Jeg er veldig ny her inne og med å få kroppen over i ketose, og kom i ketolyse på tirsdag. Det var i hvert fall da jeg merket ketolysen først (med acetonlukta). Jeg har gått ned 1,6 kg ca. siden søndag, da det var den første dagen med "karbokutt" (eller i hvert fall sterkt redusert karboinntak - aldri matvarer over 5% karbo...) Så lurer jeg på om det er noe farligheter med å få kroppen inn i ketolyse? Er det skummelt/dumt/negativt på noe måte av meg å ta en "pause" i helgenene med ketolysen og spise mer karbo (altså ikke være i ketolyse i helgene) for så å drive ketolyse i ukedagene? Jeg vet jo at jeg går seinere ned i vekt da, men er det noe andre negative effekter? Er det slik at for å få best mulig effekt av ketolysekuren så må man være helt fast til den hver dag 24/7?:confused: Vanskelig for meg tror jeg å følge denne dietten hver dag (også i helgene) også når kjæresten min sitter på andre siden av bordet og lesker seg med karbo...:(
Takk for svar :)
er også helt ny her og følger også atkins slik som du gjør. Jeg ville ihvertfall ikke ha skjeiet ut på induksjonen. Jeg har ikke noe særlig snope/karbo sug lenger. Har gått på induksjonen i snart to uker nå. Vet ikke hva som skjer om du skjeier ut, men er det ikke bedre å være litt tålmodig og la kroppen få en sjans til å kvitte seg med det verste karbosuget? Tok ikke så lang tid med meg, og jeg har alltis vært snopejunkie :-)
Du må bare kvinne deg opp og stå i mot fristelser ! Høykarbofristelsene vil være der hele tiden, over alt ! :D Sørg for å være god og mett når du vet at du vil bli stilt på prøve. Jeg har ikke bare sittet over bordet med en høykarbospiser mens jeg selv var på ketolyse - jeg lagde også høykarbomaten ! Tro meg, det er en seier å holde seg til egen, god kost !
Jeg går litt inn og ut av ketose. Når jeg er på besøk spiser jeg det som blir servert, men velger minst mulig høykarbomat. Har dog spist høykarbokaker i bursdager. Og jeg har gått ned 18kg siden 1. mai. Så for meg går det fint å svinge litt ut og inn.
Du bør ikke spise lavkarbo ukedagene og høykarbo i helgene om du skal ned i vekt. Ikke bare fordi du vil få en stans i vektnedgang i flere dager etter helga, men fordi du stresser kroppen din.
Ketolyse er fettforbrenning pga lite kh-inntak. Denne fettforbrenningen er mulig fordi du har tømt glukoselagrene dine, du har stabilt blodsukker og dermed liten insulinutskillelse. Spiser du så høykarbo i helgene, øker blodsukkeret og med det insulinutskillelsen - som kan medføre at du legger på deg om du spiser for mye kalorier da i helgene (som på lavkalori-diett).
Det kan etterhvert bli vanskeligere og vanskeligere ogk omme i ketose og tilslutt stanser alt opp.
Det er ikke meningen og gå på ketolyse resten av livet, men som med en lavkalori-diett for å gå ned i vekt, er det viktig at du spiser så riktig som mulig i den perioden du ønsker vektnedgang.
Når du har nådd vektmål/målebåndmål - kan du begynne og øke på forsiktig med kh-inntak til du når din "komfort" sone. Derfor kan du allerede nå tenke at om du ønsker og nå et vektmål - må du følge planen til punkt og prikke i den tiden det tar. Ingen når målet ved og stadig vekk ta de-tour fra planen, uansett hva målet er
Kort oppsummert - du kan ikke få i pose og sekk... men du kan be samboer i en periode spise høykarbomaten sin andre steder for å hjelpe deg. Du kan også ta en titt på oppskrifter her inne og se at det finnes uttallige lavkarbo-alternativer for omtrent det meste av høykarbogodsaker. Min slanke høykarbo-mann med høy forbrenning har allerede kuttet mye høykarbomat fordi han synes min hjemmelagede smaker bedre, som feks blomkålsalat til grillmat istedet for potetsalat, og tyrkisk yoghurt med bær og vaniljedråper istedet for sukker-yoghurt :) Det handler om innstilling og vilje til å støtte deg, han kan jo bare gå en annen plass om det er så viktig for han og spise høykarbo mat som han vet du er så glad i... fortell hvor viktig dette er for deg, og hva du ønsker av han. Kanskje vil han til og med smake på den hjemmelagede isen med kokos og bjørnebær som du har laget istedet for å spise kroneisen fra hjem-is ;)
Ketolyse-boka gir god info om hvordan lavkarbo faktisk fungerer i kroppen, og for å forstå og lettere få motivasjon til å fortsette med det du har startet med - kan det være greit og sette seg inn i kunnskapen bak lavkarbo.
Jeg anbefaler en titt i Vegard Lysnes artikkel Hva er lavkarbo - som både viser de forskjellige retningene, og som samtidig forklarer godt og enkelt HVORFOR lavkarbo fungerer slik det gjør.
