Det har jo mange ganger vært snakk om at man går ikke ned i vekt før kcal inn er lavere enn kcal ut. Trening er en måte å øke kcal slik at kcal ut blir lavere enn kcal inn.
MEN. Jeg som mange mange andre merker jo at kroppstemperaturen øker kanskje med opptil en grad i ketose. Så kan noen kloke hoder regne/finne ut hva det koster av energi å øke kroppstempen 1 grad i en kropp på 100 kilo? (1 grad og 100 kilo for å forenkle den matematiske utregningen.)
Jeg vet jo at det kreves 1 kcal for å øke tempen 1 grad på 1 liter vann.. Det jeg lurer litt på er tidsaspektet OG resten av kroppen liksom...:p
Ketose blir med andre ord ala en indre kroppslig trim??
Jeg har ikke 100 kg vann i kroppen.. :p Og dette er kun oppvarminga, men vet ikke over hvor lang tid oppvarminga pågår og vet ikke hvor mye som brukes for å opprettholde tempen. Derfor tidsaspektet.
2400 kcal er ekstra i tillegg iforhold hva du ville ha brukt pr dag for å holde vannet 37 grader celsius.
Dessuten så er har vi ikke energilikevekt i kroppen våres (dvs ikke på alle plasser har lik energinivå) For å kunne oppnå likevekt i kroppen våres så måtte energien blitt tilført/fratrukket energi evig sent, og det gjør vi jo ikke. Ergo kroppen vil ikke nødvendigvis stige over 37 grader i gjennomsnitt over hele kroppen, den vil bare fordele energien mer likt over kroppen slik at man opplever at vi blir varmere, f.eks varmere lemmer. Så vi kan ikke måle dette med termometer desverre. For å måle forskjell så må vi fram med IR-termometer som kan vise ulike temperaturer via et kamera og skjerm.
Ja, men det ER jo fakta at øking av temperaturen krever energi. Og når kroppstempen av en eller annen grunn øker på lavkarbo så må jo den energien også tas med i regnestykket.
Og satt på spissen, ER energi inn bare det vi spiser? Hva med alle fete kremer etc? Og ER energi ut bare det vi bruker for å overhodet leve samt det som kommer ut?? Hva med nettopp temperaturøkningen??
Jeg tror det må flere ukjente faktorer inn både når det gjelder energi inn og ut. Det er nok helt sikkert rett at for å gå ned i vekt MÅ ut være høyere enn inn, men så lenge man ikke kjenner til alle de ukjente faktorene så må man ta høyde for at noen går NED om de tar inn mer enn hva som går ut og visa versa.
Men er det alltid slik at kroppstemperaturen stiger når man spiser ketogent/lavkarbo? Det er faktisk nesten så jeg fryser uansett når jeg spiser ketogent, nesten mere enn om jeg trykker i meg sukkerkaker og pasta... ved ketogent fryser jeg stort sett hele tiden, uansett om jeg spiser 1500kcl en dag eller 2500 en dag, ingen forskjell på mengde mat og kroppstemperatur( den ligger på ca 37 som normalt, ved 37.5 begynner jeg å føle meg febervarm.. Var helt deilig forrige uke med forkjølelse og temperaturer på underkant av 38, nesten en uke uten frostrier, ulempen var sjukdomsfølelse)..
Det som sies forutsetter at en kalori fra karbohydrater virker likt som en kalori fra protein som en kalori fra fett - i alle kropper. Så lenge det ikke er tilfelle så blir å føre et "kaloriregnskap" meningsløst.
Det sies jo at man har en metabolsk fordel i ketose, fordi det koster kroppen mer energi å gjøre om fett, enn karbohydrater til energi. Mener tidligere medlem, Chunky, sa det lå på pluss minus 250 kcal ekstra per dag i forhold til "normalt" kosthold.
Søk på "metabolic advantage ketogenic", f.eks. : www.jissn.com/content/1/2/21
Futile cykling er jo kanskje også en ting å ta med i regnskapet, i forhold til det at det er vanskelig å legge på seg i ketose, selv om man spiser mer enn man trenger.
Når feber/temperaturern stiger føler man seg kaldere, og når feberen går ned føler man seg varmere. Om man føler seg kald hele tiden fordi teperaturen er høyere vet jeg ikke, det stemmer ihvertfall ikke med andres erfaring med varmefølelse av ketose, eller er det bare i starten? Hvorfor i såfall?
Kroppstemperaturen min er ikke høyere på ketogent enn "vanlig" kost. Og det endrer seg heller ikke etter flere måneder..
Og jeg har heller ikke lavt stoffskifte, jeg bare fryser, med gåsehud og hud som er så varm at gubben hopper unna pga den er varm, og tar han på hendene mine hopper han unna fordi hendene er iskalde. Jeg har vært slik siden jeg var liten.
Temperatur er ingen entitet for seg selv. Det er kun en beskrivelse av energinivå i et gitt system. Varme og kulde er heller ikke noe entitet for seg selv. Men er rett og slett energioverførsel mellom to systemer.
Når du tar på en ting. Og det føler kaldt overfører du energi til det objektet. Hvis du kjente at objektet var varmt, ville tilfellet vært at du mottok energi fre objektet.
