Jeg startet på lavkarbo for et par uker siden, har prøvd før men da hadde jeg ikke tilstrekkelig informasjon.
Fra tidligere er jeg godt vant til å se på innholdsfortegnelse, og har ikke spist noe med mer enn 10 % karbohydrater pr 100 gram.
Jeg har spist blomkål, broccoli, squash, salat, avocado ol. daglig, i tillegg til endel egg, fisk og kylling. Vi spiser ikke så mye rødt kjøtt.
Jeg har forsøkt meg på LCHF-kostholdet, som innebærer at jeg har brukt meierismør i smatlaging, i tillegg til olivenolje, rømme og fløte. Bruker ekte, ikke lettprodukter.
Jeg har spist litt kokesjokolade (70% kakao), men ikke overdrevet, max fire ruter om dagen, og ikke hver dag. Har også spist nøtter - hovedsaklig mandler.
Jeg føler egentlig at jeg har vært ganske flink, i tillegg har jeg gått mye med hunden. Jeg gjør ikke dette for å gå ned nødvendigvis, for vekta er helt normal, men jeg har en tendens til å få dårlig samvittighet for omtrent alt jeg spiser, kan nesten ikke spise en vanlig middag uten å føle at jeg har spist for mye. Derfor har det gått mye i knekkebrød og mager mat.
Ihvertfall, etter at jeg begynte på lavkarbo har jeg prestert å gå opp tre-fire kilo, og jeg skjønner ikke helt hvorfor..
Kan det være at kroppen min endelig får fett, og liksom bare suger det til seg i rein glede?
Nå har jeg lagt litt om, spiser ikke nøtter eller sjokolade, har droppet søtningsstoff og redusert kaloriinntaket. I tillegg drikker jeg mer vann.
Så får vi se om det blir noen forskjell..
Jeg føler liksom bare at dette er for dumt.
Jeg begynte jo på dette for at jeg skulle slippe å tenke så mye over maten, men nå kan jeg plutselig omtrent ikke spise noenting, i tillegg til at jeg føler at jeg ikke tør å spise meg mett på denne maten med alt fettet, i tilfelle jeg skulle risikere å legge på meg mer..
Er det noen som har noen råd, eller har opplevd det samme?
Jeg vet at man ikke skal skylde på dietten når man ikke følger dietten, men det har jo virka som at man kan spise ganske mye pluss litt nøtter og kokesjokolade engang iblant.
Kanskje jeg har misforstått?
Heisann :) Hvis jeg var deg ville jeg vært nøye med å telle totalt antall karbs på en dag for en periode, og prøve å holde deg til ikke mer enn 25 pr dag ihvertfall.
Noen er mer sensitive enn andre, selv må jeg være forsiktig med alt som ikke er fett...ikke for mye protein, lite grønnsaker,veldig lite nøtter og frø, og måtehold med fløte og rømme...
Hm, hvis dette er alt du har spist i dag (og da regner jeg med at du mener fredag;)), så vil jeg si at det høres ut som veeeldig lite mat. Ble du mett på kun dette?
Det ser også temmelig magert ut. Hva med å blande cottage cheese'n med fløte eller kokosmelk for å fete den opp litt.
Også innføre middag! Type kjøtt og grønnsaker med en deilig, fet saus f.eks.
Og eggene+squashen: ble de stekt i smør eller annet fett?
Har du lest denne nybegynnertråden? Endel nyttige tips og mange fine linker der. Legg spesielt merke til LCHF på 3 minutter siden jeg ser du har LCHF som kostholdsfilosofi.
I første innlegg høres det ut som du er mye på rett vei hva angår mat, men hvis det du skriver i siste innlegg er en typisk matdag for deg, tror jeg du bør revurdere litt!:)
Hei og takk for svar!
Jeg vil bare påpeke det jeg tidligere har skrevet om at jeg i begynnelsen spiste etter LCHF-konseptet, altså med majones, rømme, fløte osv. inkludert i den daglige kosten. Jeg skrev også at jeg brukte meierismør i matlagingen.
Problemet er at jeg deretter gikk opp tre-fire kilo, og ble redd for å fortsette å spise fett.
