< Tilbake til oversikten

TEXMEX buffet

#1

guro sa for siden:

Texmex er naturlig lavcarbo, om man unntar hvetetrotilla, nachos og tacoshell.

OPPSKRIFTER TIL EN TEXMEX BUFFET

HOVEDRETTER

Tacokrydret kjøttdeig

· 800 g kjøttdeig

stekes med

· 2-3 ss (Hindu) taco-krydder

· litt chilipulver

· litt cayennepepper

· salt & pepper

Holdes varmt i et ildfast fat med lokk/folie over. Til tacos.

Meksikansk kyllingsalat ?*

Tørr marinade (spice rub):

· 2 fedd hvitløk, pressede

· 1 ts mildt chilipulver eller 1 ts paparikapulver og litt sterkt chilipulver.

· ½ ts malt koriander

· 1 ts malt spisskummen

· 1 krm malt kanel

· 1 ts fruktose

· 1 ts salt

blandes godt i en plastpose.

· 3 kyllingfileter

skjæres i tynne strimler og legges i posen. Rist godt så krydderet fordeles godt på kyllingen. Stek kyllingen i litt smør/olje i ca 4 minutter, til gjennomstekte og pent brune. Avkjøl litt.

Lag salat av

· 2 tomater, uten kjerne i strimler

· 150 g blandede salatblader

· 1 avokado, i skiver og vendt i sitronsaft.

· 1 liten rød løk, i strimler

· 3 ss frisk koriander, hakket

Lag dressing av

· ½ dl olivenolje

· 1 lime, saften av

· salt & pepper

og bland inn i salaten.

Legg den lune kyllingen på salaten. Pynt eventuelt med

· ½ pose nacho chips

langs kanten av fatet.

Kylling tacos

· 4 kylling fileter, strimler

brunes i

· 2 ss olje/smør

i 3-4minutter. Krydre med

· salt & pepper

Tilsett

· ½ pk bacon, i strimler

· 1 chili, uten frø, hakket

og la steke med et par minutter. Rør inn

· 2 ss barbequesaus

· 5 bifftomater, uten kjerner, i treninger eller 1 boks hakkede tomater

· 1 ts tørket oregano

· salt & pepper.

Forslag til servering. Varme

· tacoskjell

fylles med et par skjeer

· varm bønnemos,

deretter kyllingblandingen, så litt

· hakket løk,

· frisk oregano,

· revet vellagret ost

på toppen.

Beef Enchilada

· 1 pk frosset spinat (250g) eller tilsvarende frisk

freses i litt

· olje/smør

til den er tint og mesteparten av vesken har kokt inn. Sett til side. Brun så

· 300 g kjøttdeig

· 1 løk, finhakket

· 2 fedd hvitløk, finhakket

· smør/olje

Krydre med

· 1ss chipotlepasta (røkt chilipasta) eller barbequesaus eller 1-2 ts chilisaus

· 1 ts malt koriander

· 2 ts kanel

· 1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver

· salt & pepper

· 2 ts fruktose

Kok videre et par minutter.

Rør inn

· ½ dl crème frâche

smak tilmed mer krydder om nødvendig. Vend inn spinaten. Fordel på

· 8 små tortillaer/ potetlomper,

rull sammen og legg med skjøten ned i ildfast form. Fordel

· 2 dl sterk tomatsaus

over og dryss på

· 2 dl vellagret ost, revet

Gratiner på 225°C i 10-15 minutter.

Reke/scampi fajita

· 20 kokte scampi/ kjempereker eller 1 kg vanlige reker

renses, den sorte tarmen fjernes på scampiene. Stek

· 1 ss olje

· 1 chili, uten frø, finhakket

· 2 fedd hvitløk, finhakket

· 1 grønn paprika, i strimler

· 1 gul paprika, i strimler

· 4 vårløk, i strimler

· 200 g ferske sjampinjonger, i skiver

til gjennomvarm, men spenstig. Tilsett scampiene/rekene og la dem bli gjennomvarme. Krydre med

· 1 lime, saften av

· salt & pepper

· 3 ss frisk koriander, hakket.

