< Tilbake til oversikten

Irritabel tarm?

#1

Marika sa for siden:

Hei godtfolk:)
Er det noen som har erfaring med irritabel tarm? Og som kanskje har noen gode råd å dele? Vet at lavkarbo i seg selv er et godt botemiddel i og med at man da skipper brød, pasta, og andre karber som irriterer tarmen.
Jeg sliter voldsomt med å finne ut hva som utløser de verste anfallene, og idet jeg tror jeg har funnet løsningen er det på'n igjen; oppblåst og vond mage mm.:( Det jeg er ganske sikker på nå er at jeg ikke kan spise noen form for brøderstatninger - antakelig pga høyt fiberinnhold - og at jeg må være forsiktig med endel grønnsaker. Og det er ganske fortvilende! Det som ser ut til å funke best er mest mulig ren mat: Kjøtt, fisk, egg, litt salatgrønnsaker og ost. Men er dog litt usikker på salatgrønnsakene og osten. Spiser litt CC med bringebær (og litt skummet kulturmelk innimellom), men er også utrygg på om det er greit. Magen er bedre på et slikt kosthold, men det er ikke 100% bra. Føler jeg har et veldig begrenset område av mat jeg kan spise, og mat generelt blir fort et for stort "issue" - blir vanskelig når mat blir "fiende".

Noen som har erfaringer med irritabel tarm og hvilke matvarer man bør styre unna, og hvilke som går bra? ALLE tips mottas med STOR takk, da dette er veldig problematisk for meg.

Forøvrig; dette er et fantastisk forum, og jeg benytter anledningen til en stor takk til alle som er engasjert, dedikert, og som DELER sine erfaringer og sin kunnskap:D


#2

Nerthus sa for siden:

Du har holdt på en stund med lavkarbo antar jeg utifra når du ble medlem, så du har spist lavkarbo såpass lenge at du vet at lavkarbo generelt ikke gjør jobben for tarmen din?

Er du diagnostert med irritabel tarm?


#3

Marika sa for siden:

Har forstått at generell lavkarbo i seg selv ikke er godt nok virkemiddel mot irritabel tarm, ja. Dessverre.

Jeg har ikke tatt en haug med prøver, men både fastlegen og ernæringsfysiologen jeg går til sier at det er klare symptomer på irritabel tarm. Selv er jeg ikke i tvil. Nylig har UiB utgitt ny forskningsdokumentasjon som beskriver at pasienter med irritabel tarm ikke nødvendigvis har "psykiske problemer", men at det er maten som er synderen. Især visse karbohydrater; som i fullkorn, bønner, linser, enkelte grønnsaker mv.

Flott å få vite! Tidligere har det vært min spiseforstyrrelse som har blitt utpekt som "synder" i forbindelse med mageproblememe. Jeg vil heller snu det på hodet og si at det er utryggheten i forbindelse med hvilke matvarer jeg tåler / ikke tåler som bibeholder spiseforstyrrelsen i meg. Jeg er motivert til å bli frisk, men er avhengig av å ha "kroppen med på laget". Smerter i mage og oppblåsthet som gjør at jeg føler meg høygravid er ikke med på å motivere meg til å spise mer / nok:(


#4

Nerthus sa for siden:

Jeg har chrons - som er en mer diagnostert versjon av irritabel tarm om man kan si det slik - og jeg ble kvitt 90% av symptomene i løpet av de første 4 ukene på generell lavkarbo. I den perioden brukte jeg svært lite kunstig søtningsstoff, spiste ikke noe variasjon av lavkarbobrød/-knekkebrød og kanskje viktigst etter min mening - jeg drakk ikke noe som helst lettbrus...
Ta med at jeg var svært syk før jeg endret kosthold med daglige smerter og minst 12-15 tømminger hver eneste dag - de mest akutte etter ethvert måltid.

Jeg opplevde at de såkalte spesialistene i mitt tilfelle var mer interessert i å få meg over på remicade, som er cellegift, heller enn og finne ut om kostholdet kunne gjøre noen forskjell.
Etter at jeg fikk slik effekt, kom jeg over en bok - "Bedre uten brød" av Lutz/Allen, og der står det faktisk at disse har ved lavkarbokosthold fjernet mesteparten av symptomene ved chrons i de aller fleste av pasientene som var med på forsøket...
Ulcerøs colitt - som ligger lengre ned i tarmen enn chrons - er vanskeligere og behandle med kosthold, men som jeg forsto det kan det ta et til et par år før personer med UC vil ha veldig god effekt av et lavkarbokosthold.

LMFNorge - Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer jobber nå med og få i gang et forskningsprosjekt på tarmsykdommer og lavkarbo i samarbeid med spisdegslank som leverer ferdigmat i lavkarboånden :)


#5

Marika sa for siden:

Tusen takk for svar, Nerthus:)

Jeg ser at jeg ikke er i nærheten av å være så plaget som du har vært. Likevel er det ille nok, og gir meg dårligere livskvalitet. Jeg har, som du, kuttet helt ut lettbrus - inkl Bris, Farris og andre kullsyreholdige drikker. Jeg har "slått opp" med alt av kunstig søtning. Tidligere var jeg avhengig, men kjente jo at jeg gjorde meg selv vondt ved å innta det.

