< Tilbake til oversikten

Samme vare - ulikt karboinnhold???

#1

RAGNA sa for siden:

Jeg har prøvd å spørre om dette før, men må spørre en gang til: Hvorfor er det sånn at samme type matvare, med samme innholdsfortegnelse er merket med temmelig ulikt karbohydratinnhold?

Sist fikk jeg til svar at det kan variere, og at man må holde seg til det som står på boksen. I går skulle jeg bruke en boks tunfisk i olje, og oppdaget til min forskrekkelse at Eldorado sin tunfisk er merket med 3 g. karbohydrat i 100 gram! Coop sin, derimot, er merket med 0. Dette går vel ikke an? Selve tunfisken inneholder jo ikke karber, og det er vel begrenset hvor mye karber man får inn i olje? Likedan har jeg sett merkingen på kokosmasse: En inneholder 12 g. karbhoydrat i 100 gram, en annen bare 6 gram.

Er det produsentene som blingser på næringsinnholdet, eller er det fakta at variasjonen kan være så stor i samme matvare? :confused:


#2

Amica sa for siden:

Dett elurer jeg også på, i forhold til brokkoli f.eks. Kjøpte en type med 3.8 per 100 gram, og en med 1.8..Brokkoli er vel brokkoli liksom? (fryst vare). Kanskje det har noe med konserveringsmidlene?

Håper noen kan svare deg Ragna, jeg veit ikke :)


#3

RAGNA sa for siden:

Fint at flere har oppdaget det samme. Det er vel kanskje ikke så viktig i den store sammenhengen, men hjernen min grubler nå litt på det likevel. :p Tabellene til statens ernæringsråd stemmer heller ikke alltid med det som står på pakkene eller den informasjonen man finner andre steder.

Imens får vi vel bare holde oss til de laveste tallene! :D


#4

HP sa for siden:

Lik matvare kan ha ulikt næringsinnhold. Dette har med hva de tilsetter i industribearbeidet mat. Og ulike varianter og sesongperioder for grønnsaker og frukt.

I matvaretabellene er det også ulike tall avhengig av hvilket tallmateriale de baserer seg på. Den Store Norske Matvaretabellen er basert på et stort tallmateriale fra mange kilder (både norske og utenlandske), også har de trukket ut de verdiene som er mest representative for det norske markedet.

Noen produsenter gjør også egne målinger, for så å sette resultatet på pakken.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.