Dette er sikkert ikke et nytt spørsmål, men jeg prøver allikevel.
Jeg har en sønn på snart 8 år, som er karboelsker. Om han kan velge spiser han kun pasta, ris, brødskiver og melkemat. Han har riktignok servelat og salami på brødskivene, og liker pølser, kjøttkaker og annen farsemat, men rent kjøtt har han aldri spist - han nekter og bare spytter det ut igjen.
Fisk går inn i farseform og som fiskepinner og grateng, men ikke som fillet - overhode ikke uansett tilberedning eller saus/tilbehør.
Han spiser nesten ikke frukt heller, bare eple og pærer og ganske sjelden.
Han liker veldig godt kokt brokkoli og gulrøtter og elsker paprika, men ellers spiser han ikke grønnsaker heller vanligvis.
Det er lettere å ramse opp det han liker enn ting han ikke liker:(
Om alt var bra ellers ville jeg ikke bekymret meg sånn, men det er det ikke. Han har store konsentrasjonsproblemer og pga det henger han etter de andre på skolen og læreren er bekymret.
Nå har jeg nettopp sittet i 3 timer med 2 sider mattelekse med ham. i tillegg satt han i 2 timer med dette på skolen.
Det er LETT lekse, ting han forstår, selve "jobbtiden" har kanskje vært max 30 min totalt og han gjør det lett som en plett når han "gjør det".
Problemet er at han gjør alt annet og blir distrahert av ALT. Jobben min er ikke å forklare hva han skal gjøre, men å holde på konsentrasjonen hans:(
Han er en smart gutt og lærer lett og husker godt, men han klarer ikke å jobbe effektivt. På skolen får han gjort lite eller ingenting når de skal jobbe selvstendig fordi det ikke er noen som sitter ved siden av ham og "henter ham inn igjen" når han er på vandring.
Han har ingen diagnose av noe slag og jeg tror egentlig ikke at han bør ha det heller. Jeg mistenker at kostholdet er litt skyldig her og vil prøve ut å få i ham mindre sukker og mer fett, da særlig omega 3.
Men hvordan kan jeg klare det?
Nistemat er det vanskeligeste her.
Jeg trenger konstruktive forslag til hva jeg kan putte i matboksen :)
Abonnerer!
Jenta på 7 er ganske så lik, men hus spiser ikke frukt og grønnsaker overhodet, bortsett fra poteter! Hun brekker seg dersom hun må prøve også. Hun prøver å smake på mye forskjellig, dette pga. belønningssystem for å smake på nye ting, eller ting de mener de ikke liker. Da blir det kino-tur når de har samlet 20 klistermerker. Tidligere har det vært blånekt på å smake...
Hun spiser ikke rent kjøtt, kun "ferdigtygd" som pølse, kjøttboller etc., men jordbær og bringebær er hun ganske glad i.
Jeg sniker finraspet gulrot og blomkål inn i sauser og kjøttkaker/boller, men ikke for mye da merkes det! :rolleyes:
Det eneste jeg har funnet ut at hun liker er havregrøt! Så det er ofte frokost her, da hun får en bedre start på dagen føler jeg. Kald havregrøt blandet med et egg kan en steke lapper av, og det kan jeg også få i henne.
Jeg blander også vanlig sukker og sukrin, og har på den måten halvert den type sukkerforbruk.
Skal si, skulle trodd det var min gutt du snakka om her ;)
Her i huset har det fungert med belønningssystem og lavkarbobrød..
Vet ikke hvor mange typer brød vi har vært innom, men fant ett som fungerer til slutt..
Anbefaler deg å gå på biblioteket å lese boken kjernesunn familie. Sønnen min er mye mer åpen for å smake nå enn for ett år siden, men fremdelese særdeles kresen, men nå får han ikke noe valg og det har vært mange dager der han rett og slett bare har gått sulten.. og etterhvert har han akseptert maten. Jeg spiser da selvfølgelig ikke noe annet enn det han får, så han aksepterer det. Gir han også Magnesium, Zink, Kalsium og vitamin tilskudd.. Det har fungert..
Anbefaler deg også å unnga vanillin. Det tærer på konsentrasjonen... :D
Send meg gjerne en PM hvis du vil en bedre dialog ;)
Jeg har bestemmt meg for å ikke være helt nazi... han skal fortsatt få lov å spise litt frokostblanding, men da blir det puffet havre fx og HEL-melk til ikke lettmelk som før.
Sukker håper jeg blir mindre og mindre av... har lurt på å blande sukrin i sukkeret...
Han kommer hjem før oss voksne flere dager i uka og da er melkemat en grei ting for ham å lage selv :)
En positiv respons på dette er at han har begynt å spise frukt. I dag har han spist 1,5 banan i tillegg til paprika, eple og pære :) Når han har fått banan på skolefrukten har den ofte IKKE blitt spist men ligget moset i sekken :(
Å ha det med som niste, ferdig oppskjært er altså mer appetittelig tydeligvis.
Jeg har sendt med et par rugsprø/ nannas knekkebrød eller mandelkjeks i boksen.
I tillegg til dette og frukt/grønnsaker, har han fått litt omlett, fiskekake, røsti, noen påleggskiver el.l.
Dette har stort sett vært suksess :)
Prøver meg frem på hva han ser ut til å ta til seg og bestemme seg for å like.
I tillegg kjøpte jeg omega3fisker til ham med tuttifruttismak. De liker han også (nekter å ta gelebamsene med sitronsmak...)
