< Tilbake til oversikten

Atopisk eksem og kosthold

#1

kjerstiva sa for siden:

Hei.

Sønnen min har vært plaget av atopisk eksem hele livet.Dvs. siden jeg startet med morsmelkerstatning til ham, da han var bare 2,5 mnd gammel. Han er nå 10 år, og jeg tenker at det kanskje er relatert til kosthold.

Han drikker ikke melk, og spiser svært lite melkeprodukter, så tenker at melkeallergi ikke er så relevant. Ikke spiser han frukt heller.

Så neste naturlige misstenkte er vel hvete eller gluten? Vet dere om hvete/glutenfrie brød er noe en får kjøpt i dagligvarebutikker? Og er hvete/gluten noe som er vanlig i pålegg?

Har litt lyst til å prøve en gluten/hvete fri kost noen uker og så om han blir bedre....

Tips mottas med takk :)


#2

TigerTove sa for siden:

De fleste glutenfrie produktene man får kjøpt er skyhøye på GI og karbohydrater, nå er det ikke sikkert du kjører lavkarbo på dine barn, men glutenfritt er ofte mye "verre" enn vanlige brød. Jeg ville bakt selv (men jeg har full forståelse for at andre ikke har tid/ork til det) og brukt for eks Jytte mel som er glutenfritt, men med lavere GI og mindre belastende for kroppen. Ellers finnes det flere kornsorter som er naturlig glutenfrie :)

I forhold til pålegg er vel de fleste "blandingsprodukter" tilsatt hvetestivelse eller -mel. Type leverpostei, servelat, sjokoladepålegg osv..


#3

kjerstiva sa for siden:

Huff...Gutten min elsker leverpostei og sjokoladepålegg:P Blir en utfordring å finne gode erstattere...Og da han er Autist, er han veldig lite glad i nye ting...Så det gjelder å finne matvarer som ligner veldig mye på det han er vant til.


#4

TigerTove sa for siden:

Det er jo en mulighet å lage dette også selv, så likt som mulig med orginalen. Men det blir kanskje skummelt det også?


#5

kjerstiva sa for siden:

Hmm...var på butikken og fant iallefall glutenfritt grovbrød. Og han liker jo skinke (det er vel glutenfritt:-))...Og jeg fant sjokoladepålegg som tilsynelatende var fritt for gluten. Men vurderer å bake brødet selv. Skader jo ikke om han spiser lav-karbo brød:)


#6

smgj sa for siden:

Jeg vet at en del foreldre forsøker glutenfri og/eller melkfri diett ved autisme. NOEN av dem får bra resultater. Det samme gjelder ved atopisk eksem.

Mye tyder på at en del mennesker med disse plagene kan oppleve bedring gjennom å finne og kutte ut enkelte matvarer.

Denne bloggeren - lege og psykolog - skriver mye om koblingen mat/sinn.
evolutionarypsychiatry.blogspot.com/
www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry

Lykke til.


#7

Kitsu sa for siden:

Jeg har óg hatt atopisk eksem hele livet - og spiser generelt sett glutenfritt nå da jeg spiser ketogent. Kan ikke si det har hatt noen virkning, hverken positivt eller negativt. For min del er det kun en ting som gjør eksemen bedre; sollys. Jeg ble dog født med eksem i ansiktet; om ditt barn fikk det senere kan et jo være relatert til kost. Er jo verdt å prøve. Nå får tiden tror jeg man får kjøpt ganske mye glutenfritt i velassorterte butikker, står som oftest i egen hylle. Vet jeg fant muffins, brød, pølsebrød, kalkunpølser etc. da jeg jobbet med et barn med glutenallergi.


#8

Rin sa for siden:

Finsbråten har en leverpostei som er merket som gluten- og melkefri, den smaker godt også. :)


#9

kjerstiva sa for siden:

Et meget spennende tema. Tusen takk for linkene!! Vi sendte inn en frossen urinprøve til Rikshospitalet og fikk sjekket om sønnen min kunne ha utbytte av glutenfri kost, da han var liten. Men prøven var negativ. Men Nora Gedguadas skriver i boken sin" Primal Body, Primal Mind" at det er veldig vanlig å være overfølsom for gluten, selv om prøvene er negative. Det eneste sikre er å prøve uten en stund og se selv. Så det har jeg tenkt å gjøre:)


#10

kjerstiva sa for siden:

Min sønn hadde helt normal hud da han ble født. Han fikk eksemet da han var nøyaktig 2,5 mnd gammel . Husker det godt, da det var da vi var hos fotografen og fikk tatt babybildene , hehe. Og eksemet synes godt:) Og det var på den tiden at han fikk morsmelkerstatning, så tenker det kan være en sammenheng.
Jeg prøver å "jage" ham ut i sola, men han har pådratt seg en skikkelig innsektsangst siste par årene. Han ble stukket av jordkveps da han tråkket i et bol, og som autist husker han dette veldig godt, hehe.


#11

kjerstiva sa for siden:

Spennende! Finnes den i vanlige matbutikker?


#12

lucifine sa for siden:

Alle gilde god og mager produkter er glutenfrie- også leverposteien.


#13

Kitsu sa for siden:

Jeg har fått lysbehandling på sykehus - på sommerstid! Jeg er rødhåret og blek, så hater å sitte i solen. Og kan i alle fall ikke sitte stille i solen. XD Etter behandlingen var eksemen helt borte i et halvt års tid, og er fortsatt mye bedre enn den var. Men jeg har en jobb der jeg vasker hendene mye og tar i ting som jeg egentlig ikke burde ta i, ergo jeg har fått håndeksemen tilbake.

Usj, er ikke noe gøy med insektsangst - har en venn som hyperventilerer bare man snakker om hveps. Det er rett og slett lammende. Men er det så ille at du ikke får han ut, eller kan det gå greit om han er opptatt av andre ting? Som sagt, sollys kan hjelpe veldig, er vel derfor det blir gitt som behandling for eksem på sykehus til og med. XD I barndommen ble jeg alltid mye bedre når jeg lekte i fjæra, i sol og saltvann.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.