Jeg har nå kjørt periodisk faste i 3 uker nå, gått ned 1 kg i uka så langt. Har i utgangspunktet ikke mye jeg trenger å gå ned, men vil få fram six-packen igjen, noe som trolig innebærer å gå ned 5 kg til. Periodisk faste går i korte trekk ut på å droppe frokost og å spise en tidlig kveldsmat. Alt matinntak bør skje innenfor et vindu på 6-10 timer (litt liberal her), noe som for meg passer utmerket siden jeg aldri har likt nattmat eller frokost. Første måltid spiser jeg 11.30-12.00 på jobb, siste måltid 18.00-20.00 som regel (litt slakk i helgene). Det eneste jeg må passe på er å innta mer proteiner enn jeg bruker (spesielt ved siste måltid på kvelden) samt å trene regelmessig styrke for å beholde muskelmasse så ikke den og "slankes" bort. Jeg spiser det samme som før, blir god og mett til hvert måltid, bruker mye bremykt, olivenolje, rapsolje, grønnsaker (både over og under jorda, men tilbakeholden med potet) og fete meieriprodukter samt endel fet fisk\omega 3, nøtter, og frukt\bærspiser lite kornprodukter, ris og pasta og svært lite sukker. Det er ikke på noen måte farlig å leve sånn, mennesket har levd sånn gjennom milioner av år, jeg ender ofte opp i lett ketose når det nærmer seg første måltid igjen (ligger sjelden i ketose ellers).
Ypperlig måte å spise på som bør testes av de som ikke liker\trenger frokost og sliter med vektnedgangen.
Jeg startet med periodisk faste for nesten 3 uker siden jeg og. Har valgt å ha spisevindu fra 15:00-23:00, da det passer meg best i forhold til forelesninger og jobbtider. Starter aldri før kl 10:00, og er ofte ferdig på jobb kl 03:00.
Noen ganger har jeg tatt en skje cocosa når jeg står opp (og C-vitamin og magnesium). Ellers går det i kaffe og vann fram til første måltid.
Cocosaen tror jeg kan være en god idé, da den akselererer keton-produksjonen, slik at det blir lettere å holde sulten i sjakk frem til første måltid.
Spiste slik før, men syntes det var litt vanskelig mht treninga.. Var ikke noe særlig med intervallspinning på tom mage.. Ikke harde styrkeøkter heller. Følte liksom prestasjonen ikke akkurat var helt på topp.
Nå spiser jeg litt før trening og litt etter og venter til jeg blir sulten med dagens første skikkelige måltid.. sånn sett blir det på en måte IF, men ikke helt:)
Jeg har endt opp med å spise slik mer eller mindre ubevist. Har rett og valgt å spise når jeg er sulten. For meg betyr det lunsj rundt kl 12:00, og middag rundt kl 18:00. Ut over det er jeg rett og slett ikke sulten. For meg har dette fungert veldig bra, men siden jeg egentlig ikke har prøvd noe annet, så vet jeg jo egentlig ikke om mer mat hadde fungert bedre:)
Artig å høre at flere har erfaringer med det. "Ekspertene" anebfaler at man inntar litt BCAA eller f.eks myseprotein litt før trening for ikke å tære for mye på musklene. Kanskje en proteinshake med litt pulverkaffe i (jeg bruker ofte det) hadde hjulpet og fått opp overskuddet og energien på trening nellie slik du allerede har begynt å teste ut? (bryter ikke fasten i like stor grad da) :)
Jeg er nybegynner når det gjelder periodisk faste, men liker erfaringene så langt.
Jeg var tidligere 100% sikker på at jeg aldri kunne droppe frokost, for da ville hele dagen min bli ødelagt av sult og svimmelhet, og sånn hadde jeg det også da jeg spiste "normal-karbo-kosthold" (som også inkluderte at jeg "måtte" spise ca hver tredje time for å ikke føle at jeg sultet...).
Har lest litt om periodisk faste/intermittent fasting i det siste, og syntes det virker interessant og logisk (kroppen er vel laget sånn at man burde ha mulighet til å jakte på maten sin når man begynte å bli skikkelig sulten?). Rakk tilfeldigvis ikke frokost en morgen for ikke så lenge siden, og fant ut at jeg skulle vente så lenge jeg kunne med lunsj, og det fungerte overraskende bra.
