Folkens - hva mener dere - er det for "mye" lavkarbo i mediene nå? Risikerer vi å gjøre alle andre "drittlei"?
Jeg går fra det ene standpunktet til det andre om dagen, og lurer litt på hvordan vi kan trekke frem nye elementer i debatten.
Debatten på NRK fikk jeg delvis med meg for jeg var i Danmark, men jeg var i dialog litt med NRK om tips tli deltakere o.a.
Kenn gjorde en bra figur, men skulle gjerne vært litt mer offensiv på slutten. Mannen fra Drammen, Karlsen var det vel, var fantastisk! Slike vitnesbyrd er alltid sterke ...
Men hva tror dere - ble dette en debatt som vant nye tilhengere?
Jeg opplever at folk flest prøver å "harselere" litt med meg nå etter at det har stått så mye i mediene om lavkarbo. Daglig må jeg "forsvare" kostholdet mitt, og det er årsaken til at jeg har lest meg kraftig opp på emnet. Det igjen gjør meg trygg på at det jeg gjør er rett for meg.
Jeg har fått høre at jeg er uhøflig i selskaper, folk lurer på når jeg skal spise "normalt" igjen, at blodårene mine snart er tette osv. Heldigvis klarer jeg å svare godt for meg, slik at de trekker påstanden sin og sier at de "tuller", eller lignende.
Jeg føler at det er veldig mye fokus akkurat nå, og jeg blir oppgitt når f.eks. NRK drar inn en toppidrettsutøver som ikke har satt seg inn i lavkarbokosthold og at folk flest heller ikke kan spise det toppidrettsutøvere spiser pga. at de trener enormt mye. Det er vel stort sett hvermannsen som skal opplyses om hvordan man bør spise?
Samtidig føler jeg at lavkarbo må tilpasses hvert enkelt individ. Min mann har prøvd ketolysedietten, han gikk ned i vekt, men kolesterolverdiene ble katastrofale for en så ung mann. Han spiser fremdeles moderat lavkarbo, men tåler ikke noe mettet fett før kolesterolet fyker i taket. Ved moderat lavkarbo ala middelhavskost, altså uten mettet fett i form av dyrefett og melkefett, går kolesterolet ned og verdiene ser bedre ut. Jeg derimot kan spise alt mulig og kolesterolverdiene mine er fantastiske.
Legen min er heller ikke overlykkelig over kostholdet mitt, basert på det han har lest selv, han har ikke spurt meg nøyaktig hva jeg spiser eller hva jeg spiste før. Men han har slått seg til ro med at jeg har funnet det som fungerer for meg. 25 kilo mindre på kroppen, mer trening, mer overskudd, mindre betennelsestilstander i kroppen, sluttet med allergimedisin året rundt, mye bedre mage- tarmfunksjon, kan da ikke være feil for meg, ergo sier jeg ofte at jeg er allergisk mot karbohydrater.
Jeg vet ikke, men folk blir hvertfall overrasket når de ser meg og lurer på hva i all verden jeg har gjort for å gå ned i vekt, men de blir skeptiske når jeg forteller dem hvordan. Jeg prøver å fortelle hva jeg spiser slik at de skjønner at de at det ikke er bacon med rømme, avocado med majones til frokost. Det er vel kanskje vi som lever slik som må overbevise folk om at det ikke handler om å drikke rømme eller la alt flyte i fett.
Så ja, jeg er litt lei av alt fokuset, men med debatt så blir jo folk mer opplyst om hvordan det egentlig fungerer. Jeg anbefaler alle som tviler om å lese Andreas Eenfeldt sin bok, Kostrevolusjonen. Den er så lettfattelig skrevet at alle kan forstå hva lavkarbo dreier seg om.
Dette var en viktig debatt siden den var (som en av de få) balansert. Ellers preges mediadebatten veldig av lavkarbomyter (og det burde vi konsekvent kalle dem) og det ødelegger for spredning av fakta.
De største lavkarbomytene er
alle spiser egg og bacon og fløte helle tiden
man spiser store mengder med kjøtt
bær og frukt og store mengder grønnsaker er bannlyst
I debatten var dette synet framsatt av damen i panelet, helt til venstre.
Når statens eksperter får lov til å argumentere mot lavkarbomytene i stedet for de gjennomtenkte variantene så vinner statens eksperter fram. Selvfølgelig.
Jeg mener man ville fremme lavkarbo som helhet mye mer gjennom å fokusere på de aspektene som er felles (grønnsaker er sunt, rene matvarer er sunt, fisk er sunn - også fet fisk, å kutte sukker, brus, ferdigmat og tomme kalorier er sunt) og heller sekundær grad angripe melhegemoniet (der er det masse vitenskap å ta av; blodsukkervirkningen, fytater og økende mengde cøliaikere f.eks.) og preke begrensning av ris og potet med argumentet at dette er en form for tomme kalorier.
