< Tilbake til oversikten

Lite karber

#1

tinamejo sa for siden:

Dette er sikkert et dumt spørsmål, men trenger litt innspill..
De gangene jeg velger å gå lavkarbo, så ender jeg ALLTID opp med å spise minimalt med karber, type under 20 kanskje om dagen...!!!!

Jeg har før vært alvorlig spiseforstyrra med både anoreksi og bulimi, så tenker dette kan ha noe med det å gjøre. Så tankegangen er kanskje ikke så lett å få vekk.
Det skal sies at jeg sliter med å holde meg lavkarbo lenge, så tror det ikke er skadelig..

Men hva kan jeg spise, som har mye karber - men som fortsatt er lavkarbo??


#2

Camomilla sa for siden:

Bønner, linser og slikt drar vel opp kh endel - og har samtidig ganske lav glykemisk index. Rotgrønnsaker er sunt, men har en god del mer stivelse og kh enn grønnsaker over bakken - hva med å innføre litt gulrot/kålrot? Fedon-brød og Siljes Havrebrød (baker Nordby) er fine brødalternativer med lavt kh-innhold (tror Siljes Havrebrød - baker Nordby - har minst). Jeg skjønner at det er vanskelig. Hvor mye er for lite og hvor mye er for mye? Jeg ønsker ikke å veie maten min, så jeg må ha andre kjøreregler. Selv er jeg så usikker på å gjeninnføre kh at jeg foreløpig heller lar det vær :p


#3

tinamejo sa for siden:

Spiste litt grønnsaker idag, med gulrot, sukkererter, løk og paprika - litt karber der veit jeg. Greier ikke ligge så lenge i ketose heller, så ender alltid med å spise meg ut av den og enda lenger.. ^^


#4

Nerthus sa for siden:

Så lenge du har godt fettinntak når du ligger så lavt i kh-inntak, er det jo ikke noe problem. Er det derimot slik at du "låser" deg i "jo lavere jo bedre" og ikke øker på med fett samtidig - er det jo litt mer utfordrende :)

For meg - som aldri har hatt en reell spiseforstyrrelse - men som har vært helt hekta på karbohydrater og helt desperat opptatt av kalorier i MANGE tiår, hjalp det og komme over kaloribiten ved og lære meg hva lavkarbo egentlig er, hva det gjør med kroppen, hva slags næring som er livsviktig for at kroppen skal fungere optimalt.

Med spiseforstyrrelse antar jeg at du har MYE kunnskap om kosthold, men har du dyptgående kunnskap om lavkarbo og kroppen?

Hva er det som gjør at du ikke klarer å holde på med lavkarbo lenge tror du? Er det søtsuget? Er du sulten? Synes du maten er kjedelig?

Spiser du lite karbo OG lite fett er det ikke rart det er vanskelig og holde seg til lavkarbo. Nok fett (finnes uttallige tråder om gode fettkilder uten at man må drikke det (som noen gjør ;)), nok vann, passe med proteiner i forhold til vekta di osv vil kunne avhjelpe. Det ER vanskeligere og spise feil når man er god og mett og ikke har sultfølelse som kommer av at man spiser altfor lite mat generelt, eller fordi man spiser for mye kh og for lite fett :)

Jeg spiser vanligvis rundt 20 g kh til daglig - men da må jeg få i meg grønnsaker til middagen - noe jeg ikke alltid gjør ;) Jeg passer derimot på og få i meg nok fett i løpet av slike dager.

Ønsker deg lykke til med og finne et kosthold som gjør at MAT ikke er det mest utfordrende du må forholde deg til i livet :)


#5

tinamejo sa for siden:

Jeg er kanskje ikke så flink på fettfronten.. Men kan helt klart bli bedre.. Har ikke fryser, så det gjør det litt vanskeligere, må handle fra mat til munn omtrent. Skal lage meg knekkebrød i helga, og skal kjøpe inn litt cottage cheese og ost, så hjelper det litt på iforhold til hva det er nå, hvor det i hovedsak er kjøtt og grønnsaker.

Hva skjer egentlig om jeg kjører lavkarbo med for lite fett?

Jeg har MYE kunnskaper om mat ja, men veldig lite i lavkarbosammenheng. Burde nok sette meg lett inn i det, men er mye lettere å hive seg uti det og lære langsmed.

Kanskje det er bivirkningene som gjør at jeg ikke holder lavkarbo så lenge..? Svetting, doturer, ikke søvn.. Er vel de essensielle tingene..... Og kanskje søtsuget.. Slitt med bulimien seinest, så den godteritrangen sitter hardt i, men skal ALDRI mer kaste opp bank i bordet

Nå idag har jeg spist grønnsaksblanding, to hamburgere (bare kjøttet) og litt lavkarbopasta med sukkerfri ketchup. Seinere ikveld blir det en kopp kakao av laktosefri melk og sukrin. Har igrunnen ikke lyst på mer, men "suget" er der enda.. Vært der siden jeg begynte på'an igjen for fire dager siden..