Har enda ikke forsøkt å trene på helt tom mage, men liker å finne ut hvordan kroppen reagerer på forskjellige omstendigheter, så kommer nok til å teste det. Er uansett veldig glad i å spise tidlig på morgenen, og er som regel sulten da, så fasting for min del blir omtrent som skissert her; et hjelpemiddel jeg bruker en gang i blant.
Frokost er definitivt det viktigste måltidet ved karbo-basert diett. (pga lavt blodsukker etter natten) Pål lav-karbo er det omvendt, siden kroppen går på et helt annet drivstoff. Man kan til og med bli syk, hvis man prøver å tvinge i seg frokost når kroppen ikke er klar for det (og det kan hende ofte på lav-karbo diett). Periodisk faste på karbo: usunt! (Slapp, utmattet, skrubbsulten..) Periodisk faste på lav-karbo: SUNT! (Gir høyere energi, bedre fordøyelse etc..) (Alt dette basert på egne erfaringer.)
Martin Berkhan som driver [url]www.leangains.com[/url] spiser absolutt ikke lavkarbo, men har svært stor suksess med periodisk faste likevel. Så å si at PF på høykarbo er usunt blir en veldig lite nyansert påstand.
Noe som også er verdt å merke seg er at man fint kan leve sunt med høyere karboinntak om man velger gode karbokilder. Høyfett kan også være svært usunt om det inneholder endel industrielt transfett, mye omega 6 osv. Folk som trener, spesielt styrketrening hvor kroppen effektivt tømmer glykogenlagrene tåler vesentlig mere karbo enn en sedat og insulinresistent person. Ingen problemer å leve sunt på høykarbo, en rekke befolkninger i stillehavet har jo basert store deler av kostholdet sitt på søtpotet og frukt, noe spiser så mye som 80% karbo og har god helse (frem til idag når macdonalds og annet søppel begynner å poppe opp der nede), dog er de genetisk bedre tilpasset høykarbo pga at de har flere amylaseenzymer. Periodisk faste fungerer ypperlig med alle kosttilnæringer for de som takler å droppe frokosten og sen kveldsmat, eller starte spisinga senere på dagen.
Ser her at alle skriver at de dropper frokosten og spiser heller på kvelden, men hva med de som er skikkelig frokostmennesker?
jeg ELSKER frokost og må ha det, bare må ha det! den består som regel av 2 lavkarboknekkebrød, en med egg og salami, den andre med gulost og salami. Begge to har noen skiver agurk og paprika og ikke minst masse masse godt meierismør!
Hvor stor betydning har det at jeg spiser frokost kl.8 og siste måltid kl. 15? Jeg har et spisevindu på 7 timer og et fastevindu på ca 17 timer. Jeg jogger ofte før frokost, og da er det jo på absolutt helt tom mage, siden det ofte er 15-16 timer siden jeg sist spiste.
Det skal ikke ha noe å si det.:) Har også inntrykk av at de aller fleste dropper tidlige måltider, men har ikke sett noe om at det må være akkurat frokost som droppes.
Periodisk faste er ikke noe hokus pokus vidunderkur, så slike detaljer har nok ikke noe betydning.
Jeg valgte å droppe frokosten fordi at jeg ikke blir sulten før i 12-tiden.. Da er det på en måte ikke noe vits i å spise før det heller.
Jeg har litt lyst til å droppe frokosten noen ganger, men er redd for at jeg da får i meg alt for lite mat.. Det er utrolig mye mer praktisk for meg å spise frokost, lunsj og middag, enn lunsj, middag og kveldsmat. Men før jul skal jeg se om jeg klarer en periodisk faste ved å spise annenhver dag uten at det går for mye ut over treninga og energien, bare for å booste vektnedgangen litt ekstra før jula setter inn for fult :) (kan trenge et lite kaloriunderskudd til detfor å si det sånn :rolleyes: )
Jeg tenker å skrive en artikkel om periodisk faste og julesesongen når jeg er ferdig med eksamen, følg med på bloggen så havner den der når den er ferdig :)
Jeg måtte bare teste Eat stop eat og fastet i 24 timer, frem til middag i går. Selve fastingen gikk bra, men støtte på akkurat det samme problemet jeg får med IF. Ble aldri mett jo. Stoppet å spise etter å ha trøkka innpå 1500 kalorier i løpet av halvannen time. (mye fett, normalt protein og moderat karbo) Der tenkte jeg at grensa for inntak i løpet av så kort tid gikk.. La meg sulten som en ulv..