Fylles eventuelt i tortillaer og ha salsa på toppen, eller la gjestene ordne dette selv.

TEXMEX SIDERETTER,

TILBEHØR

Soyalefser ! ?

· 3 egg

· 1 dl vann

· ca 2 dl soyamel

· 2 ss sammalt spelt

· salt & pepper

· tacokrydder (Hindu)

· 1 lite fedd hvitløk

· litt curry

Lag røre og stek tynne lefser. Hold varme.

MHM Eggelefser ?

· egg

· litt tacokrydder (Hindu)

vispes godt sammen. Stek som tynne pannekaker.

Guacamole (stor) *

· 2 modne avokado, skrellet

· 2 fedd hvitløk eller 1/2 liten løk, finhakket

· 2 ts finhakket rød chili, (=1/2 chili, uten frø)

· 2 ss olivenolje

· saften av 1 sitron/lime

· (½ beger mager kesam)

Bland (med stavmikser/ gaffel) til glatt krem. Smak til med

· (3 ss frisk koriander, finhakket)

· salt & pepper

· litt fruktose

Tilsett

· 1 tomat, flådd, uten kjerne, i terninger

Tomatsalsa ?*

(Salsa Cruda)

· 5 godt modne tomater, uten kjerner, i terninger

· 3 vårløk, finhakkede

· 1 liten grønn chili, uten frø, finhakket

· 1 ½ ss frisk koriander, finhakket

· 1 lime, saften av

· 1 ts salt

· 2 ts fruktose

Bland alt, og la trekke en time.

Sterk tomatsaus ?*

(Ranchero Sauce)

· 3 ss olivenolje

· 2 fedd hvitløk, finhakkede

· 1 liten løk, hakket

varmes i en kjele på middels varme, fres til løken er myk og blank. Tilsett

· 5 store tomater, grovhakkede eller en boks hakkede tomater

· 2 ts tomatpuré

· 2 ts chipotlepasta (røkt chilipasta) eller barbecuesaus eller 1-2 ts chilisaus

· 1 ss frisk oregano, hakket eller 1 ts tørket.

· 1 ts fruktose

· salt & pepper

Rør om, kok uten lokk på middels varme i ca 10 minutter. Smak til. Kan serveres både varm og kald.

Stekt bønnemos (6) ?*

(Refried Beans)

· 2 ss baconfett (for røksmak)

i tror stekepanne, på middels varme. Fres

· 1 løk, hakket

· 2-4 fedd hvitløk, hakkede

til myke og blanke. Tilsett

· 1 boks kidney beans/røde bønner, avsilt (ta vare på kraften)

og la frese med en stund, mos lett med baksiden av en sleiv. Spe med

· kraft fra bønnene

til konsistens som tynn grøt. Smak til med

· 1 ts fruktose

· salt & pepper

Bønnesalat fra Santa Fe *?

· 100 g bønner/ aspargesbønner, kokt så vidt møre

· 1 boks røde bønner, skylte og avrente

· 1 boks kikerter, skylte og avrente

· 1 stor gulrot, grovt revet

· 1 rød paprika, hakket

· salt & pepper

Vinaigrette:

· 3 ss olivenolje

· 2 ss eplesidereddik/ epleeddik

· 1 fedd hvitløk, presset

· 1/2 ts tørr sennep

· salt & pepper

Bland dressingen i salaten og la det hele stå i kjøleskap en stund før servering.

