Det kommer an på hvilken jord du har i hagen. Det enkleste er:
Grav hull der hvor du vil ha rosen. (Minst dobbelt så stort som potta busken kommer i.) Tøm en bøtte vann i hullet. Forsvinner vannet i løpet av et minutt har du god drenering og trenger bare jord + gjødsel for å plante.
Forsvinner ikke vannet før etter 2 minutter så har du leirejord. Da bør du tilsette godt med grus/småstein i bunnen av hullet slik at rosa slipper å stå med beina i vann hver gang det regner. Plant så på samme måte som ellers.
Når du planter så setter du først rosa i ei bøtte med vann noen minutter før du graver den ned. Grav den så langt ned at podeklumpen er 10-15cm under jorda. Vann godt.
Om det blir en god og varm sommer må du vanne den innimellom. Da vanner du med en vaskebøtte vann. (Det verste planter vet er klatt-vanning... da begynner røttene å strekke seg opp for å finne vann i stedet for å gå nedover.) Og - det blir lettest å vanne dersom du lar det være en grop ned til rosa, ikke en haug...
Vent på blomster. :)
(Og - de aller fleste som har grønne fingre har oppnådd disse over utallige plantelik... :D )
Lykke til.
Enig, gode råd - i tillegg til grus i bunn kan du blande inn lecakuler i jorda - det avhjelper også drenering :)
Pass på lus... jeg sliter enormt med lus på mine roser - og sprayer jevnlig med "insektssåpe" fra gartneriet. Ick... ekle dyr... de liker seg best på knoppene.... lurer på om man kan kjøpe marihøner?? ;)
Jeg halvblander rødsprit og grønnsåpe og sprayer godt på rosene dersom det har kommet lus. Det holder som regel med et par ganger, så forsvinner de. :)
Gjødsel: Det kommer an på hva du gjødsler med. Har du ku på pose (kukompost) må du lese på posen om det er ren ku eller om det er ku+jord. Er det det siste er produktet mer jordforbedring enn gjødsel.
Er det ren ku kan du gi 1-2 store never i det øverste jordlaget 2-3 ganger i sesongen - det er iallfall ikke for mye. Er det kunstgjødsel så gi en neve 2-3 ganger i sesongen, siste gang nå i juli, første gang like etter at tælen og snøen går og ting begynner å spire - si engang mellom krokus og musører.
Beskjæring. Etter blomstring kniper du blomsterhamsen "ett blad bakover" fra blomsten. Om våren venter du til at bjørka har tydelige musører og da klipper du først bort alt som er dødt. Dette gjør du like over en bladknopp på de greinene som er halvdøde og helt ned ved bakken på de greinene som er heldøde.
Deretter kan du forme busken ved behov. Dvs at om du har greiner som peker helt vilt så fjerner du disse eller klipper dem tilbake til en knopp som peker i en bedre retning. Hansaland mener jeg er en busk som vokser godt der den trives, så den kan du beskjære hardere enn mer svaktvoksende roser.
Mine rugosa (i slekt med hansaland) blir stort sett beskåret av stylterotter (rådyr...) Det går bra det også. :o
På en gammel, velvoksen rose kan det nå lønne seg å ta 1/4 av antallet greiner. Dette kalles foryngelsesbeskjæring Da tar man bort de gamleste greinene helt ned. Dette er for at busken skal stimuleres til å sette nye greiner fra bunnen av. Dette trenger du nok ikke å tenke på før om 2-3 år. Foryngelsesbeskjæring gjør man de årene man synes det er nødvendig. Neppe hvert år for roser.
Hvis du planter den med litt kukompost og jord i bånn, så blande litt oppi jorden på toppdressingen. Når høsten kommer så kan du ta litt kompost opp og rundt stammen ( bare litt oppover, hjelper mot frosten). Når våren kommer raker du det ned og blander det nedi jorden. I mai/juni kan du blande litt mer kompost.
Beskjæring er etter frosten på våren. Hvor hardt er avhengig på hvilket slags rose du har kjøpt (klase, klatre, busk eller gammel hage rose).
Anng gjødsel, blomsterjorda jeg kjøpte sto at den var gjødsel i. Trenger jeg da å gjødsle mer denne sesongen?
Og hvor ofte trenger de vann?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.