Stusser litt på utsagnet om at man MÅ ha karbohydrater for at hjernen skal fungere.. Dette er hva jeg har funnet til nå. Noen som har litt mer info?
Gluconeogenesis
The human body requires glucose for the brain and nervous system, and a diet that has very few or no dietary carbohydrates forces it to generate this glucose from protein through gluconeogenesis, with an efficiency of approximately 57% (protein and carbohydrate are approximately equal in calorific value; each has about four kilocalories per gram, but gluconeogenesis can produce only 57g of glucose from 100g of protein). This could be a significant contributor to metabolic advantage.
Så ja! kroppen trenger glukose for å fungere..men kroppen kan lage en del selv via proteiner :=) (Gluconeogenesis) Dette er en kostbar prosess for kroppen, som beskrevet ovenfor.. man får kun 57g glukose av 100g proteiner)
I tillegg, når man er under 20g karbohydrater om dagen, etter at glucogenlagrene i kroppen/musklene er tomme (ca 48 timer), produserer kroppen noe som heter ketoner. Ketoner er energi kroppen/hjernen kan bruke.
80% av energien hjernen trenger kan dermed komme fra ketoner og 20% kan komme fra Gluconeogenesis (omdanning fra proteiner til glukose)
Ulempen er at det kan ta opptil 2-4 uker før kroppen klarer å fungere optimalt på denne energiformen, og derfor er man ofte sliten i starten av kostholdet.
Positive fordeler? Vekttap, stabilt blodsukker (og dermed humør), hår, hud, negler (sies det), mer overskudd og energi,
Negative fordeler? Tar lang tid for kroppen til å fungere optimalt med fettforbrenning. 2-4 uker, hodepine,
Kjedelig mat da man ikke kan spise hvete, sukker, poteter ris osv,
Karbohydrater får man jo fra de grønnsakene vi spiser? Ikke sant?
(jeg orker ikke lese det du siterer, men vi her på dette forumet, lever ikke uten karbohydrater, vi bare velger å ta dem fra den beste kilden.
Litt usikker på hva du mer info du trenger? Ja hjernen trenger glukose (som vanligvis kommer fra inntatte karbohydrater), men kroppen kan fint lage glukosen selv fra proteiner som du sier. I tillegg kommer ketoner som kommer når kroppen bruker FETT som energikilde! Derfor er det svært viktig at man spiser gode proteinkilder og mye fett slik at kroppen og i dette tilfellet hjernen får den næringen den trenger for å fungere optimalt.
Utsagnet "kjedelig mat da man ikke kan spise ..." kjenner jeg meg ikke igjen i. Har spist lavkarbo i snart to år og KJEDELIG er ikke et ord jeg noengang ville brukt om lavkarbo. Tvertimot spiser jeg mer variert enn noensinne, mye mer grønnsaker enn noengang, og har mye større variasjon i proteinkilder - oftere RENERE proteinkilder enn tidligere inntak av prosessert mat.
Hva med eskimoer, eller er det inuitter(???), som nesten bare lever på selkjøtt?
Hvor får de sine karbohydrater fra???
De må jo omdanne glukose fra proteinene i kjøttet vel?
Hjernen deres fungerer vel den også tpper jeg:p
Mener å ha lest en gang at de faktisk er et av de friskeste folkeslag i verden...
(med forbehold om at jeg husker feil her altså...:rolleyes:)
Det fine med å spise lite karbo, f.eks 50 gram er at vi vet hjernen har førsterett på disse siden kroppen helst ikke vil omdanne fra proteiner ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.