< Tilbake til oversikten

Hjelp til artikkel om lavkarbo

#1

Robert Eilertsen sa for siden:

Hei,

Mitt navn er Robert Eilertsen og er redaktør for Fitnessbloggen.no

På mandag hadde jeg tenkt å skrive en artikkel som handlet om lavkarbo. I korte trekk vil artikkelen handle om 5 ting som er sant med lavkarbo, og 5 ting som ikke stemmer.

I den anledning trenger jeg litt tips og hjelp fra dere.

  1. Hva føler dere er de store "sannhetene" om lavkarbo? Hva er det som 100 % / garantert stemmer?

  2. Hva er det som ikke stemmer med lavkarbo? Her ønsker jeg ikke svar som "Det stemmer ikke at lavkarbo er et dårlig kosthold". Da ønsker jeg heller svar som ting som mange lavkarbofrelste oppfatter som sant, men som ikke er det.

Her ønsker jeg påstander og ting dere mener/føler stemmer.

Og for de av dere som lurer hvilke meninger jeg har. Jeg er verken lavkarbo- eller lavfetttilhenger. Jeg mener individet bør stå i sentrum, og at alle valg bør stå i samsvar med forutsetninger og målsetting.

Om de norske kostholdsrådene mener jeg at de fleste av oss ville hatt godt av å redusere inntaket av karbohydrater med minimum 15 %, og økt inntaket av protein med minimum 10 %


#2

lillemeg88 sa for siden:

flott at du laget en sak om dette! følger bloggen din daglig, og har stor respekt for deg! :D


#3

Lemen sa for siden:

Jeg synes at det bør komme frem at kostindusert ketose er ikke farlig slik som mange påstår, og at det på ingen måte må sammenlignes med ketoacidose. Virker iallfall på meg som om Wenche Frølich i det innlegget her, ikke helt vet hva hun snakker om og blander de to tingene. (Mulig jeg oppfatter henne feil da...)
forum.lavkarbo.no/showpost.php?p=1139177&postcount=1

Sorry for at jeg først skrev feil.


#4

lillemeg88 sa for siden:

jeg føler ikke at jeg følger lavkarbo "slavisk" nok til å komme med noen sannheter/usannheter desverre, men regner med at mange andre her på forumet kommer med innspill :)


#5

Puzn81 sa for siden:

Jeg er ganske fersk innen dette, men har aldri vært borti ett kosthold som har hjulpet meg bedre på så kort tid som lavkarbo. Jeg var plaget med mye magesmerter, hodepine, tretthet og halsbrann, noe som er så og si fraværende nå når jeg har lagt om kostholdet, så jeg kommer ikke til å gå tilbake til mitt gamle kosthold what so ever.

Jeg hadde mine tvil om dette jeg også, å måtte ha en del overbevisning før jeg turte å begynne, men jeg angrer ikke overhodet, å anbefaler virkelig andre å prøve dette.

Lykke til med artikkelen!


#6

Eve sa for siden:

Det som er sant er at jeg føler meg vel. Blodtrykket gikk ned, og jeg kunne slutte med blodtrykksmedisiner. Om dette er medisinsk bevist vet jeg ikke, men min lege er veldig fornøyd. Alt i alt bedre livskvalitet og mindre sliten.


#7

bevaremegvel sa for siden:

sannhet: da jeg startet på lavkarbo fikk jeg mer energi, mitt BT gikk ned så jeg kunne slutte med BT medisiner, blodsukkeret mitt er for første gang på 28 år på normale verdier uten medisiner.
Dette kan umulig være farlig, slik som mange kost og ernæringseksperter utaler seg. De fleste av dem har en grunn for å forsvare høykarbo, f.eks så er det forfattere av høykarbo kokebøker, noen har nettsteder og kurser om høykarbo og lavkaloridietter, de har en utdannelse som de må forsvare med nebb og klør for de har selvsagt ikke lært dette på skolen :o

usant: det er farlig å gå på lavkarbokost fordi kroppen trenger karbogydrater som energikilde. Vi som lever på lavkarbo får i oss noen karbogydrater men prøver å holde oss unna de karbohydratene som gir hurtig blodsukkerøkning og deretter hurtig blodsukkerfall som igjen gir hunger etter mer søtt = raske karbohydrater.
Vi får energi fra andre energikilder som f.eks fett.

Usant: lavkarbo er det samme som ketose. Mange av de som lever på lavkarbo gjør ikke dette for å slanke seg, men for å få bedre helse og vi holder oss til under ca 70 krabohydrater i døgnet, dette varierer litt i forholdt til hvilke kostholdsfilosofi vi lever etter.


