Ante ikke hvor jeg skulle poste denne, og klarte ikke finne noen spørsmål som ga svar på det heller..
Jeg begynte på lavkarbo for ett par uker siden som siste desperate forsøk på å få magen og helsa i orden. Men så har det seg slik at jeg nå har blitt gravid. Hvor mye karbohydrater skal jeg/vi da ha?
I alle "helseråd" og tips til gravide står det at man skal spise masse grovt brød, ris og potet osv osv.. Det ER gift for meg, det vet jeg etter uttallige år med sykdom. Så hva skal jeg da gjøre? Jeg har også skjønt at det å være i ketose er ikke bra for fosteret.. Noen som har gode råd som er bedre enn "spis masse grovbrød o.l"
Håper på kjappe svar fra noen kloke mennesker der ute :)
Du må spise mye grønnsaker, gjerne de med litt kh i seg. Hodekål f.eks
Ellers kan du kanskje bruke rømme/kesam o.l. uten sukker, men med litt kh i likevel. Sjekk matvaretabellen på forsiden.
Vet ikke hvor mye du bør spise per dag dessverre. Hva med å prøve og sende en mail til en kostholdsekspert som sverger til lavkarbo?
Grattis med leieboer i magen! :)
Veldig mange lavkarbere følger Fedon Lindbergs lavkarbo- prinsipper når de er gravide. Nok karber, men ikke noe høykarbo! :D
Er nok Fedon jeg liker best.. Så da skal jeg bare spise ekstra med grønnsaker og frukt.. Så slipper jeg kanskje unna de "store" karbohydratene :p Det kan da umulig være usunt for den lille?
Om jeg blir gravid, og det håper jeg jo at jeg blir, så vil det være en kjempeutfordring i seg selv. Ligger jo under 15 karber for dagen og strever med å få i meg mer :eek:
Er det en retningslinje man kan følge som man vil eller er det det som er best?
Det heter seg at man ikke skal være i ketose når man er gravid. Så da tar man ingen sjanser og er ikke det!
Man skal ikke slanke seg under svangerskap, men leve så sunt som mulig for seg selv og lille bebis.
Tror sjelden det er noe problem å ligge over ketosegrensen om man ikke er ekstremt kvalm, og da får man jo hjelp. De fleste gravide spiser mer enn nok karber helt av seg selv!;)
Henger meg på her jeg. Vi er prøvere, og jeg håper det er en spire i magen nå, men er alt for tidlig å vite noe.
Vi har gått på lavkarbo siden januar, og jeg har tatt av det jeg skal ta av. Synes det er greit å veie 55 kg :D
Jeg har en høy toleransegrense for å komme i ketose, må ligge over 50 g kh/dag for å unngå ketosen...
Så jeg har innført litt ris og pasta til meg til noen middager (lillegutt får litt lav gi-pasta innimellom, så da spiser jeg litt av det).
Men kanskje spise en frukt om dagen?
Men mannen er fortsatt ganske streng med seg, så middagene blir veldig kh-frie. Så jeg må spise kh utenom middagene isåfall.
Jeg aner ikke hva jeg reagerer på.. Jeg blir bare skikkelig dårlig.. slapp, feber, kvalm, og forstoppelse.. (Og ja, selvfølgelig sjekket for ALT hos leger/sykehus):( Det jeg reagerer mest på er mel! Både med og uten gluten.. Så potet.. Og sukker det er bare døden for meg det..
Så merker at jeg har det mye bedre uten det ;)
Og så ser jeg at jeg vil ikke henge meg alt for mye opp i akkurat hvor mye karb jeg får i meg, men er samtidig redd for at det skal bli for lite for mini.. Men klart, litt villris og muligens bønner går ann å prøve seg på :)
Er rart og ikke bare ha seg selv å tenke på lenger :)
Det er vel ikke helt enighet om ketose er farlig for fosteret eller ikke som jeg har forstått. Om du ikke har noe imot kremfløte så bruk det. 2.9g kh i 1dl kremfløte. Hodekål har 5.2g kh per 100g. Kålstuing er fint til middag. Jeg synes det er kjempegodt :) Så kan du jo spise bær (går det bra for deg?)
På matvaretabellen så finner jeg flere grønnsaker som har en del kh i seg. Men kan man spise de? Hørte noen si at de ikke spiser gulrøtter fordi det var sukker i gulroten, vet ikke om det stemmer. Mais har f.eks 12.6/100, pastinakk har 10.01. Og hvitløk har 24.2
Gulrot har ikke sukker i seg, men den har mye stivelse. Stivelse er en lett nedbrytbar form for karbohydrat som får blodsukkeret til å stige raskt. Særlig når det kokes. Mais derimot inneholder sukker og er det som får blodsukkeret til å stige raskest (etter øl....). Når man legger til mer karbohydrater bør man velge de som gir lav blodsukkerstigning, slik som bønner, linser o.l.
Du kan finne gode og trege karbohydrater gjennom å legge til litt mer rotgrønnsaker i kosten. Disse karbohydratene her er visstnok også bra for tarmfloraen. (Gjelder spesielt jordskokk og rødbeter.) Det er ikke så mye som skal til og det finnes jo mye å variere med. (Kålrot, neper, rødbeter, sellerirot, persillerot, pastinakk, jordskokk, knutekål, søtpotet mfl.) Tomat og paprika tilfører også litt karbohydrater.
Hvordan har du det med vanlig ris? Visstnok er den veldig mild mot "vanskelige" mager - og ofte er faktisk polert å foretrekke framfor brun. Ikke at jeg er noen tilhenger av ris, men om det er det du tåler så er det en mulighet for deg.
Du kan også spise litt frukt. Velg lavkarbo eller lavfruktose etter hva dom passer deg og mini best. :)
Og - følg litt med på diett.no om du ikke er vant med å spise karbohydrater i det hele tatt. Det er nok ikke så store endringene som skal til før det er tilstrekkelig.
Nei - ikke brød - det er iallfall djevelsens verk :eek: (mye mer fristende enn epler og mye verre for min kropp ) :p.
Fra spøk til alvor - jeg mener man må spise det som passer hver enkelt sin kropp... men det er også min mening av at alle karbohydrater som finnes (= mat med karbohydrater i) så er brød/pasta og sukker de største bøllene i klassen.
Nå fikk jeg en sånn skikkelig AHA opplevelse! Visste jo at man ikke skal spise poteter pga stivelse, men det har ikke slått meg at det kan gjelde andre grønnsaker og :o
Stort sett alle som vokser under bakken. Derfor skal man på lavkarbo helst spise de over bakken :ja:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.