Der står det litt om en undersøkelse gjort i forbindelse med sinkmangel.
Under forsøk ved kunstig sinkmangel og ved å undersøke barn med medfødte feil i sink- omsettingen, har man funnet at sink dessuten har betydning for immunforsvaret, smaksopplevelsen og omsettingen av vitamin A, folinsyre og alkohol.
[font=Arial][/font]
Leste en plass på nettet, fant ikke artikkelen igjen at veldig mange i Norge lider av sinkmangel. Merker at gutten min liker mer mat nå nå han har fått jevnlig sink tilskudd i ca 6 mnd.. Han spiste tom saus med spinat her om dagen :p hehe.. Nå har han slutta å ta tilskudd, siden du ikke skal ta det så lenge, men liker fremdeles mye mer mat ;)
I dag spurte han etter Omega3fisken sin og han spurte om jeg hadde kjøpt den matboksen (goodbyn) jeg hadde vist ham.... han var så lei av at maten ble klissete i matboksen..., men ikke ord om at han heller ville hatt brødskiver som niste. :p
Jada vi har estillt den, men den skal liksom være bursdagspresang da.... han blir 8 år den 13/9.
I går BA han om å få med epler og banan på fotballtrening istedenfor å mase om brus og skolebrød eller is som belønning... ikke verst - han hadde alltids fått en is altså... unger skal spise litt is og sånn synes jeg. Bare det ikke blir for mye av det :)
I går prøvde jeg med på Lollipopbrødet og sendte med ham et par ristede skiver av det sammen med mer banan og eple, litt servelat og paprika.
Blir spennende å se om han liker det :)
Mine unger liker når jeg lager vaffler. Jeg har ikke oppskrift, men en "base" som jeg varierer litt fra gang til gang.
Jeg bruker egg, et surt melkeprodukt (rømme, sur fløte, evt kulturmelk) og et søtt melkeprodukt (melk eller fløte).
Det skal være like mye søtt og surt i røra. Jeg bruker ca 2 egg pr dl søtt og surt (f.eks 6 egg, 3 dl surt og 3 dl søtt - det blir en stor røre, nok til oss alle fire hjemme, evt ungene og et par nabounger ;)). Så har jeg oppi natron (1-2 ts), et kaneldryss og evt vanilje, og smeltet smør. Av og til litt sukrin.
Så sper jeg med alt mulig tørt, litt etter hva jeg har og hvem som skal spise. Kruskakli, mandelmel, malte solsikkefrø, noen ganger litt grovt speltmel, noen ganger havregryn. Soyaflak har visst også havnet oppi. Jeg blander ganske ukritisk, men det blir alltid bra nystekt.
Rør bær med sukrin og server sammen med. Brunost er også godt på (jada, mye karbo, men det skal ikke så mye til). Rømme er godt på. Sukrin også. Ungene tar disse med i matboksen. Jeg synes de av og til blir litt kjipe når de er kalde, pga de blir litt kompakte, men ungene mine synes at alt som ligner vaffler er bra greier.
Ellers har jeg hatt suksess med tyrkisk yoghurt iblandet litt fløte, rørte bær og sukrin. Begynte med bare dette uten noe oppå, har nå utvidet til å strø kokos, frø og nøtter over og bare noen symbolske støvfnugg med sukrin.
Musli var også en av de tingene de godtok helt uten videre, selv om ingen av dem egentlig var glad i verken nøtter eller frø... Jeg blander hakkede valnøtter, hakkede mandler, kokos, solsikkefrø og linfrø, og kanskje en spiseskje sukrin, heller fifty-fifty med rapsolje og vann over til alt er fuktig, sprer det utover et bakepapir i langpanna og rister det på 200 grader i ovnen. Rører/snur på det hvert 2-3 minutter og skrur av ovnen og åpner ovnsdøra når det er rett før det begynner å svi seg (10-15 minutter avhengig av mengde). La tørke i ettervarmen i ovnen. Serverer dette på tyrkisk youghurt evt blandet med bær eller sukkerfritt syltetøy. Jentungen kan godt komme på å spise dette med bare melk på, det synes ikek jeg er særlig godt men hver sin smak...
Lykke til og ikke gi opp. Mine unger spiser hva som helst. Virkelig hva som helst. Men de gjorde ikke det for tre år siden. Vi har tatt det litt for litt. Nå spiser de lavkarbo hjemme og i nista, og vanlig mat på sfo og når de er på besøk. Ofte lindbergbrød eller grove knekkebrød i nista.
Bare for å muntre deg opp litt: Jeg var akkurat lik når det gjaldt mat før. Helt frem til jeg var 13-14 spiste jeg nesten ingenting annet enn pølser, kjøttdeig og poteter. Men jeg innså rett å slett selv at det var ganske lurt å spise litt mer variert, og begynte å spise mer og mer forskjellige ting. Noen ting var vanskligere og like enn andre, men den dag idag er det kun rå løk jeg ikke liker:) Så kanskje det hjelper å forklare han hvorfor han burde spise litt mer variert?:)
Fornuftsmessig forstår han det, men han klarer bare ikke å få det i seg, Han brekker seg rett og slett...:(
Men noe går da rett veg :)
Jeg har endelig funnet lavkarbobrød han liker, og nistematen er omgjort fra brødskiver med ymse pålegg, til lavkarbobrød med masse frø i med kjøttpålegg, omelett, en god porsjon frukt og eventuellt noen få mandelkjeks og paprika.
