< Tilbake til oversikten

Moussaka med aubergine

#1

Imp sa for siden:

Moussaka

Kan du høre zorba-sangen i det fjerne? ;)

2 auberginer delt i skiver på langs
Olivenolje
500 g lammekjøttdeig (okse går også greit)
3 hvitløksfedd
1 boks tomater
Salt og pepper
2 ss smør

3,5 dl fløte
200 g revet ost feks parmesan og vanlig hvitost

Aubergineskivene saltes og får renne av seg. Skyll dem raskt i vann, da vil de være lettere å steke. Uten saltingen trekker de til seg store mengder olje under steking. Tørk dem og stek dem i olje i stekepanna. Dryss på litt salt.
Brun kjøttet i litt av oljen, ha på hakket hvitløk og tomat og la putre i 20 minutter til røra er litt fastere i konsistensen. Krydre med salt og pepper.
2 ss smør smeltes, fløte has i, revet ost has i, rør til osten er smeltet. Når ostesausen er tykk, legger du alt lagvis i en ildfast form, kjøttfyll, stekte aubergineskiver og ostesaus, gjenta til alt er brukt opp. Avslutt med ostesaus og dryss litt ekstra ost på toppen.
Stek i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter, eller til osten er gyllen og fin.

Server med gresk salat og tzatziki!


#2

Annne sa for siden:

Jeg synes det er godt å krydre tomatsausen med kanel og allehånde. Dette sto i oppskriften på moussaka i en eller annen kokebok jeg har, og jeg har begynt å gjøre det i all slags tomatsauser nå. Kanel i tomatsaus høres kanskje rart ut, men det er veldig veldig godt. Litt eddik gjør også at sausen får en helt annen fylde. :) For å balansere syrligheten i eddiken kan man ha i litt søtning, men jeg synes ikke at det behøves med mindre jeg har hatt i mye eddik.


#3

Nannah sa for siden:

jeg skulle akkurat til å skrive det samme! Kanel i tomatsausen må til for å få den autentiske Greske smaken! :heia:

Og en skje Worchestershiresauce ...bedre enn edikk;)


#4

Anitra sa for siden:

Dette blir middagen idag, og jeg skal teste med kanel også :)


#5

Alynna sa for siden:

kanel + laubærblad er nydelig :)


#6

Imp sa for siden:

Takk for tipset, det skal testes ut!!


#7

Glorfinia sa for siden:

Har denne i ovnen nå, og jeg må si jeg sleit litt med framgangsmåten. Hvor lenge skal auberginen steke, og hvordan ser den ut ferdig? Jeg stekte i seks omganger på minst 5 min pr. omgang for å få stekt alt. Er det riktig å gjøre det sånn, eller skal alt stekes på en gang?

Og ostesausen sleit jeg litt med. Jeg hadde oppi parmesan, men den fikk jeg ikke til å smelte ordentlig. Det endte med en del brent på bunn. Jeg rørte kanskje ikke ofte nok. Jeg har også sett andre oppskrifter som har egg i sausen. Antar det er for å få den til å stivne, men det trengs kanskje ikke med ostesaus?

Jeg ble også litt forvirra med tanke på oppbygging av moussakaen, andre steder jeg har sett oppskriften har de aubergine i bånn. Det er ikke sikkert det spiller noen rolle, men jeg lurer nå på hva som er best allikevel.

Alt i alt brukte jeg rundt en time på å lage den, og da teller jeg ikke med å kutte opp auberginene og la de ligge å svette. Jeg er sånn ca. nybegynner på kjøkkenet, men skal det virkelig ta så lang tid å lage? :p

Ellers takk for oppskrift. Jeg satser på at den blir god! :)


#8

Imp sa for siden:

Hmmm..det tar litt tid med den auberginen, spesielt med dette at den skal salte og renne av osv. Men det ble veldig mange omganger? Har du liten stekepanne? Vi har en stor jernpanne og da steker jeg auberginen i to eller tre omganger.

Du MÅ ikke steke auberginen. Jeg har prøvd en gang uten (da i den andre aubergineoppskriften min, gratinert aubergin i tomat eller hva den heter), og det gikk bra syns jeg, men det blir litt forskjell.

Nei det er litt vanskelig med den parmesanen. Jeg har begynt å ha den opp helt til sist, bare røre rundt og helle over. Kanskje det bare går an å drysse parmesan når man har sausen i formen, og ikke smelte den? Evt. går det an å lage uten parmesan også.

Denne oppskriften fant jeg (i høykarboversjon) i et ukeblad, og der var oppbygningen slik. Det er bare å prøve seg frem og se hva man liker best.

Men det er nok litt jobb med en auberginen ja, så dette er nok en av de rettene som tar litt lenger tid å lage enn vanlige. Vi har den ikke kjempeofte. ;) Men den er god da. :)


#9

littleme sa for siden:

Namnam, dette så godt ut! Abonnerer på denne til senere jeg :D


#10

Glorfinia sa for siden:

Aller først, den var veldigveldig god! :)

Stekepanna mi er 24cm tror jeg, så kanskje den er litt liten, ja. Men det viktigste for meg var vel kanskje å sjekke ut at det faktisk skal ta litt tid med auberginen, og siden du sier det gjør det, så er det greit, hehe. Jeg får bare tåle tiden de gangene jeg lager den.

Jeg kunne selvsagt laget uten parmesan, men det er jo så godt. :p Det løste seg forsåvidt også, det smelta jo når den kom i ovnen. Men jeg tropper nok å ha det i kjelen med ostesaus, og gjør heller som du foreslår, å strø det på toppen før forma skal inn i ovn.

Jeg var forøvrig sånn bittelitt på tuppa da jeg skreiv innlegget, så jeg håper ikke du tok det ille opp med alle disse innvendingene mine. :p Som sagt, den var veldig god, så det var verdt det til slutt. ;)


#11

Imp sa for siden:

Hihi, jeg vet alt om å være stressa og på tuppa med sånne ting. No problem ;) Godt at det smakte til slutt! :D


#12

Lulla84 sa for siden:

SKal lage denne i dag :) . Og må jeg kjøpe meg hvitløkspresser nå heller ? :p Har hvoitløksfedd, men ikke noe presser, nå hva det heter :lol:


#13

Lulla84 sa for siden:

NYDELIG !!!! Tok oppi kanel også.


#14

Bønna200 sa for siden:

Hvor mye kanel blir sånn passe?


#15

Lulla84 sa for siden:

Jeg bare drysset litt over, kunne nok hatt bittelitte granne mindre, men det var uansett veldig veldig godt. Tror jeg hadde en ts tilsammen kanskje ? .


#16

Bønna200 sa for siden:

Okay. Takk:)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.