Litt forhistorie:
Jeg ble satt på statiner da jeg var 24 år, mitt total kolesterol var da 7.2. Jeg begynte med 10 mg Zokor og gikk på det noen år men fastlegen min ble aldri helt fornøyd med resultatet så han økte raskt dosen til 40 mg.
Noen år senere melder de første bivirknigene seg: Leddsmerter (ble sendt til spesialist på grunn av mistanke om leddgikt), svimmelhet (så ille at jeg av og til måtte støtte meg for ikke å falle), søvnløshet, (sov enkelte ganger bare 3-4 timer pr. natt)
Siste kolesteroltest (6 Des.), før jeg sluttet med statiner viste:
Tot.kolesterol: 6.3
HDL:1.8
LDL:4.1
Tilslutt måtte jeg bare ta grep, jeg ORKET ikke mer. Jeg sluttet med statiner og begynte å ta Hypocol og bivirkningene forsvant i løpet av 14 dager. Jeg følte at jeg hadde fått livet mitt tilbake!
Samtidig med det reduserte jeg kraftig på karbo og introduserte mer fett for å hjelpe på.
Jeg har alltid trent og når leddsmerter og svimmelhet var som verst så gikk jeg på ren viljestyrke, løper opptil 2 mil hver uke og trener vekter og yoga.
Og så kommer vi til resultatet av 2.5 mnd. på lavkarbo:
Tot. kolesterol 11.9
HDL: 2.0
LDL. 9.4:eek:
Apolipo A1: 1.73 (jeg måtte selv be om denne)
Legen fikk desverre ikke med seg at for at Apolipo A1 verdien skulle ha noen relevans så måtte Apolipo B også måles og jeg glemte å spesifisere det (trodde han visste det) så nå har jeg fått ny time slik at den verdien også kan måles.
Jeg er veldig usikker på om det eksisterer FH i min familie, ikke fra mamma`s side i hvert fall, hun hadde normalt kolesterol til hun var nærmere 60. Men pappa døde av hjerteinnfarkt når han var 47 år.
Jeg er fullstendig rådvill, hva gjør jeg nå?? Jeg tør ikke spise karbo og nå tør jeg ikke spise fett heller.
Om du søker litt her vil du finne masse tråder om emnet :)
Uffe Ravnskov er definitivt et navn å søke opp, her har du en link som kanskje kan interessere... :)
Du vil helt sikkert få flere svar, har vært oppe til diskusjon flere ganger dette temaet :)
Tusen takk, dere er engler!! Jeg er bare kjempetaknemlig for at dere ikke fikk hakeslepp av verdiene jeg postet, det får meg til å tro at jeg kanskje overlever fram til neste sjekk.. :) Jeg var nemlig den som fant pappa død av hjerteinnfarkt den gangen, jeg var bare 8 år og jeg kan love at det sitter fast!!!
Jeg griper etter halmstrå og vil så gjerne tro at dette er helt normalt. Jeg har lest veldig mye her og andre steder om kolesterol/lavkarbo og ser at mange refererer til Uffe Ravnskog bl. annet, men har også fått en følelse av at ikke alle deler hans syn på kolesterolverdier?..Jeg prøver å sette meg inn i emne kolesterol, hvordan tolke dem, FH, hva øker LDL? osv. Har sittet til langt utover natten helt siden jeg fikk resultatet fo en uke siden ..Kan mange år på statiner skade vev og organer såpass at grunnen til mitt høye LDL nå er at kroppen reparerer seg selv? Kan LDL partiklene være så store og luftige at de teoretisk kan utgjøre en vekt på hele 9.4? Kan 40mg Zocor virkelig senke LDL verdier så mye som 5,3? Jeg får ikke det til å stemme men prøvesvarene så langt sier jo det.. Mange spørsmål og jeg har mange flere, tusen takk for svar så langt!!
Jeg skulle ønske at noen kunne dokumentere det....og at jeg hadde vært i ketose minst 11 måneder før jeg sjekket mitt kolesterol.
Etter 6 måneder i ketose var jeg hos legen for en sjekk. Da hadde jeg et totalkolsesterol på 9.7
Legen ville settet meg på kolesterolsenkende medisiner med en gang siden vi har mye hjertetrøbbel i familien.
