HP sa for siden:
Hvordan følge fase 2 - vedvarende vekttap
Lær hvordan du legger sammen grammene karbohydratinntak, og du vil bli belønnet med pågående fratrekk av overflødig vekt.
Der er tre nøkkelforskjeller mellom Induksjonen og Vedvarende Vekttap (VVT). Den første er åpenbar: Du vil innta mer karbohydrater. Den andre er som følger: Når du på induksjonen spiste proteinrike og fettrike matvarer - pluss 7,5 dl salat og andre grønnsaker (og spesielle matvarer som avokado, oliven og seterrømme) - så tillater VVT deg mange flere valg. Det betyr at du nå kan skape et vekttapsprogram som er helt unikt for deg. Men det betyr også - og dette er den tredje nøkkelen - at telling av karbohydratgram virkelig er ditt ansvar.
Om du ikke teller, kan du få problemer. Heldigvis så er telling enkelt ved hjelp av en karbohydratgramteller, som vil gjøre deg kjent med antallet karbohydrater i vanlige matvarer. (Dr. Atkins’ New Carbohydrate Gram Counter, for eksempel, er en god ressurs.) Etter at du har fulgt Atkins Ernæringsmessige Tilnærming en stund, vil du etter hvert få en naturlig følelse med hvor mye karbohydrater der er i favorittmaten din, men det er alltid en god idé å ha karbotelleren din tilgjengelig så du kan sjekke ut nye eller uvante matvarer.
Ditt eget private, personlige tall
Livet i det 21. århundre betyr mange tall å huske på, som mobiltelefonnumre, PIN-koder og slikt, men jeg skal gi deg verktøyet for å finne et annet tall som er like essensielt for din livsstil.
Husk disse to grunnleggende prinsippene:
- Når du er på Atkins, vil graden av vekttap generelt sett være proporsjonal med mengden karbohydrater du inntar.
- Nivået av karbohydrater du inntar kan måles. Ved å tallfeste mengden karbohydrater du spiser, vil du vite hvor mye du trygt kan spise.
Din daglige terskel for ditt karbohydratinntak er ditt Kritiske Karbohydrat Nivå for Tap (KKNT). Hold deg under dette tallet og du vil oppleve vedvarende vekttap. Gå over det og vekttapet stanser. Her er hvordan du avgjør ditt KKNT: Hver uke vil du trinnvis øke mengden karbohydrater du spiser utover salaten og 2,5dl av de tillatte grønsakene fra induksjonen. Hvert av disse trinnene bør utgjøre ca 5 gram daglige karbohydrater, som representerer et ”nivå”.
I løpet av første uke på VVT øker du karbohydratinntaket ditt fra 20 gram daglig på induksjonen til 25 gram per dag - du går opp et nivå. Jeg anbefaler at du legger til en salat, en halv avokado, 2,5 dl blomkål eller 6-8 stilker med asparges eller en annen grønnsak. Fortsett å spise slik resten av uken. Så lenge vekttapet ditt fortsetter jevnt, kan du gå opp enda et nivå - til 30 gram daglig - den etterfølgende uken. Hvis du er spesielt glad i grønnsaker, kan du være fornøyd med å legge til flere salatgrønnsaker og andre grønnsaker, eller du kan velge å legge til 1,25 dl Cottage Cheese, en ounce med solsikkekjerner eller et dusin macadamianøtter. Hvis du føler trang til å spise frukt, så er nå tiden for å legge til bær, den frukten som har lavest glykemiskindeks. (13 jordbær av gjennomsnittlig størrelse inneholder 5 gram karbohydrat).
Les videre for flere forslag til matvarer du kan legge til din daglige meny. De fleste synes det er best å tilbakeføre matvarer i en spesiell rekkefølge - det Dr Atkins kaller Karbohydrat Stigen. Merk deg at få mennesker vil ha mulighet for å tilbake føre alle disse matvarene på VVT. Matvarene på siste halvdel av listen har en tendens til å ligge høyere på glykemisk indeks og blir vanligvis først introdusert på pre-vedlikehold - Fase 3.
Hver uke vil du gå opp et nivå, legger til enda et 5 grams trinn inntil du når det tallet hvor ditt vekttap stanser. Detter er hvordan du finner din KKNT. Går du over denne vil du ikke ta av mer, eller du begynner å legge på deg. Under den vil du fortsette å ta av. Jo lavere din metabolske motstand mot vekttap er, en jo høyere ditt nivå med fysisk aktivitet, jo høyere vil tallet være.