Hjemme veksles det på melkemat (fortsatt, men i allefall færre måltider og med helmelk isyedenfor lettmelk), omelett og lavkarbobrød med smør og pålegg.
Bra noe har blitt lettere!
Min brakk seg også av ting da han var liten. Men jeg lurte han litt, da! Laget egen kjøttdeig av rent kjøtt, puttet kokte grønnsaker i sausen og finmoste dem med stavmikseren osv.
Når han så fikk vite, etter mange ganger og litt "namnam, god mat", at det var gulrøtter og løk i sausen og ordentlig kjøtt i kjøttbollene(og litt grønnsaker), da kunne han jo spise det likevel, da, uten å brekke seg!
Det eneste han fortsatt overhodet ikke spiser i an alder av snart 18, er hvite bønner i tomatsaus!;)
Hei, jeg har en makan gutt på 8 år, han gikk på adhd medisner å fikk den stemplen. Men så opptaget jeg lavkarbo men først kjernesunn familie, tok han vekk fra medisiner. Liker han egg ? Det er ikke lett det, men prøv å bak lavkarbobrød ?
Lag ting, som ser fristene ut, å få han til å smake. Min sønn sier ofte jeg liker ikke. Men så smaker han så er det godt. Han er også veldig glad ipasta egentlig. Men funnet mange andre møter å få dette til å bli bedre :)
Det er flott at det er et slikt erstatningssøtningsmiddel på marked,men folk flest kjøper de som er på butikkene (vet om flere som gir det til barna sine+skolen har erstattet sukker med det )
Sønnen min på fem er kresen også, men han liker egg, og får pølsene sine og fiskepinner for at det ikke skal bli så mye karbohydrater. Han får nemlig vegetarisk i barnehagen unntatt fiskepinner de serverer av og til. Han liker dog nøtter, og for at han skal spise de oftere får han de med seg som lunsj sammen med noen få kjeks. Han får kjeks som "dessert" om han først spiser nøtter. Bare de er søte er alle kjeks ok for han, så da kan jeg bake sunne kjeks. Egg er nyttig og egg kan inntaes på mange måter. En av måtene vil de fleste barn godta egg på. Om ikke annet som eggedosis (med sukrin).
Er du sikker på at du trenger å bekymre deg så veldig? Tror du ikke kroppen hans vil ha noe med det den trenger i om han trenger noe? Vi har et mye bedre og variert kosthold enn mange andre fattige. Å leve på ris , det er bekymringsverdig.
Kan han ha protein intoleranse ovenfor melk/gluten?
Vanligste symptom på det er at man er veldig glad i de produktene og gjerne kutter ut andre matvare (innimellom hele grupper) til "fordel" for de man egentlig ikke tåler...
Hvorfor i himmlens navn fungerer det sånn??? Det er jo overhode ikke logisk vel?
Vet ikke om jeg kan si at han har kuttet ut en hel matvaregruppe heller... Det er heller dt at han ikke takler ubearbeidet mat som kjøtt og fiske filleter fx.
I går hadde han bursdag og fikk bestemme helt selv hva vi skulle ha til middag. Det ble joikaboller med blomkål og hodekål. (Han nevnte ikke poteter en gang :confused:).
Han spiser både kjøtt og fisk så lenge det er malt opp til farse og blandet ut med alt mulig rart. Pølser, kjøttboller, kjøttkaker, fiskepinner, fiskeboller, fiskekaker, fiskegrateng osv er god middag. Derimot koteletter, bacon, biff, stek, kylling og fiskefilleter av alle slag brekker han seg av. han kan like smaken, men klarer ikke få det i seg :(
Og det er godt med tilbehør til både av grønnsaker og sauser vanligvis, men han takler det ikke. :(
Om vi har hatt nakkekoteletter med ris og salat og saus til, så ender han opp med å spise kokt ris med litt salat og kanskje litt saus.
Har vi pasta med kjøttsaus spiser han bare pasta uten saus.
Da blir han jo ikke mett til middag heller også vil han ha mat en time etterpå og da blir det jo såklart brødmat eller frokostbanding...
Nå har vi fått snudd litt på dette da, siden han spiser lavkarbobrød istedenfor vanlig brød. Etter vi begynnte med det har han også begynnt å spise frukt, noe han ikke gjorde før selv om han fikk skolefrukt. (Den ble med hjem i sekken). Nå får han i seg masse proteiner i brødet også, og mye mindre karber og det er bra.
Jeg serverer veldig sjelden ris, pasta og poteter til middag lenger så det er også eliminert omtrent. Dermed MÅ han nesten spise proteiner og fett for å bli mett og det ser ikke ut til at det er noe problem :)
Grønnsaker har han alltid likt heldigvis, så der har vi ikke noe problem.
Det er relativt unormalt at en på 8 år ikke klarer å tygge/spise ubearbeidet kjøtt/fisk. Selv 2-3 åringer klarer det helt fint! Kan han ha hatt en dårlig opplevelse med å sette noe i halsen/fått seigt kjøtt etc?
Har du fått sjekket tenner, hals, mandler, polypper etc?