Jeg sa at jeg heller ville endre kosthold og få det ned selv og vi ble enig om en ny sjekk etter 3 måneder. Var ganske sikkert på at det var så høyt pga. all fettet jeg hadde levd på.
Spiser nå en form for lavkarbo, men har kuttet MYE ned på fettet (går nå i ost med 10% fett, mager kesam, megert kjøtt ol.).
Har vært hos legen igjen i dag (3 måneder etter forrige måling). Totalkoleseterolet er nå 5.8
Legen var imponert, virkelig. Jeg var selvfølgelig glad, men vet at det kun skyldes at jeg har kuttet ut mettet fett/Ketolysekuren.
Savner å leve ketogent....
Jeg har lest side opp og side ned, jeg vet at de lærde strides. Ønsket å tro på lavkarbolegnes syn på kolesterol, men siden jeg har så mye hjertetøbbel i familien - følte jeg at jeg ikke hadde noe valg. Kolesterolet måtte ned, jeg tok ikke sjansen på å fortsette...
Er glad for at kolesterolet er nesten ok i dag. Er mest glad (og ikke minst stolt over) at jeg har holdt vekta de siste 3 månedene etter at jeg sluttet med ketolysekuren - for det har jammen ikke vært lett :)
:confused:Du skriver nesten bra? 5.8 er da vel ikke nesten bra, det er bra etter min kunnskap.
Mannen til Sofie Hexeberg er hjertespesialist og to jeg kjenner går til ham pga familiær høy kolesterol og hjerteproblemer i familien. De står fortsatt på lavkarbokosthold og kolesterolen er blitt bedre enn den var tidligere og de har kuttet ut medisiner for høy kolesterol.
Så om du vil leve på lavkarbo så er det jo mulig, men kanskje ketogent ikke er det helt store?
Men jeg ville jo gjort dette sammen med en som har greie på både lavkarbo og hjerte, så da ville jeg ofret på meg de kronene det koster å gå til kontroll hos en med kunnskaper om begge deler :)
Nero
Du har et veldig viktig poeng der, jeg skulle også ønske noen kunne dokumentere det. Lavkarbo har så langt vært redningen for min kjære, meg også (trodde jeg og ble glad) Han ser så langt ut til å være på vei til å spise seg frisk etter å ha hatt diagnosen Psoriasis artritt i 10 år..
Har du i så fall erstattet noe av fettet med komplekse karbohydrater? Jeg tenker som så at hvis du kutter ned på fett så må du erstatte det med annen energi?
Hadde det vært mulig for deg å poste/eventuelt sende meg en total oversikt over dietten du følger nå? Jeg hadde vært kjempetaknemlig hvis det var mulig..
Helt enig!! 5,8 høres helt supert ut, men er det kutt i fettet som gjør det? Jeg har lest både boken og nettsiden til Sofie Hexeberg og kan ikke finne noe om at hun mener at lavkarbo kan kurere et i utgangspunktet et høyt kolesterol?
Jeg følger inge spesiell diett, men dette gjør jeg:
Holder meg unna pasta, ris, sukker og andre høykarbo produkter.
Spiser lavkarbo knekkebrød eller Fedon-brød (max en gang om dagen).
Jeg bruker litt smør innimellom, steker i olivenolje.
Spiser noen mandler daglig samt fet fisk som laks, peppermakrell og tunfisk - nesten daglig.
Spiser Cottage Cheese, Yoliplait 0,0, mager ost og magert kjøttpålegg.
Bruker mye grønnsaker - de som vokser over bakken.
Kyllingkjøttdeig/karbonadedeig.
Pølser med få karbo (studerer i butikken).
Problemet med dette er at siden jeg spiser mer karbo enn før, skeier jeg ut veldig fort (og går ofte med dårlig samvittighet). Fysen støtt og stadig.
Siden målet mitt nå er å holde vekta (selvom jeg gjerne skulle ned noen kilo til), veier jeg meg hver dag. Går jeg litt opp - er jeg veldig strix et par dager. Derfor er jeg stolt over at jeg har holdt vekta i 3 måneder uten en fast "kur" å leve etter.
