< Tilbake til oversikten

Vg-nett i dag

#1

Nerthus sa for siden:

Åh herlighet, vil man ha en god latter, anbefales dagens vg-nett.

Den såkalte eksperten sier bla :

Ler så jeg griner! At JEG - lillemusMEI - har MER kunnskap om kroppens metabolisme og siste studier på kosthold enn denne mannen som LEVER av å hjelpe overvektige er faktisk - ja FAKTISK langt over min forstand!

Om temaet er i en annen tråd - flytt meg - jeg fant ingen andre i farta ;)

Ler fortsatt "insert gapskratt-smiley her"


#2

Modezty sa for siden:

Enig med deg, håpløst.

Jeg orket ikke lese hele nettdiskusjonen, men fikk med meg det vesentligste.


#3

nellie sa for siden:

Jeg synes liksom ikke han har virka sååååå på trynet før?? Hva har skjedd?


#4

Nerthus sa for siden:

Han er ansatt av vektklubben :) Enig forøvrig, synes minnes han hadde et mer åpent sinn i forhold til kosthold... Han har kanskje fått refs på bakrommet av Drevon... ;)

Ler enda jeg.... synes egentlig det er ganske så tragisk...


#5

smgj sa for siden:

La oss nå ikke glemme at VG lever av å selge sine egne diettsider da. ;)


#6

nellie sa for siden:

Han har vel fått lønnsøkning for å bli litt mer lavkarbofiendtlig vel.. Vanligvis synes jeg det er helt greit med lavkarbokritikere, men da bør de i det minste ikke JUGE. Han vet da bedre enn dette.. Har sett det før:p


#7

KarMa40 sa for siden:

Men se på bildet av mannen da! Stakkars!

Han ser jo ikke riktig frisk ut vel? Litt sånn skrapetynn og intens... som folk med spisevegring...

Og det sier jeg som kan føde når som helst og endelig har fått litt vann ikroppen i tillegg til de fattige ti kiloene jeg har gått opp:rolleyes:

Underhudsfett i ansiktet er undervurdert som forskjønnende middel!


#8

Nerthus sa for siden:

HELT enig! Det blir bare pinlig og lese...


#9

Kitt sa for siden:

Det er jo samme mann som satt på tv sammen med Annika Dahlquist og sa at: Det er ikke så farlig med disse slankekurene. Vi har jo fedmekirurgi!:p

Han kan jo ikke skryte av lavkarbo, han, da vil jo hele Senter for sykelig overvekt være overflødig!


#10

nellie sa for siden:

I kommentarene på den her er det en som har plukket opp det samme som oss Nerthus. Han har tidligere uttalt seg langt mer positivt, hva lavkarbo angår. Merkelige greier.


#11

Peppa Gris sa for siden:

Men er ikke dette ren kunnskap og fakta da? Det er vel ikke slik at man kan velge vekk deler av kroppens mekanismer og velge å ikke tro på dem?


#12

Yrla sa for siden:

Oh, shit! Shitty man-head!:)

#13

nellie sa for siden:

:lol: Egentlig litt morsomt:p


#14

Nerthus sa for siden:

Det blir morsomt fordi det er så usannsynlig at en mann som jobber med overvekt ikke vet hvordan et kosthold med lite kh fungerer på kroppen... Pinlig, han kommer nok til å huske dette som en av de mindre gode dagene på jobb ;)


#15

Supera sa for siden:

Ehm, er han helt tett? Først påstår han at fett ikke metter bedre, og så påstår han at folk som spiser lavkarbo inntar færre kalorier, og han skjønner ikke hvorfor. To og to er fire...


#16

nellie sa for siden:

Han vet det nok.. Jeg heller mot at han har fått litt mer penger i pengekassa for å høres teit ut.


#17

sylwester sa for siden:

Jeg syns jo ikke det han skriver er feil. hvis vi hadde gjort som de som sykler tour de france og tvunget i oss mat så ville vi gått opp i vekt. Som Devon så sier han jo ikke noe annet enn at hvis du spiste like mange kcal med lavkarbodietten som før så ville du hatt nogenlunde lik vektoppgang/nedgang uansett diett og gjør store poenger med dette.

Videre så skriver jo han at de som begynner på dietten spiser 500kcal mindre per dag som vil tilsvare 0,5kg/uka nedgang. Det store poenget er jo at denne reduksjonen er ufrivillig eller uten tvang, mens man under en GR-diett måtte gjort dette bevisst.