Chilibønner ?*

· 200 g røde bønner

bløtlegges over natten, Skyll og la renne av, ha over i en kjele sammen med:

· 2 ss smør/cocosa

· 200 g løk, finhakket

· 4 fedd hvitløk, finhakket

· 2 røde chili, finhakket

fres lett. Tilsett så

· 2 bokser hakkede tomater

· ¾ dl kraft/buljong

la koke i ca 2 timer. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med

· 50 g fruktose

· salt & pepper

· eventuelt mer chili

Annet tilbehør:

· Blandet grønn salat

· Tomat-rødløk-agurk-salat

· Revet ost, gjerne Jarlsberg

· Hakket løk

· Rømme

· Lavkarbo tortilla eller potetlomper

· (nachos)

· (taco sjell)

· (løse mais)

DRIKKE

· (meksikansk øl)

· lime båter

· lett rødvin

· limevann

DESSERT

Fruktsalat med vaniljeyoghurt (4)

· 1 liten melon (nett-, galia- eller honningmelon), uten skall og frø, i terninger

· 2 appelsiner, i båter, uten hinner

· 2 kiwi, i båter uten skall.

Blandes i en pen bolle.

Vaniljeyoghurt:

· 2 dl yoghurt naturell

· 1 ts vaniljesukker

· 1 ss flytende honning.

APERITIFF

Jordbær margarita (4)

Alle ingrediensene bør være iskalde før start. Glassene kan stå i fryseren.

· 3 never isbiter

knuses i hurtigmikser, eller i pose med kjevle/hammer. I mikseren ha litt av isen,

· 2 dl oppdelte jordbær

· 2 dl tequila

· (1 dl Triple Sec eller Grand Marnier) Inneholder sukker

· (2 dl Rose’s lime) Inneholder sukker

· 2 dl presset lime/sitron

· 3 ss fruktose

og kjør sammen.

Gni kanten av glassene med lime, dypp i salt. Ha litt knust is i glasset og hell drinken over. Server med en gang.

[size=3][/size]

[size=3][/size]

De fleste oppskriftene er hentet fra TEXMEX av Jan Gradvall og Liselotte Forslin, ISBN 82-496-0937-9


#2

Summer sa for siden:

wow! :blomster:
Det var mye godt!


#3

Anne sa for siden:

Takk for oppskriftene Guro.

Kan trygt anbefales, for alt jeg spiste smakte fortreffelig. :D


#4

Muskat sa for siden:

NB NB NB !!!!

Dette er Tex mex som er tilpasset for lavkarbooppskrifter! Hvis du kjøper slikt på et utested, lager det av halvfabrikata eller spiser det hos "innfødte" som ikke har gjort noe spesielt for å holde den glykemiske indeksen så lav som mulig, så er tex mex veldig farlig for lavkarbere. Det er nemlig masse sukker og stivelse i sausene, mange retter er frityrstekte og da panerte med meldeig, barbecuesausene som alt smøres med er rett og slett søte, og det lurer mais over alt.

Når det er sagt: KJEMPEFLOTT med tilpassede tex-mex oppskrifter. Dette tar jeg utskrift av og med i butikken, familien elsker sånt :)

Muskat

PS: forsiktig med drinkene! Rose's Lime juice er for eksempel SØTET limejuice, så hvis du har det i drinkene kan du like gjerne drikke saft og heimebrent :)


#5

boble sa for siden:

Så strålende,Guro.. Denn skal printes ut i morgen når jeg komme meg på jobb!
Skulle gjerne gjort det nå,men printer'n har streika..Men den som venter på no godt osv.:rulleøyne
[color=royalblue][/color]


#6

guro sa for siden:

Bra tips Muskat ! Jeg laget vist ikke margariten etter oppskriften, beklager. Jeg brukte bare frosne jordbær, presset sitron, fruktose og tequila. Også litt knust is.


#7

Marianne sa for siden:

Ja, ja - nå vet vi hva guro har gjort i dag - skrevet inne tex-mex oppskrifter!

Tusen takk - jeg ELSKER sånn mat!


#8

guro sa for siden:

Ja, det er i grunn ikke mye dere ikke vet om meg .... :D


#9

Up-and-down sa for siden:

Takk for fantastisk mange gode tips på meksikansk buffet!!! Nå bli det bare vanskelig å velge ;-)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.