Jeg er klar over at det er en grunnleggende tanke i alle nybegynnere at fett er farlig, men når jeg går opp så blir jeg redd for å fortsette og kanskje gå opp enda mer. Jeg er som sagt nokså slank og målet er ikke å gå ned noe særlig, men siden det på mange måter er tanker man kan assosiere med spiseforstyrrelser som brakte meg til lavkarbo (altså at jeg alltid har dårlig samvittighet for hva jeg spiser), så er det ikke akkurat ideelt å gå opp i vekt.
Det får meg til å få lyst til å gå tilbake til eplene og knekkebrødene mine :p
Jeg er vel egentlig bare usikker, og lurer på om noen har noen anelse om hvorfor jeg har gått opp, så jeg eventuelt kan rette på denne feilen i kostholdet mitt.
Og ja, jeg blir mett av den menyen jeg satte opp, jeg har tross alt levd på knekkebrød en stund.
Hvordan spiste du FØR du la om til lavkarbo? Ble det mye magert og små porsjoner? Liknet dagsmenyene dine ofte på den du viser her?
Hvis så er det ikke rart du vil legge litt på deg i starten av et lavkarbokosthold, kroppen din har sannsynligvis fått for lite mat over lengre tid, og den vil automatisk (overlevelsesinstinktet) lagre en del is tarten fordi den har vært utsatt for litt magre tider :)
Altfor lite mat over en tid tror jeg tuller til hormonene dine slik at du da faktisk kan legge litt på deg når du begynner og spise lavkarbo, altså suger til seg i rein glede som du sier så treffende :)
Får du helt hetta av dette, spis LITT mindre porsjoner av lavkarbomaten du nå har fått litt oversikt over en periode. Spis deg METT - men ikke fråts eller overdriv. Fortsett og spis lavkarbo, altså balansert - men ikke veldig mye. Spis heller flere ganske små måltider etter lavkarboprinsippet om du sliter med at du blir uvel og tankene starter når du blir ordentlig mett.
Jeg vedder på at dette vil normalisere seg når kroppen forstår at det nå vil komme inn nok næring over lengre tid.
Du må nå IKKE gå tilbake til å IKKE spise mat igjen - da havner du i samme spiralen! Stol på at kroppen din finner utav dette når du gir den nok næring over tid - slik at den kan stole på DEG :)
Jeg tror ikke du i din situasjon nødvendigvis bare kan spise lavkarbo slik at du slipper og tenke på mat og vekt. Den mentale delen trenger og heles før matinntaket vil føles naturlig for deg. Selv om det ikke er optimal, bør du kanskje vurdere og gå gjennom hva du spiser i en liten periode, slik at du med at du har kontroll kan roe ned tankene. Etter noen uker vil dette gå mer automatisk, og du VET hva og hvor mye du bør/kan spise for å bli passe mett.
Mine tanker ihvertfall, plukk det du ser du kan bruke og som du mener kan passe til din situasjon:) Ønsker deg lykke til med maten!
Nerthus: Takk for svar, det er ca det der jeg har tenkt også :) Før jeg begynte med lavkarbo spiste jeg som regel fem-seks knekkebrød med magert pålegg, pluss middag. Middagen skulle også sønnen min spise av, så jeg lagde alltid skikkelig middag, men til meg selv balanserte jeg så det ble mer salat enn kjøtt og poteter f.eks. I tillegg passet jeg på å bruke de magreste alternativene til saus. Og så spiste jeg ofte et eple eller en banan om kvelden i tillegg til litt av knekkebrødkvoten.
På dette kostholdet skal det sies at det hendte jeg skeia ut fordi jeg egentlig visste at jeg spiste veldig magert, så da hendte det at vi spiste på McDonalds en gang i uka, eller unnet oss potetgull på kvelden, men prøvde å holde dette til helga. Særlig fordi det ble lett å tenke at "nå må jeg spise mindre mat, nå som jeg har spist burger/potetgull" - og å bytte ut mat med junk er jo ikke bra på noen måte. Det ble en måte å balansere kaloriene på, man kan jo slanke seg ved å spise utelukkende sjokolade men det blir jo bare feil. Enklere sagt - hodet mitt tenkte helt feil i forhold til mat.
Så ja, det høres veldig logisk ut at kroppen min blir glad for ordentlig mat, og bare suger den til seg. Nå har jeg begynt å spise mindre porsjoner og droppe å legge til noe særlig ekstra fett utover smøret jeg steker i. Prøver med litt majones på tomaten, men så holder det, hehe.