Med insulininjeksjoner ville vi muligens mistet fordelen med lavkarbo og spist mer.


#18

Photobscura sa for siden:

Nå har du fryktelig mye godvilje. ;) Ut fra hva jeg leser av det Nerthus har sitert så viser det i beste fall at han ikke akkurat har inngående kunnskaper i kroppens metabolisme i forhold til lavkarboprinsippet, altså hva som skjer hormonelt. Og å skylde på proteinet? Jevnt de fleste som spiser lavkarbo spiser om noe, marginalt mer protein enn om de skulle fulgt statens kostholdsråd f.eks. Det blir liksom for meg som om han står midt i et bibiliotek og lurer på hvor alle bøkene er. Det er for tynt om du skal være kostholdsekspert.
Men, ja, som de andre her sier, og som nok er den største sannheten er at han jo jobber for VGs vektklubb. Og han har fortsatt en del å gå på i forhold til Drevons nærmest militante motstand til lavkarbo.


#19

sylwester sa for siden:

Hvis du ser bort ifra kroppens hormonelle sider og ser på den som en maskin som trenger brensel så er det absolutte faktum at vekt er en funksjon av inntak og forbruk. Målinger over tid beviser dette.

At man ved stabilt, lavt blodsukker får mere metthetsfølelse og dermed er i stand til å redusere inntak uten at det gjør vondt er viktig, men det er hvorfor det muligens er enklere å gå ned med lavkarbo, men ikke hvorfor man går ned.

Jeg har et spørsmål til dere. Hvis jeg led av undervekt så ville jeg hatt behov for å spise mer. Det naturlige løsningen slik jeg ser det er å dra inn sukker i kosten for å skape sult så fort det lar seg gjøre når insulinet har gjort sitt. Er dere enige?


#20

Nerthus sa for siden:

Hvorfor er det ønskelig og se vekk fra kroppens hormonelle side når det er fysisk umulig - og ikke vil gi noe hjelp i en vektnedgangssituasjonen?

Jeg har faktisk over lang tid (pre-lavkarbo) spist veldig lite kalorier. Jeg har ligget på 900-1000 pr dag, med en del aktivitet. Min basalforbrenning er utregnet til å være 2300 kalorier - UTEN aktivitet.
Jeg gikk ikke ned et gram. Dermed - ved og ha ET unntak fra påstanden "spiser du mindre enn du forbruker - går du ned i vekt" anser jeg den som motbevist. Ta med at flere her inne har opplevd det samme.

Vet du ikke hvorfor man går ned på lavkarbo? Ta med antakelsen om at man spiser mindre - samtidig vil insulin være fraværende (fettlagringshormon) og glukagon tilstede (fettfrigjøringshormon) synes jeg ikke det er så vanskelig og forstå? Dermed er det mange karbosensitive mennesker som opplever og gå ned på akkurat like mange kalorier på lavkarbo som på lavkalori - selv om man på lavkalori ikke gikk ned et gram... Ja og nei. Mange undervektige spiser faktisk mye mat, men de spiser karborik mat og lite fett. I boka "Bedre uten brød" ble en langtids undervektig mann "frisk" ved og spise lavkarbomat - og årsaken var denne:

"Svært tynne mennesker som spiser mye kh, har som regel svært liten muskelmasse og veldig spinkel beinbygning. Disse menneskene har en evne til å forbrenne overflødig energi fra det høye kh-inntaket istedet for å lagre det som fettvev, slik det skjer for den fete/overvektige kroppstypens vedkommende.
Overfladisk sett kan denne evnen til å forbrenne energi virke positiv, og svært tynne mennesker har ofte en fordelaktig energiprofil. Det gjelder imidlertid bare hvis man har jevn tilgang på karbohydrater. Tynne mennesker som baserer seg på kh, kan aldri tenke på å utsette et måltid. Stoffskiftet deres skiller seg antakelig ikke så mye fra det til de overvektige kh-spiserne. Tynne personer vil ofte oppleve episoder med lavt blodsukker fordi de fortsatt sliter med det grunnleggende problemet knyttet til inntak av for mye kh, nemlig insulinresistens og hyperinsulinisme.
Det finnes ikke noe fettstoffskifte som kan sørge for energibalanse hos tynne kh-spisere. Dermed blir kh deres eneste energikilde. Som hos overvektige som spiser mye kh, blir fettstoffskiftet begrenset. Fordi fett utgjør de største energireservene hos mennesket, må tynne kh-spisere spise hele tiden for å dekke kroppens energibehov.

