< Tilbake til oversikten

Små barn - sukker vs kunstig søtning - hva er verst?

#1

Addict sa for siden:

Barnet mitt fyller 1 år på søndag, og for anledningen skal jeg bake kake. Har en god oppskrift uten hvetemel og sukker (lavkarbo), men hva er egentlig værst for kroppen? Kunstig søtning eller sukker, for et så lite barn?

Skal jeg smelle til med en vanlig kake siden det bare er for en dag, eller ville dere laget sukker- og melfritt alternativ?


#2

Regret sa for siden:

Vi også har en ettåring i huset så dette er noe som stadig blir tatt opp oss foreldre imellom, men vi finner ikke helt ut av det. Som regel ender vi opp med at sukker er bedre, men vi er jo ganske hjernevasket ovenfor hva som er sunt og ikke ettersom 'standarden' sier at et sunt kosthold dreier seg kun om frukt og grønt med melk og brød og alt det der så en fasit har jeg ikke.. Dersom du skal invitere noen som ikke spiser sukker eller mel, så hadde jeg laget et alternativ, men kun for barnet så hadde jeg kjørt på med sukker. Dessuten har jo barnet bursdag, det er jo ikke sånn at det skjer hver dag ;)


#3

nellie sa for siden:

Jeg gir ikke barnet mitt (21 måneder) kunstig søtning, men de naturlige søtningsmidlene er OK, innimellom. Sukker er også helt ok, så lenge det bare er innimellom. Prøver vel å få til "alt med måte" og jeg orker ikke fly rundt og være redd for at barnet mitt skal få i seg litt sukker. Når det gjelder brus f.eks så har jeg 100 ganger bedre samvittighet om hun får et glass med sukkerbrus enn om hun, gud forby, skulle få i seg en av de svarte guggene med koffein og aspartam. Øsj.


#4

Regret sa for siden:

Det var det jeg prøvde å si også, bare mye bedre formulert :) Heller sukker enn kjemiske greier. Men alt med måte.


#5

Cyan sa for siden:

Min sønn ble 1 år forrige mandag og han fikk kake med sukker. Han får ikke sukkerholdig mat ellers, og da syns jeg det er helt greit. Jeg vil ikke gi sønnen min kunstig søting. Det er jo også begrenset hvor mye kake de får i seg når de er så små. Rampen min var i hvert fall mer opptatt av å grise enn å spise :p


#6

Vibeke-67 sa for siden:

Helt enig, det gjorde vi også da snuppa ble ett år. Også blir hun jo invitert på kake innimellom i andres bursdag, og da synes jeg også det er helt greit.
Nå blir hun snart to år, og nå har hun skjønt poenget, så nå er det ikke snakk om å få i seg noen smuler. Her går det unna når det først serveres kake! KAAAKE roper hun og er først i køen og stapper i seg med begge hendene... så det går fort, veldig fort, at barna lærer seg å like det søte liv. (men nå skal det sies at de andre barna på to år fortsatt får i seg smulene mens snuppa prøver å få i seg så mye som mulig:p) Så det er uansett ok å være oppmerksom på at man skiller mellom hverdag og fest. Jeg tenker at på fest er kake med ekte sukker og hvetemel helt ok. Ikke ellers. Så hun får ikke lørdagsgodt eller noe, men elsker f eks grønnsaker i dip eller favoritten: sursild!

Gratulerer med en ett-åring da! :heia:


#7

manebane sa for siden:

Det anbefales ikke bruk av kunstig søtning til barn under 3 år hvertfall. Jeg ville nok lagd vanlig kake. Men tror jeg til neste bursdag skal lage en alternativ kake med sukrin eller stevia, som et alternativ til de som vil ha. Og jeg hadde ikke frika ut hvis de små ville smake (hvertfall mine egne). Sukrin og Stevia er jo ikke kunstig, men ikke like etablert/akseptert som vanlig sukker. Hvis jeg ikke har misforstått helt :o


#8

taraquin sa for siden:

Vesla mi spiser endel med sukrin, litt med stevia og aspartam, uansett snakk om små doser. F.eks inneholder et halvkilo kylling mer av bestanddelene i aspartam enn det en liter brus gjør, selv om jeg ikke ville pressa i henne en halv kilo kylling heller da :) Både stevia og sukrin vil jeg tro er trygt for barn siden bl.a stevia forekommer naturlig i pærer som barn spiser, mens stevia brukes i mange land som et av de mest brukte søtningsmidlene uten at det er rapportert om skadevirkninger.


#9

martita sa for siden:

Kylling? Aspartam? What? Dette hadde eg ikkje fått med meg! E d krydderet i grillkylling d e snakk om her, eller?

Elles e d vel sukrin som finst naturleg i pærer, mens stevia e ei urt frå Sør-Amerika.


#10

Cyan sa for siden:

Jeg anser ikke stevia og sukrin for å være kunstig søtning jeg da. Men Stevia har jeg ikke og sukrinsmaken syns jeg (nå, syns den var helt grei de første gangene jeg prøvde) er helt forferdelig, derfor blir det sukker til guttungen (og evt. gjester) de få gangene det vil bli aktuelt. Jeg serverer ikke ting jeg syns smaker vondt selv ;)


#11

Tufso86 sa for siden:

Dette har jeg lurt på lenge. Til nå har hun fått i seg bittelitt splenda de gangene vi har laget pannekaker til frokost, men nå har jeg bestilt både sukrin og stevia på iherb :)


#12

nellie sa for siden:

Jeg blir svimmel hvis jeg spiser mye stevia, så er litt nja skeptisk til det, naturlig eller ei:) Regner heller ikke sukrin og stevia som kunstige søtningsstoffer, så er ikke redd for å la henne smake på det innimellom. Men ser ikke helt poenget med å gi henne noe søtt, støtt og stadig, bare fordi at det ikke er kunstig da.


