Kroppen er lagd for å bruke naturlege feittsyrer. Korleis kroppen på lang sikt reagerer på unaturlege, forandra (om-estra) feittsyrer, veit vi fint lite om. Eg har ikkje lyst til å vere prøvekanin på det området lenger, eg er ganske sikker på at naturen/gud/whatever klarte å designe godt nok feitt som det er.
Og dessutan er det vel ikkje anbefalt å spise akkurat Vita Proaktiv i for store mengder uansett, det står vel på pakka maksimal anbefalt dagsdose på - er det 2 teskjeier totalt?
Vita pro er ikke fett. Det er syntetisk framstilt og faktisk mer hjertefarlig enn hjertegod.
Det går på at de plantene som margarinet EGENTLIG er utvinnet av går gjennom kraftige kjemiske prosesser hvor det bl.a tilsettes propan og hexan, molekylbindingen endres etc, og vi er ikke skapt for å spise dette.
Moderne margarin er et hardt bearbeidet industriprodukt som gjennomgår en rekke kjemiske produksjonsfaser før den til slutt ligger der i sin fargeglade eske omgitt av reklamebudskap om bedre helse.
Her er noen av de prosessene som inngår i margarinfremstillingen:
Fett av oljefrø utvinnes ved hjelp av ekstraksjonsbensin.
Fettråvarene syrebehandles med fosforsyre og nøytraliseres med lut for å få bort lecitin og frie fettsyrer.
Oljen blekes for å fjerne den naturlige fargen.
Ved hjelp av såkalt deodorisering vaskes smak, lukt og eventuelle løsemiddelrester bort.
Hvis fettet herdes for å få en fastere form, brukes hydrogengass og nikkel.
Før margarinen havner på din brødskive, er den blitt forsynt med ulike tilsetninger for å ligne på smør.
Takk for svar. Jeg er jo så glad i dette margarinet. Det gjør vel ikke så masse om jeg spiser det innimellom, som snop liksom? Jeg varmer det ikke opp, så da blir det ikke til transfett heller...
Har vært mitt beste triks mot søtsug, og jeg vet ikke hva som er verst - kunstige søtningsmidler eller margarin;)
Kan jeg spør hvorfor du ikke heller bruker en teskje smør? Liker du ikke smaken? Finnes forskjellige smørtyper som er helt nydelige, selv synes jeg det økologiske rørossmøret er veldig godt.
Vanlig smør er greit nok det, men det tilfredsstiller ikke på samme måte. Det er vel kanskje en sånn ting man blir hekta på - før var jeg hekta på sjokolade, nå er jeg hekta på vita proaktiv. Jeg får en sånn deilig følelse i kroppen når jeg spiser det - sikkert ikke et godt tegn:p
Dessuten er det lite kalorier i det - noe som jeg ser på som en fordel, da jeg dessverre er blant dem som må telle karber OG kcal for å gå ned i vekt:cool:
Det må jeg også, men fyser jeg tar jeg allikevel litt smør, en bitteliten slurk fløte eller et par osteskiver. Det utgjør ikke rare mengden kcal med litt!!
Og som andre nevner, det høres ikke bra ut å være hekta på noe som er så lite naturlig. Men men dersom du mener at det er det eneste som tilfredsstiller deg så er jo det ditt valg.
Forresten så kan man venne seg av med det man vil, står på viljen det. En annen ting er at du kanskje bør tenke gjennom hvorfor du fyser og hvorfor du må ha akkurat den margarinen. Var sånn jeg endelig ble kvitt min cola zero avhengighet.
Er bremykt "mykere" å smøre ut enn meierismøret til Tine? Ikke akkurat praktisk når man skal smøre seg noe raskt i farten, og knekkebrødene knekker raskt når jeg prøver å smøre på meierismøret.
Mange margariner inneholder planteoljer som har en svært høy andel Omega 6 fettsyrer i forhold til Omega 3 fettsyrer. For høyt inntak av Omega 6 i forhold til Omega 3 er svært helseskadelig. Forholdet burde vært så lavt som 2:1 eller enda lavere, ned mot 5:1 ser ikke ut til å være skadelig og er man så høyt som 20:1 (altså 20 ganger mer omega 6 enn omega 3) så er sammenhengen mellom omega 6 inntak og sykdom påfallende.
Oljer som soyaolje, maisolje og solsikkeolje inneholder svært mye omega 6 og lite omega 3.
Rapsolje har et bedre forhold mellom omega 6 og omega 3 (ca 2:1). Bremykt er et ok alternativ i så måte, dersom du vil ha noe smørbart på brødskiva. Det består kun av meierismør og rapsolje.
Smør har totalt ca et par prosent omega 6 og omega 3, i forhold ca 5:1
Bruk ostehøvel på kjøleskapskaldt smør, det er det enkleste. Ellers kan du jo bare ha en liten porsjon smør stående fremme på kjøkkenbenken. Det holder seg en del dager i romtemp, ingen problem.
Vi oppbevarer smør sammen med brød og sånt i brødskuffen. Da blir det ikke hardt, og hos oss spises det opp så raskt at det ikke rekker å bli dårlig heller. :D
Jepp, Bremykt består jo av 70% meierismør og 30% rapsolje og er mye mer smørevillig fra kjøleskapet. :) Når det gjelder tipsene om å bruke ostehøvel på smøret er det i overkant for meg tror jeg... Skjønt jeg kunne kanskje gjort det bare for virkelig å terge på meg svigerfar! :D
hehe I fjor sommer satt vi på hytta, en hel gjeng på dungnad og de andre kjørte i seg melkesjokolade til den store gullmedalje mens jeg spiste noen biter mørk sjokolade og koste meg med det. Da var det meg han kom bort til og sa strengt og alvorlig:"Den sjokoladen der er veldig feit, du vet det?" Jeg bare smilte mitt mest strålende smil og svarte blidt:"Ja, det er det som er meningen også!" :D
Hos min mamma nyttet det ikke å vise denne, hun kjøper fortsatt melange,
men har en pakke smør i kjøleskapet, "sånn at du har noe å ha på maten, hvis du skal spise her"
De får heller arrestere meg om eg tar feil, men eg trur me snakkar om den svenske versjonen av Helsedirektoratet? Dei som i Noreg foreslår lite metta fett, lettmargarin og masse grovt brød...
Vil nok tro at min mamma heller ikke vil bite på det... men hun skal være hos oss i hele sommer, så jeg skal iallfall vise til denne når hun steiler i kjøleskapet vårt og lurer på hvorfor vi ikke har melange ;)
Skal ikke arrestere deg men tror at det Livsmedelverket er mer en kombinasjon av Næringsmiddeltilsynet og Helsedirektoratet. Ikke det at det betyr så mye da :cool:
Potensielt kunne margarin vært en ok matvare om man f.eks hadde brukt kokosfett og raps\olivenolje da f.eks kokosfettet gjør at man ikke trenger tilsette drittstoffene som må til for å gjøre margarin fast, MEN da blir jo fetthysterikerne krakilske pga den forferdelige kokosoljen med det hjertedrepende fettet! Heldigvis sverger flere og flere til smør\bremykt :)
Jeg synes det er ironisk at mettet fett er sunt så lenge man ammer, men blir døden når man fyller 1 år og barna skal påtvinges skummet melk, lettyogurt, lettmargarin og annet søppel. Små barn i vekst trenger fett bl.a pga at vitamin A og D er fettløselige, mange kilder med mettet fett inneholder i tillegg omega 3 som også er svært viktig for barn i vekst.
Leste en plass at smørsalget var økt med mange prosent. Hurra!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.