I tillegg er bloggen til Thomas Geisner fin, siden han har i detalj fortalt hvordan kh, protein og fett fungerer i kroppen når man spiser det :)
Tilslutt, om du ikke allerede har vært der - nybegynnertråden til arnakristin. Linkene over finner du også i denne tråden, sammen med veldig mye annen god informasjon :)
Ketolyse er et tidsavgrenset prosjekt for mange - lavkarbo i alle sine varianter er for livet! ;)
Tusen takk Nerthus! Dette var oppklarende :) Så det er slik det fungerer ja. Huff skummelt om alt stopper opp og kroppen ikke klarer å komme inn i ketolyse igjen...:eek: Men da er det kanskje bedre å leve på et kosthold der kroppen IKKE er i ketolyse, men at man bare spiser få karber til vanlig og så tar "pause" i helgene? For da svinger jo ikke kroppen inn og ut av ketolyse, og jeg vil kanskje ta av mer med denne måten enn å kutte alle karber som jeg har gjort nå? Eller slanker man seg enda raskere når man er i ketolyse, enn om man spiser litt mer karbo så man akkurat ikke er i ketolyse? :confused: Veit jeg stiller mange spørsmål. Takk til dere som svarer - kan ikke så mye om dette...;)
For å rette opp i en mulig missforståelse så er kjæresten min er veldig gira på at jeg skal gå ned i vekt vha. ketolyse, og ordet "lesker seg med karbo" (som jeg tror jeg brukte i det første innlegget) var nok drøyt. Han har begynt å spise mer det samme som meg, og synes feks. vanlig brød er mye kjedeligere enn min fristende omelett med baconost i. Så idag lagde han det samme selv, og kosa seg sammen meg. :D
Nei, synes ikke det var drøyt! Er man i et forhold, er ihvertfall jeg vant med at man støtter hverandre i forskjellige "livsprosjekt" som er viktige for en :) Samme som om ens kjære skal slutte og røyke, så går man da vel ikke rundt og røyker i ansiktet på stakkaren - på samme måte tar man hensyn til at man ikke spiser høykarbomat (nå tenker jeg godterier og sånt, ikke nødvendigvis pasta og ris mm) foran ei/en som jobber hardt med og endre kosthold :)
Ser at TS har oppdatert her - så min kommentar blir mer på generelt grunnlag :)
Hos oss blir det stort sett slik at mannen koker ris/pasta/ potet eller det de vil ha ved siden av, mens jeg lager resten av middagen, da slipper jeg å ha direkte med fristelsene å gjøre, men alle spiser samtidig og ellers den samme maten. Unntatt de få gangene de vil ha pizza eller annen enkel ferdigmat, da har jeg som oftest noe rester i fryseren eller lager noe annnet.
Stå på. Jeg har en gubbe som mesker seg og potetgull og sjokolade, smågodt og ditten og datten.Etter 4 måneder og nesten 10 kilo,er jeg mer herda..... :mad: han får bare putte i seg en pose potetgull til frokost, jeg akter ikke å ødeleggge kroppen min mer, den er ødelagt nok.
Lykke til, dette fixer du.
Jeg er den som lager maten her, jeg er også den som kjøper inn godteri til mannen min og ungene. Jeg unner han alt. Han sliter med å holde vekta og trenger egentlig det han får i seg. Han har ett usedvanlig høyt aktivitetsnivå så han forbrenner alt han har i seg. Men jeg har aldri hatt noe problem med å sitte sammen med andre når de spiser. Mitt ønske om å gå ned i vekt er så stort og så godt som jeg har det nå når jeg spiser lavkarbo det kan ikke beskrives. Derfor har jeg ikke noe valg annet enn å spise det som jeg spiser. Da er det helt uaktuelt å bli misunnelig på dem, for da er jeg bare tilbake til slik jeg har hatt det. Og det er noe av det verste som kan skje.
Men om natten da, når kroppen går i ketolyse for å gi kroppen energi? Vet det ikke er snakk om hver natt, men med dette går jo kroppen inn og ut av ketolyse, si 3-4 ganger i uka. Og dette stopper jo ikke opp...? Hvordan skal kroppen få energi dersom den har brukt om glukoselagrene og ikke "får til" å komme i ketolyse? :eek:
Ok, ser jeg var litt vag her. Men først - kroppen kommer i KETOSE - ketolyse er en lavkarboretning basert på at kroppen skal komme i ketose pga lavt kh-inntak.
Man kan komme i kostindusert ketose på to måter, enten ved og spise veldig lite karbohydrater (mengde varierer fra person til person), eller ved og spise VERY low calori som feks pulverkurer.
Jeg mente nok i større grad variasjonen i kosthold fra høykarbo - til lavkarbo - til høykarbo - til lavkarbo som ikke bare gjør at kroppen går utav ketose når man spiser høykarbo (da gjerne i lengre tid enn en liten sprekk) - men som gjør at alle hormonene som stabiliseres på lavkarbo kommer i ubalanse igjen med høykarbo - dette da spesielt kanskje for de som er mer karbosensitive enn andre.
Denne hoppingen fra et kh-rikt kosthold til kh-fattig kosthold (og tilbake igjen) kan gjøre at det etterhvert blir vanskeligere og gå ned i vekt på lavkarbo/ketogen retning.
Dette gjelder ikke ALLE, men såpass mange at det kan være greit og kommentere det så får man se selv om man ønsker og sjekke ut hvordan ens egen kropp reagerer på denne variasjonen i energi fra kh eller fra fett :)
Det er ikke nødvendigvis det at man er i ketose som gjør at man går ned i vekt heller - problemet jeg prøver og belyse er at flere opplever at det er vanskeligere og gå ned 2, 3 og 4 gangen de spiser etter ketolyse-prinsippene etter at de har spist høykarbo inni mellom.
Okei men da skjønner jeg litt mer av hva du mener her, takk for oppklaringen :) Jeg regner med bare jeg må prøve meg fram hva som funker på meg, og hvordan jeg får best til å få min kropp til å gå ned i vekt. Det er nok veldig individuelt ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.