< Tilbake til oversikten

Moderat karboinntak

#1

fleur78 sa for siden:

Er det noen definisjoner på hvor mye karbo man kan innta på de forskjellige diettene? Hører folk snakka om at man må spise mindre enn 20g karbo for å være i ketose. Det er ikke noe mål for meg. Målet er heller å kutte ut brød, ris, pasta og potet så mye jeg klarer, men kommer nok til å spise noe daglig. Hva regnes som et moderat karboinntak tro? Idag f.eks. ligger jeg an til 50-70 gram karbo.


#2

VSB sa for siden:

I Fedon så ser du på GI og ikke mengde Kaarbohydrat, mens f.eks. Hexeberg og boken bedre uten brød setter en grense på 72KH før du må kutte fett.


#3

Gracella sa for siden:

Jeg er ikke sikker på hva som menes med et moderat karboinntak, men siden lavkarbo "starter" på 150 g og mindre, så må et moderat være i området 150-200 g vil jeg tro.

Moderat lavkarbo vil jeg si at er fra 70-150g, men det er min oppfatning.

15-20 g karbo om dagen er ketolysekuren sin karboanbefaling.
Man kan være i ketose på langt over 50 g karbo om dagen.


#4

fleur78 sa for siden:

Men hvis de karbohydratene man har spist ikke kommer så mye fra fett da? Men mest fra f.eks. grønnsaker med karbo osv. Hva hvis man da overstiger 72 gram? Er ikke så mye fett å kutte i da


#5

Gracella sa for siden:

Fett inneholder i utgangspunktet ikke karbo.
72 g karbo fra grønnsaker er MYE mat.


#6

fleur78 sa for siden:

OK, der formulerte jeg meg dårlig, men tror du skjønte det :)

Jeg kan jo heller spørre:
Hvis jeg spiser de fleste måltidene (si 3 måltider) uten karbo, men kanskje 1 måltid med litt karbo + at jeg spiser litt sjokolade osv. på kvelden slik at det totalt karboinnholdet iløpet av en dag kanskje blir 100....

Er det da riktig å fortsette med lavkarbo de 3 måltidene fremfor å spise slik jeg vanligvis ville gjort som er brød til 2 av dem og ris/pasta til det siste?


#7

VSB sa for siden:

Vil anbefale deg å kikke litt på Fedon sin filosofi da jeg. Han tillater en god del mer KH enn de andre. Der er det et "belønningsmåltid" om dagen der du kan unne deg litt brød, pasta, ris eller potet.


#8

Sugarpill sa for siden:

Selv på moderate lavkarbodietter (ikke ketogene) er fokuset fortsatt å spise karbohydrater av rett type (lav GI). Å holde igjen på karbohydratene hele dagen og så spise sjokolade om kvelden er ikke noe jeg vil anbefale. Det er ikke bare det totale inntaket av karbohydrater som er cluet, å spise ketogent til tre måltider og så "fylle opp dagskvoten" med sjokolade om kvelden er ikke noe blodsukkeret og hormonene dine vil juble over.

Det er bedre at de fleste måltidene daglig består av mat med karbohydrater i begrenset mengde og med lav GI, men å følge streng lavkarbodiett i løpet av dagen for så å tillate seg å fylle opp kvoten med sjokolade...det blir som å faste hele dagen for å så stappe i seg en pose smågodt om kvelden. Hva om du fortsetter å spise sunt i løpet av dagen og unner deg litt sukkerfri sjokolade, nøtter etc om kvelden?


#9

fleur78 sa for siden:

Ok jeg er en skikklelig sukkerjunkie og mitt normale kosthold ville kanskje sett slik ut:
Frokost: Smoothie med yoghurt, bær og juice
Lunsj: 2 brødskiver m/yoghurt og juice
Middag: Normal middag med ris, pasta eller potet
Kvelds: 2 knekkebrød m/pålegg
Snacks: 1 iskaffe med litt krem + litt sjokolade (kanskje 30-40 gram)

Nå derimot ser mitt kosthold slik ut:
Frokost: Gravlaks/røkelaks eller spekeskinke m/eggerøre/avocado. Eller omelett, egg&bacon e.l.
Lunsj: Salat med feta/ost og skinkebiter e.l.
Middag: Et stykke fisk/kjøtt uten ris/pasta/potet, men med grønnsaker og grønnsakspure (pastinakk, kålrot e.l.). Av og til skeier jeg ut og spiser middag med karbo siden vi har en 1-åring i hus.
Kvelds: 1 skyr
Snacks: fremdeles 1 iskaffe + litt sjokolade.