De 2000kcal/pr døgn du må få i deg for å ikke gå ned i vekt, forutsetter du befinner deg i luftrom på 20grader celsius. Befinner du deg i 20 grader kaldt vann, så må du øke energibehovet mer betraktlig for å holde kroppstemperaturen rundt 37 grader. Dette er fordi energioverførsel fra vann til vann går fortere enn fra vann til luft.
Jo kaldere omgivelser du befinner deg i jo mer energi trenger du for å opprettholde 37 grader. Oppholder du deg i strøk som er varmere en 37grader, da trenger du mindre enn 2000 kcal. Fordi du blir tilført energi til kroppen din. Dvs du kan også legge på deg hvis du bare inntar 800 kcal pr døgn via matinntak. Resten av energien får du gratis av omgivelsene.
Av motsatt ende, hvis du oppholder deg i en av polene der temperaturen er -50 grader og nedover. Så må du opp minst 6000 kcal pr døgn for å ikke gå ned i vekt.
De etablerte er blinde og tror enda at regnestykket energi inn og ut kun består av kroppsaktivitet og matinntak.
Nei du kan ikke leve på 800 kcal i varme strøk når du normalt skal ha 2000 og gå opp i vekt fordi du får tilført varme! Kroppen trenger energi til annet enn å varme opp kroppen.
Jo, faktisk. De innfødte i amerika, under kolonitida, som levde på reservasjonene levde på brød og la på seg. Selv om de levde på kun 800 kcal pr døgn.
EDIT: Igjen. 2000-2500 kcal pr døgn, forutsetter du befinner deg i romtemp 20 grader.
De satt og sturte. Poenget var at med kun 800 kcal inn og med 2000 kcal antatt forbruk som er energi ut, så burde de gå ned i vekt med dundrene 1200 kcal i underskudd pr døgn. Men istedenfor gikk de opp i vekt. Og siden de spiste brød så gikk kroppen i lagringsmodus, selv om de inntok så lite energi via mat.
"Something does'nt add up"
Poenget er: basalforbrenning er ikke fast. Den varierer. Og det er et 100% faktum at kroppen bruker mer mat/energi til å lage varme/opprettholde kroppstemperatur ved omgivelser som kan senke kroppsvarmen.
Og siden dette var i Amerika hvor omgivelsene kan være variende fra stekende varmt i ørken til frysende kaldt oppe i fjellet. Kan jeg bare konkludere at de må ha oppholdt steder hvor det er varmt nok til at kroppen ikke må jobbe for å opprettholde kroppstemperaturen. Å ha en kropp på 37grader i en omgivelse med 20 grader, vil føre en energitap for kroppen.
Å ha en kropp på 100 kg hvor vannbestand er 70%. 70 kg vann. Varmekapasitet til vann er 1kcal pr kg vann pr grad. Altså 70 kcal pr grader hvor grader forskjellen er 17 grader. Kroppen har et energipotensial på 1190 kcal i forhold til omgivelsene. Og disse lekkes ut helt til kroppen når til 20 grader. Men heldigvis så stopper ikke kroppen og vil "produsere" mer varme, og dure på videre for å opprettholde 37 grader.
Du kan jo teste det selv ved å bade i sommeren i kald vann, typisk 20 grader "varm" badevann, og se om du ikke blir fortere sulten.
Men Greddy, din teori er sikkert riktig. Men hvordan overtale kroppen din å følge den terorien?
Jeg fryser året rundt, jeg veier i underkant av 130kg, jeg går i allefall ikke fortere ned på vinteren når jeg fryser som mest og jeg blir heller ikke mere sulten( som regel mindre sulten på vinteren enn om sommeren). Kroppen tviholder på alt den kan og jeg er av de som går saktest ned i vekt, og enda har jeg veldig sjelden spist over 2000kalorier i døgnet uansett kosthold( men enda altså gått opp ca 60kg på 9 år). Innetemperautr er på 12-14 grader på morgenen fra september til mai og etter 3 timer har jeg fått det opp til 22 grader, 22 grader holder det seg kanskje en time eller to. Oftest mellom 20 og 21 her på dagen. Og sommertemperatur er jo som regel rundt 20, jeg bor jo ikke i syden akkurat;)
Teorien din burde vel tilsi at jeg enten skulle hatt høyere forbrennning, blitt mere sulten?
Husk at om man skal brenne ekstra gjennom kjølige omgivelser så leder vann kulde bedre enn luft. Har lest (husker ikke hvor) utregninger på at om man senker seg ned i vann på ca 15 grader så taper man oppimot 350 kcal ... var det pr time, tro? Husker ikke. Det var iallfall mye.
Men det burde jo tilsi at jeg taper ekstra vekt på sommeren når jeg bader da, rimelig sjelden vi finner badevann på hele 20 grader.. 16-18 grader er nok heller normalen. Men det funker jo ikke det heller, en halvtime med nedkjøling i kaldt vann hver dag flere uker om sommeren..