Jeg kan ikke lage alt det deilige jeg finner under oppskrifter her inne lenger....må i såfall endre på mye av det som innholder ost, smør og fett. Det var mye morsommere før :rolleyes:
Så jeg lever vel en form for lavkarbo - med et blosukker som slett ikke er så stabilt som tidligere - ergo er det vanskeligere....
Det er ingen tvil om at all den fløten, rømmen, smøret og fettet jeg storkoste meg på på ketolyse fikk mitt kolesterol i taket.
Det hadde også vært fint om det var ingen tvil om at det ikke hadde gjort noe som helst :p
Nero
Da rokker vel du litt ved teorien om at et lavt blodsukker er det som skal til for å opprettholde en lav kolesterolverdi? Jeg er ikke noe ekspert på området men hvis du har klart å spise deg ned til 5,8 i verdier med et kosthold som gjør at du av og til får et ustabilt blodsukker så må vel det være en konklusjon i ditt tilfelle? Jeg vil også veldig gjerne leve ketogent/LCHF, jeg slet veldig med å få kroppen til å akseptere fett som brennstoff. Jeg gikk fra å løpe en mil på "runners high" den ene dagen til å pese meg gjennom 3 km. den neste, så jeg håper på at dette bare er en blipp og at neste gang jeg måler så har LDL gått ned.
Svigermor har i mange år slitt med høyt kolestrol og gått på medisiner for dette. Da hun skiftet fastlege for ca. ett år siden ble hun av denne anbefalt lavkarbo. Nå har hun kuttet ut medisinene og kolestrolet er nesten normalt. Og hun spiser masse fett altså. Dette er etter et år da, jeg er usikker på hvordan kolestrolnivåene har vært underveis...
Jeg vet ikke, Linda. Jeg måler ikke boldsukker (har ikke diabetes), men merker at jeg fyser mye mer nå enn da jeg var i ketose. Jeg har som sagt skeiet ut nå og da - spist mye snop en gang i blandt og et kakestykke eller annet godt innimellom. Dette gjør nok at blodsukkeret hopper opp og ned.
Jeg hadde totalkolesterol på 5.8 for 5 år siden, da spiset jeg alt som falt meg inn (ergo alltis lubben).
Nå er det der igjen fordi jeg har kuttet ut mettet fett (noe jeg faktisk spiste lite av før, rømme, majones, smør, fløte var fy-varer jeg klarte å holde meg borte fra).
En annen ting er at begge foreldrene mine har diabetes, så at jeg lever på et lavkarbo-vis videre nå - bør gjøre at risikoen for at jeg får det minsker en del, vil jeg tro.
Jeg spiste vel det man kan kalle et normalt norskt kosthold tidligere, mye brød og poteter blandt annet. Jeg KAN ikke gå tilbake til statiner, det gjorde hverdagen min til et sant helvete!! Føler at jeg må velge mellom Pest og Kolera nå..
Litt sånn "alle barna" vits på en måte, "Alle barna ble frisk av lavkarbo, untatt Linda, hun ...(og så kan jeg ikke finne noe som rimer på Linda, typisk!!! ):høh::høh:
:stortsmilHeisan Navnesøster!! koselig å hilse på ..Jeg får prøve å være sterk i troen og krysse fingrene for neste måling, hvis den også går rett vest så hopper jeg på din utgave av lavkarbo, tusen takk for tipsene!
Jeg har gått på kolesterolmålingssmell når jeg har tanket opp på kokosolje kvelden før.
Samboer som har levt nazi-strengt lavkarbo i ett år, og med veldig redusert karbo 5 år før det har totalkolesterol på 4,3. I laveste laget spør du meg. Og moren hans har hatt jevnt kolesterol nærmere 10 de siste 25 årene...
Ift kolesterol gjør jo mye enumettet fett at det går ned. Hva med å fortsette med ketolyse å feks øke på inntak av enumettet fett som avocado, olivenolje, rapsolje, bytte smør mot bremykt osv. Og samtidig feks spise mindre animalsk fett og mer marint.
KarMa..Der sa du noe, jeg spiste bringebær med kremfløte kvelden før..kan det være medvirkende?
Taraquin: Det er definitivt mitt neste trekk hvis neste måling også er helt på jordet , mindre animalsk, mer marint..
Det er noe sånt jeg forsøker, derfor spiser jeg mye fet fisk, olivenolje, mandler/nøtter ol.