Dette blir like teit som de som tester lavkarbo i 2 dager for så å konkludere med at det ikke fungerer, fordi de ikke fikk den energien de hadde forventet. Kroppen trenger litt tid til å tilpasse seg.
Ja, jeg vet at kroppen trenger tid til å tilpasse seg.:) Siden jeg har prøvd IF over en lenger periode og opplevd akkurat den samme "blir aldri mett" følelsen der, så tenker jeg at det ikke er så mye poeng i å teste ut dette over lengre tid. Hvertfall ikke nå som jeg er inne i en så god steam kostholdsmessig.
Tror du det er spesielt sannsynlig at kroppen reagerer kjempeannerledes på 24-timers faste i forhold til 17-timers faste?
Likte ellers 24-timersfasten veldig godt da.:D Kjentes som en evig koffeinrus etterhvert. Ble ganske kreativ og usammenhengende etterhvert. Og alt av matlyst forsvant som dugg for solen.
Faktisk helt jævlig med intervalltrening på fullstendig tom mage vil jeg si.....Ingen, og da mener jeg ingen, skal komme å påstå at man får maks utbytte av å trene kvalitetsøkter på fullstendig tom mage tilvenning eller ei.
De som sier at "joda det fungerer", trener ikke hardt nok, riktig nok og de er langt ifra i særlig god form fra før...
Eneste gruppen jeg vet om som gjør dette er bodybuildere som skal "deffe", men å være i en deffe periode er ikke akkurat sunt for kroppen. Men alle vet jo hva konkurransebodybuildere er villig til å gjøre for å få den største og best deffede kroppen...
Hadde vært moro om antidoping WADA hadde testet bodybuildere en gang.
Men, at endring av når man spiser kan påvirke en vektreduksjon, ja det er en annen sak.
Det ser jeg jo at de mener, men hvorfor klarer ikke disse som mener det er helt topp å få alle idrettsutøvere til å slutte å spise næring før trening da? Hvis det er så topp mener jeg?
Nå er det ganske stor forskjell på å klare å prestere på tom mage under trening og det å velge dette i konkurransesammenheng. Intensiteten på treningen vil også ha mye å si på om det er hensiktsmessig å ta det på tom mage eller om man bør spise først.
Ang. dette med trening på tom mage er vel det mest relevant hvis man spiser mye karbo.. Poenget med å trene på tom mage er jo å trene med tomme glykogenlagre, så kroppen kun forbrenner fett og en ikke bruker energi på å trene vekk glykogen man bare kunne latt være å spise i utgangspunktet.
Tror det er snakk om skikkelig trening her. Styrketrening. Ikke såkalt "morgenkardio". Har sett flere seriøse styrketrenere skryte av hvor fantastisk treningsøktene deres er da de trener på tom mage. Noen tar litt BCAA her og der da, men.. Det har ikke noe med glykogenlagrene å gjøre.. Leste en artikkel om det senest i sta, men finner den såklaaaart ikke nå.
På en god fettforbrenningsøkt så tømmes nok glykogenlagrene for en dårlig trent person ila de første 30-45 minuttene.
En god fettforbrenningsøkt i hviletilstand er høyintensitets intervall 85-95% vo2 max, mens en god fettforbrenningsøkt er typisk over 1 time på 70-84% av vo2 max.
Å starte på tom mage gir ikke den store gevinsten foruten at du ikke klarer yte maks av hva du bør ligge på....så akkurat her strides de lærde. Jeg ville nok vært veldig skeptisk til å anbefale denne type treningsoppbygging til en person som ikke er veldig godt trent....
Ja. Enig i at det blir noe annet for treningsøkter hvor målet er å yte max enten det er lengde eller intensitet. Blir noe annet for type 20-40 min daglig cardio mange bedriver.
20 min cardio? Hva slags type økt er det da? 10 stk 100m spurt? Men da er det vel strengt tatt en ren høyintensitetsøkt hvor du trener anaerobt hehe :)
Nei, altså.. Er jo mange som liker å ta seg f.eks. en liten runde på crosstraineren før jobb eller middag, om man ikke har tid eller gidd til fulle treningsøkter så ofte som man burde. Er da trening det også. Men tull å si at man "må" spise mat eller få i seg karbo før slike småøkter. Mulig det var påpekt før i tråden, jeg bare skumleste.