Min datter var heller småspist en periode og ville helst bare ha drikke. En sjekk for noe helt annet avslørte mandler som nesten tettet halsen hennes. Ut med dem, og siden har hun spist både meget og mangt!;)
Få det gjort litt fort. Jo eldre de er når de fjernes, jo verre for både barn og foreldre!;)
Hadde faktisk ikke en mistanke en gang, før barnelegen på Riksen samvittighetsfullt sjekket halsen hennes under en kontroll- time for mage/tarmproblemer!:o
Jeg har ei på 11 som sliter med det. Hun klarer liksom ikke å tygge det så finmost at hun greier å svelge det. Hun tok mandlene som 2-åringen så det skyldes ikke det. :)
Hun kan fortsatt ha polypper eller vondt i halsen eller tennene, da!
Har også hørt om noen få tilfeller der restmandler har vokst seg digre!
Du må jo være enig i at det ikke akkurat er vanlig at en 11- åring ikke klarer spise kjøtt etc. Hvor store biter spiser hun av andre ting, da? Fintygger hun absolutt alt, eller har hun hengt seg opp i at hun ikke kan spise kjøtt feks? Jeg har litt angst for å sette ting i halsen etter forskjellige gufne episoder.
Er hun i det hele tatt utredet eller er det noe man liksom tenker at "bare er sånn"? Må jo være kjempeflaut om man er borte og ikke kan spise kjøtt! Min 12- åring hadde nok heller holdt seg hjemme, vet jeg!
Han er 8 da, ikke 11... men ja det er litt vanskelig.
Jeg tror det bare er noe han "har fått for seg", men han er ikke utredet nei. Vi skal til lege for å få utredet flere ting (jeg vil utelukke ting for å si det sånn), og da skal jeg jammen nevne dette også :)
Tusen takk for gode tips her. Muligheten for at det er noe helt enkelt som kanskje kan gjøres noe med er jo tilstede :)
Hun er ikke utredet med tanke på dette nei, annen mat går helt fint - brødskiver, poteter, grønnsaker, godis og alt sånt går ned på høykant så det er neppe noe fysisk galt i munnen, det sitter nok mest mellom ørene tenker jeg. :) Jeg husker ikke hvor gammel jeg selv var da jeg begynte å spise rent kjøtt og ren fisk, men jeg husker jeg spiste bare julepølsa på julaften lenge før jeg prøvde meg på steika. :) Broren til 11-åringen var likedan, men han har blitt bedre de siste par årene (han er 13 nå) så jeg regner med det går seg til jeg.
Hun er rett og slett et offer for søsken- syndromet!:D
Det eneste broren min spiser som jeg ikke gjør, er ketchup, ellers har min 5 år yngre bror tatt etter meg i alt som har med mat å gjøre! :love:
Hva med å starte med å strimle helt, helt fint kyllingfilet eller biff og introdusere det til noe han liker godt, i en pastasaus for eksempel eller på en pizza? Om man strimler det opp når det såvidt begynner å tine, kan det strimles i nesten papirtynne skiver.
Jeg laget fra guttene mine begynte med fast mat f.eks leverkaker, kyllingkaker, lammekaker av rent kjøtt jeg malte i foodprosesoren og blandet i litt egg for å "lime" det sammen og av og til finrevne grønnsaker. Etterhvert ble det mer og mer grovrevet helt til de gikk over på å knaske i seg kjøttstykker på egen hånd.
Når man spiser noe man ikke tåler; skjønner hjernen at dette ikke er tilfredsstillende ernæring: resultatet er at kroppen får beskjed; "spis noe, nå!" Så forsetter man å spise (brød/melk) og får belønning for spisingen (serotonin) og signaler om å spise mer. Osv.
Ja, en smule forenklet - ellers må jeg også si at for min egen del så er det lite jeg blir så gal av som melkeprodukter. Inni hodet mitt ser det plutselig ut som bredbånd fra Canal Digital-reklamen: full opplyst tivoli med musikk :)
Hun spiser alt mulig annet, det er bare rent kjøtt hun har problemer med. Broren var som sagt likedan, men nå spiser han kjøttet i soddet i alle fall så det går da fremover. :)
Dagens middag ble en fulltreffer i allefall. Vil bare tipse andre om dette :)
Jeg kjøpte seifillet på tilbud og skar den i tynne skiver.
Vendte dem i pisket egg og knust bacongull (sånn ekte baconsvor fra maarud).
Så stekte jeg fiskepinnene i masse smør i panna.
Som tilbehør lagde jeg (jada vet det er litt fyfy, men var så sliten i dag) bernaise fra pose, men istedenfor vann/lettmelk hadde jeg oppi dobbelt så mye smør og fløte + bittelitt vann. Den sausen var ufattelig god enda det var basert på first price saus.
Også kokte jeg brekkbønner, sukkererter og litt kidneybønner til.
8-åringen spiste sikkert minst 200 g fisk i dag.:D
at han simpelthen elsker brekkbønner og sukkererter, så de gikk ned på høykant!
