< Tilbake til oversikten

Står overfor et "umulig" dilemma ... Å spise hos svigemor

#1

FrkMarge sa for siden:

Vanligvis ville det vært kjempekoslig, men dette er ikke lett...
Hun er av den gamle skolen og insisterer på å lage mat når vi kommer på besøk. Da er det vanligvis enten lunch/middag først og kaker el. l etterpå...

Nå har jeg fulgt LCHF siden midten av juni, jeg har ikke gått ned så voldsomt, men jeg har fått et svingende blodsukker under kontroll og dermed sukkersuget, jeg har gått inn minst 2 klesstr og jeg føler meg bedre og har bl.a. mye mindre vann i kroppen enn før.
Jeg startet på dette kostholdet fordi vi står på venteliste til IVF og jeg veide litt for mye.
Etter å ha testet ut litt ved å skjeie ut et par ganger i sommer fant jeg ut at jeg reagerer voldsomt på hvete, mye mer enn andre matvarer med mye KH. for eksempel blir jeg bare kvalm av is, mens et kakestykke eller rømmegrøt sender meg på toalettet med diare i et døgn eller 2...:(
Jeg har derfor kommet frem til at jeg iall fremtid bør kutte ut å spise hvete og glutenholdig mat. (vet ikke om det er hvete eller gluten jeg reagerer på)

Så var det svigermor da....
Hun er syk, har vært kronisk syk i 40 år og i sommer hadde hun i tillegg 2 hjerteinfarkt, det siste ganske kraftig. Alt hun gjør er en stor kraftanstrengelse og å smøre et brett med smørbrød for henne kan sammenlignes med om vi skulle klatre opp på Galhøpiggen. For å si det enkelt så tror jeg ikke vi får beholde henne så veldig lenge til...:(

Jeg har prøvd meg frem med alt fra at jeg kan ta med meg noe til bare meg, eller at hun ikke behøver å ta hensyn til meg, til at jeg kan spise bittelitt, bare ikke forsyne meg av de verste fellene som brød, poteter og bløtekaker osv... (spiste fx den hjemmelagede isen hennes for å glede henne på svigerfars 70-års dag, selv om jeg ble kjempekvalm etterpå)

Men hun VIL lage noe som jeg også skal spise og jeg finner ikke på noe som er like lettvindt som å smøre skiver eller servere ferdigkjøpt kake...

Hun baker ikke selv, det er utelukket - det orker hun ikke.
Hun "vet ikke" hva en helsekost er heller og å foreslå noe sånnt ville vært en belastning.
De er 70 og 64 år gamle og lever av typisk norsk mat og svigerfar er overhode ikke smidig i matveien. De er fx ikke vant til å spise en salat annet enn som tilbehør til middag el.l.
De bruker aldri kunstig søtning og har heller ikke sånnt i huset. Jeg har tatt med meg lightbrus når jeg har vært der, for hun blir fornermet om jeg ikke drikker brus, men bare vann (selv om jeg allerhelst vil ha nettopp vann:o)
I tillegg har de minstepensjon og har ganske dårlig råd.

Alt dette gjør at jeg føler meg kjempedum. Jeg vil ikke lage ekstra bry for svigermor, men jeg kan ikke la vær å spise det hun serverer, for da blir hun skikkelig lei seg:(

Jeg trenger hjelp til forslag til LETTVINDT, helst fiks ferdig mat, hun kan servere som jeg kan spise.
Og det må være noe som ligner mest mulig på "vanlig" mat, og ikke er middag - for det orker hun ikke servere nå etter hjerteinfarktet.

Jeg har vridd hjeren og kommer bare på dette:
*Pålegg i alle former av kjøtt fisk og egg er jo greitt - men hva skal jeg ha dem på når jeg ikke spiser hvete eller noen form for kjøpebrød og det er DYRT å maule pålegg!!!
*70% eller 85% sjokolade kan jeg spise litt av :)
*Lightbrus/farris
*Kaffe med fløte
*Jordbær/andre bær med fløte så lenge hun ikke har sukker på dem (noe hun pleier)
*Pisket krem så lenge det ikke er sukker i... noe ALLE jo har.
*Salatbolle med kylling/skinke/reker og dressing til... så kan jo de andre ha brød ved siden fx?

