< Tilbake til oversikten

Hva er LCHF - Introtråd

#1

Klara sa for siden:

Hva skal introen inneholde? Fyr løs!
Her er en start, kom med tilbakemeldinger!

LCHF star for Low Carb, High Fat. I hovedsak skal hoveddelen av energien komme fra fett, men kun en liten del skal komme fra karbohydrater. Akkurat hvor mye man skal ha av hver avhenger av hva man ønsker å oppnå, hvilken retning man følger, og ikke minst hva man trives best med.
I norden har LCHF-begrepet nærmest blitt en egen retning, mens i det store utland ofte er et utrykk som rommer fettrik paleo, Primal Blueprint, og svært mange andre dietter som på norsk betegnes som "lavkarbo". Her diskuteres altså den nordiske varianten.

LCHF som begrep har blitt særlig brukt av de tre legene Dahlqvist, Eenfeldt og Hexeberg, og mange knytter derfor dette begrepet til det kostholdet og den metoden de anbefaler.

Eenfeldt bruker grader av LCHF; strengt, normalt og liberalt. Strengt regnes da som et kostholdt hvor mindre enn 5% av energien kommer fra karbohydrater og liberalt er opp til 20%.

Hexeberg anbefaler et inntak av mellom 50 - 70 gram karbohydrater per dag.

Noen som vet hva Dahlqvist anbefaler?

Vitenskap og Fornuft (VOF) har følgende definisjon:
LCHF står for et karbohydratfattig, fettrikt kosthold.
Strengt LCHF-kosthold: Her kommer inntil to prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 10 g per dag.
Normalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil fem prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 25 g per dag.
Øvre grense for LCHF-kosthold: Her kommer inntil ti prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 50 g per dag.
Liberalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil 20 prosent av energien fra karbohydrater, tilsvarende maksimalt 100 g per dag.

Grunntanken i LCHF er at menneskene har utviklet seg over millioner av år, og de har hele tiden vært jegere/samlere. Kostholdet deres har vært kjøtt, fisk, skalldyr, egg, nøtter, frø, insekter, grønnsaker, frukt og bær. Det var først når svijordbruk og kunstig vanning ble oppfunnet, for ca 7000 år siden, at vi la om kostholdet til et kornbasert kosthold. 7000 år er bare et øyeblikk i menneskets histore, og kroppene våre har ikke rukket å tilpasse seg dette nye kostholdet ennå. Når man legger til at vi i den vestlige verden på den ene siden har en massiv tilgang på mer mat enn vi kan spise, samtidig som at vi i svært stor grad har blitt et stillesittende folk, så klarer ikke kroppen å håndtere alle karbohydratene. Resultatet er overvekt og sykdom.

Dahlquist

Hexeberg

Eenfeld
Video laget av KOS Trøndelag fra lanseringen av Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt på norsk.

Vedlagt fil: Lavkarbo på tre minutter, fra LCHF Norge. Kjempekjekk sak å printe ut og henge på kjøleskapet!


#2

smgj sa for siden:

Dersom LCHF skal være svensk/nordisk LCHF så synes jeg at det bør inn at LCHF ute i verden kan bety mye mer - f.eks også en fettrik Paleo/PB og alle (nesten) andre dietter under det vi på norsk kaller "lavkarbo" - men at det ikke er det som diskuteres i dette rommet. :)

Så slipper folk å blemme som meg. ;)


#3

Klara sa for siden:

Lagt til :smile:


#4

VSB sa for siden:

Jeg TENKER at LCHF på en måte er det som ligger mellom Ketogent (ketolyse, Atkins, Skaldemann) og GI-diettene, vet ikke om andre oppfatter det slik?


#5

Klara sa for siden:

Jeg tenker også egentlig det, men mange lever ketogent på LCHF, så jeg synes det blir en upresis plassering. :veitikke:


#6

VSB sa for siden:

Det er vel ofte da ketogent, men med høyere KH inntak? Da mange er i ketose opp mot 50g. Jeg vet ikke altså, bare tanker fra meg, i forhold til filosofien bak f.eks. Hexeberg.


#7

Klara sa for siden:

Nå skjønner jeg ikke hva du mener.

Ketogent er jo ketogent, er det ikke? Altså så lenge man er i ketose spiser man ketogent? Hvis du skjønner :p


#8

Kanutten sa for siden:

Hva er forskjellen på det man kaller lavkarbo med eller uten ketose og LCHF? Er det ikke bare det at lavkarbo er et fornorsket ord av LCHF? I Sverige så jeg at de enkelte plasser skrev LKHF/lågkarb om hverandre? Jeg ser derfor på begge deler akkurat det samme, men om det er rett er en annen sak. :o


#9

Kanutten sa for siden:

Men det er også LCHF og lavkarbo.