Det jeg synes er trist er at jeg mistenker blomkål og brokkoli som problemmakere. Det er favirittgrønnsakene:( Dessuten fiberhusk, pofiber, kokosmel, mv... noe som gjør det vanskelig å spise "bakevarer".

Vel, vel... det er vel bare å prøve seg frem, og kanskje akseptere at noe plager må man tåle:)


#6

Yrla sa for siden:

Før jeg begynte på ketolyse hadde jeg bestandig svært løs avføring og mye gass i tarmen. Det jeg spiste da som jeg ikke spiser nå er nutrilettbar, epler og pærer. Nå på ketolyse har jeg hard avføring. Jeg forsøkte å spise en pære etter et år uten og fikk ekstremt mageknip av det, så det tør jeg ikke igjen. Jeg skal forsøke med eple, men siden jeg har spist usedvanlig mange epler i mitt liv kan jeg ha oppbygd en intoleranse for det som gjør at jeg får usunn fordøyelse. Er det noe du selv har spist for mye av? Mamma ble intolerant for melkeprodukter etter et halv år med 5 dl yoghurt daglig. Og så mye brød mange spiser er det ikke rart man reagerer på det heller. Jeg ble selv mindre urolig i magen da jeg kuttet ut korn, men den løse avføringen forsvant ikke før jeg sluttet med frukt (og nutrilettbar). Både meget sukker fra frukt og sukker fra nutrilettbaren kan ha vært årsaken, tenker jeg. Tenk, et slankeprodukt med vanlig sukker i! Det er tullball det. Nei takke meg til ost:)


#7

smgj sa for siden:

Har dere sett noe på SCD-dietten? Jeg kjenner den ikke ut over at den er anbefalt for å snu en dårlig tarmutvikling. Den starter med et veldig begrenset utvalg karbohydrater og jobber seg sakte opp, tror jeg ...


#8

Yrla sa for siden:

Både biopater og kinesiologer kan finne ut hvilken matvare du reagerer negativt på. Du tar med deg deg matvarene du mistenker og så måler de kroppens reaksjon på de. Det er en effektiv måte om man vil betale for å vite det raskt.


#9

Marika sa for siden:

Takk for tips og tilbakemeldinger:)

Hvis det er noe jeg har spist mye av er det nok Cottage cheese med frosne bringebær. Tidligere spiste jeg dette gjerne til et par måltider pr dag; nå har jeg begrenset det til å spise litt om kvelden (ca 125 gr CC og 125 gr bringebær). Har lurt på om dette kanskje kan være noe som irriterer magen:confused: Det er jo et melkeprodukt, og jeg har forstått det slik at mange reagerer på det. Men dette er noe jeg har sååå lyst til å spise, så kvier meg for å ta det bort. Innimellom har jeg også en dæsj skummet kulturmelk i CC/bær-blandingen. Prøver dog å holde meg unna, da jeg gjerne blir trigget og hiver innpå en halv liter ekstra av den melka etter at jeg er ferdig med å spise. Ja - vet det er sært:o

Spiste Nutrilett-barer, Allevo-barer o.l. istedet for mat for en tid tilbake, men oppdaget at de i alle fall var drepen for magen. Samme med Atkins-barene. Har ikke rørt de på mange mnd nå. Spiser heller ikke noe frukt.

Tror fiberrike grønnsaker, brøderstatninger og muligens melkeprodukter kan være utslagsgivende, men ville høre litt med dere om andre erfaringer, for jeg har ikke lyst til å plukke bort mer mat enn nødvendig. Samtidig som jeg innser at dette sikkert er ganske individuelt, slik at alle må forsøke seg frem til hva som funker for seg.... eller betale i dyre dommer for et svar;)


#10

Yrla sa for siden:

Om du har så vanskelig for å ikke spise cc md bringebær kan det tyde på intoleranse av det. Jeg var også hekta på epler. Jeg var ihvertfall overbevist om det helt til jeg bare sluttet med det. Tvinger du deg selv til å spise noe annet godt istedet så får du vite. Hva med litt hasselnøtter, kyllingpålegg og dipgrønnsaker med avokado og sennep som dip eller noe:)?


#11

Marika sa for siden:

Dette mener jeg at jeg også har hørt; at de matvarene man fyser spesielt på kan være de samme man har en intoleranse overfor.:confused: Skal ikke spise cc med bringebær i helga, har det ikke engang i huset (tryggest), og så er det bare å vente å se.

Takk for svar, forresten:)


#12

Shamu sa for siden:

Hvordan gikk det?


#13

Yrla sa for siden:

nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/luft-i-magen-26206.html - der står det: Blant de mest provoserende matslagene er bønner, erter, løk, hodekål, kålrabbi, brokkoli, rosenkål, blomkål, artisjokker, asparges, pærer, epler, fersken, sukkerfrie gotterier og tyggegummi, helkornbrød, frokostblandinger, melk, krem, is, ost, øl, brus og andre kullsyreholdige drikker.

Men også stekt mat, melkeprodukter og fet mat.
Hvit geitost, kanskje du tåler det? Kanskje er også magen vanskelig fordi følelser setter seg der? Sånn er det med meg ihvertfall, men akupuntur hjalp meg på alle måter.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.