Da er mitt spørsmål: Hvis jeg MÅ ha den sjokoladen (noe jeg MÅ hehe), hvilket av disse kostholdene anbefales?


#10

LinLeia sa for siden:

Les "Bedre uten brød",- Wolfgang Lutz
Kjempefin bok, der finner du nok mange svar :)


#11

VSB sa for siden:

hva med sukkerfri sjokolade, helt mørk og å begrense det til en liten bit i første omgang, trappe ned liksom, slik mange gjør med røyk?


#12

mama67 sa for siden:

Du MÅ ikke ha sjokolade, det er bare noe du tror og tviholder på ;) Jeg var en skikkelig sjokoholiker, men nå har jeg ikke rørt en bit siden november i fjor. Det var til og med helt uproblematisk å kutte det ut :)

Om du skal leve lavkarbo, bør du finne alternativer til det du tror du ikke klarer deg uten. Mørk sjokolade, Atkinsbarer, bær med pisket krem o.l for å stille litt søtsug etter hvert. Søtsuget vil bli borte etter en periode på lavkarbo.

Om du ikke er villig til å i det hele tatt vurdere å legge vekk sjokoladen, bør du kanskje se litt på tankemønsteret ditt. Hvorfor må du ha sjokolade? Det er ikke noe kroppen din trenger.


#13

fleur78 sa for siden:

Nei det er kanskje ikke noe jeg MÅ ha, men noe jeg VIL unne meg. Sjokolade er for meg det beste i verden og jeg vil ikke leve som en asket. Jeg vil ha noe å se fram mot, og det finnes ingen alternativer til sjokolade som er bra nok for meg. Jeg syns livet hadde vært utrolig stusselig hvis jeg skulle valgt bort alt jeg syns er godt. Heller leve litt kortere og ha god livskvalitet enn å få noen år ekstra og ha valgt bort alt det gode..


#14

Tidl. medlem sa for siden:

Hvis det gir deg så mye glede og du kan akseptere at det eventuelt kan føre til at vektnedgangen tar litt lenger tid: NYT den sjokoladen :-)


#15

fleur78 sa for siden:

Ja, for jeg har ikke noe hastverk igrunnen. Er bare snakk om et par kilo så....


#16

Vhanja sa for siden:

Jeg tenker litt som fleur78. Jeg har nettopp begynt på et lavkarbokosthold, og alle måltidene mine er basert på Fedons tankegang. Dette er for meg ikke en slankekur, men en livsstilsendring. Dvs, at jeg vil opprettholde et kosthold som dette uten tanke på en tid. Dermed må jeg også ha et kosthold jeg kan leve med, og jeg vil kunne kose meg med sjokolade.

Men siden jeg faktisk skal ned i vekt, og siden jeg ønsker å leve sunt, så betyr det at sjokoladeinntaket må begrenses, og at hverdagen skal være sunn. Men for meg handler det også om livsglede og matglede, og jeg har et litt mer avslappet forhold til det å kose meg med noe ekstra. Skulle jeg kuttet ut sjokolade fullstendig, så hadde jeg sprukket. Jeg ønsker ikke å kutte det ut fullstendig, og ser heller ikke at det skal være hensiktsmessig for meg. Men å spise sunt i hverdagen og å begrense sjokoladen, det ser jeg absolutt hensikten med.


#17

mama67 sa for siden:

Jeg er såpass sær at jeg syns ikke sjokolade er forenlig med å leve lavkarbo, da en stor del av poenget er å ikke spise sukker overhodet. Men for all del, folk må gjøre som de selv ønsker.

Forøvrig vil jeg bare si at for meg er heller ikke dette en slankekur, men en livsstil. Kommer aldri til å gå tilbake til mitt gamle kosthold. Det er jo å be om å få kiloene tilbake.


#18

fleur78 sa for siden:

Så det du sier er at du aldri kommer til å spise sjokolade resten av ditt liv? Isåfall er jeg mektig imponert.