Enten har jeg ikke forstått greia, eller så er det kroppen min som er på bærtur. Jeg veier jo så mye at i terien burde jeg ikke lagt på meg av 2000kalorier høykarbo en gang, men jo da, en kg opp hver uke i januar og februar( høykarbo pga ekstrem økonomisk krise= 4 brødskiver i døgnet + middag= under 2000kalorier i døgnet og 8kg opp).
Vel ... jeg tror ikke termodynamikken forklarer alt hva som skjer i kroppen, MEN jeg tror på at når legemet blir kaldt så må det varmes opp, og det gjøres gjennom å forbrenne kalorier, enten fra mat eller fra sideflesket.
Om noen er mer interessert i emnet "cold thermogenesis" så finnes det mye i bloggen/forumet til Jack Kruse, Free the Animal-bloggen har hatt noen innlegg nå nylig og nederlenderen Wim Hoff er velkjent for sin evne til å håndtere kulde. Tim Ferris fra The 4hour body promoterer også kulde for å forbrenne ekstra.
Jeg regner forresten sterkt med at de amerikanske marinejergerne, polarforskere og NASA vil ha noen tabeller på kaloribehov vs omgivelsesvarme. Ikke at disse sier alt, men det vil antyde mye om hvordan kaloribehovet endrer seg.
Jack Kruse går et skritt videre siden han promoterer kulde for å bygge BAT - Brown Adipose Tissue - som er "en annen type fett". Dette fettet er ikke passivt, men forbrenner ... og genererer varme. Wim Hoff har visstnok utviklet mye mer av BAT enn vanlige mennesker og er dermed bedre i stand til å opprettholde kroppstemperaturen under ekstrem avkjøling. Dette fettet genererer varme i stedet for mitokondrienæring (ATP)...
Ulempen er at for å bygge BAT må man altså fryse.... og spise høyfett lavkarbo (høyfett fordi man sannsynligvis ikke bør innta for mye protein for å bygge BAT) ;) Og tro meg - en time i 15 grader varmt vann 1-2 timer (nok til å varme opp igjen, men ikke nok til å erstattespise - for man blir sulten) før sengetid gjør at man tisser ekstra mye, sover godt og går ned litt. (Og et biprodukt av fettforbrenning er vann...) Jeg har prøvd. Problemet mitt er at jeg ikke tør å gå ut så hardt siden jeg er på medisinert stoffskifte... og er redd for at jeg kan "fryse meg hypo" om jeg er uforsiktig. Og så er det j****la kaldt, da. ;)
Men igjen - dette er kun ett aspekt av konglomeratet som utgjør et menneskes vektregulering...
Andre aspekter er f.eks at
insulintopper fører til fettlagring
lavt stoffskifte fører til nedregulering av forbrenningen
miljøgifter som kroppen ikke kvitter seg med kan deponeres "trygt" i fett (har ikke undersøkt validiteten til dette)
østrogenoverskudd lagres i fettdepoter
fett gir høyere metthetsgrad enn karbohydrater
fiber (volum) gir høyere metthetsgrad enn små porsjoner
Så som et enkeltmenneske som forsøker å bli litt slankere er det mange ulike innfallsvinkler å forsøke.
... hvor landt utpå jordet har jeg snakket meg bort nå...?:o:o:o
om østrogen lagres i fettet, og ikke progesteron, da må det bli ubalanse ved fett-tap da? kan det forklare noe av de hormonendringene folk erfarer ved vekt-tap på lavkarbo?
Jeg har ikke satt meg inn i dette, men på ett av de forumene jeg lurker (som er mer rettet mot PB/paleo og hvor en del folk bruker kuldeterapi for å gå ned) så mener man at frislipp av østrogen kan være et problem, ja om det blir mye og raskt...
dette visste jeg ikke. takk. Da kan jo de som det er aktuelt for og lurer spørre hvilke symptomer det gir. ødem, mer mensblødning, mens-smerter, pms eller noe sånt kanskje?
dette visste jeg ikke. takk. Da kan jo de som lurer spørre hvilke symptomer det gir. ødem, mer mensblødning, mens-smerter, pms eller noe sånt kanskje?
fant:ider du av PMS, humørsvingninger, migrene, ømme bryster, depresjon, angst, panikk, tørr skjede, nattesvette, hetetokter, tørr hud, tørt hår, sprukne heler, kraftige mens, svake mens, uregelmessig mens, søvnproblemer, vann i kroppen eller fett rundt magen du ikke klarer å bli kvitt? Dette er noen av symptomene som opptrer når du lider av østrogen-dominans, en hormonell ubalanse som rammer stadig flere kvinner i absolutt alle aldre.her natpro.tjenester.org/
Se videodokumentarene linket i dette innslaget fra FatHead....
Mye om at "det ikke er ett fett" og at det man spiser ikke "ender opp på sidebeina" - hos alle, men at hos noen så "bruker man kalorien på begge sider - og så legger den på sidebeina til seinere bruk" ...
:D
Se videodel nr 5... stakkaren som spiser clotted cream fra boks - han SLITER...
OG slutten på del 6/begynnelsen på del 7 gir mange forklaringer på hvorfor det er vanskelig å beholde oppnådd vekt.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.