Jeg har lest Lindberg-boka og her inne under ressurser, men er allikevel litt usikker på dette med C-måltider.
[color=teal][/color]
Sætre fiberrik (sponplater) regnes som jeg forstår også til C-måltider. Det er ganske stor forskjell på disse og brød, synes jeg - så noe mer kan vel spise av disse. Jeg går ut fra at også disse anbefales at man spiser kun en gang om dagen. Eller? Hvor mye?
Altså - hva er anbefalt å spise av fiberrik. Antall måltider pr.dag og mengde? Og er dette regnet som et C-måltid?
[color=teal][/color]
Hva med soyaprotein/soya/ketolysebrødet?
Samme med dette? C-måltid? En gang pr.dag?
[color=teal][/color]
Jeg ser for meg at av dagens fem måltider, vil ett hovedmåltid bestå av noe soybrød/fiberrik og et mellommåltid bestå av "bare" slikt brød. Ja, også proteiner og grønnsaker/(frukt)/bær da.
[color=teal][/color]
Jeg forstår at vi må forske litt på våre egne kropper og finne ut av endel selv, men jeg ønsker et utgangspunkt og en anbefaling som jeg kan starte med...
aner ikke...vil også gjerne vite. Jeg spiser fedonbrøde til frokost jeg. Av og til tar jeg en nøttemuffin eller no anna med korn i fkes rugsprø eller fiberrik til kvelds også... må vel kanskje forske litt sjøl ja?
For lettvinthets skyld så kan man si at korn/ris/pasta/potet/sukker/fruktose = C-måltid. Men det er klart det finnes gråsoner, slik som f.eks. Fiberrik. Ett fiberrik har like mange gram karbohydrat som 100 gram brokkoli, og slik sett kan det virke bakvendt å kalle Fiberrik for et C-måltid, mens brokkoli ikke er det. Likeledes om det er en halv ts fruktose i et måltid, vil dette være like mye karbohydrater som ett Fiberrik. Så om mengden karbohydrat er liten, så kan man se bort fra at dette er et C-måltid, til tross for at matvaren per definisjon tilhører C-måltid-kategorien.
Men når dette er sagt (og alt høres fryktelig komplisert ut), så er ikke det med C-måltider så nøye. Det anbefales å spise 0-2 C-måltider per dag, avhengig av din vekt og helse. Dette slingrinsmonnet indikerer at dr. Lindbergs kostanbefalinger ikke er noen rigid diett. Det er et sett kostprinsipper, som blant annet handler om å gjøre lurere valg mht gram karbohydrat og GI. Også er dere inne på det: Forske på seg selv... ;) Om man stønner og sukker over dette, og sier at det er ikke rart om noen velger Atkins framfor Fedon om det skal være så vagt: Ja, det er vagt! Og det er en grunn til det! Intet menneske kan påberope seg fasiten for hva et annet menneske nøyaktig tåler og ikke tåler. Man kan skissere matvarers kvalitet og konsekvenser generelt, og man kan sammenligne matvarer, men så er det opp til hver enkelt å kjenne etter og å prøve ut.
Jeg ville ha sagt: Spis korn bare en gang om dagen, og om du er i tvil om du tåler det, så prøv en periode helt uten. Men alle er ikke motivert for så drastiske tiltak, og da er det selvfølgelig bedre å spise Fedonbrød, Vollkorn o.l. enn å spise vanlig brød. Det er ikke bare det perfekte som er bra nok!
:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.