Kommer stadig i diskusjon med folk: Matvarer med et visst karboinnhold (f.eks. 20g/100) og samtidig har høyt (kost)fiberinnhold, er det OK å spise for oss som vil ha lav/nullkarbo? Noen hevder at man kun skal legge nettoeffekten til grunn (altså trekke fra fiberandel fra karboandel) og at det er denne nettoen som er avgjørende for om man oppnår lav/nullkarbo?
dette gjelder jo blant annet en del nøttesorter...
På varer i norske butikker skal kostfiber allerede være trukket fra. Så, antall karber (utover sukkeralkoholer) som står oppført er det som må regnes med, desverre ;)
Okei, takk for innspill. Greia er altså at OM kostfiber er oppgitt spesifikt på et produkt, (for eks. nøtter enten de er utenlandske eller norske produkter) så kan man trekke fra? Siste gang jeg var oppi diskusjonen med venner, handlet det om en nøtteblanding (hovedsaklig peanøtter) som var importert, men pakningsinfo er på norsk.
Hovedregel: Trekk aldri i fra noen ting. Les karbohydratinnholdet,og gå ut ifra det. Da bommer du aldri. Grei tommelfingerregel. Dessuten et NB:Ikke gå ut ifra at netto carbs på Atkins stemmer.
GODT RÅD det der. (Tanken om å trekke fra fiber handler kanskje mest om å ha LITT bedre samvittighet når jeg spiste litt ekstra mye nøtteblanding.. hehe)
Alle varer som selges i Norge skal ha info om både karbohydrater og fiber.
Fiberen kommer i tillegg til fordøyelige karbohydrater. Du skal ikke legge dem til, men heller ikke trekke dem fra.
MEN: Importerer du matvarer fra USA (f.eks IHERB), så er det oppgitt på en annen måte: Totalt karbeinnhold - minus fiber(ufordøyelige karber) - minus sukkeralkoholer = netto karbeinnhold.
-For å komplisere det hele, så er det ikke alle sukkeralkoholer som "bør" trekkes fra, fordi de gir blodsukkerstigning.
Ikke helt enkelt, så hold deg til rådet fra BitTorres. Da er du på den sikre sida.
Det hadde vært dumt om den gode samvittigheta fører deg på ville karboveier, ikke sant?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.