Et opplegg med lite kh forsterker de anabolske (oppbyggende) prosessene som bidra til økt kroppsmasse i form av bentetthet, muskler og bindevev. Men undervektige personer er ofte nødt til å holde seg nøye til kostholdet over en lengre periode. Det tar noe tid før de opplever de positive effektene, som å gå opp i vekt. "

sitat hentet fra side 159-160 i Bedre uten brød av Lutz.

Undervektige vil gjerne gå litt ned i vekt i starten også, fordi det tar tid før produksjonen av veksthormon normaliseres, og man får i seg de næringsstoffene som er nødvendige for å bygge vev (fett og protein).


#21

Nerthus sa for siden:

Hvor kom insulininjeksjoner inn i diskusjonen?


#22

Yrla sa for siden:

Hvordan har det har seg at noen ikke lagrer overskuddsenergi til fett mens andre gjør det?


#23

Supera sa for siden:

Jeg har lest at de som blir overvektige får insulinresistente muskelceller slik at mer energi går til fettcellene enn til musklene. Og så har jeg lest at de 20% av de som har diabetes er slanke og de blir insulinresistente i både fettceller og muskelceller samtidig. Så da må det vel gå an å være insulinresistent i fettceller men ikke i muskelceller?

Altså:
Overvektige har insulinresistens i muskelceller.
Normalvektige som får diabetes er insulinresistente i både muskelceller og fettceller.
Undervektige har insulinresistente fettceller?

Dette er bare tanker. Jeg har ikke funnet noen informasjon om det.


#24

Yrla sa for siden:

Supert at du vet noe slikt og kan tenke deg frm til dette. Og da er dette genetisk også, noe barn arver fra foreldre, ikke sant? For noen barn blir fort tykke, ikke bare pga kostholdet de har, ikke sant? Og siden vi vet dette kan man gjøre det som skal til for å øke muskelcellenes mottakelighet, ikke sant? Trening er en ting man kan gjøre. Hvilken type og hva ellers man kan gjøre er jeg usikker på.


#25

Yrla sa for siden:

Krom bedrer insulinets virkning

                     Krom gjør det enklere for insulinet å få  blodsukkeret inn i muskelcellene. Krom bedrer dermed insulinvirkningen  og fører til                            mindre insulinresistens. Krom er viktig for  normal omsetning av kolesterol, fettstoffer og blodsukker. Krom kalles  derfor                            insulinets "partner".

De fleste voksne vil trenge 200-300 mikrogram krom daglig. Svært overvektige, eller diabetikere, kan trenge opptil 400 mikrogram.

Kromtilskudd bør inntas bare sammen med vann. Hentet fra fedons sider.


#26

Supera sa for siden:

Både arv og kosthold, vil jeg si. :ja: Genene bestemmer hva man har anlegg for, men med riktig kosthold er det ikke sikkert at de genene gjør seg gjeldende. Og vi som legger lett på oss er de som overlever lettest, så det er ikke rart det er mange av oss.

Jeg har ei søster med BMI på ca 19. Vi er oppvokst med samme maten. Da jeg hadde en BMI på ca 48 (og hun 19) så spiste hun ca dobbelt så mye som meg. Hun var jo litt mer aktiv, men ikke noe som forklarer det enorme matbehovet hennes. En ridetur eller to uka og skolegymmen. Jeg la på meg, hun beholdt vekta. Jeg ligner mest på moren vår og på den siden er nesten alle overvektige. Lillesøstera mi ligner mest på faren min og der er alle slanke. Vi er tre søsken som ligner på mora vår, alle tre har vektproblemer. De to som ligner på faren vår har ikke vektproblemer.

Trening gjør at glykogenlagrene brukes og det øker insulinsensitiviteten. All aktivitet er bra egentlig, men jeg vil tro at styrketrening er best. På lavkarbo har det ikke så mye å si for vektreduksjonen, men det har jo noe å si på velvære og helse.

Barn er jo som regel veldig aktive, så trening er ikke "nødvendig". Og de har ikke rukket å bli insulinresistente enda, så de tåler mer karbohydrater enn voksne. Men bare fordi de ikke har blitt syke av det enda, så er det nok best å spise mat som de ikke blir syke av i stedet for å friste skjebnen. Overvekt og diabetes er langt fra de eneste sykdommene som det anbefalte kostholdet gir oss. Jeg har hørt at de har funnet ca 100 sykdommer og plager som er relatert til for mye karbohydrater eller for lite fett.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.