Jeg har forsøkt litt forskjellige retninger, bl.a. Fedon, men vender liksom alltid tilbake til LCHF. Men på veien har jeg plukket opp en forkjærlighet for bønner og linser - er dette ok på LCHF?
Jeg skal ikke ned noe i vekt, men ønsker å balansere hormonene (har PCOS og barneønske).
Mulig det beste er å sjekke hvordan jeg ligger an på diett.no, men interessert i å høre hva dere tenker om bønner og linser på LCHF :D
Svaret er: Det kommer an på hvilken lavkarbo. Primal Blueprint er en kostholdsfilosofi under lavkarboparaplyen og der er bønner og linser offisielt "off". Jeg tillater meg å snuble ut fra den smale sti innimellom (en god chilli con carne MÅ ha brune bønner, ellers er det ingen chilli) men det er sjeldnere enn jeg spiser sjokolade - så jeg har god samvittighet for erter og bønner.
Et annet aspekt er jo om man kian tillate seg det innenfor sin karbohydratrasjon.
Jeg har en boks hjemme som har stått i skapet i over tre år...hvorfor i alle dager har jeg ikke kastet den??? Skal ringe hjem til gubben og be ham sjekke karbo innhold......(og dato...)ler
Rart hva man sparer på! Jeg har masse høykarbosaker i skapet som jeg ikke kvitter meg med... Sånn i tilfelle jeg skal bake karbokake, eller no'??
Hadde noen borlottibønner som jeg ikke aner hva jeg skal bruke til (de så morsomme ut), og de hadde 12,6 kh. Det samme hadde Heinz Tomatbønner. Fant også en boks med rimis brune bønner, der var det faktisk 29 kh, men det var sukker (!) i laken, som jeg alltid skyller av. Aner derfor ikke faktisk innhold.
:D Du får kjøpe en ny en, og se om den gir noe bedre svar!
Bladde litt mer i Hexebergboken (forøvrig den med pasienthistorier), og kom over kapittelet med fettsyrer. Der skriver hun at vi (som kjent for mange) får i oss for mye Omega-6 fra maisolje, solsikkeolje, soyaolje, peanøttolje og korn, men at vi får i oss for lite omega-6 fra nattlysolje, grønnsaker og... BELGFRUKTER! Og de står også på omega-3-listen, så her er det fritt fram for belgfruktene. Ante ikke at de inneholdt fettsyrer, men man lærer nye nytt hver dag på lavkarbo!
Jeg såiser litt iblant, men putter de i salater, gryter o.l. i steden for å lage en ren bønnerett. I går lagde jeg suppe, linser i til resten av familien, men da jeg brukte litt rotgrønnsaker, så droppet jeg linser til meg. Så jeg ser vel mest på helheten.
Fant en boks med økologiske røde bønner på MEGA i dag og de inneholdt 14 karber..... :-)
MEGA hadde dessuten fått inn Mandelmel og Sukrinmelis.....Pofiber fant jeg også selv om jeg ikke vet hva jeg skal bruke det til....he, he...
Jeg bruker både linser, kikerter og bønner med god samvittighet, men jeg bruker tørkede bønner som ikke ligger i noen form for saus.
Bønner, kikerter og linser har lav glykemisk indeks. Som diabetiker måler jeg selvsagt blodsukkeret ofte, og bønner får faktisk blodsukkeret mitt til å gå ned, ikke opp. De er rene proteinbomber, er billige og smaker godt, så ja, jeg bruker dem jevnt og trutt.
Men står det ikke i begynnelsen av boken (hentet fra hodet): I denne boken vil du IKKE finne oppskrifter med hvete, sukker, poteter, paste, BØNNER eller LINSER ???:confused:
Forskjellen er vel at man kan ha en smakstilsetning av bønner, ikke en hovedproteinkilde. Et par ss i salat eller tacoen går greit om man ikke har tatt ut KH-kontoen allerede.
Jeg bruker ikke rod kidneybønner annet som en del av en salat, siden det er langt fra min favorittbønne.
Blackeyebeansalat spiser jeg både som tilbehør til middagen, som snacks med reker, skinke eller annet kjøtt i eller blandet med majones som kveldsmat/frokost.
Italienske klovner lager jeg av borlottibønner og tunfisk, og spiser det både som tilbehør til middag, eller med majones som en egen salat til kvelds eller frokost.
I kjøttgryter bruker jeg forskjellige typer bønner (har et stort utvalg i skapet fordi jeg handler mye og variert når jeg er på innvandrersjapper).
Når det gjelder linser er jeg veldig glad i de grønne og lager av og til salat av dem, andre ganger koker jeg dem sammen med kjøttet for å drøye kjøttet noe (masse proteiner i dem) og så smaker det godt. Svarte linser er faktisk gode i omeletten. Gule og rød linser synes jeg ikke så mye om; jeg pleier altfor ofte å koke dem i hel:rolleyes:
Kikerter er selvsagte når jeg lager supper.
Hvite bønner er snadder sammen med bacon og egg eller i chilien eller også i tomatsuppe.
Må tilstå at jeg er veldig glad i bønner; de er sunne, billige og kan brukes til mye!
For meg blir dette et spørsmål om hvor ofte, hvor mye, og hvorfor lavkarbo.
Jeg skal ikke ned i vekt, men har et svingende blodsukker og en mage som ikke liker karbohydrater. Hvis magen tåler det (f.eks en halv liten potet på middagsbesøk) og det ikke får blodsukkeret til å stige så fort (avhenger jo av mengde også), så spiser jeg det. Det pleier å gå bra. Hvis noen bønner i chilien gjør meg glad, ja så har jeg noen bønner i chilien. Jeg driver ikke med unntak hver dag uansett.
Linser, bønner, erter osv er dessuten svært næringsrike (masse mineraler, blant annet) så det er ikke det verste du kan putte i deg dersom dietten tillater det.
For min del ville jeg ikke spist det mange ganger i uka, men det går godt an å spise det daglig og fremdeles ligge under en lavkarboparaply.
Sprettball - Enig i at det er mest opp til den enkelte og resultatet man ønsker, men siden det er i underkategori LCHF, så var det mest et spørsmål om det passer til denne retningen, ikke lavkarbo generelt ;)
Jeg kom på at f.eks bare 20 gram kikerter pr person i en rett med torsk ville smakt supert. Det skal jeg prøve. Sammen med kyling er det også godt. I 20 g er det 2,6 g karbohydrat. Det går an å spise en dag istedenfor nøtter f.eks. Jeg vil unne meg alt som er sunt for å variere og på den måten få i meg viktige næringsstoffer. Når jeg skal ha en type matvare med høyere karboinnholde tar jeg bare en liten mengde av det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.