Jeg er veldig lei av alt mediaomtale!
Spesielt alle disse uvitende mennesker som uttaler seg, og disse uvitende uttallelser er dette som mennesker på gata tar med seg!
Jeg har vært på lavkarbo denne gangen i nesten et år, er ennå ikke hjernedød, har den beste fysikken noen gang i livet og lite andre problemer i kroppen, i hvert fall ikke noe som har med lavkarbo å gjøre. har gått mer en 30 kg ned, og er slankere enn jeg har vært siden jeg var 14....
Men er lei av å måtte forsvare meg på jobb, hos fysiotherapeuten, og alle andre plass jeg møter mennesker!
Har heldigvis en lege som er positive, men siden alt går så bra med meg, er jeg nesten aldre der!
Men jeg ser også at det er mange som gjør lavkarbo på grunn av mote.. og som gjør akkuratt dette som omdommelse i avisene sier, spise kjøtt og fett og ikke grønnsaker eller andre ting som de trenger i kroppen sin..
Det er vel noe som heter "all PR er god PR"? Selv om man med det massive fokuset på lavkarbokosthold i media produserer kunnskapsløse, erfaringsløse og aggressive motstandere mot lavkarbo, trigger man samtidig mange mennesker til å tenke nytt og søke opp mer faktabasert kunnskap om lavkarbo. (Jeg blir alltid trigget til å søke informasjon om noe så mange er så utrolig aggressivt IMOT hehe)
Nei, jeg synes ikke det er for mye. Jeg synes debatten har utviklet seg kraftig det siste året fra at det er "farlig" - til at det nå ikke er bærekraftig og spise lavkarbo - noe jeg synes er helt greit. Motparten mangler saklige argumenter og tyr til den enkelte lavkarbospisers "ansvar for verdens befolkning" :lol:
Dessuten har vi nå i dag et STORT antall gode blogger om lavkarbokosthold. Espen Rostrup og Thomas Geisners faglige bidrag med bakgrunn i hjertemedisin anser jeg som uvurderlig i kampen for å få ut så korrekt kunnskap om lavkarbo som mulig. Dette har jo skjedd bare det siste halvåret/året! Kenn, Pål Jåbekk, Vegard Lysne, Hexeberg, Dag Viljen osv osv osv - det finnes nå et stort antall mennesker jeg anser som "fagpersoner" med hver sin bakgrunn som snakker saklig og faktabasert om lavkarbo fra hvert sitt ståsted. Helt fantastisk!
For to år siden da jeg startet min lavkarbokarriere, var det stort sett lavkarbo.no og bøker fra skaldeman, Torkild Andersen, Atkins og Fedon som var der jeg hentet informasjon (joda, det fantes nok andre der også, men de var ikke så lette og finne for en uerfaren lowcarber). Noen fine blogger på nett med mange oppskrifter.
Dette går nok veien, fortsett med den jobben dere gjør i Lille Måne med og spre faktabasert kunnskap så går nok dette veien. Det er begrenset hvor lenge statens ernæringsråd kan sende Drevon inn i debatter før de begynner og se at dette går litt gærne veien, og må begynne sakte men sikkert og gjøre justeringer på sine anbefalinger, eller ihvertfall i større grad presisere disse.
Det er begrenset hvor lenge man kan se ut som "komiske ali" - også for de som i staten har ansvaret for ernæringsrådene som gis. Sitter Drevon i statens ernæringsråd? Hvorfor er de ikke mer aktive med i debatten selv?
Når det gjelder debatten synes jeg lavkarbofolka var kjempeflinke! De var rolige og saklige, lot seg ikke hisse opp - med unntak av Fedon som endelig eksploderte mot Drevons arrogante atferd hehe - og Kenn som også fikk sagt hva han mente om Drevons arroganse.
Nei, synes ikke det er for mye. Har hørt mye "er så drittlei alt maset om lavkarbo" i det siste, og jeg tror at mange er drittlei fordi det er ubehagelig å måtte tenke over at de oppleste sannhetene om kosthold ikke er så sanne likevel.
Jeg tror flere har blitt nysgjerrige på lavkarbo, og med så utrolig mange suksesshistorier det finnes om lavkarbo er det ingen tvil om at flere vil prøve samme metode for å bli kvitt de samme plagene.
