< Tilbake til oversikten

Stevia - snart godkjent som næringsmiddel!

#1

grotingeling sa for siden:

Fikk nyhetsbrev fra SOMA i dag (3/11), og der er det en lengre artikkel om Stevia og status for godkjenning som næringsmiddel.
Det forventes at EFSTA (European Food and Safety Authority) vil gi en endelig godkjenning i disse dager (sommeren 2011), og at EU-parlamentet deretter godkjenner stevia før nyttår.

Dette tyder jo på at vi i løpet av 2012 kan få stevia godkjent som næringsmiddel i Norge :heia:



#3

Bestemamma sa for siden:

Jippi, brus med Stevia....æææææææææææ brus er ikke sunt :p


#4

Imp sa for siden:

Fantastisk! Håper Stevia blir godkjent og alment kjent :)

Og atte brus..? Kanke folk bare lære seg å drikke vann da :)


#5

Bestemamma sa for siden:

Jo, det syns jeg de kan...drikker ikke brus jeg....:) Drikker oftest bare vann eller vann med Stevia og sitronsaft. Kaller det lemonade....:D


#6

Yrla sa for siden:

Tyggis søtet med stevia og sukrin vil jeg ha.Og mørk sjokolade og lakris søtet med det samme så en slipper magetrøbbel.


#7

lifejack sa for siden:

Den artikkelen så jeg også. It made my day:D


#8

HenrikBooe sa for siden:

Dette var gode nyheter. Var på tide! :)

Skulle ønske flere tok i bruk sukrin eller/og stevia i sjokolade og andre produkter som behøver søtningsmiddel. Hater maltitol (eller hva det heter) og aspartam. :mad:

Tror ikke det kan være så bra for kroppen når mange får magetrøbbel og til og med kaster opp av for mye maltitol.

Men tilbake til Stevia´n. Gode nyheter. Som sagt, det var på tide. Stevia er et rent og fint produkt, og er fantastisk å bruke i te, kaker og diverse andre ting :)


#9

Supera sa for siden:

Woohoo! Det var en god nyhet. :ja:


#10

Furine sa for siden:

Har EFSA bestemt seg nok ein gong? Dette skreiv eg om allereie i april 2010. ;) Men kjempebra at det skjer noko! :ja:

(... og nesten skummelt å tenke på kor raskt tida går, eg hadde gløymt at det var såpass lenge sidan eg skreiv det om Stevia!)


#11

grotingeling sa for siden:

Jepp - det ser ut som om de må bestemme seg for det samme flere ganger før de selv tror på det :lol:


#12

Aud Jorun sa for siden:

Supert, men eg tvilar på at mat og drikkevare-industrien byttar ut aspartam med Stevia med det første. Det må nok komme eit forbod mot aspartam og det tvilar eg sterkt på vil skje i næraste framtid. Sjølv om dei har fått det til i Japan.
vi må boykotte alle næringsmiddel med aspartam om så skal skje.

Det er mange år sidan eg ga helsekostbutikken i mitt område beskjed om at eg ikkje såg på dei som noken "helse"kostbutikk så lenge dei solgte varer med aspartam i. Og så fortsatte eg med at eg trudde at alle som var opptatt av helse hadde fått med seg at det var gift. Ho stotra og stamma litt og vart ganske flau. Men det er jo ikkje kvar enkelt som driv helsekostbutikk ein må ta, men dei som står for godkjenninga og importen av varene.


#13

grotingeling sa for siden:

Jeg tviler også på at stevia raskt blir innført som søtning i stede for det som brukes i dag, men at det blir godkjent vil sansynligvis gjøre det lettere tilgjengelig.


#14

Hamster59 sa for siden:

Hvorfor kan ikke norsk tyggegummi inneholde bare xylitol, slik som noen typer i Sverige og Finland? Xylitol er et naturlig produkt, laga av bjørk og har desinfiserende egenskaper. Synes derfor det egner seg best i tyggis. Men idag putter de sukralose og aspartam i samtlige tyggegummier som selges i Norge.


#15

Iset sa for siden:

Gode nyheter. Vi solgte Stevia på Life da jeg begynte å jobbe der i 2000, vi fikk hakeslepp da det ble forbudt, jeg har aldri skjønt helt hvorfor men det er nok sterke korrupte krefter bak dette her. Muligens sukkerindustrien, de er jo fader like mektige som legemiddelindustrien nå.


#16

Yrla sa for siden:

På ebay får du kjøpt tyggis med xylitol. Men xylitol forer "de slemme"bakteriene det også, tror jeg, så det er ikke noe bra for tarmfloraen det heller.

#17

Iset sa for siden:

Gjør det? Kjernesunn Familie er jo svært opptatt av riktig tarmhelse, melkesyrebakterier og sånt, og de anbefaler Xylitol. :hmm:


#18

Yrla sa for siden:

Jeg vet ikke sikkert i det hele tatt. Om man ikke får tarmgass av det som man får med alle de andre som slutter på -tol ved stort inntak er det jo veldig bra. Noen som vet?

#19

Yrla sa for siden:

11-05-08, 14:14
Hei

Bedre sent en aldri ? Det var ikke lett å finne eksakt forklaring på omsetning av xylitol i kroppen, men her er fasit.
.
Xylitol opptas i tynntarmen, mellom 25-50% opptas avhengig av mengden man har spist og hvilken annen mat man spiser samtidig. Flere faktorer spiller inn. Fra tynntarmen føres xylitol til leveren med blodet.
I leveren omdannes xylitol til karbohydrat og inngår derfor i glukoseomsetningen. Altså er Xylitol forbudt på ketolysekuren i utgangspunktet. Men så er det jo slik at bare man regner med mengden av xylitol i de daglig karbohydrater, så KAN man jo spise litt av det. I praksis synes jeg man skal unngå det.
Den del av xylitol som ikke tas opp går videre i tarmen og benyttes av tarmfloraen i en gjæringsprosess.
Vennlig Hilsen
Torkil


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.