Jeg har ikke som mål å slanke meg, men leve sunt!:
Hører jo at det er mange helsefordeler med litt mindre karbohydrater i kosten, men jeg kjenner at jeg ikke fungerer helt på strikt lavkarbo (blir slapp, raskt sulten(!)…(jeg er vel vant til mye fiber), og litt svimmel. Men alt fra fordelingen 30 % p, 30 % f og 40 % k og opp til 40 % fett fungerer bedre… Kjenner at jeg bør ha måltider med alle makronæringsstoffene.
Jeg kommer ca. opp i 170 g karbohydrater om dagen, der jeg spiser ca. 2000 kcal.
Kan jeg likevel høste helsefordeler av dette, eller er det “way too much”?
Jeg har så sterkt ønske om å spise ren og naturlig mat. Dvs. ikke lettproduketer! Men kan jeg spise helfet ost osv. om jeg har et såpass “høyt” karbohydratinntak(170g)?
Jeg tåler godt litt korn, frukt, bær, grønnsaker(gulrøtter spiser jeg mye av).
Med 170 kh ligger du over de 150 som skiller lavkarbo fra høykarbo:) Du trenger antakeligvis ikke 170 kh om dagen for å føle deg i form. Kan du ikke prøve å gå litt gradvis nedover da? Du kan spise litt fet ost, så lenge du ikke har noe insulinresistens og ikke spiser for mye kalorier osv, men hadde ikke akkurat pøsa på med fett med det inntaket av karbohydrater.
Lavkarbo er definert som inntak av kh fra 0-150 g.
Du MÅ ikke spise så strikt som ketogent, et inntak på rundt 70g pr dag vil i teorien gjøre at du ikke må tenke på å redusere fettinntaket. (72g pr dag er retningen Lutz "Bedre uten brød" og også Optimal ernæring. Du kan lese mer om dette under kostholdsretninger her på forumet.)
Spiser du 170 g pr dag vil jeg ikke kalle det et lavkarbokosthold - men heller et karboredusert kosthold.
Les deg litt opp på fedon lindberg, hans kosthold inneholder en del kh med lav GI og gjør at du kan spise litt korn/fullkornspasta/-ris mv.
Lavkarbo er spesielt gunstig for de med høy sensibilitet overfor karbohydrater, men flere og flere normalvektige spiser i dag karboredusert. Det handler i hovedsak om å finne DITT nivå av karboinntak.
Nå vet ikke jeg hvor lenge du prøvde og spise strikt, men husk at det tar 2- 8 uker før kroppen kommer ordentlig i gang med fettforbrenning, og de aller fleste vil ha et par "dårlige" uker i starten.
Dette endrer seg ofte, men det er individuelt hvor mange karbohydrater pr dag man føler seg komfortabel med. Dette vil du ikke finne utav før kroppen din er fullstendig innstilt på fett som energikilde - slik at har du forsøkt i en eller to uker før du ga opp, er ikke dette ensbetydende med at du fungerer dårlig på så lite karbo.
Ikke all frukt, men all bær og grønnsaker er et must på lavkarbo - og en av de viktigste kildene til karbohydratinntak.
Vegard Lysnes artikkel i iform gir deg en glimrende oversikt over de mest vanlige retningene innen lavkarbo, samtidig som han forklarer godt hvordan lavkarbo virker på kroppens metabolisme :)
170g karbohydrater er per def ikke lavkarbo- kosthold! 40% er langt fra 5-10, liksom!:p
Dersom du gir det litt tid, noen uker feks, vil slappheten, svimmelhet og sult gi seg og du vil kunne fungere fint med ca 100g mindre!;)
Bittelitt gulrot kan gå an om man ligger i øverste skiktet, men spiser du mengder, vil jeg si at du slett ikke nærmer deg lavkarbo en gang! Særlig om du spiser kornprodukter og frukt i tillegg.
Om du vil følge et lavkarbokosthold mest mulig likt det du spiser i dag, bør du lese deg opp på Fedon Lindberg!
Dersom du spiser mer enn ca 70karber pr dag,må du passe litt på fettinntaket, ja.
Hm... jeg kjenner at kroppen trenger sammensatte måltider, og har forsøkt over lang tid nå. Men noen på Lindeberg nevnte også at man kan komme opp på dette nivået.
Mulig jeg slett ikke funker på lavkarbo, og at helsen får bli dertil? Slapp er ikke noe å høste god helse på ihvertfal. :)
Tusen takk!
Har lest artikkelen hans. Kjempeflott!
Jeg forsøkte tre uker med under 70 g kh, men slapp var jeg. ;)
Har lest litt på fitnessbloggen, og noe ala health and fitness consept er behagelig når det kommer til å være "våken" for meg, men lettprodukter er jeg egentlig ikke noen stor fan av... Mener naturlig mat er best. :)
Helt lavkarbo er det jo ikke, men klart at du høster fordeler av å kutt ut en del karber som brød, pasta og ris i kosten. Hvorfor telle karbene så nøye når det ikke er vektreduskjon som er spørsmålet, men sunnere livsstil?
Ser overhode ikke problemet med å spise verken gulrot eller frukt så lenge man begrenser inntaket. Jeg syns det er LANGT verre å spise lettprodukter og blandingsprodukter, bakeverk etc. :)
Jeg er ingen ekspert, men jeg ville nok ligget på rundt 70% fett eller 70% kabohydrat.
Som nevnt tidligere i tråden av Peppa Gris vil jeg nok tro at du vil være sulten og slapp på 60% fett.
Anbefaler deg å sette deg inn i f.eks. Fedon Lindberg.
Har tre av hans bøker, og har lest gjennom alle. :)
Finner ikke noe noen grense til kh inntak her, men at det er inviduelle forskjeller på hvor mye korn man kan innta.
Det var bare et eksempel på at man ikke bør spise like store deler med fett og karbo. Det ene bør alltid være høyere enn det andre.
Fikk dette inn med teskjeer hos Eat.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.