Jeg har fått et inntrykk av at all mediafokuseringen har ført til at mange nå kaster seg ut på "lavkarbokjøret" kun basert på informasjon fra en unyansert artikkel i et blad, eller en oppstykket tv-debatt (Jeg kjenner ihvertfall flere) uten å ane hva de egentlig driver med. Jeg frykter dette vil føre til mange mislykkede forsøk, og kanskje enda mer "kjøtt på benet" til lavkarbo-motstanderene.
Vi har hatt noen år hvor "alle" har visst at fett er farlig, og i debatter har det vært lett å latterliggjøre Fedon, Viljen Polezynski og andre. (De har ofte ikke fått tid/lov til å fullføre argumentasjonen, noe som kan gjøre at man blir frustrert og flere vil da oppfatte at man er aggressiv og ikke trygg.) Det har "kostholdseksperter" kunnet gjøre uten å måtte vise til hvorfor egne råd og meninger er "riktige" siden det har vært vedtatte sannheter. Det var jo bare idioter som trodde på de som kom med andre sannheter. Og om disse idiotene i tillegg prøvde å følge rådene, så ville de jo enten dø eller bli skikkelig dårlige om ikke de gikk tilbake til et fornuftig kosthold. Alle eksperter trodde det var en døgnflue som ville dø ut av seg selv.
Nå har de plutselig våknet opp i en annen virkelighet. Det er mange som har levd på en aller annen variant av lavkarbokosthold i flere år. Som rapporterer at de ikke er blitt syke, mange er faktisk friskere. Blodprøver for mange viser også veldig gode verdier. Det er ikke umulig å spise lavkarbo for resten av livet selv om de trodde/visste ingen ville holde ut med så "kjedelig" mat. Hjernen har ikke visnet bort heller. Til og med idrettsutøvere kan vise til O2 opptak og utholdenhet som ikke skulle være mulig.
De slipper ikke lenger unna med latterliggjøring og ubegrunnede påstander.
Jeg tror det er viktig å stå i debatten som er nå. Ja, flere kommer til å prøve noe som de tror er lavkarbo uten å sette seg inn i det. Noen kommer til å si at det ikke virker og andre kommer til å prøve å finne ut av sammenhenger og lære mye.
Media "hiver" seg på en stund, og jeg håper også fornuftige stemmer kommer frem i det informasjonskaoset som er om dagen.
Overskriftene med krigstyper vil forsvinne/minskes etter en stund (og av mange glemmes fordi andre overskrifter tar plassen). Noen siler informasjon bedre enn andre. Behov og ønske for å søke mere kunnskap er også forskjellig. Det er det ikke noe å gjøre med. Men jeg mener bestemt at det er behov for at lavkarbosiden er med på det som skjer om dagen.
Helt ærlig? Jeg kaster ikke bort et minutt av tida mi på å lese "aviser" som VG og Dagbladet, det hender jeg ser en og annen overskrift i forbifarten, og så klart så blir det referert til i f.eks programmer som Nytt på Nytt. Samtidig er jeg provosert over at man kan smøre lettbeinte artikler om kosthold på forsiden av Norges største aviser dag ut og dag inn inntil det latterlige, når det faktisk skjer ting dere ute i verden som er nyheter.
Jeg har ikke merket noen reaksjoner fra folk, men så har jeg levd på dette kostholdet nå i årevis, og de jeg kjenner vet at jeg vet hva jeg driver med, og jeg har heller ingen så trangsynte folk i min omgangskrets at de tar tabloidene særlig på alvor. Jeg går egentlig bare i vente på at nevnte aviser kommer i a4-format på glossa papir med ukentelige utgivelser, sånn at man slipper at de tar opp plassen for de seriøse aktørene.
Men, som noen sier over her -all reklame er god reklame. Jeg mener, hvorfor stemmer så mange folk på et parti som FrP? :cool: (og dette sier jeg som et eksempel, ikke for å starten noen politisk meningsutveksling, altså).
Det som forundrer meg, er at det er så mye fokus på dette i media her i Norge. Mens i Europa er fokuset på en nær forestående økonomisk krise som vi absolutt ikke er forsikret mot her i Norge.....
Det er det her i Norge også, om man leser aviser som ikke kamuflerer seg som en blanding av KK og Se og Hør. Aftenposten, Dagsavisen og Morgenbladet, f.eks.
Gidder ikke bry meg med å lese det, for stort sett er det bare skremselspropaganda MOT lavkarbo, og det er jeg gått lei av å lese. Dette funker for meg, så får resten av verden gjøre og spise som dem vil :D
JA. Og ikkje berre alle andre. Eg er drittlei, eg også.
Debatten på NRK1 var bra, da.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.