Men ingenting av dette tilfredstiller hennes KRAV til å være en vellykket vertinne - og det er viktig for meg også at hun følr at hun er det.

Hva gjør jeg?
Noen som har geniale forslag til lavkarbomat som "alle" dagligvarer har som hun kan servere?


#2

Bæret sa for siden:

Salat ja, eller spekemat? Så kan du lage deg osteknekkis å ha med?


#3

Jabba sa for siden:

Du kan jo spise Fiberrik knekkebrød med masse pålegg på! Lage en stor porsjon eggerøre og ta med røkt laks og / eller spekemat.

Grillet kylling er jo godt, relativt rimelig og mektig siden du også spiser skinnet. Tilbehør kan jo varieres i det uendelige og salat er jo standard tilbehør.

Eller hva med den blomkålsuppa som selges på REMA 1000? Erlings favoritter et eller annet. Lite karbo og du kan sprite den opp med blomkål, bacon, fløte og smør...


#4

vibsen sa for siden:

Fiberrik med pålegg kanskje? De inneholder ca. 3,7 g kh pr skive.

Edit: Der var noen før meg, ja ;-)


#5

FrkMarge sa for siden:

ja har tenkt på fiberrik..., men hvordan er den med hensyn på hvete og gluten?
Poenget her er ikke hva jeg kan lage (jeg lager alt fra bunnen av her hjemme)... det er hun som skal lage, og helst minimalt med kokkelering og investerte kroner...
Hun vil ikke at jeg skal ta med noe nemlig - hun vil lage noe som er "bra nok" for meg også, så hun ikke føler seg ubrukelig på det punktet også :(
Hun er nemlig ikke istand til å bidra med noe som helst pga av den kroniske sykdommen som gjør at hun alltid er svimmel og kvalm. Hun klarer ikke å gjøre håndarbeid eller lese ukeblader engang :(


#6

krokodillen sa for siden:

Det er gluten i fiberrik.

Hva med omelett?

Hva hvis du tar med hjemmelagd lavkarbobrød?

Eggerøre og røkelaks?

Det er ikke bare greit å spise borte, jeg tar med litt eget iblant. Det kommer litt an på hvor vi skal. Hadde vært greit å slippe å tenke på det, men det er greit å ikke bli dårlig etterpå, også!


#7

Camomilla sa for siden:

Her tror jeg ikke det er mulig å få til en løsning som er 100% for dere begge - her må det nok kompromisses. At du blir syk av mel synes jeg er god nok grunn til å ta med eget brød/knekkebrød. Da kan du jo bare flytte pålegget over. Kake/dessert er jo verre, her kan du jo kanskje forsyne deg bittelitt, kanskje? Jeg har spist krem søtet med sukker og ikke blitt dårlig av dette. Det blir jo selvsagt litt flere karber den dagen, men ikke så mye som om du spiser kake f.eks. Jeg ville heller spist f.eks. bær med fløte/krem - selv om det er med sukker - enn kombinasjonen sukker/hvetemel (kake). Dersom du er tilbake på din sedvanlige diett dagen etter, vil nok ikke noen forsiktige utskeielser gjøre særlig forskjell. Du vil kanskje gå opp litt i vannvekt, og være litt ekstra streng med søtsuget etpar dager, men så er du jo tilbake i tralten :) Selv skeiet jeg ut med riskrem på julaften. Røyk ikke utpå av den grunn :p


#8

FrkMarge sa for siden:

Jeg har tenkt og diskutert litt med mannen her... Vi har foreløpig kommet frem til at jeg skal foreslå å bake en kake å ta med, suksessterte eller noe annet med mandelbunn.
Eller jeg kan til nød spise en bitteliten porsjon is. Det pleier å gå rimelig greit (blir kvalm, men får ikke diare av det heldigvis).

