Fikk nyhetsbrev fra SOMA i dag (3/11), og der er det en lengre artikkel om Stevia og status for godkjenning som næringsmiddel.
Det forventes at EFSTA (European Food and Safety Authority) vil gi en endelig godkjenning i disse dager (sommeren 2011), og at EU-parlamentet deretter godkjenner stevia før nyttår.
Dette tyder jo på at vi i løpet av 2012 kan få stevia godkjent som næringsmiddel i Norge :heia:
Skulle ønske flere tok i bruk sukrin eller/og stevia i sjokolade og andre produkter som behøver søtningsmiddel. Hater maltitol (eller hva det heter) og aspartam. :mad:
Tror ikke det kan være så bra for kroppen når mange får magetrøbbel og til og med kaster opp av for mye maltitol.
Men tilbake til Stevia´n. Gode nyheter. Som sagt, det var på tide. Stevia er et rent og fint produkt, og er fantastisk å bruke i te, kaker og diverse andre ting :)
Supert, men eg tvilar på at mat og drikkevare-industrien byttar ut aspartam med Stevia med det første. Det må nok komme eit forbod mot aspartam og det tvilar eg sterkt på vil skje i næraste framtid. Sjølv om dei har fått det til i Japan.
vi må boykotte alle næringsmiddel med aspartam om så skal skje.
Det er mange år sidan eg ga helsekostbutikken i mitt område beskjed om at eg ikkje såg på dei som noken "helse"kostbutikk så lenge dei solgte varer med aspartam i. Og så fortsatte eg med at eg trudde at alle som var opptatt av helse hadde fått med seg at det var gift. Ho stotra og stamma litt og vart ganske flau. Men det er jo ikkje kvar enkelt som driv helsekostbutikk ein må ta, men dei som står for godkjenninga og importen av varene.
Jeg tviler også på at stevia raskt blir innført som søtning i stede for det som brukes i dag, men at det blir godkjent vil sansynligvis gjøre det lettere tilgjengelig.
Hvorfor kan ikke norsk tyggegummi inneholde bare xylitol, slik som noen typer i Sverige og Finland? Xylitol er et naturlig produkt, laga av bjørk og har desinfiserende egenskaper. Synes derfor det egner seg best i tyggis. Men idag putter de sukralose og aspartam i samtlige tyggegummier som selges i Norge.
Gode nyheter. Vi solgte Stevia på Life da jeg begynte å jobbe der i 2000, vi fikk hakeslepp da det ble forbudt, jeg har aldri skjønt helt hvorfor men det er nok sterke korrupte krefter bak dette her. Muligens sukkerindustrien, de er jo fader like mektige som legemiddelindustrien nå.
På ebay får du kjøpt tyggis med xylitol. Men xylitol forer "de slemme"bakteriene det også, tror jeg, så det er ikke noe bra for tarmfloraen det heller.
Jeg vet ikke sikkert i det hele tatt. Om man ikke får tarmgass av det som man får med alle de andre som slutter på -tol ved stort inntak er det jo veldig bra. Noen som vet?
Bedre sent en aldri ? Det var ikke lett å finne eksakt forklaring på omsetning av xylitol i kroppen, men her er fasit.
.
Xylitol opptas i tynntarmen, mellom 25-50% opptas avhengig av mengden man har spist og hvilken annen mat man spiser samtidig. Flere faktorer spiller inn. Fra tynntarmen føres xylitol til leveren med blodet.
I leveren omdannes xylitol til karbohydrat og inngår derfor i glukoseomsetningen. Altså er Xylitol forbudt på ketolysekuren i utgangspunktet. Men så er det jo slik at bare man regner med mengden av xylitol i de daglig karbohydrater, så KAN man jo spise litt av det. I praksis synes jeg man skal unngå det.
Den del av xylitol som ikke tas opp går videre i tarmen og benyttes av tarmfloraen i en gjæringsprosess.
Vennlig Hilsen
Torkil
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.