Er ikke så nøye at han fikk litt restekake fra bursdagen til dessert da, når han har fyllt opp magen med masse sunn fisk, godt fett og vitaminer fra grønnsakene:o
Prøver oss stadig på nye smaker og ny mat her.. I går ble det frityrstekt jordskokk og karbonader og Jordskokken falt også i smak. Her blir det mer Jordskokk fremmover :)
Hjemme hos meg spiller vi på det sunne som vesla liker som makrell i tomat, smør, hvitost (hun spiser stort sett disse uten brød da hun ikke er så glad i brød) brokkoli, gulrot, kaviar, leverpostei, havregrøt med masse smør, enkelte typer frukt og nøtter (styrer unna endel typer pga allergifare). Gutten på 6 mnd elsker avocado, gjerne miksa med litt banan. Jeg er ikke så strikt ift karbo, men velger å få det først og fremst fra gode kilder med mye annen næring og gi barna minst mulig kornvarer. En av veslas favoritter: Smoothie med 2 bananer, litt eple og sitronjuice, vann, fløteisbiter, 3 SS jomfru olivenolje og 3 SS jomfru rapsolje, d-vitamindråper, noen dl vann, frosne blåbær (50 g) og litt vaniljeyogurt frosset til saftis mener jeg er en relativt sunn snacks :)
Ja den gangen han var 6 mnd spiste han det meste min og.. bortsett fra at han brakk seg av ting han måtte tygge litt da, så kjøtt og fiskebiter gikk ikke.
Men han spiste masse ulik fruk, bortsett fra sitrus. Det liker han fortsatt ikke, alle typer most fisk, både middag og pålegg, innmat, lammekjøtt og alskens grønnsaker.
Han tok tom tran uten å klage.
Nå er saken en litt annen desverre. Et eller annest sted på vegen mellom omtrent 2 års alder og nå har vi skjært ut på et sidespor der han gikk gradvis over til å nsten bare spise karbohydrater i form av brød, melk, frokostblandig, ris, pasta, litt frukt og litt grønnsaker. Sammen med dette har jeg kun fått i ham pølser, fiskepudding, fiskekaker, fiskegrateng og tomatsuppe... sånn ca.
Men vi er på veg tilbake på rett kjøl heldigvis. :)
Har og kresne barn...satser på det går seg til;) Men lillemann på 6 er veldig vanskelig å lage frokost og matpakke til . Han liker ikke brødskiver( har blitt påvist svak grad av allergi mot hvetemel og kan få vondt i magen hvis han spiser mye hvetebakst), så rugsprø er bra erstatning, og det liker han og godt.
Eggehvite tåler han ikke så godt heller, så det er heller ikke løsningen..soya har han og påvist allergi mot, og peanøtter og til dels erter(belgfrukter)
Så da står vi igjen m en liten boks kornblanding/cheerios han kan bruke skolemelken på( skolen har begynt m skummet melk!!! galskap!!!) , gjerne en babybel ost eller staver av gulost, litt gulrot, snackpaprika, litt frukt. etpar rugsprø eller kavli grove rugskjeks.
Må se om eg får tak i matbokser med kjøle element eller lignende..noen tips?
Ellers liker mine barn karborik mat best og. Poteter, ris, fullkornpasta går ned på høykant, grønnsaker ikke så bra..råkost liker de, agurk, mykstekt løk og paprika.. andre grønnsaker er neinei for tiden. Minsten liker rent kjøtt, helst kokt. Eldstegutten (8) liker best farseprodukter... Fisken går ned som fiskepinnr og fiskekaker. Men nå har vi innført en fast laksedag i uken..guttene fikk velge torsdagene og da MÅ de spise det, ikke store porsjonene ennå , men men.
Ellerser mesteparten av sukkeret byttet ut m agavesirup og sukrin. Lindahls yoghurt med litt sirup på er superpopulært:)
Men i all verden, cheerios hvis han reagerer på gluten?
Det finnes jo hauger med ting han kan spise. Eggerøre eller omelett av bare plommer, tyrkisk youghurt med frø og nøtter, skinke og oste-ruller, kyllingvinger, salater, brødene her inne (f.eks Karin sitt aller beste brød).
FrkMarge, du beskriver min gutt, og han utredes av BUP nå med Aspergers som mistanke.
Han har kjempeproblemer med visse matvarer. Frem til han var 1 1/2 år han nesten alt, men så ble det verre... Han takler IKKE rent kjøtt, ikke blandet mat som lapskaus/suppe, ikke noe med grøtkonsistens, grønnsakene skal være rå og ikke sterke på smak( men han spiser paprika, agurk, tomat og dampet blomkål/brokkoli og elsker det), ikke klumper i brødet osv. Spiser han noe han ikke takler konsistensen på så bryter han seg. I motsetning til din gutt da, så hadde ikke lavkarbobrød gått an.
Når vi andre spiser laks, så får han fiskepinner, kjøpte. Vi prøvde hjemmelagede, men ikke snakk om.
Nå er et masse andre ting i bildet her da, og ikke bare matvareangst, han er ukonsentrert, får angst når han skal ta valg( å gå på kafè og velge seg noe går ikke, vi må inn, lese menyen og gi to valg, ellers låser han seg), redd i nye situasjoner og fungerer aller best sammen med en voksen og ikke ti barn. Men ellers virker han helt normal, det er bare de små tingene som ikke er åpenbare for alle andre... Ingen tenker så nøye over at han gjemmer seg i mengden og ikke tør å svare når noen spør om noe osv.
Matpakkene hans består av maks 1 brødskive med masse pålegg( leverpostei eller ost og skinke), ostebiter, pølsebiter eller skinkebiter, agurkbiter, paprikabiter. Sjelden frukt, han spiser tomat, og det er jo en frukt. Jeg har aldri pushet frukt på ungene, grønnsakene gir langt mere vitaminer og når de heller vil ha grønnsaker, så er jo det bedre enn sukker i skal med en liten,liten mengde vitaminer.