#10

arnakristin sa for siden:

Vitenskap og Fornuft (VOF) har følgende definisjon:
LCHF står for et karbohydratfattig, fettrikt kosthold.
Strengt LCHF-kosthold: Her kommer inntil to prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 10 g per dag.
Normalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil fem prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 25 g per dag.
Øvre grense for LCHF-kosthold: Her kommer inntil ti prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 50 g per dag.
Liberalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil 20 prosent av energien fra karbohydrater, tilsvarende maksimalt 100 g per dag.


#11

Gerd sa for siden:

Lav karbo er en fellesbetegnelse på alle retninger.
LCHF er ( som bokstavene tilsier) Lav Karbo Høy Fett. Du vet, som erfaren lavkarber, også at flere lavkarbodietter ikke faller inn under denne kategorien.

Og det er ytret ønske om å få en egen LCHF del her, og det er det kommet.
Og da syns jeg at vi kan respektere det, uten å kverulere :)


#12

Klara sa for siden:

Det er jo klart at det er litt mange begreper, og mange synes vel egentlig at man kunne ha kuttet ut forskjellene, og bare kalt alt lavkarbo, mens andre er veldig opptatt av forskjellene innenfor det de oppfatter som forskjellige retninger.

LCHF som begrep har blitt særlig brukt av de tre legene Dahlqvist, Eenfeldt og Hexeberg, og mange knytter derfor dette begrepet til det kostholdet og den metoden de anbefaler. Om det var et heldig valg av begrep eller ikke er ikke oppe til debatt her.


#13

Kanutten sa for siden:

Jeg har ikke ønske om å kverrulere, jeg skjønner rett og slett ikke forskjellen på lavkarbo og LCHF. Jeg har alltid sett på det som to betegnelser på samme sak og vil gjerne vite hva som er konkrete forskjeller. Atkins, Fedon, Skaldemann etc DE plasserer jeg, men LCHF som en egen retning har jeg ikke kontroll på. Det er derfor jeg spør.


#14

Kanutten sa for siden:

:ja: Hadde glemt denne! Tusen takk!


#15

Kanutten sa for siden:

Se der ja, da ble jeg litt klokere. :heia: Akkurat som man tenker på Andersen når det er snakk om ketolyse så er det disse legene man tenker på når det er snakk om LCHF. Takk for svar! Da lærte jeg noe i dag også. :heia: Fant forresten dette utdraget på nettet.


#16

Klara sa for siden:

Så bra at det gav mening, Kanutten. Da legger jeg til det inn i første innlegg :)


#17

forever*young sa for siden:

Jeg nikker for meg selv og signerer, så tenker jeg att akkurat på samme måten oppfatter jeg det...


#18

VSB sa for siden:

Slik jeg oppfatter ketolyse / atkins osv. så handler det om streng KH kontroll, ikke bare om hvor mye KH du kan spise og fortsatt være i ketose... Jeg f.eks. begrenset gradvis KH inntaket og havnet i ketose uten at det egentlig var målet. Du kan havne i ketose ved å følge Hexeberg osv. men det er ikke et krav på en måte. Ble litt knotete dette, men jeg må bare enda en gang understreke at det er slik jeg oppfatter det.


#19

Jem sa for siden:

En flott tråd! Kan kun snakke for meg selv, har forsøkt å få satt begrep og retninger litt i system som den nybegynneren jeg er, og ting begynner da å falle på plass.

Er ikke ute etter å gå ned i vekt, vil kun være der jeg er, men synes på sett og vis at LCHF er litt enklere å følge enn t.eks Fedon, siden grensene er litt mer tydelig (kan jo også komme av at jeg ikke har finlest GI tabellen). Også kjennes det ut som om jeg spiser nyttig mat laget fra bunnen av som kroppen har godt av. Samtidig som det er utrolig godt å slippe å skulle stagge søtsug med dertill dårlig samvittighet når man ikke greier å stå i mot.

"Hvor-mye-fett" er jo en gjenganger blant alle nye ser det ut til. Jeg ble litt glad når jeg leste i et nettmøte med Sofie Hexeberg at så lenge man spiser avocado, kjøtt, fet fisk, egg, nøtter (avhengig av hvor mang KH man ønsker å ligge på) og frø, så inneholder dette tilstrekkelig fett i seg selv. Legg til majones og creme fraiche og det burde være bra nok. For mitt behov i hvert fall.