Newstart: Jeg er 173 cm og som regel 57 kilo :) Så det er ikke noe undervektighet, bar litt for mye bevissthet omkring kalorier ute og går..
En tommelfingerregel er 75%fett og 20% protein og 5% karbohydrater (du kan kutte på karbohydratene). Ser du spiste kanel. Det er en karbobombe iallefall. Ellers må du huske vann (2 liter om dagen). Lykke til videre!
...
Jeg kan davel ikke kutte ut kanel på den stakkars cottage cheesen min, bare fordi det er karbohydrater i det? Jeg har jo allerede kutta ut både de tørkede tranebærene og mandlene! Som jeg riktignok opprinnelig spiste i havregrøt, så dette blir fryktelig amputert alt sammen.
Dette er vanskelig, jeg tror kanskje jeg bare går tilbake til å spise moderate mengder av det jeg liker - litt enklere å holde styr på i lengden.
Hehe. Litt kanel går vel greit. Mandler er relativt lav kh, og veldig sunt så det tror jeg ikke jeg ville kuttet ut. Men det kommer jo an på hvor mye kh du spiser da.
Virker som kroppen din suger til seg fettet nå i starten. Og 57 kg fordelt på 173 cm er ikke undervektig nei, men ikke noe man trenger å minske ;) . Tror det vil stabilisere seg etter hvert når kroppen venner seg til kosten du har gått over til.
Lykke til enn hva du måtte velge, forsette heller gjør som du har gjort før :)
MieMari: Jeg prøver vel egentlig bare å spise så lite karbo som mulig, men jeg tillater meg å spise en neve nøtter om dagen. Da hender det jeg blander dem i CC, eller jeg bare mauler dem som mellommåltid.
Lulla84: Takk for svar, det spørs om jeg ikke fortsetter med lavkarbo, for jeg trives egentlig med det. Iblant føles det bare som at man ikke kan spise noe :p Har kjøkkenskapene fulle av ris og makaroni, men går omkring og er sulten fordi vi har glemt å kjøpe egg/fisk/grønnsaker og ikke har lyst til å maule pålegg (som er rådyrt). Da blir det litt sånn gidd alt sammen. Men nå har jeg spist kald laks til kveldsmat og er egentlig ganske happy!
Jeg også var mye sulten i starten og det er så skummelt å spise det man ikke skal. Jeg er 158cm og veier 54 kg, og prøver ikke direkte å gå ned. Men jeg ser hva lavkarbo gjør med meg ellers, så er dette noe jeg absolutt kommer til å leve med, jeg ser på det som en livsstil. Lavkarbo kan også brukes for å holdevekta :)
Jeg tror vekta di vil stabilsere seg på 3-5 kg mer enn du veide i utgangspunktet. LCHF er vektregulerende og det er mulig at kroppen din er uenig med deg i hva den skal veie. Gi det ett forsøk en stund til. Spis det du liker og nyt helseeffektene av det nye kostholdet.
Ikke usannsynlig at det går som Cherry sier her - MEN bruk målebånd! Kroppssammensetningen din vil uansett med stor sannsynlighet endre seg, slik at du vil "se" bedre ut - selv om vekta kanskje viser det samme :)
Vi burde egentlig dannet en "forby badevekter" kampanje, fordi buksestørrelser og målebånd gjør en mye bedre jobb enn den der kjipe vekta som ikke sier noe om hvor sterk og flott og trent du er - bare hva din TOTALE masse veier...
Jeg skjønner ikke helt dette med at man kan stabilisere seg på 3-5 kilo enn det man opprinnelig veide, da tenker jeg på stjerner som Jennifer Anniston som er tynn som en pinne og sier at hun bare spiser grønnsaker og proteiner, hun er ingen "karbohydratjente". Ser ikke ut til at hun har stabilisert seg på "lubben", akkurat.
Hver kropp reagerer forskjellig. Jennifer Aniston er perfekt vekt, verken for mye eller for lite. Det kan hende at hennes kropp har vært enig med henne om at hun skal være sånn.
Om man studerer fotballfruen så ser man at hun definitivt ser bittelitt sunnere ut nå enn hun gjorde i fjor =) Ikke synlig for det blotte øyet uten at man studerer det, og hun ville sikkert neppe godtatt å veie 5 kg mer heller, men hun ser bedre ut. På toppen av det hele fronter hun nå mat istede for ett halvt beger cottage cheese og en chai latte til frokost.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.