guro sa for siden:
Texmex er naturlig lavcarbo, om man unntar hvetetrotilla, nachos og tacoshell.
OPPSKRIFTER TIL EN TEXMEX BUFFET
HOVEDRETTER
Tacokrydret kjøttdeig
· 800 g kjøttdeig
stekes med
· 2-3 ss (Hindu) taco-krydder
· litt chilipulver
· litt cayennepepper
· salt & pepper
Holdes varmt i et ildfast fat med lokk/folie over. Til tacos.
Meksikansk kyllingsalat ?*
Tørr marinade (spice rub):
· 2 fedd hvitløk, pressede
· 1 ts mildt chilipulver eller 1 ts paparikapulver og litt sterkt chilipulver.
· ½ ts malt koriander
· 1 ts malt spisskummen
· 1 krm malt kanel
· 1 ts fruktose
· 1 ts salt
blandes godt i en plastpose.
· 3 kyllingfileter
skjæres i tynne strimler og legges i posen. Rist godt så krydderet fordeles godt på kyllingen. Stek kyllingen i litt smør/olje i ca 4 minutter, til gjennomstekte og pent brune. Avkjøl litt.
Lag salat av
· 2 tomater, uten kjerne i strimler
· 150 g blandede salatblader
· 1 avokado, i skiver og vendt i sitronsaft.
· 1 liten rød løk, i strimler
· 3 ss frisk koriander, hakket
Lag dressing av
· ½ dl olivenolje
· 1 lime, saften av
· salt & pepper
og bland inn i salaten.
Legg den lune kyllingen på salaten. Pynt eventuelt med
· ½ pose nacho chips
langs kanten av fatet.
Kylling tacos
· 4 kylling fileter, strimler
brunes i
· 2 ss olje/smør
i 3-4minutter. Krydre med
· salt & pepper
Tilsett
· ½ pk bacon, i strimler
· 1 chili, uten frø, hakket
og la steke med et par minutter. Rør inn
· 2 ss barbequesaus
· 5 bifftomater, uten kjerner, i treninger eller 1 boks hakkede tomater
· 1 ts tørket oregano
· salt & pepper.
Forslag til servering. Varme
· tacoskjell
fylles med et par skjeer
· varm bønnemos,
deretter kyllingblandingen, så litt
· hakket løk,
· frisk oregano,
· revet vellagret ost
på toppen.
Beef Enchilada
· 1 pk frosset spinat (250g) eller tilsvarende frisk
freses i litt
· olje/smør
til den er tint og mesteparten av vesken har kokt inn. Sett til side. Brun så
· 300 g kjøttdeig
· 1 løk, finhakket
· 2 fedd hvitløk, finhakket
· smør/olje
Krydre med
· 1ss chipotlepasta (røkt chilipasta) eller barbequesaus eller 1-2 ts chilisaus
· 1 ts malt koriander
· 2 ts kanel
· 1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
· salt & pepper
· 2 ts fruktose
Kok videre et par minutter.
Rør inn
· ½ dl crème frâche
smak tilmed mer krydder om nødvendig. Vend inn spinaten. Fordel på
· 8 små tortillaer/ potetlomper,
rull sammen og legg med skjøten ned i ildfast form. Fordel
· 2 dl sterk tomatsaus
over og dryss på
· 2 dl vellagret ost, revet
Gratiner på 225°C i 10-15 minutter.
Reke/scampi fajita
· 20 kokte scampi/ kjempereker eller 1 kg vanlige reker
renses, den sorte tarmen fjernes på scampiene. Stek
· 1 ss olje
· 1 chili, uten frø, finhakket
· 2 fedd hvitløk, finhakket
· 1 grønn paprika, i strimler
· 1 gul paprika, i strimler
· 4 vårløk, i strimler
· 200 g ferske sjampinjonger, i skiver
til gjennomvarm, men spenstig. Tilsett scampiene/rekene og la dem bli gjennomvarme. Krydre med
· 1 lime, saften av
· salt & pepper
· 3 ss frisk koriander, hakket.
Fylles eventuelt i tortillaer og ha salsa på toppen, eller la gjestene ordne dette selv.
TEXMEX SIDERETTER,
TILBEHØR
Soyalefser ! ?
· 3 egg
· 1 dl vann
· ca 2 dl soyamel
· 2 ss sammalt spelt
· salt & pepper
· tacokrydder (Hindu)
· 1 lite fedd hvitløk
· litt curry
Lag røre og stek tynne lefser. Hold varme.
MHM Eggelefser ?
· egg
· litt tacokrydder (Hindu)
vispes godt sammen. Stek som tynne pannekaker.