Hm... Høres ut som dere sliter litt mer enn oss her. Håper dere får hjelp slik at hverdagen blir litt enklere?
Jeg tror (med vekt på tror) at min sønns aversjon mot å tygge kjøtt er psykisk, kanskje godt støttet opp av at han har arvet min "trange" hals?
Ang fiskeaversjonen hans er jeg nesten helt sikker på at det er barnefaren som er den skyldige. Han er nemlig fiskehater, og bruker enhver annledning til å proklamere det, selv i middagselskap hos svigermor:mad:
Gutten min er "på gli" merker jeg. I allefall ang fisk.
Og han tør å smake på ting nå, er ikke bastant på at han ikke liker ting før han har smakt slik som før.:o
Han spiser ikke lavkarbo slik som jeg gjør, men svært karboredusert i forhold til hva han gjorde for noen mnd siden.
Resultatet har blitt at:
*Mer positiv til ny mat
*Spiser frukt (noe han ikke gjorde før)
*Spiser mer grønnsaker enn før
*Spiser mer fisk enn før fordi han liker både hjemmelagde fiskekaker og fiskepinner som det er mer fisk i og ikke mel når jeg lager dem på lavkarbovis:)
*Han tar omega3 tilskudd (forløpig i form av omega3 fisker, men jeg har et håp om at han klarer kapsler etterhvert)
*Han får i seg mer sunt, naturlig fett i form av fete meieriproduker, fiskefett og naturlig fett i kjøtt og nøtter istedenfor fra snop, brød og kaker og ellers ha en ganske mager diett.
Skolemessig har han virkelig blitt bedre de siste 2 mnd. han konsentrere seg bedre, mestrer bedre og bedre og er generellt litt roligere.
Dette er jo en positiv og selvforterkende spiral og jeg håper vi kan fortsett å følge den oppover:)
Det er så fint å høre at gutten din har det bedre nå!
Har du prøvd å lage pannekaker til ham: 2 egg+3ss fløte, piskes sammen. Stek 3 tynne pannekaker i liten panne i litt smør. Mine unger har akkurat oppdaget at dette smaker virkelig pannekaker og ikke egg og de kan spises med rørte bær og krem som dessert eller med ost og skinke som mere "brødmat" Nå går det jo med den del egg pr pers på dette, men for oss funker det greit å knekke 12-15 egg, for vi henter jo en 8-10egg i hønsehuset hver dag.. Også er det kjekt å kun lage 1 røre og ikke 2.
Å ikke lite misunnelig jeg ble nå da... pleide også å ha egne høner nemlig...:o
Den oppskriften skal jeg prøve ut. Om ikke han liker den (han er kke så glad i pannekaker faktisk:eek:), så er det garantert noen andre her som elsker pannekaker :sikle:
Det kan kreve litt trening med de pannekakene, men når man først får til å steke de...Nammis!
Vi økte hønsebestanden fordi jeg begynte med lavkarbo og trengte flere egg.. I øyeblikket har vi 12 verpehøner og en hane. Må skaffe 5-6 nye til våren, for her går det unna:D
tenkte jeg kan tipse her og ang. panering.. unger kan spise mye, bare det er panert.. Jeg bruker pofiber til å panere.. Pisk ett egg, dypp fisk/kjøtt/kylling i egg og rull det i pofiber og stek på middels varme ;) Lite karbo og veldig likt "vanlig" panering :D
Syns dere er kjempeflink.. Lykke til med utredning av Asberger. Min er til utredning for epilepsi(fjernhetsanfall) og venter på å komme til utredning for autisme.. Vet hvordan det er.. spennende tider i møte..
Dersom du tenkte på gutten min, så går det dessverre ikke her... Han spiser nemlig ikke hva som helst bare det er panert. Men det funker på vanlige unger.. Funker ikke helt på Prinsessa mi, men det er fordi hun foretrekker fisk, fugl og kjøtt rent.. Hun plukker av paneringen av vanlige fiskepinner hun.. Men hun liker godt mine med glutenmel og kli på:D
Så lurt å gi barn "lavkarbo-livsstilen" da? Jeg må innrømme jeg ikke er så veldig gira på å pøse på meg h-melk, dungevis med egg og bacon, og Seter-rømme på alt til min 7-åring.
Han er veldig glad i fisk (Vi snakker ren fisk :D ) og rene kjøttprodukter (Selvsagt liker han fiskepinner og pølser også som alle andre), men han har det aldri vært noe problem å kjøre på laks, kyllingfilet, biff, svin og alle slags grønnsaker evn. frukt.
Må jeg slenge på "fettet" til han også selv om han får litt av Lav-karbo maten min (Egg, kjøtt og grønnsaker) Eller holder det med vanlig karbo kosthold i tillegg. Grovbrød og ekstra lett melk :)
Det er jo ikke snakk om at sønnen min skal spise LCHF diett da.
Målet er å få ham over på et balansert kosthold der han spiser både kjøtt, fisk, masse grønnsaker, litt frukt, meieriprodukter og naturlige fettkilder istedenfor å ha et kosthold basert nesten kun på KH i form av lettmelk, frokostbalndinger, ris, pasta (uten kjøtt eller saus til), kneippbrød med servelat og pølser til middag...