Uansett, får nok mer fordeler ved å trene på tom mage ved slik trening hvor man ikke rekker å bruke opp glykogenlageret uansett, enn fulle økter man ønsker å få maks utav og få framgang i formen, for da skal man jo gjerne klare å ta i alt man har og litt til. De færreste klarer vel å yte maks på slike økter, på tom mage. De som sier de yter bedre i ketose juger sikkert ikke men.. De er vel ikke akkurat i flertall.
Fulle glykogenlagrene er på 12-1600 kcal, og for godt trente vil de ligge i øvre del. Det faller på sin egen urimelighet å si at disse tømmes på 30-45 min. Muskelglykogen brukes imidlertid lokalt, og glykogen i armmusklene kan ikke brukes for energifrigjøring i beina og vice verca, så en lokal uttømming kan nok finne sted.
Hvorvidt man klarer å yte maks på tom mage vil variere fra person til person, så jeg ville vært forsiktig med å generalisere dette. Martin Berkhan f.eks. har mye informasjon om dette som du kan finne på [url]www.leangains.com[/url]
Ja, du har delvis rett, jeg skal presisere. En meget godt trent utøver vil antakelig ikke tømme lagrene i det hele tatt, fordi han vil forbrenne fett i større grad fordi han er godt trent. Dette er en av effektene av å være i over norm fysisk god form. En utrent, eller gjennomsnittlig mosjonist vil ikke klare dette og vil raskt gå tom. Når denne personen er gått tom, så klarer han heller ikke yte særlig mer og han kunne like gjerne latt vær.
Tommelfingerregelen er nok at glykogenlagrene minker drastisk etter 50-60 minutter og må få påfyll om du ikke skal oppleve å gå tom, men har du gjennom trening lært kroppen å forbrenne fett istedetfor glykogen, ja så vil de "aldri" gå tomme.
martin berkhan driver ikke kardio men forfengelighetstrening.
Send ham ut på en halvmaraton eller to og se om han klarer trene lenge på tom mage da og yte maks i konkurransefart.....
Å pumpe litt jern for å få fin kropp, enten til fitness eller bodybuilding er en smule forskjellig fra utholdenhetsidrett :)
I ungdomsåra trente jeg alltid på tom mage i vektrommet på skolen, så det fungerer helt fint det, man får fremgang også. Men når aktiviteten lå opp mot maks over tid, så falt det på sin egen urimelighet at jeg klarer yte maks på tom mage. Btw, jeg trente slik over 6 år...
Spiste ikke frokost og siste måltid om kvelden kl 2100. Men jeg lagde ikke en teori ut av det og tjente ikke penger heller ;-)
Som jeg burde nevnt lenger oppe, alt avhenger av type trening.
Å bruke "tjene-penger"-argumentet for å svekke kredibiliteten til en persons råd blir i de fleste tilfeller usaklig. Du tjener penger på det du har som jobb, det betyr ikke at yrkesutførelsen din er mindre troverdig av den grunn. (Jeg er enig i at mange manipulerer markedet for å tjene penger, men dette gjelder ikke alle, og alle skal tjene til livets opphold på en eller annen måte). At folk tjener penger på slanking og helse er bare rett og rimelig, da dette tross alt kan sees på som tjenesteytelser mot betaling. I alle tilfeller ligger informasjonen fritt tilgjengelig på internett, og det er frivillig både å kjøpe bøker, kosttilskudd, gå på foredrag osv.
Så lenge du benytter argumentet om å tjene penger, så gjør du et forsøk på å svekke troverdigheten til den som omtales jo. Å generalisere en hel gruppe er heller ikke særlig fruktbart.
Det var ikke et argument i det hele tatt, men en opplysning. Å si at kroppsbyggermiljøet er over gjennomsnittlig befengt med doping er vel ikke å generalisere i det hele tatt. Pr idag er det ikke mulig å hevde seg i denne "sporten" uten ulovlige midler.
Men selv sier de jo at de alltid har vært rene, men nekter likevel å la seg teste. Kroppsbyggermiljøet er pr idag en av få som ikke gjennomfører systematiske dopingkontroller av sine idrettsutøvere.... Amerikansk fotball likeså...