Guacamole (stor) *
· 2 modne avokado, skrellet
· 2 fedd hvitløk eller 1/2 liten løk, finhakket
· 2 ts finhakket rød chili, (=1/2 chili, uten frø)
· 2 ss olivenolje
· saften av 1 sitron/lime
· (½ beger mager kesam)
Bland (med stavmikser/ gaffel) til glatt krem. Smak til med
· (3 ss frisk koriander, finhakket)
· salt & pepper
· litt fruktose
Tilsett
· 1 tomat, flådd, uten kjerne, i terninger
Tomatsalsa ?*
(Salsa Cruda)
· 5 godt modne tomater, uten kjerner, i terninger
· 3 vårløk, finhakkede
· 1 liten grønn chili, uten frø, finhakket
· 1 ½ ss frisk koriander, finhakket
· 1 lime, saften av
· 1 ts salt
· 2 ts fruktose
Bland alt, og la trekke en time.
Sterk tomatsaus ?*
(Ranchero Sauce)
· 3 ss olivenolje
· 2 fedd hvitløk, finhakkede
· 1 liten løk, hakket
varmes i en kjele på middels varme, fres til løken er myk og blank. Tilsett
· 5 store tomater, grovhakkede eller en boks hakkede tomater
· 2 ts tomatpuré
· 2 ts chipotlepasta (røkt chilipasta) eller barbecuesaus eller 1-2 ts chilisaus
· 1 ss frisk oregano, hakket eller 1 ts tørket.
· 1 ts fruktose
· salt & pepper
Rør om, kok uten lokk på middels varme i ca 10 minutter. Smak til. Kan serveres både varm og kald.
Stekt bønnemos (6) ?*
(Refried Beans)
· 2 ss baconfett (for røksmak)
i tror stekepanne, på middels varme. Fres
· 1 løk, hakket
· 2-4 fedd hvitløk, hakkede
til myke og blanke. Tilsett
· 1 boks kidney beans/røde bønner, avsilt (ta vare på kraften)
og la frese med en stund, mos lett med baksiden av en sleiv. Spe med
· kraft fra bønnene
til konsistens som tynn grøt. Smak til med
· 1 ts fruktose
· salt & pepper
Bønnesalat fra Santa Fe *?
· 100 g bønner/ aspargesbønner, kokt så vidt møre
· 1 boks røde bønner, skylte og avrente
· 1 boks kikerter, skylte og avrente
· 1 stor gulrot, grovt revet
· 1 rød paprika, hakket
· salt & pepper
Vinaigrette:
· 3 ss olivenolje
· 2 ss eplesidereddik/ epleeddik
· 1 fedd hvitløk, presset
· 1/2 ts tørr sennep
· salt & pepper
Bland dressingen i salaten og la det hele stå i kjøleskap en stund før servering.
Chilibønner ?*
· 200 g røde bønner
bløtlegges over natten, Skyll og la renne av, ha over i en kjele sammen med:
· 2 ss smør/cocosa
· 200 g løk, finhakket
· 4 fedd hvitløk, finhakket
· 2 røde chili, finhakket
fres lett. Tilsett så
· 2 bokser hakkede tomater
· ¾ dl kraft/buljong
la koke i ca 2 timer. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med
· 50 g fruktose
· salt & pepper
· eventuelt mer chili
Annet tilbehør:
· Blandet grønn salat
· Tomat-rødløk-agurk-salat
· Revet ost, gjerne Jarlsberg
· Hakket løk
· Rømme
· Lavkarbo tortilla eller potetlomper
· (nachos)
· (taco sjell)
· (løse mais)
DRIKKE
· (meksikansk øl)
· lime båter
· lett rødvin
· limevann
DESSERT
Fruktsalat med vaniljeyoghurt (4)
· 1 liten melon (nett-, galia- eller honningmelon), uten skall og frø, i terninger
· 2 appelsiner, i båter, uten hinner
· 2 kiwi, i båter uten skall.
Blandes i en pen bolle.
Vaniljeyoghurt:
· 2 dl yoghurt naturell
· 1 ts vaniljesukker
· 1 ss flytende honning.
APERITIFF
Jordbær margarita (4)
Alle ingrediensene bør være iskalde før start. Glassene kan stå i fryseren.
· 3 never isbiter
knuses i hurtigmikser, eller i pose med kjevle/hammer. I mikseren ha litt av isen,
· 2 dl oppdelte jordbær
· 2 dl tequila
· (1 dl Triple Sec eller Grand Marnier) Inneholder sukker
· (2 dl Rose’s lime) Inneholder sukker
· 2 dl presset lime/sitron
· 3 ss fruktose
og kjør sammen.
Gni kanten av glassene med lime, dypp i salt. Ha litt knust is i glasset og hell drinken over. Server med en gang.
[size=3][/size]
[size=3][/size]
De fleste oppskriftene er hentet fra TEXMEX av Jan Gradvall og Liselotte Forslin, ISBN 82-496-0937-9