#8

Jabba sa for siden:

Sannhet: Vi spiser mer enn kyllingfilet og egg!!! Kostholdet vårt er ikke kjedelig og ensformig, vi har enorme muligheter for å variere kosten, og det vi spiser er rene, naturlige produkter uten masse tilsatte uhumskheter....

Usannhet: man blir altså IKKE dum av å spise lavkarbo!


#9

Kitt sa for siden:

Vet du? Nå er det du som sprer usannheter!:eek:
Ketoacidose har slett ikke med LAVE blodsukkerverdier å gjøre. Det er når blodsukkeret blir veldig høyt pga mangel på insulin at denne tilstanden opptrer!


#10

Olive Oil sa for siden:

Ketoacidose oppstår ikke ved lavt blodsukker, Lemen. Det er ved mangel på insulin denne tilstanden oppstår hos diabetikere. Altså, for høyt blodsukker fører hos diabetikere til ketoner i urinen, men det er av en helt annen årsak enn våre fremprovoserte ketoner.


#11

Carisma sa for siden:

Usant: Man kan ikke drive med idrett eller trene hardt på lavkarbo.
Sant: Kroppen kan hente mange flere timer energi fra fett enn karbohydrater. Men den trenger noen uker på å omstille seg, så man må ikke gi opp når man kjenner skjelven den første uka.


#12

Lemen sa for siden:

Oioioi, dette vet jeg da, tenkte bare helt feil da jeg skrev det inn. :o:o:o


#13

BenteR sa for siden:

Usant: Som diabetiker type 1 bør man følge Statens ernæringsråd
Sant: Lavkarbo reduserer behovet for insulin kraftig, og med færre karber er det mye mindre sjanse for å feilberekne hvor mye insulin man trenger. Man slipper rett og slett unna overdreven bruk av medisin og unødvendige følinger.:D

Usant: De på lavkarbo spiser kjedelig, stort sett bare egg og bacon
Sant: Ekstremt variert og god mat på lavkarbo. :D

Usant: Lavkarbo er en diett
Sant: Lavkarbo er en livstil:D

Usant: Alle som går på lavkarbo er siste-utvei-slankere
Sant: Lavkarbo er rett og slett og spise ren mat uten tilsetningstoff og unngå store blodsukkersvinginger, og passer for alle!:D


#14

Glorfinia sa for siden:

Jeg synes det er viktig å fram at lavkarbo er et legitimt alternativ til "vanlig sunn kost", ikke, som noen sier over her, siste utvei for tjukkaser. Det er ikke noe hokus pokus, det er ikke spesielt og alternativt, det er ikke sær kost for sære mennesker. Det er rett og slett bare helt vanlig mat kroppen har godt av, enten man er tjukkas eller ei. Jeg opplever at kroppen min er i balanse når jeg spiser lavkarbo, noe jeg aldri har opplevd tidligere. Jeg høres sikkert superfrelst ut, kanskje jeg er det også, men jeg svarer bare på spørsmålet, jeg preker aldri. :)

Noe jeg ser på som en usannhet, er at alle burde spise lavkarbo. Om ikke det er optimalt å spise masse karbohydrater, så er det mange som tåler det helt fint virker det som, og jeg synes det skal være greit å kunne innrømme at lavkarbo ikke er et must for hele verden.



#16

Imp sa for siden:

  1. Hva føler dere er de store "sannhetene" om lavkarbo? Hva er det som 100 % / garantert stemmer?

At man går ned i vekt.
At man får mer energi.
At man føler seg mett lenger. (Selv om man kan oppleve sultfølelse de første par ukene.)

  1. Hva er det som ikke stemmer med lavkarbo? Her ønsker jeg ikke svar som "Det stemmer ikke at lavkarbo er et dårlig kosthold". Da ønsker jeg heller svar som ting som mange lavkarbofrelste oppfatter som sant, men som ikke er det.

At nøtter generelt er bra. Det er stor forskjell på nøttesortene, noen har mye karber mens andre har ikke.
At man ukritisk kan spise grønnsaker og frukt.
At man kan spise så mye man vil.


#17

Robert Eilertsen sa for siden:

Imp - her kom du med utrolig mange gode poeng. Skulle hatt med i alle fall et par av disse.

Artiklene ble vinklet litt annerledes enn først antatt. Drøfter blant annet betydningen av insulin, hvilket rykte poteten fortjener, lavkarbo og helsa og om det finnes ett kosthold som passer for alle.

