Grillsesongen er for fullt i gang.
Det er mye godt tilbehør man kan ha til grillmaten men jeg må innrømme at jeg av og til savner potetsalat. Nå har jeg laget favorittsalaten min, men byttet poteter med jordskokk. Absolutt brukbar erstaning som holder seg godt i flere dager i kjøleskap
Veldig fint for oss med tregt nett ala ICE å få hele oppskrifta presentert her ja :D (så vidt jeg har sett blir alle bedt om å legge ut hele oppskrifta her ;) )
Får kjøpt det på velassortert matbutikk. Men eg meiner å seie at det eigentleg er ei vintergrønsak, her nede finn eg den berre på vinteren i alle fall.
Akkurat karbinnhald har eg ikkje i hovudet, men om du scrollar nederst på sida her så finn du kanskje fleire trådar om jordskokk. Eventuelt bruk søkefunksjonen øverst.
Den inneheld i alle fall inulin, som gjer den gunstig for diabetikarar. Eg toler den dessverre dårleg, sjølv. :(
Sikkert fordi folk vet hva en potetsalat er, men ikke nødvendigvis hva en jordskokk er, pluss den har ikke så definert bruksområde, og derfor gir ikke "jordskokksalat" så mye mening siden det kan være all slags salat med jordskokk i.
Oppskriften er jo laget for å etterlikne "potetsalat".
Til TS: for en fantastisk ide! bruker masse jordskokk selv. De fåes i så og si alle innvandrerbutikker, og større butikker.
Kaldte den "potetsalat " nettopp fordi folk vet hva det er -mange som ikke har noe kjennskap til jordskokk -må si at jeg selv bla bare har kjent til den et lite år - og jordskokksaltat ville ikke sagt meg en ting for et år siden.
Når det gjelder karbohydratene i jordskokk har jeg lest hos Lena Beatrice som sendte en mail til bioforsk og fikk svar ang jordskokk[INDENT]Takk for spørsmålene dine! Og som du sier, er ikke alt i jordskokken inulin, men veldig mye!
Ut fra studier vi har gjort på ulike sorter av jordskokk (genetiske varianter) ser det ut til at ca. 25 prosent av den totale karbohydratmengden er sukker (hovedsakelig sukrose).
Resten er inulin og dette inulinet består av molekyler med ulike lengder (lengden betegnes med polymeriseringsgrad DP - degree of polymerization). Samlebetegnelse for disse stoffene er fruktooligosakarider (forkortes FOS) og de har funksjon omtrent som fiber, men med en del positive virkninger i tillegg. Dette har du sikkert lest mye om i forbindelse med beskrivelser av inulin og helse (se eventuelt mer om dette på www.jordskokk.no).
På friskvektbasis inneholdt jordskokk fra denne studien ca. 3 % sukrose og 12 % inulin målt like etter høsting (gjennomsnitt for flere sorter).
Håper dette var til hjelp for dere! Lykke til med jordskokken!"
Sitat slutt
Lena Beatrice konkluderer da med :
Sitat :
"Dette svaret synes jeg oppklarte veldig mye. Litt grovt kan vi da slå fast at 100 gram jordskokk inneholder 3 gram karbohydrater (sukrose) som man må ta med i karboregnskapet.
Men, man skal ha klart for seg at høstetidspunkt og lagring kan påvirke karbomengden i jordskokk noe. Les om det her. Jeg har også lest at langvarig koking gjør det samme." sitat slutt
[/INDENT]
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.