Det er verre med det andre måltidet. Svigermor blir lei seg om hun ikke kan servere noe selv som jeg kan spise. Derfor kan jeg ikke ta med eget brød el.l.
Hun vil så gjerne hjelpe til og da føler hun at hun ikke får gjort det om vi må ta med egen mat når vi kommer på besøk :(

Sum summarum er det dere sier at det ikke finnes noe ferdig som er både lavkarbo og gluten-/melfritt i vanlige butikker?
Var jo det jeg var redd for... :(


#9

lillemeg88 sa for siden:

jeg syntes jordbær med fløte hørtes lurt ut jeg! du kan jo be henne om å ikke ta på sukker først, det kan jo settes frem i en krukke på bordet, så kan de som vil ha, ta :)

eller hva med grillet kylling i form, med creme fraiche eller fløte over, og så inn i ovnen? minimalt med arbeid, og veldig godt - og lavkarbo vennlig :)


#10

lillemeg88 sa for siden:

eller kan kanskje taco være en ide? DET er jo det enkleste i verden å gjøre lavkarbo :) hvis ikke det blir litt mye kutting av grønnsaker og sånn da?

eller du kan foreslå at du og henne kan lage middag sammen da? at dere gjør det til en koselig greie, at dere gjør noe sammen? kan jo hende hun sette pris på det :)


#11

FrkMarge sa for siden:

Hehe tror ikke svigerfar kunne tenke seg å spise taco... :o

Ja den skal jeg ta med med meg :)


#12

dumidalia sa for siden:

På rema 1000 har de kjøttpølse og krydderpølse med lite karbo. Husker ikke helt, mener krydderpølsa har under 1 g pr 100 gram og kjøttpølsa kanskje 1,4 g pr 100. Og blomkålsuppe med 1 g pr 100 gram. Og tomatsuppe med 5 g pr 100 g. En omelett med pølse, ost, paprika og løk? Nå vet jeg ikke hvordan disse er i forhold til gluten, da..

Ellers, hvis hun lager noe slags kjøtt eller fisk kan du jo spise det med grønnsaker til, og ha på noen klatter rømme eller smør. Det er kanskje verre hvis middagen er gryterett eller grøt, liksom..

Lykke til :)


#13

Kitt sa for siden:

Damen er bare 64 år og du får henne til å høres ut som en gammel, skrøplig 100- åring!:p
Moren min er 75 år, men tåler da jammen meg å bli snakket til/forklart ting, og hun er av typen meget lett fornærmet!:snurt: x mange liksom!
Be mannen ringe sin mor og forklare at du blir syk av enkelte ting og at dere kan ordne maten sammen når dere kommer! Svigermor vil da vel at du skal ha det bra på besøk! Dersom det er viktig for henne å være en god vertinne, må du jo la henne å muligheten til det, og det viktigste for en god vertinne er jo at gjestene har det bra!:)


#14

Echo sa for siden:

Dette blir litt uklart for meg også. Det kan virke som om damen ikke orker å lage mat, samtidig som hun skal servere lunsj/middag og kaker. Skal alt være ferdig kjøpt da? Eller lager hun noe? Er det du/dere som handler inn, dekker på, setter frem, rydder av, vasker opp osv?

Hvis hun er så dårlig som du tror, ville hun vel bli kjempeglad om dere hjalp til og ordnet opp dersom dere ikke pleier det.

Dersom det er dere som steller i stand kan det umulig være så vanskelig å få lurt inn litt lavkarbo.

Dersom hun allikevel lager f.eks kaker så kan du jo handle inn til en bakestund med henne. Da kan du lære henne å lage et eller annet enkelt som du kan spise. F.eks kjeks eller formkake. Da kjøper du de rare ingrediensene så hun slipper å gå på helsekosten og så sørger du for at hun har til en annen gang.

Eggerøre og laks greier hun nok å svinge opp med. Grillet kylling og noen brokkoli kvaster går nok også fint og på rema har de pølser med veldig få karboydrater.

Jeg ville nok ha snakket med henne og forklart at det er kjempehyggelig å være på besøk hos henne, men at det er vanskelig å se at hun sliter seg helt ut ved å ha dere på besøk. Forklart at dere vil så gjerne ha henne lengst mulig og komme på mange besøk, at det ville vært en lettelse for dere å få lov til å ta med mat slik at dere ikke blir så stor belastning. Eller jeg ville ha invitert dem hjem til meg istedet. Eventuelt tilbudt meg å kjøre dem frem og tilbake dersom det var et problem.

Lykke til:)


#15

lucifine sa for siden:

Åh jeg kjenner typen da jeg har ei i familien som er sånn.. Her er det snakk om stålvilje og skrøpelig kropp.. Vanskelig kombinasjon mao.