Det er litt vanskelig å forene det helt med ketolysekuren. Litt vanskelig å føle seg god og mett når jeg ikke kan spise så mye fett som tidligere. Jeg elsket store mengder smeltet ost (savner f.eks marjusen sin lasagne som nå er altfor fet for meg), bacon, fløte i kaffen, rømme til kos med syltetøy uten sukker, krem, lavkarbo-sjokolade, lavkarbo kaker. Alt dette spiste jeg mye av før og vekta gikk ned samtidig som jeg aldri var sulten. Cocosa spiste jeg også daglig.
Etter hva jeg har forstått, skal ikke det ha noe å si på målingen av kolesterolet, men det vil gi utslag på triglyseriverdien. For at den skal bli rett, må blodprøven taes fastende.
Man bør være fastende den dagen man møter til test ja, det er helt riktig. Jeg har hørt at de ikke bryr seg så mye om totalkolesterol lenger, Apo B/ ApoA1 er en mye mer nøyaktig indikator på om man er i en såkalt "risikogruppe" eller ikke og det er målinger man må be spesielt om (det var der fastlegen min blingset, han målte bare ApoA1 og det er bare halvparten av det som behøves (mangler fremdeles Apo B)...men jeg fikk som sagt hakeslepp av LDL kolesterolet mitt som var på "wooping" 9.4!!!
Nero, jeg trodde også at det ikke hadde noe å si på målingen av selve kolesterolet, det har fastlegen alltid sagt til meg, men der ble jeg arrestert av Espen Rostrup (Hjertelege med egen blogg)
Jeg er personlig ikke så bekymret for kolesterolet mitt, jeg har en kul lege som ikke skjønner hvorfor de senket normaltaket fra 7 til 5, når så godt som alle damer i fertil alder dermed vil ha forhøyet kolesterol.
Hvis du har gått på statiner i åresvis er det mulig at dette er kroppens motreaksjon, at det går over etterhvert når det ikke kommer kunstige kolesterolsenkende midler tilbake i systemet.
I alternativ medisin skal Rød ris ekstrakt virke kolesterolsenkende uten bivirkningene. Google rundt og pass i tilfelle på å bestille fra eu-land, dette regnes som legemiddel i Norge og er ikke i fritt salg (dvs naturmiddel med dokumentert virkning som ingen vil betale for å markedsføre, for det kan ikke patenteres.)
Og kolesterolblodprøvene mine er tatt fastende, men med plutselig høye verdier (helsesjekk gjennom jobbens HMS-program med sykepleierdame som sikkert ble direkte betalt av Mills og hva-heter-liksom-osten-deres-igjen).
Siden jeg aldri har hatt spesielt høyt kolesterol, og heller aldri har variert særlig mye, skylder jeg på kokosolje i teen kvelden før, to kopper. Jeg har heller aldri fått i meg særlig med kokosolje.
Ja, vi reagerer nok forskjellig.
Jeg tror egentlig at mitt STORE inntak av fløte og rømme er synderen hos meg. Jeg hadde det på alt og i alt + MASSE fet ost. Vet ikke angående Cocosa, men jeg fikk i meg noen glass :p
KarMa40, Det var nettopp det jeg tenkte også, at det var kroppen som forsøkte å reparere det jeg hadde rotet til med statiner, merket jo bl. annet at huden min ble helt "papir" aktig av kolesterolmedisinene og det er i ferd med å forsvinne..Jeg tar allerede Fermetert rod ris (Hypocol)
Nero, jeg ble også dårlig av Karbo, oppblåst mage og slapp og elendig når jeg "overdoserte" (sjokolade, pommes frites osv)
Jeg elsker lavkarbomaten og ble skikkelig satt ut når jeg fikk det forb*** testresultatet, men jeg klarer ikke å bare ignorere det, jeg har NOIA når det kommer til hjerte sykdommer:eek:
Du har jo en fordel da, tradisjonelt er det jo damer som er best på å gå til legen, og menn som venter i det lengste...
Kanskje du må gjøre en avtale med legen om å holde frem som du selv synes er best en stund, etter statiner i hvor mange år? og heller komme og ta blodprøver hver eller annen hver måned?
Bare å ha en plan vil kanskje hjelpe?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.