Mulig dere har lest noe av Anna Hallen (som for meg ser ut til å være i Hexeberg-kategorien) men legger ut link allikevel. Hun har oversikt over 10 do's & don'ts, og er rak på sak og tydelig. Til inspirasjon!:heia:

www.annahallen.se/vand_pa_tanken



#21

Travelocity sa for siden:

Har lest mye og prøvd å finne ´min´retning innen Lavkarbouniverset og tror jeg har landet på denne.. Var inne på tråden om blogger hvor jeg fant denne linken fristendelavkarbo.no og det gjorde vel uslaget. Dette virker enkelt nok til at jeg kan forstå det og noe jeg lettere kan kombinere med resten av familiens ´vanlige´kosthold.
Gleder meg til et nytt år og denne gang skal jeg ikke bare ta av de 20 kg som jeg tok av i 2010, jeg skal beholde dem AV! :)


#22

Larkollen sa for siden:

Hei,
har startet med Lchf nå..
Hvis jeg klarer å holde meg under 25 gr karb pr dag vil jeg da ha vektreduksjonseffekten eller må jeg ligge under 10 gr pr dag?
Jeg har disse første dagene ligget på ca 15-18 gr pr dag. Jeg trener annenhver dag kondisjon ganske hardt ( det har jeg gjort i mange år og fulgt lavkarbo men stoppet opp på vekta)

Jeg synes det er vanskelig å ikke spise litt mer protein enn anbefalt men det er vel karben som er viktigst å passe på?
Jeg har kjøpt ketose stix.. er det da slik at så lenge jeg er i ketose så vil jeg brenne fett uansett hvor mye karb jeg da "tåler" før jeg evnt spretter ut av ketose igjen?
:confused:


#23

index sa for siden:

Du vil oppnå effekt uansett om du ligger på 10 eller 25 gram. Hva som skal til for å være i ketose varierer fra persom til person, mange kan være i ketose hellt opp til 50-60 gram.

Jeg ville ikke ha tenkt så mye på proteinene. Det regulerer seg selv over tid. Det viktige er å ha kontroll på karbohydratene, samt å få i seg nok fett (og vann).

Lykke til!


#24

Larkollen sa for siden:

Tusen takk:)
Nå har jeg prøvd alt og vært veldig skeptisk til dette da jeg har jobbet som PT i mange år men alt må testes så nå er jeg i gang.. De siste små kg skal vekk ( sikkert ikke mer enn max 5 kg men ) Håper det går bra med treningen også:)

:rolleyes:


#25

index sa for siden:

Det vil jeg tro at det gjør. Du må renge med at treningen blir tyngre de første 3-4 ukene, men så tar enerignivået seg opp igjen og utholdenheten blir bedre enn noengang. Mange opplever at tempovekslinger blir tyngre på lavkarbo dog, kroppen tåler liksom bedre langvarig belastning...


#26

Larkollen sa for siden:

En ting til: er det kun veldig overvektige som kan gå på slik mat som lchf? Jeg har ikke mer enn max 5 kg å miste og dette er kun kosmetisk betinget for min del. leste noen steder at det da kan være farlig?
Ble litt skeptisk jeg nå.. Når det er sagt har jeg prøvd lav-fett og vanlig lav karbo før og det fører meg bare hit jeg er nå og ikke den siste ekstra "mila" jeg gjerne vil..
Skal jeg tørre å fortsette eller vil jeg gå opp?
Leste det et sted også at hvis man er "normal" vil kroppen spare på fettet og ikke gå i ketose..
Forvirra :/


#27

index sa for siden:

Lchf og "vanlig lavkarbo" er vel mye samme sak? Man trenger ikke være veldig overvektig for å gå på dette, og det er ikke farlig på noen måte. Men om du vil gå ned de siste pyntekiloene av å gå på lchf er ikke godt å si. Det er kroppen din som bestemmer når den har nådd idealvekten sin, ikke hodet. Og der kan det fort bli litt intern uenighet...:D


#28

Larkollen sa for siden:

Tusen takk:)
Var på joggetur i dag tidlig kl 0530 og det gikk overraskende lett å stå opp.. Bare etter 2 dager altså. Og jaggu var det ikke mye vann som har kommet ut også.. ca 2 kg på 2 døgn. Deilig følelse altså!
Hvor lang tid kan det ta før jeg havner i ketose tror dere?
Ligger på 5% karb eller mindre nå og max 20 gr pr dag..


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.