Det hadde vært flott med saklige og konstruktive innspill

I kjent tabloid-stil er jo overskriften:

(Inngangen til artikkelen er myndighetenes tullete behov for å advare)


#18

bevaremegvel sa for siden:

dette gjelder først og fremst de som slanker seg på lavkarbo. Vi som lever på lavkarbo for helsegevinstens skyld kan spise endel nøtter, kan omtrent ukritisk spise grønnsaker, og kan spise endel frukter uten å komme over de anbefalte grensene for karbohydrater pr døgn.

At en ikke kan spise så mye som en vil gjelder jo alle kosthold. Overspising vil aldri være bra.

Jeg synes ikke det er bra at alt innen lavkarbo alltid skal ta utgangspunkt i de som slanker seg.
Vi er mange som lever på det av andre grunner også.
Og det er himmelvidd forskjell på en som slanker seg og lever på ketogen kost og en som lever på under 70 karbo til dagen.


#19

Manina sa for siden:

Her er jeg veldig enig med Bevaremegvel. :)
Det er veldig viktig at man ikke bare går ut fra at man skal spise lavkarbo for å slanke seg.

Selv har jeg i flere år spist lavkarbo med 50-70 karbohydrater per dag, da migrenen forsvant spontant etter at jeg veldig skeptisk begynte med lavkarbo høsten 2006. Før det var jeg veldig plaget av hyppige og kraftige migreneanfall. Jeg hadde tidligere svært svingende blodsukker, som førte til at jeg måtte spise støtt og stadig. Når blodsukkeret falt, ble jeg i tillegg i dårlig humør, sint og ukonsentrert. Det trigget også migreneanfall.
Så alt som blodsukkersvingningene førte med seg har blitt borte.

Jeg var tidligere hyperallergisk mot pollen og blomsterdufter, pluss ganske allergisk mot flere andre ting. Nå er jeg mye bedre, og har ikke tatt noen tabletter for allergi på mange år.
Det jeg ikke har blitt bedre av er blant annet huden (akne) og matintoleranse.

Hva jeg ellers synes er viktig å få fram, som andre har nevnt, er at det finnes mange varianter av lavkarbo, og at ikke alle medfører at man kommer i ketose.
At ketose ikke er det samme som ketoacidose.


#20

Vegard L sa for siden:

[Kverulering] Dette avhenger jo i stor grad av hvor mye man vil spise. [/kverulering] :P

For å underbygge litt:
De færreste ønsker å spise videre når de er mette. Jeg merker selv at etter jeg reduserte på karbohydratene, varer metthetsfølelsen mye lenger, og den henger også sammen med hvor store måltider jeg spiser. Jo større måltider, jo lengre går det før jeg spiser igjen.
Nå er jeg normalvektig, men personlig føler jeg at jeg spiser akkurat så mye jeg vil (av den rette maten), og jeg spiser mye, uten å gå opp noe i vekt.

For å omformulere poenget ditt litt:
Usannhet: At man kan spise mer enn man forbrenner uten å gå opp i vekt.


#21

nellie sa for siden:

Høres nesten umulig ut å skrive en artikkel om lavkarbo på denne måten.. Det er jo så mange sannheter som passer på noen, mens de overhodet ikke passer på andre. Dessuten skiller ketogen lavkarbo seg da veldig fra moderat, generell osvosv lavkarbo. Finnes jo 10.000 måter å gjøre det på, så det blir veldig generellt..


#22

Manina sa for siden:

Men det er jo litt av det vi gjerne vil ha fram! Nettopp at ikke alle "sannheter" gjelder for alle. At ikke lavkarbo kun er én ting og hjelper for akkurat det og det for absolutt alle.
Jeg synes også det er fint å få fram at det finnes mye god faglitteratur om lavkarbo. F.eks. Gary Taubes "Good calories, bad calories" og "Bedre uten brød" av Wolfgang Lutz.
Jeg er veldig spent på artikkelen din, Robert Eilertsen! :)


#23

nellie sa for siden:

Det er mye mulig det, men uansett så blir det feil, og forvirrende i mine øyne:)
Spørsmål 1 er jo hva er det som 100% er garantert/stemmer. Og det er faktisk ingen verdens ting.


#24

Manina sa for siden:

Da kan jo det være en sannhet. Selv om veldig mange får hjelp av lavkarbo, både når det gjelder helse, vektregulering og følelsesmessig, så er det ikke gitt at alle får like god effekt.
Det er heller ikke alle lavkarbovarianter som er like gunstige for alle. Det er i hvert fall en sannhet for meg.
Forvirring kan gi økt forståelse. Forståelse for at ikke alle er like, har like behov eller samme effekt av samme slags tiltak.


#25

lifejack sa for siden:

Det er linket til bloginnlegget lenger opp i tråden:)
(post #17)


#26

Manina sa for siden:

Eh, ja. :o Det ble oversett i farten, gitt. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.