Dette betyr jo selvsagt ikke at du bruker ulovlige midler, det sier jeg ikke. Men tar du en dopingtest før, under og etter konkurranser i bodybuilding så håper jeg du ikke er så blåøyd at du mener de er rene?
Jeg har selv veldig mange venner innenfor kroppsbyggermiljøet, noen også på nasjonalt høyt nivå. Alle 4 jeg gikk i klasse med gjennom barne, ungdom og videregående skole har dopet seg før og under konkurranse. Hvorfor? Jo som de sa selv, skal de hevde seg så må de det, dessuten blir de jo ikke tatt fordi det er ikke kontroller i dette miljøet....
Btw, 2 av disse er nå døde, tok sitt eget liv pga år med anabole. Begge dømt for vold mot kone, barn og samboer.
2 andre klarte komme seg ut av miljøet, har i dag temmelig ok liv hvor de trener for seg selv. Fremdeles svære, men ikke fullt så brune og stappfulle av anabole....De to siste har også hatt problemer med vold, aggresjon og abnormal atferd, men har skikket selv nå...
Tror jammen ikke jeg generaliserer så fælt allikevel jeg du :)
Her antyder du indirekte at de som tjener penger på opplegget sitt ikke er troverdig. Om det ikke er det du mener, så formulerte du deg hvertfall serdeles dårlig.
Jeg har aldri snakket om kroppsbyggere, det var det plutselig du som tok opp. Jeg beskyldte deg for å svekke kredibiliteten til folk som gir helseråd, på bakgrunn av at de tjener penger på det. Da svarte du at:
Som sagt så snakket jeg ikke om kroppsbyggere, så hvorfor du tok opp akkurat denne gruppen ser jeg ikke. Resten av kommentarene dine angående kroppsbyggere og doping henger jeg egentlig ikke med på. Hvem er det du argumenterer mot her egentlig?
Når jeg sier at det ikke er fruktbart å generalisere alle kroppsbyggere, så er det på bakgrunn av den kommentaren din, der du sier at kroppsbyggerne selv svekker sin kredibilitet. Du hadde foreløpig ikke nevnt noe om hvordan, du bare kom med en løs påstand.
Kroppsbygging er forøvrig svært utbredt, og foregår ikke bare på konkurransenivå men også på hobbynivå. Å generalisere alle som driver med kroppsbygging er bare dumt, selv om jeg er helt enig med deg når det kommer til topputøverne. (Hvordan begynte vi å diskutere kroppsbyggere egentlig?). Og nei, jeg driver ikke med kroppsbygging selv...
Jeg nevnte Berkhan som en kildehenvisning angående det å trene på tom mage. Du har vridd dette over til å bli en diskusjon om kroppsbyggere og doping. Du har tatt det jeg skrev helt ut av sin sammenheng og diskuterer noe helt annet enn det som var saken.
Er du enig i at det at man tjener penger på noe ikke er et argument for hvor troverdig argumentene er?
Vi avslutter dette nå, vi er nok begge mer eller mindre enige om at trening på tom mage er hverken usunt eller skadelig for visse typer trening.
Når det gjelder det å tjene penger på et konsept kan si noe om hvor troverdig argumentene er, så er vi ikke nødvendigvis helt enige. Dette har med kildekritikk å gjøre og å kunne se helheten i en påstand.
Jeg mener ikke å skape misnøye her inne, men min opplevelse av mange her inne er at de generelt er flinke til å henvise til artikler på nett, men evner ikke å utøve nevneverdig kildekritisk blikk ift den eller de som har skrevet artikkelen.
Betalingsforskning er et stort problem for troverdigheten til forskningen og kan i mange tilfeller gjøre resultatene lite valide, nettopp fordi de er enten lønnet eller betalt for å gjøre det de gjør.
Men siden du enten er på vei med din BA og master på sikt så vet jo du dette bedre enn andre vil jeg tro. Hele din oppgave står og faller på kildekritikk du klarer gjøre rede for i oppgaven (regner med det er deg som driver din egen blogg?)
Joda, kildekritikk er viktig! All forskning er sponset av noen, og det vil alltid være motstridende interesser, det er helt klart. Det gjelder å bedømme om en person har dette som levebrød og er opptatt av å hjelpe folk, eller om han/hun prøver å utnytte markedet bare av økonomiske grunner.
Og ja, det er meg som driver bloggen :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.