Jeg hadde gått for omelett, fat med ost/kjeks/spekemat, eller evnt en god gammeldags stek med grønnsaker. Ta en potet for syns skyld, maul den opp på tallerkenen og la den være igjen.. Du kan fint spise stek og blomkål og det er lett for henne å lage.


#16

FrkMarge sa for siden:

Dette er så komplisert faktisk....
Hun er egentlig for syk til å gjøre noe som helst, men siden hun ikke kan gjøre noe så vil hun absolutt fordi hun da "føler at hun har gjort noe for oss" også er det stoltheten da.
Vi kan ikke ta med allverden fordi da er ikke hennes mat "bra nok" og det sårer og setter meg i et elendig lys som svigerdatter og det vil jeg ikke såklart. Hun VIL bruke de mikrokreftene hun har på å gjøre vårt liv litt lysere for da føler hun seg litt til nytte og får litt glede ut av å glede oss...

Hun er så syk at hun ofte ikke klarer å ha besøk, eller å komme på besøk. Vi bor 20 min kjøretur unna dem og jeg har sett dem 3 ganger siden jul i fjor fordi hun er for syk til å være sosial:( Til jul hentet jeg dem og kjørte dem hjem igjen på julaften for at de i det hele tatt skulle kunne komme hit og fordi vi ble enige om at det ble for mye for henne å ha oss på besøk. Det innså hun heldigvis selv.:o

Hun baker ikke og lager helst veldig lettvindt mat som å steke karbonader med pommes frittes, frossenpizza ala dr.ötker/grandiosa eller varmer ferdigmat fra Fjordland.
Alt er kjøpt helt eller nesten ferdig. Bake gjør hun en gang i året og da er det hjortebakkels til jul... i fjor orket hun ikke det heller, så da fikk hun smultringer av meg :o

Vi har blitt enige her hjemme i nå at jeg uansett skal bake en kake i allefall å ta med i morgen, håper hun ikke blir lei seg for det... vi må i allefall spørre om det er greitt.
Og ja det kan hende hun blir lei seg for hun vil som sagt bidra. Og det er fint lite hun bidrar med ellers fordi det er helt umulig for henne... sønnen hennes (mannen min) ble nesten sjokkert når jeg foreslo å ha med noe når vi er bedt i selskap - for han var det uhørt... for det er vist de som ber som betaler... Trodde det var samværet som var viktigest jeg...?

Dette er skikkelig vanskelig.
Jeg vil for all del ikke såre svigermor eller få henne til å føle at hun ikke kan brukes til å lage mat heller... da tar jeg fra henne den siste stoltheten av å mestre noe tror jeg og det er utelukket.
Hun har spesifikkt spurt om råd om hva hun kan lage som jeg også kan spise.
Det er jo mye jeg kan spise, men alle andre skal jo like det også. Derfor bør det ligne mest mulig på vanlig mat. Også er det dette med "søtt til kaffen" som er så viktig da... der kommer kaken min inn håper jeg.

Det blir forresten ikke varm mat tror jeg. Hun snakket om at hun ikke orket å lage middag til oss, så da blir det en eller annen lunchaktig ting.
Vanligvis har det da vært smørbrød...:rolleyes:
(Og jeg kan ikke ta med brød og flytte pålegget over på en annen skive medbrakt brød slik at de må KASTE den brødskiva hun har smurt:eek:)


#17

lucifine sa for siden:

min bestemor bruker ferdigstekt oksestek.. Er da bare å varme opp (enten i komfyr eller i mikroen). Saus og ferdigskrelte poteter finnes også. La henne ha denne gleden, men gi henne tips til ting som faktisk funker for deg.

Evnt gå på smellen?