Min sønn er overhode ikke overvektig, heller slank, så jeg er ikke redd for å "slenge på fett" i hans kosthold:)
Nå var det ikke ment som kritikk av noen. Jeg bare spurte siden jeg har lite peil på sammenhengen med lavkarbo i huset og få det til å matche med barns kosthold uten å lage to separate måltider hver gang :)
Jeg ser for meg unnsett at det fungerer bedre for MITT barn å få fett fra makrell i tomat og annen fisk pluss gulost, enn H-melk og rømme ;) Tror uannsett han hadde sett rart på meg om jeg hadde servert han H-melk. Han liker ikke H-melk ;) Og han vil helst ha ingers rug-brød om han får velge brød selv. Og iler borti fiskedisken for å kjøpe fersk makrell under sesongen. Hehe han er litt spesiell i sine matvalg
Synes det høres ut som om du har en gutt som har et helt greitt kosthold jeg :)
Det er det som er mitt problem; min sønn er karbohydratoholoiker....
Dvs han spiser ikke spesiellt mye snop, men han foretrekker at nesten alt han spiser er KH.
Om han før velge spiser han hverken kjøtt eller fisk med unntak av ulike typer pølser og fiskepinner.
Derfor har vi endret hans valgalternativer litt, og det ser ut tl å ha hatt ganske god effekt.
Jeg må legge til at jeg har en gutt om sliter veldig med konsentrasjonen og som henger litt etter på skolen. Håpet mitt er at dette bedrer seg med bedre kosthold. Og for å være ærlig ser det allerede ut til å ha en viss effekt :)
Maten er da selvsagt bare én ting blant mange andre ting vi gjør for å bedre situasjonen.
Jeg lager ikke 2 måltider. Her i huset spiser vi mat, sunn mat, og alle får samme tilbud.
Noen dager har jeg pasta, poteter eller ris som tilbehør, men vanligvis ikke.
Istedenfor har jeg masse grønnsaker og passer på at det alltid er noe av middagen alle liker.
Ja, jeg sa jo også reagerer på gluten, ikke at han hadde allergi. Hvete intoleranse er veldig vanlig, og man bør da kutte alt med hvete. Jeg antar at slike frokostblandinger inneholder endel av det, eller enda verre; maissstivelse...
Det er vel veldig ofte bare hvete eller mais ja.
Han har gått over til å spise puffet ris eller puffet havre når vi kjøper frokostblanding da, og honeycorn en sjelden gang. Det er iallefall bedre enn sjokokuler osv...
Men det er ikke 3 måltider med frokostbalnding pr dag lenger kan man si...:rolleyes:
Honni korn er jo bare sukker med sukker på.... Er det ikke enklere bare å la være å kjøpe frokostblandinger? ;). Det man ikke har får man jo ikke spist mener jeg....
Det er da ikke så mye verre enn puffet ris med sukker på?
Det er da havre tror jeg?
Men det er jo hele poenget. Før hadde han nesten fri tilgang til dette til frokost, lunsj (hjemme) og kvelds. Nå har han ikke fri tilgang på det, max en bolle om dagen. Er ganske stooor forskjell det.:)
Puffet ris med sukker på eller puffet hvete med honning på... Beggge deler er ille. De får blodsukkeret til å stige raskere enn om han tar et glass cola i stedet.... :cool: ikke at han bør det, men bare for sammenligningen.
Ja jeg vet det, men det unner jeg ham en gang iblant. Før var det vanlig at han spiste det 2-3 måltider om dagen og det er det ikke lenger!
For ham er det en kjempeforskjell.
Jeg kan ikke snu alt på en dag heller!
Synes det er litt urettferdig at jeg føler jeg må forsvare meg her nå!:(
Ja vi merker det :)
Forresten var han på besøk hos mormor noen dager nå og hun kommenterte faktisk at gutten er i mye bedre form nå enn han har vært før. De hadde gått laaang tur og han hadde hatt mye bedre utholdenhet enn før.:)
Og ja vi merker det tydelig på konsentrasjonsevnen. Han spiser generellt ikke så mye, og er fryktelig kresen. Jeg vil ikke ta fra ham alt på en gang. :)
Off, blir nesten litt trist når jeg leser alt dette. Familien min passer nemlig på en gutt på snart 9 å som bor i fosterhjem. Vi har han ca annenhver helg. Grunnen til at han havnet i fosterhjem er pga moren hadde sterke rusproblem. Han ble tidlig diagnostert med kraftig ADHD, og fikk tidlig kraftige medisiner. Aldri gøy å gi en liten gutt sterke medisiner, men i dette tilfelle var det ingen tvil om at det trengtes. Heldigvis har han kommet inn i en fantastisk familie, men allikevel er det nesten skummelt å se hvordan tilstanden hans forverrer seg... Det er nok ikke bare ADHD som er problemet heller. Han ble født mens moren fremdeles var rusavhengig, noe som sannsynligvis har preget, og vil prege han resten av livet. Han er en flott og omsorgsfull gutt, men kan ha et voldsomt temperament og være veldig "sjefete" når han er med unger på sin egen alder. Han er derimot helt fantastisk med små barn :) Det som skremmer meg er at han i det siste "detter" mer og mer ut. Blir helt fjern til tider. Samtidig som hukommelsen blir værre og værre. Er også flere andre ting han sliter med, som f.eks sengevæting mm. Kostholdet hans er vel for såvidt greit, men ganske høykarbo. Han liker heldigvis ikke snop, men det går en del i brus. Når det er middag er det ofte pasta, masse ketchup, pølser osv. Har vi grøt får han lov til å pøse på med sukker (mens jeg desperat prøver å nekte han det, sitter mamma å pappa å sier at det ikke er farlig med litt sukker :rolleyes:). Poenget mitt med denne altfor lange teksten er om noen tror at han kan bli bedre med rett kosthold? 100 % frisk blir han vel ikke men.. Han sliter veldig med å følge med på skolen også, eiger virkelig ikke konsentrasjonsevner. Grunnen til at jeg er så trist er jo fordi dette er jo ikke noe jeg har særlig stor makt over. Det er tross alt ikke min unge :( Men om dette er noe folk har erfaring med at virker, så syns jeg det er i alles interesser å prøve det ut i hvert fall :):)
Sengevæting er vel faktisk en av de tingene man forbinder med intoleranse mot mel og/eller melk hos barn. Altså - man kan godt være sengevæter og tåle mel, men en god del viser seg å bli bedre uten. Ikk spør meg om sammenhengen der, altså... www.npif.no/index.php?name=seksjon/Sengevaeting.html
Veldig trist å lese om fosterbarnet ditt:(
Men jeg ser ikke helt paralellen til min sønn...., han er ikke i den kategorien du beskriver heldigvis.