#13

Cyan sa for siden:

Enig med deg, Nellie. Ser heller ikke noe poeng i å gi søtt noe mer enn en gang i blant ved festlige anledninger. Spørsmålet er vel mer om hva som er det "beste" å gi når man først skal gi noe søtt. Ved så sjeldne anledninger syns jeg sukker er helt greit, selv om nok mange her inne ville arrestert meg på det ... Til nå har poden min fått søtt en gang, og det var på bursdagen. Nå teller jeg ikke med de to små teskjeene med soft is som han fikk smake av mannen min en gang :rolleyes:


#14

nellie sa for siden:

Ja, jeg mente ikke at det ble sagt her at det er greit å gi dem noe søtt hele tiden, så lenge det er naturlig altså:)


#15

Regret sa for siden:

Gutten min lever ikke på lavkarbo eller annen diett og er som unger flest, avhengig av sukker. Så vi prøver å redusere så mye vi bare kan, men av og til er det desverre den enkleste løsningen når han f.eks slår seg helt vrang på butikken.. :( Skulle ønske vi var litt flinkere på den fronten og kuttet ut så mye sukker som mulig. Han har tendenser til å kunne få ADHD så vi prøver å være litt førevar i den settingen også. Har hørt at lite sukker og ellers lavkarbokost kan hjelpe på symptomene for ADHD, nemlig. Pappan har adhd og både jeg og pappan har sterke typer angst, så det er nesten så godt som sikkert at han får det også, men det er først om 4-5 år at vi får vite det.


#16

Biggie Small sa for siden:

Naturlig:
4 ss Sukrin + 1 ss Xylitol + 1/4 ts. rent Stevia-pulver er forholdstallet mtt for å søte ved baking med naturlige varer.

Blanding:
Forholdet 1:5 (1 natreen til 5 sukrin) fjerner sukrinsmak og du kan halvere mengden i forhold til orginal-oppskriften. Meget brukbar i oppskrifter som ikke skal bakes (ting som smørkrem, iskrem uten krystallisering etc.)

Med begge blandingene er det best å ha det i en kvern (kaffekvern el. lign) og male det sammen (til melis) før bruk..

Mvh
Biggie :)


#17

Kula sa for siden:

Når et barn slår seg vrang i butikken er det nesten ingen annen mulighet enn å ta opp kampen. Hvis du gir etter og gir ham det han vil ha har du det gående "i all evighet". Ingen god ide! Det er du som voksen som bestemmer hva barnet ditt skal få i butikken, ikke barnet ditt.

(Og ja, jeg har barn selv som har slått seg vrange i butikken, så jeg vet hva du snakker om.)


#18

bestemamma33 sa for siden:

Barn under 3år skal ikke ha kunstig såtning da nyrene ikke kan skille det ut!


#19

lifejack sa for siden:

Du mener vel at sukrin (eller rettere sagt erytritol) forekommer naturlig i bl.a. pærer. Stevia er jo en urt, og meg bekjent er det vel svært sjeldent at urter forekommer naturlig i frukt;)


#20

Regret sa for siden:

Tror jeg kanskje ble litt misforstått her. Dette er en sjelden gang og da skal det være en sabla god grunn. Som regel så er jeg ganske bestemt med han i butikken og han slår seg alltid litt vrang. Men han er av den stille typen som bare legger seg ned og venter på en måte, så selvsagt er ikke det noe å gi seg på ;)
Har fått høre det der med at foreldrene bestemmer osv så mange ganger nå at jeg blir litt lei av den praten :rolleyes: Jeg takler mitt eget barn og har ingen problemer med å si nei til han i butikken så det vet jeg fra før :p Vi snakker alltid sammen før vi går inn om hva vi skal ha og hva han ikke kan få.

Faktisk! så er butikkdamene på lokalbutikken verst. Altså DE snakker til sønnen min om hva han kan og ikke kan få, så jeg har måttet krangle med de et par ganger om han får noe godteri eller ikke.. sært. sånt er irriterende synes jeg.


#21

taraquin sa for siden:

Beklager, mente sukrin i pærer såklart:) marita: ikke i samme form, men begge bestanddelene finnes. Mange andre matvarer har også dette. Metanol er et nedbrytingsprodukt av aspartam, men det er svært små doser. Appelsiner inneholder mer:)


#22

Kula sa for siden:

Butikkdamene i lokalbutikken har jo ikke noe med det å gjøre, men de forsøker kanskje bare å hjelpe siden barnet ditt alltid slår seg litt vrang i butikken?


#23

Regret sa for siden:

jajo, de kjenner han jo, og han kjenner de. Så de vet godt at han maser om samme tingen hver gang vi er der, men da synes jeg de også skal vite at han ikke får det hver dag også. Så jeg synes det er litt respektløst jeg da, og jeg synes de heller skal si; det må du spørre mamman din om, eller noe sånt. De vil nok bare hjelpe og de ser at jeg synes det er ubehagelig også, selv om jeg synes jeg takler slike situasjoner bra. Dette er et par gamle damer dette vettu, og da vil de hjelpe som om det var sine egne barn eller barnebarn, da blir hjelpen ofte litt feil og litt for dominerende.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.