Nå er nok ikke jeg like strikt som deg, men jeg vil nå si at å legge om resten av kostholdet til minimalt med karbohydrater er bedre enn å bøtte innpå med brød, pasta osv. Så får det heller bare ødelegge litt med den sjokoladebiten hver kveld. Jeg ligger uansett på ca. 80-90 karbohydrater daglig inkl. sjokoladen, så jeg er ikke superstrikt som du ser.
Jeg vil heller ikke ha et kosthold jeg MÅ følge nøye for å ikke gå opp i vekt. For meg skal det være mest mulig naturlig og rom for litt utskeininger uten at jeg fyker opp i vekt.


#19

Vhanja sa for siden:

Slik tenker jeg også. Jeg vil leve sunt, jeg vil at hovedvekten av måltidene mine skal være sunne og varierte, og jeg vil ned i vekt. Så lenge mitt kosthold følger dette, så er jeg fornøyd. Og i min livsstil så er kosemat en del av kostholdet, men da selvsagt i så moderate mengder at jeg fortsatt går ned.

Men det betyr ikke at jeg mener det er feil at noen holder seg totalt borte fra sjokolade og andre søtsaker. Folk må ha det kostholdet og den livsstilen de selv er fornøyd med.


#20

Charlott sa for siden:

De aller fleste av oss hadde ting vi bare ikke kunne være foruten.

Men, mange av oss har etterhvert oppdaget at gamle "MÅÅÅÅÅ-HA" slett ikke frister og heller ikke smaker særlig godt etter en periode på lavkarbo :)

Ulempen med å holde på sjokon er at man bla opprettholder søtsuget, men om du synes det fungerer for deg synes jeg du skal kose deg med sjokon... :)

Alle kutt i karber er bra!


#21

mama67 sa for siden:

I utgangspunktet tenker jeg at sjokolade er noe jeg vil holde meg unna, ja. Både fordi jeg vet at om jeg spiser det, klarer jeg ikke begrense meg, kroppen min har ikke godt av det, og jeg har overhodet ikke lyst på det lenger. Men aldri er lenge, så jeg kan jo ikke være så kjepphøy ;)

Og jeg skal ikke si hva andre skal gjøre, for all del. Er helt enig i at alle grep en tar for å få en sunnere livsstil er bra, enten man er superstrikt eller ikke :)


#22

Vhanja sa for siden:

Skulle det skje, så lar jeg bare være å spise sjokolade og annet søtt. Jeg holder fokus på et sunt kosthold, og gjør ellers det som faller meg naturlig. :) F.eks drakk jeg flere glass Cola Zero om dagen i et par måneder før jeg begynte med ny livsstil nå nylig. Jeg følte den brusen definitivt opprettholdt søtsuget mitt på en feil måte, så jeg kuttet det på dagen, og har ikke hatt problemer med det.


#23

whiteandnerdy sa for siden:

Hei! Jeg er ny her og har lest og søkt meg grønn og blå på dette forumet. Lært masse men noe er fremdeles ganske forvirrende! Og jeg finner ikke noe svar på det. Så nå prøver jeg å spørre her,

Når man er på 50-70 karbohydrater om dagen (sunne kh med lav GI) kan/bør man da spise ubegrenset med fett eller bør man da passe på fettmengden? Jeg har endra kosthold for å bli frisk, men vil ikke legge på meg masse kilo fordi jeg gjør det her feil... Blir kjempeglad for svar!!


#24

Carisma sa for siden:

Regelen er at du kan forholde deg til LCHF-fordelingen så lenge du ligger under ca 70g karbo pr dag.
Det er selvfølgelig individuelt hvordan kroppen reagerer, men i det store og hele trenger du ikke stramme inn på fettet før du ligger opp mot 100g.


#25

index sa for siden:

De fleste av oss klarer uansett ikke å spise ubegrenset med fett. Fett metter skikkelig, så for de aller fleste begrenser fettmengden seg selv over tid.

Jeg for min del begynte å unne meg en bit 70% sjokolade nå og da etter av vektmålet var nådd. Og gjerne litt peanøtter nå og da. Kostholdet er ellers er som det var mens jeg gikk ned. Og I løpet av et par år har 10-12 av de 30 kiloene jeg tok av lurt seg tilbake. Det er mye lettere å lure seg selv enn å lure andre:rolleyes:. Så nå er det innstramming I kostholdet igjen, så satser vi på at det retter seg igjen. Ned 1,4kg siste uken, så begrensning av sjokolade til kun I helgen gir resultater. Sukkeravhengighet forsvinner forbausende fort om man bare passer på å holde seg mett!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.