#18

BenteR sa for siden:

Enkle ting funker bra.
Hva med grønnsaksuppe? Rimelig å stelle i stand og tror nok de aller fleste på lavkarbo kan spise en porsjon av det uten å ødelegge for seg selv.
Eller om hun lager kjøtt eller fisk av en eller annen variant, så går det jo å forsyne seg med en liten potet og kutte den opp i biter. Jeg ville spist den vesle poteten, men det går an og passe på at man dessverre er såå mett at potetbitene ligger igjen.
Lager hun smørbrød så spiser du pålegget og forklarer at du dessverre ikke tåler mel, men at du håper det går greitt at du spiser ditt medbrakte melfrie brød/knekkebrød?
Og når det gjelder kaker og slikt. Jeg sier klart fra at nei takk, jeg spiser ikke kaker. Dette har jeg gjort i alle år lenge før jeg fikk diabetes eller startet på lavkarbo. Det er tross alt MIN kropp og jeg bestemmer hva jeg vil ha i meg.
Ingen ville f.eks. tenke på å drikke lakserolje om man ble servert det fordi man vet hva som skjer. Hvorfor skal man da stappe i seg annen mat som fører til at man blir syk, bare fordi man vil være høflig?


#19

FrkMarge sa for siden:

Først av alt TUSEN TAKK for alle gode og velmente forslag her :)

For å beholde husfreden?

Ser mange har kommet med gode forslag til middager her... men jeg tror ikke hun har tenkt å lage middag som sagt...:o
Håpet er å finne en genial lunchrett som er billig, ikke noe arbeid med (les:ikke kokkeliering) og som kan være like greitt for høykarbene som meg?

Det som kan funke som dere har foresltt hittil:
*Omelett, med eller uten kjøtt/pølser/bacon og salat til
*Salatbolle med kjøtt/skalldyr/kylling i og brød til de som vil ha
*Suppe av ymse typer, fx tomatsuppe (selv toro sine er vel ikke så helt gale mhp KH om jeg ser på det som en liten utskjeielse?)
*Spekemat/røkelaks med eggerøre og brød til dem som vil ha (her kan jeg jo ta med meg mandelkjeks el.l kanskje uten at det blir så ille.

Flere forslag?


#20

lucifine sa for siden:

lunsj ala koldtbord? Kyllinglår, eggerøre, karbonader, kokte egg.. Ting som kan tåle å stå i kjøleskap og som ikke trenger kokellering...


#21

lille_trille sa for siden:

Spekemat/ laks og eggerøre er vel noe de kjenner til? Ellers så har jeg kjøpt en pakke med Stevia fra iHerb. I den pakken er det 100 småpakker på 1g hver. Har alltid noen sånne i veska. Godt på bær m/fløte.
Ellers så må du prøve å forklare henne grunnen til at du ikke kan spise forskjellige saker. Det er jo allergi på en måte. Iallefall den vrien jeg bruuker til folk som ikke vil høre snakk om lavkarbo. Tviler på at hun vil du skal bli syk av det hun serverer da.
Lykke til iallefall :klem:


#22

Brünnhilde sa for siden:

Jeg ville foreslått koldtbord av (stort sett) ferdigkjøpte ting:
røkelaks og eggerøre
kjøttboller (kan evt varmes litt) med tomatsalsa
spekemat og potetsalat
div tilbehør som sylteagurk, sølvløk, kapers
kyllingvinger med blåmuggostdip
brød
ost

Da blir det litt av hvert og alle kan velge som de vil - det må være lov!


#23

Bik sa for siden:

Forklar at du blir syk av hvetemel, og at legen har sagt at du ikke kan spise det (må være lov med en liten hvit løgn av og til). Bak noen lavkarborundstykker charlotte1987.blogg.no/1307389740_nydelige_rundstykker_.html (bytt ut kli med malte linfrø) å ta med, så kan hun smøre dem om hun absolutt må.


#24

Hamster59 sa for siden:

Går det an å be henne legge pålegget på et fat og rundstykkene på et annet? Da kunne du evt tatt med knekkebrød, lavkarbobrød og lforsynt deg av påleegget. Kjenner godt igjen tankegangen, selv om hun bare er 64, er det ikke alder men måten å tenke på det handler om. Er sjøl veldig redd for å ikke ville spise det som serveres, så noen ganger går jeg litt på akkord med meg selv og kostholdet mitt. F.eks. i går: fikk servert rømmegrøt (laga av lettrømme), rundstykker med pålegg (egg og laks), boller med rørte molter og eplekake. Blir bare mer sulten av sånn (fettfattig) mat, spiste altfor mye, hadde ikke tatt med nøttepose heller (som jeg av og til gjør). Det gikk heldigvis bra med magen denne gangen! Blir glad hver gang jeg kommer heim og kan kokkelere på eget kjøkken, så idag har jeg "tatt igjen".