Ved å trinnvis øke karbohydratinntaket ditt kan du personliggjøre et spise program som passer ditt individuelle behov, smak og livsstil. Din individuelle KKNT kan være så lav som 25 eller så høy som 50, eller til og med mer om du er veldig aktiv. For å få vite hvilken skala som er mulig, se på tabellen under; ”Karbohydratgramnivå & Metabolsk motstand mot vekttap”. Metabolsk motstand er påvirket av alder, kjønn, aktivitetsnivå, hormoner, foreskrevne medisiner og andre faktorer. Så avstanden mellom KKNT’er kan være stor. Hvis du spiser utover din KKNT vil vekten din og målebåndet ditt fortelle deg at du har krysset en linje, og du vil gjøre tilpassninger der etter. De fleste bare går tilbake til det tidligere nivået for karbohydratinntak.
Lipolyse teststrimler kan også hjelpe deg med å fastsette din KKNT i mange tilfeller. De slutter i alle fall å endre farge ved et punkt litt under din KKNT. Når det skjer vil din KKNT være bare noen få karbohydratgram høyere. Men du skal være klar over at så snart du inntar 50 eller mer gram karbohydrater per dag, så vil ikke teststrimmelen lengre skifte farge. Så lenge du fortsatt tar av kilo og cm og ikke opplever noe tilbakekomst av før Atkins nivåer av sult, matsug eller andre symptomer, kan du være trygg på at alt er vel. Du fungerer fortsatt på et primært fettforbrennende stoffskifte selv om du ikke produserer nok ketoner til at de gir utslag i urinen din. Du må være klar over at alle treffer platåer - perioder hvor vekten står stille (Les kom deg av ditt platå).
Din KKNT er en enda mer presis måte å avgjøre din metabolske motstand på enn mengden vekt du tok av under induksjonen. Når du fortsetter å holde det til Atkins Ernæringsmessige Tilnærming vil du, ved å ta en titt på denne tabellen, ha en mer korrekt inntrykk av din grad av metabolsk motstand.
[size=3]Den vise VVT innstillingen
[/size]Vedvarende vekttap fasen handler om valg. Valgene du gjør bør fokuserer på sunne og velsmakende tillegg, med sterk vekt på matvarer som gir begge deler. Etter som du legger til karbohydratholdige matvarer i trinn på 5 gram, kan du sannsynligvis bevege deg utover grønnsaker og andre matvarer, som nøtter, bær, og kanskje korn. Selv om du primært vil spise naturlige, ubearbeidede matvarer, så vil du finne et økende utvalg av lettvinte matvarer skapt for folk som søker etter å følge en karbohydratkontrollert ernæringsmessig tilnærming. Husk mantraet: Les innholdsfortegnelsen!
Før en matvaredagbok slik at du kan se hvilken virkning enkelte matvarer har på appetitten din. Hvis en ny matvare skaper matsug så stanser du inntak av denne umiddelbart!
[size=3]Karbohydratgramnivå & Metabolsk motstand mot vekttap
[/size]
Kraften av 5
Disse porsjonene inneholder ca 5 gram Net Karb. Matvaregruppene er oppført i den rekkefølgen de bør tilbakeføres.
Grønnsaker
2,5 dl kokt spinat
1,67 dl rød paprika
1 medium tomat
2,5 dl kokt brokkoli
12 medium asparges
2,5 dl blomkål
1,25 dl hakket løk
1/2 California avokado
1,67 dl sommer squash
Meieriprodukter
141 gram farmer’s cheese
141 gram mozzarella ost
1,88 dl cottage cheese
1,88 dl ricotta cheese
1,88 dl kremfløte
Nøtter og frø
28 gram av:
macadamia (omtrent 10 til 12 nøtter)
valnøtter (omtrent 14 halve)
mandler (omtrent 14 nøtter)
pecan (omtrent 14 halve)
solsikke frø (3 spiseskjeer)
røstede peanøtter uten skall (omtrent 26 nøtter)
14 gram cashew (omtrent 9 nøtter)
Frukt
0,63 dl blåbær (ferske)
1,88 dl bringebær (ferske)
1,88 dl jordbære (ferske)
0,63 dl cantaloupe eller honningmelom
Jus
0,63 dl sitronjus
0,63 dl limejus
1,25 dl tomatjus
Lettvinte matvarer
Du kan velge fra variasjonen med lettvinte matvarer (bars og shaker er de to mest tilgjengelige), men pass på å finne det virkelige tallet med fordøyelige karbohydrater i hvert enkelt produkt.
--
En oversettelse av:
atkins.com/Archive/2001/12/15-693999.html
atkins.com/Archive/2001/12/15-61563.html
Denne Norske utgaven © HP @ Karbojunkie.com