Jeg kjenner at jeg ikke fungerer helt fullstendig på stikt lavkarbo. Målet mitt er heller IKKE å gå ned i vekt, men leve sunt og spise naturlig mat. Ser at jeg da lett får fordelingen på makronærigsstoffene på ca. 40 E% fett, 30 E% protein og 30 E% karbohydrater. (hadde tidligere fordeling på 40% k, 30 %f og 30%p, men kjenner at mer fett metter mer?)
Men er dette egentlig SUNT? Blir litt i Fedon Lindbergs gate, men det er jo ikke denne fordelingen han anbefaler, likevel er dette utfallet uansett hvordan jeg vrir og vender på det: poenget er at jeg også trives med dette kostholdet?
Men over 150 g karbohydrater blir det fort, og også mettet fett.
Jeg er opptatt av å få i meg nok energi.
Jeg lurer bare på om det er en ok fordeling på lang sikt.
Har jo hørt så mye om fett vs, ikke fett?
Vil også legge til at jeg reduser på karbohydratene fordi jeg har blitt uvell, oppblåst, vekslende løs/hard mage av mye brød.
Svingende blodsukker og søtsug førte bare til tretthet og etter hvert liten appetitt.
Håper på svar, gjerne fra flere!
Trives du og er velfungerende på denne fordelingen er den vel ikke feil for deg. I hvert fall ikke om du får i deg de mikronæringsstoffene du trenger fra dette. Lytt til kroppen. (Det som jeg personlig opplever som vanskelig er å overhøre kroppen når den sier "jeg vil ha sjokoladekake nå" og å lytte mår den mumler "det hvetemelet i forrige uke gjør meg fremdeles ikke godt..." Altså - det er vanskelig å skille mellom munnens lyster og kroppens behov.)
Jeg ligger antakeligvis nært dine verdier (har ikke telt så jeg kan ikke si det sikkert) da jeg spiser en del frukt i tillegg til grønsakene og til og med også ett måltid med litt ris eller potet daglig. (Null brødvarer, null sukker, lite melkprodukter om man ser bort fra smør.) I sommer har jeg tenkt: La karbohydratene mine i all hovedsak være jordbær. :D
Jeg tror at ingen av de diettene som finnes kan kreve å være "veien, sannheten og livet" for alle. ;) Men at de fleste nordmenn på standardkost har godt av å fjerne 90% av sukker, mel og "juksevarer" (erstatningsvarer, ferdigmat og sånt) fra sitt kosthold og heller innføre rent kjøtt, fisk, egg, fett, grønt - og andre rene råvarer.
Jeg spiser også et knekkebrødmåltid, fullkornsprodukter ved siden av middag/bønner/linser og mye frukt/bær/grønnsaker. Men fett blir det. ;)
kesam eller cottage cheese med litt frukt/bær og mye nøtter og frø
Et knekkebrød eller to med makrell i tomat, egg, skinke, vita gul "ost", majones. eller røkt laks, kesam orginal, rekeost, reker, skinke, roastbiff , stabburlaks, tunfisk, hakkede mandler og majones osv.
Med andre ord: masse pålegg! Gjerne et eget fat med pålegg ved siden av... Kanskje det lite tips?: det er utrolig godt med roastbiff, skinke, kalkunskinke med en tynn skive paprika eller stangselleri inni som rulles sammen med en god skive vita gul rundt. Eller klem en stripe rekeost/krydderost inni skinken før den rulles sammen. Tapas på et vis... God og mettende energi.
Salat med reker, stor pakke stabburlaks med oljelaken(kjemegodt) og egg i skiver oppi.
Jeg er etter 20 år med karbohydrat-gilde skremt av ernæringsrådene om maks 30 % fett... men kjenner at dette blir feil på kroppen ja...
Likevel er jeg litt i tvil på langtidsefektene som det snakkes så mye om.
Husk at det ikke finnes studier på langtidseffektene av et høykarbokosthold av den typen som myndighetene anbefaler heller. Det eneste vi har er observasjonen av langtidseffektene: økt forekomst av diabetes, overvekt og inflammatoriske sykdommer.
At det kreves store studier på langtidseffektene av lavkarbokost når det ikke finnes tilsvarende for høykarbokost syns jeg er ganske dobbeltmoralistisk.
Min bestemor&-far levde på gryn, grøt, fisk og spesielt sild og fett i form av flesk og fiskelever og egg. De levde lengre (begge ble godt over 80) enn både min mor og min far som spiste magrere og (enda) mer fullkorn (men da i all hovedsak basert på hvete). Min bestefar fikk diabetes. Min far fikk diabetes enda tidligere. Min mor fikk lavt stoffskifte, og jeg, jeg fikk det - enda tidligere.
Jeg er ikke så glad i sild, men prøver meg med mer fisk, kjøtt, egg og fett... tror det er lurere enn å gå for fullkornsforsøket ... (og slik som jeg tror; diabetes og siden en tidlig grav).
En del nyere artikler tar nå for seg fenomenet epigenetikk. At man ikke bare får gener fra sin mor og sin far, men at enkelte gener også kan slås "av" eller "på" basert på omgivelsesforhold og OGSÅ arves videre. Det vil si at man ikke bare er summen av sine forfedres vanlig arvelige genetikk, men også et produkt av de nærmeste generasjonene sin genetiske "erfaring".
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.