#25

FrkMarge sa for siden:

Ja det er jo litt sånn jeg har gjort det :) Men jeg er som sagt blitt skikkelig skvetten for den hveten etter en særs ubehagelig episode i sommer...:(

Jeg kommer til å foreslå som sagt lenger oppe her at hun enten lager omelett, serverer salat, eller en sags buffet/koldtbord. tror det er enklest :).

Jeg KAN spise LITT sukker uten få det store ubehaget etterpå, bare litt hodepine og kvalme, men brødvarianter/kakevarianter med hvetemel og enda værre; gjærbakst med hvete, blir jeg syk av.

Jeg har ikke vært hos legen enda, sommerferie og kurs osv har satt en stopper for det, og hun vet at jeg ikke har det..., men jeg har sagt at jeg har blitt syk etter å ha spist hvete.. men "det kan jo være noe annet?" eller "hvorfor ble jeg ikke syk av det før?" osv...:rolleyes:
Skal prøve å få legen til å uttale noe om at "det er bra for å forebygge diabetesen min at jeg kutter KH og at det "kan se ut som at jeg har gluten/hveteintoleranse siden jeg reagerte som jeg gjorde i sommer"... håper det går an?


#26

FrkMarge sa for siden:

Liten oppdatering fra meg.
Selskapet er utsatt igjen fordi hun er for syk til å ta imot noen, til og med oss :(
Det eneste positive er at jeg fikk testet ut en kakeoppskriften "Helles Nøttemarengs med gul krem" i går og den var aldeles nydelig. Jeg får bake den omigjen til svigermor...Er egentlig bare trist dette her...
Men tusen takk igjen for alle tips. Skal ta dem med meg og håper hun klarer å ta imot litt mer hjelp en annen gang. :)


#27

lucifine sa for siden:

Leit, FrkMarge.. :klem:


#28

VSB sa for siden:

Jeg ville kanskje heller foreslå glutenfritt knekkebrød, inneholder mer karber, men da får du jo skjekket ut om det er glutenet som slår ut hos deg eller det er noe annet. Inneholder jo heller ikke hvete og er lett å få kjøpt i de fleste matvarebutikker.


#29

Hamster59 sa for siden:

Det var jo trist. Mens du venter på at hun kommer til hektene så hun kan ta imot dere, kan du jo planlegge hva dere kan ha med. Kake høres jo greit ut, og så kan du ta med heimebakte knekkebrød og litt eggerøre, laks og spekemat. Det må jo være tradisjonell nok mat for dem. Prat litt med henne om det på telefonen, kanskje hun egentlig syns det er en lettelse å slippe å ordne alt sjøl, det viktigste må jo være å være sammen og ikke maten. Samtidig forstår jeg henne, hun tilhører den gamle "skolen", kjenner det godt igjen fra egen bakgrunn, selv om jeg ikke er sånn sjøl.


#30

Carisma sa for siden:

Vet hun at dere forsøker å få barn? Og at du legger om kosten fordi det vil gjøre det lettere? Jeg vil tro at muligheten for å få barnebarn får henne til å svelge endel kameler hva matservering angår... Målet helliger middelet som de sier.

Dessuten kan hun da ikke bli fornærmet for at du ikke spiser hennes mat, siden det ikke er hennes mat, men fjordlands.... :o

Hva med å foreslå å hjelpe de å spare penger, og lage opp middager for de som de kan fryse ned? (ikke fokuser på at det er til deg). Så kan hun ta opp og gjøre i stand dette til dere kommer. Billigere og bedre enn pizza o.l.


#31

FrkMarge sa for siden:

Jada hun vet vi prøver å få barn, er litt komplisert den historien der...
Tror hun ville gjort alt for at vi skulle lykkes i det prosjektet der.
Ang penger og sånn, så har ikke vi allverden å rutte med heller - hun hjelper oss innimellom faktisk og føler at hun er til nytte på den måten, så å bidra økonomisk tror jeg ikke hun vil, iallefall ikke nå.
Men at vi bidrar med å lage maten det håper jeg hun går med på og ser på som hjelp.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.