Men vi har som sagt sett bedring av bl.a å endre kostholdet hans med tanke på konsentrasjonsproblemene:)
det som jeg gjør med vesle jenta på 7 år er å lage mat sammen,når den legges på tallerken skal det se morsomt ut en sol ,smile ansikt osv..(feks eggerøre i en liten bolle på tallerken,med kyllingvinger og sukkererter dandert som solstråler)det faller alltid i smak..da spiser hun det meste uten om saus med mindre jeg insisterer på at hun har smakt den før å liker den.da går det ned og:)det blir litt pølser og sånt da men hun er 7 år kan ikke være helt nazi heller:) lager sukkerfri gele med Fun saft:) (kjempe enkelt og godt) mange gode smaker her.når det gjelder brus engang i bland men ingen cola el lignende og det vet hun ikke er lov veldig flink å fortelle det vis hun er med noen (besteforeldre osv) at det er ikke lov:P lager også egen gotterier av funsaften...som gelen bare litt tykkere,i små former av hjerter osv:) hun blir alltid med på å lage(eller trylle frem maten som hun sier) å da blir det extra spennende:)så lenge mat er gøy er hun fornøyd:D har ikke problemene som flere av dere andre har,veldig glad for det,men nå har jeg en mat glad liten jente;P hun er prematur ...hun er ganske liten,men ligger innen for grensa for alderen ,høyde osv:)
Endelig har jeg klart å snu denne saftgreia her :)
Vet ikke helt hva som skjedde, men vi hadde litt snautt med penger noen dager og gikk tom for fun light... Plutselig drikker både mann og barn vann :)
Endelig tror jeg vi kan si at vi ikke trenger å ha saft her til daglig :)
Ang aspartam så er jeg faktisk ganske restriktiv, men ikke helt avholdende. Jeg overveier litt i forhold til hva som er verst... Mye sukker eller litt aspartam?
Det beste hadde sikkert vært litt sukker eller enda bedre; litt sukrin. Guttungen har også gått over til å bruke sukrin på frokostblandinger, pannekaker, grøt og andre ting har har pleid å ha sukker på. Og foreløpig har jeg ikke hørt noen klager :rolleyes:
Mine får altså papsi max i blandt, en 3 ganger i året eller så, men ikke oftere. Drømmen hadde jo vært saft med sukrin eller stevia, men når det ikke finnes, så får de heller et glass med sukkerbrus en gang i uka enn med kunstig søtning. Men mine er bare 4,6 og 8 år altså. Og eldste utredes for ADD/ aspergers og da er aspartam el.l. ikke det lureste.
Unger trenger da ikke hverken brus eller saft strengt tatt. Kanskje en eller annen gang som kos, men til middag, kvelds er det vann de trenger. Liker de ikke vann så er de ikke tørste heller. har oppdratt 2 jenter. Den ene er karbo og sukkerdronning, men selv hun ringer oss daglig og spør om hun kan få et glass brus. Vi sier nei hver eneste dag, men i helgen på fredag og lørdag får hun et par glass, da lyser ansiktet opp som om det skulle være julekvelden :D
Den andre datteren drikker selv kun vann. Hun har aldri vært vant til noe annet, der er det så motsatt at vi omtrent må be henne om å kanskje ta litt brus en gang i blant.
Saft i alle former har aldri vært innenfor døren til vårt hus de siste 5 årene. jeg elsker saft og kunne godt tenkt meg det, men av hensyn til ungene så kan jeg ikke tillate meg å ha det i huset.
Har også en gutt, snart 10 år, som er sær i matveien. Av grønnsaker er det kun gulrøtter han liker, ellers går det i kjøttkaker, pølser, burgere, (hjemmelagde) fiskekaker, fiskepinner osv. Han brekker seg også når han prøver noe nytt. Har en teori om at det er konsistensen og ikke smaken han synes er ekkel. Han spiser ellers brødmat med variert pålegg og liker egg. Er ikke bekymret enda, nabogutten var akkurat likedan men nå spiser han det meste. Regner med at det går seg til.
Min sønn sover ganske lite, men har alltid gjort det. Og ikke går det utover skolearbeidet heller, han er best i nesten alle fag og har en misunnelsesverdig hukommelse. :p
Stress ikke med maten, det kommer seg nok etterhvert.
Masse lykke til :klem:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.