#6

Nerthus sa for siden:

Da må kroppen bruke proteiner som hovedkilde til energi, og dette er ikke optimalt i lengden. Kroppen skal bruke proteiner som BYGGEklosser, ikke som energi :) Over lengre tid kan det slite på nyrene dine - og kroppen bruker også mer energi på å omgjøre protein til energi enn feks fett, slik at du taper faktisk i det store energibudsjettet ditt.
Når du ser på dagsinntaket ditt av protein er det fryktelig lavt. To hamburgere inneholder ikke mye protein, og du bør ligge på like mange gram protein som kilo kroppsvekt. Husk at protein er livsviktig for kroppen din. Det inneholder 9 essensielle aminosyrer viktig for kroppens funksjoner, og kan KUN fås gjennom inntak av proteiner. Velg rene proteinkilder som kjøtt, fisk, fugl, sjømat.

Bivirkningene varer vanligvis ikke lengre enn to uker. Klarer du og holde ut de første ukene er så enormt mye gjort. MEN det betinger at du forer på med godt med fett disse ukene, fordi kroppen din trenger fra 2-8 uker på å "lære" seg og forbrenne fett fra evt kroppsfett. (jeg antar du har reell overvekt). Dermed MÅ den få energien fra fettet du spiser! Gir du den ikke fett i en slik periode, sulter du rett og slett kroppen din, den får problemer med og komme i gang med forbrenning av kroppsfett, du blir SULTEN og kroppen hyler etter lettere energi og forbruke enn proteiner. Siden du har erfaring med spiseforstyrrelser kan du enten spise større måltid et par ganger om dagen - eller mange små, velg det som er mest komfortabelt for deg fysisk OG psykisk. Det er også viktig og drikke MYE vann i denne perioden, da det avhjelper fettforbrenningen. Suget er der fordi du spiser for lite fett. Liker du dressing kan du lage det av litt majones og creme fraiche med krydder i. En sprut sukkerfri ketchup i sammen med litt flytene natreen og sitronsaft gir "nesten" thousand island som du kan ha på hamburgeren din. Det trenger IKKE være store mengder for å gi utslag! Bare en ss smeltet smør over grønnsakene monner! Evt kan du bruke den brune cocosaen, dette er svært godt fett for kroppen og smaker ingenting. Synes du det er vanskelig og få i seg fett, søk opp "fett" i søkefeltet, og du finner mange gode forslag til å "gjemme" fett i maten, evt spise mat naturlig på fett.

Lavkarbopasta - mener du reell pasta, eller lavkarbovariant som strimlet squash?

Søtsug pleier og roe seg etter 3-4 dager om du spiser NOK mat og fett.
Du tåler ikke laktose? Finnes det laktosefri fløte? Kan du bruke det istedet? Evt er det også mange som bruker cocosa MED smak i kakaoen. Hva har du ellers i kakaoen?


#7

tinamejo sa for siden:

TUSEN TAKK Nerthus, for kjempegode svar!!!!
Ok. Jeg er fattig student nå, men får penger på mandag - da skal jeg handle inn cottage cheese, kylling, ost, og ja.. MER mat enn jeg har nå. Ser det er litt skralt nå..
Jeg har cocosa i skapet, den grønne - kan prøve den i te f.eks? Eller som pålegg på knekkebrødene jeg skal lage i helga.. :) Jaaaaaa..;) Går det an å spise sånn fleskepølse som pålegg, er det en god fettkilde?
Med lavkarbopasta mener jeg reell pasta, med 5karber i. Kjøpte det på Kinsarvik tror jeg, smakte helt som vanlig pasta..
Jo, de har laktosefri fløte. Og rømme også faktisk. Og naturell yoghurt. Må bare benytte meg av de tingene..


#8

Nerthus sa for siden:

Grønn cocosa har smak av kokos, så tenk over om det passer med litt kokossmak når du bruker den:)

Rema har nakkekoteletter til 40 kr kiloen, kjøttdeigen koster slikk og ingenting, de har fersk laks (sånn i grill form) til lavere pris enn i ferskvaredisken, røykalaks til 18 kr pr 100 g (holder til to frokoster for meg sammen med eggerøre av to egg), mega har stadig vekk tilbud på salater og grønnsaker....få litt oversikt over hvor de har de rimeligste råvarene og har du fryser kan du fryse ned så du har noen uker.

Fleskepølse er genialt som pålegg, jeg har til og med majones på ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.