, men voksne mennesker - ærlig talt.
Jeg bruker mer penger, så enig med ts! Huff, men det er jo så mye godt. Egg går det mye av til å lage helgekos som is, egg til frokost, pannekaker, bacon/egg og å bake proteinbrød 1-2 ganger i uken. Kjøper bare økologiske egg og ikke de fra First price, det er jo viktig at hønene har det godt og er glade:o
Så er det Udo`s choice, kosttilskudd, vaniljepulver, kokosolje (ikke minst!) som jeg bruker mye av og tja...pengene går og går. Hadde jeg ikke vært student, hadde jeg nok kjøpt mye økologisk kjøtt og bacon i stedet, synd det er så dyrt
Sjekk ut om det er et gårdsutsalg eller lignende i nærheten av der du bor. De har som regel mye billigere egg og grønnsaker og kjempebra utvalg. Bor selv på ganddal i Sandnes og Skjæveland gårdsutsalg er 5 min unna. Ett brett egg 45 kr (30stk) og de har sinnsykt mye og gode grønnsaker! Handler inn ca en gang i uka og grønnsakene holder seg også friske mye lengre enn de som er kjøpt på butikk merker jeg..
Jeg føler med deg, men vil også trøste deg med at det går seg til. I begynnelsen kjøper en mye unyttig og nye ting som en igrunnen ikke liker eller har bruk for, belive me..... men etter hvert så finner du ut hva du liker å bruke og hva som går til i matlaginga di, så da blir det billigere. Bruker du fløte så kan du bytte til den laktosefrie, den har mye lenger holdbarhet enn den vanlige og ikke så mye dyrere, en slipper iallefall at den går ut på dato neste uke. Det er også lurt å lage seg en meny for 1 uke eller for sønd -torsd. finn ut hva du liker å lage, hva du liker å spise. Lag meny utifra dette. Bak deg et lavkarbo brød til å ha som niste, kan skjæres i skiver og fryses, ta opp etterhvert, men brødet holder seg godt i ca 1 uke i kjølesap. Lag vafler eller pannekaker til å fylle med ost/skinke etc... ovnspannekake med bacon, supper, kaffelatte av eggemelk, ja kun fantasi og smak som begrenser. Søk rundt på forumet eller les på blogger og lag deg en dagsmeny eller ukes meny utifra dette, men hold det enkelt i starten og utvid etterhvert. Ellers har du lett for å bli ruinert og forvirret. Ønsker deg lykke til og håper at det går seg til etterhvert for deg også:D
Hvordan klarer du dette? Jeg har aldri brukt så lite matpenger før:)
Men det gikk jo med noen få hundrelapper på innkjøp av lavkarboprudukter først. Eks fiberhusk, Johannesbrøbkjernemel m.m. Men det holder lenge:)
Og alle retter er så lette og raske å lage at jeg ikke skjønner hvorfor jeg var så glad i Toro:eek:
Antakelig det, ja:)
Også var jeg jo så sikker på at det var myye enklere enn å lage noe fra bunnen...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.