Dagbladet har i dagens (23.05) papirutgave en artikkel med overskriften "Trenddiettene som virker". Lavkarbo (Hexeberg), Fedon-metoden og GI-Null (Skaldeman) er blant diettene som har vært under lupen. (Supermat, Raw food og Detox er de resterende).
De kliniske ernæringsfysiologene Anne-Marie Aas og Cathrine Borchsenius har vurdert diettene og gitt sine dommer:
LAVKARBO:
A-M A:
Pluss:
Å styre unna matvarer som inneholder lite annet enn sukker og hvitt mel, kan nok være lurt for mange som sliter med overvekt eller høyt/svingende blodsukker.
Minus:
Fete meieri- og kjøttprodukter i store mengder vil kunne øke kolesterolet hvis du ikke samtidig går ned i vekt.
Konklusjon:
Lover mye mer enn det er belegg for
CB:
Pluss:
Ingen tvil om at det er lurt å kutte ned på raske karbohydrater.
Minus:
Det er dermed ikke sagt at en fintelling av karbohydrater er løsningen.
Konklusjon:
Så lenge man beveger seg nok, kutter ned på raske karbohydrater og øker inntaket av protein vil man gå ned i vekt.
FEDON-METODEN
A-M A:
Pluss:
Dette er en kost som langt på vei er i tråd med Helsemyndighetenes anbefalinger og er godt dokumentert vitenskapelig.
Minus:
De fleste av oss har normal blodsukkerregulering og får ikke høyt eller lavt blodsukker avhengig av hva vi spiser. Det mest avgjørende for om vi legger på oss er om vi spiser for mye. Derfor er mat med mye proteiner og karbohydratrike matvarer med mye fiber (lavglykemisk) den beste maten ved vektreduksjon, den gir større metthetsfølelse.
Konklusjon:
En sunn og fornuftig kost som er gjennomførbar for de fleste, men det er ikke riktig at vi kan styre forbrenningen ved å styre blodsukkernivåene i kroppen.
CB:
Pluss:
En fornuftig metode som består av sunn og naturlig mat.
Minus:
Det eneste som kanskje er litt feiloppfattet ved dette kostholdet er at man kan spise så mye man vil. Det stemmer ikke.
Konklusjon:
Et kosthold som vil gjøre deg mettere, slik at du ikke har like stor tendens til å overspise som hvis du spiser på en annen måte.
GI-NULL
A-M A:
Pluss:
Å styre unna matvarer som inneholder lite annet enn sukker og hvitt mel, kan være lurt for mange.
Minus:
Spiser du ikke karborik mat som grønnsaker, fullkorn, belgvekster, frukt og rotgrønnsaker, går du glipp av masse god mat, vitaminer og mineraler og fiber. I stedet vil sannsynligvis kolesterolet ditt øke og du vil ikke ha overskudd til å være fysisk aktiv.
Konklusjon:
Fett forbrennes hvis du spiser mindre enn du forbruker, uavhengig av blodsukker eller hva du spiser. Siden fett inneholder over dobbelt så mye kalorier som (ordet "som" mangler i teksten og gjør teksten litt forvirrende først) proteiner og karbohydrater, men metter i mindre grad er det fornuftig å kutte ned på fettet når du skal ned i vekt.
CB:
Pluss:
Det er ingen tvil om at noen av oss med fordel kan kutte ned på karbohydrater.
Minus:
Mye tyder på at et kosthold med litt mindre karbohydrater er bra for vekta, men at en ekstrem karbohydratreduksjon ikke er særlig bra på sikt.
Konklusjon:
Så lenge du velger de riktige karbohydratene, trenger du ikke å fintelle hvor mange gram karbohydrater du spiser. Ekstreme lavkarbodietter er vanskelig å følge over tid.
På neste side har avisen kommentarer fra en ernæringsprofessor (Svein Olav Kolset), som selvfølgelig slakter motediettene.
Følgende er sitatene hvor han omtaler diettene med redusert karbohydratinntak:
Lavkarbo (Hexeberg):
"Mens raw food har mye positivt ved seg - særlig med tanke på vegetarisk kosthold og overvekt, er Dr. Hexebergs lavkarbodiett useriøs og gammeldags. Dette er nok et kosthold med karbohydratfiksering som serverer myter om blodsukker som fyker opp og ned. Insulin er et viktig hormon som reguleres godt. Ved overvekt eller sukkersyke kan dette endres, men da snakker vi om sykdom og da trengs det oppfølging av fagfolk - helst klinisk ernæringsfysiologer"
GI-Null:
"Også GI-Null-dietten er dårlig faglig underbygget. Det bygger på misforståelser om hvordan insulin - som er et viktig hormon i kroppen - virker og skal virke.
Fedon Lindberg:
"Det meste er i tråd med de offisielle anbefalinger, spis mye frukt og grønt og komplekse karbohydrater. Det er positivt. Grove kornprodukter og lite sukker har vært norske anbefalinger i årtier. Men alt fokuset på GI er unødvendig."
Helt greit, typisk VG - ikke så ille kritikk, men de gjentar jo igjen at økt fettinntak vil øke kolesterolet "om du samtidig ikke går ned i vekt"... :rolleyes:
Man ser jo at temaet er svært hot disse dager, ellers ville vel ikke VG stadig vekk hatt det på forsiden ;)
Jeg lurer på hva de egentlig lærer på skolen jeg... diskuterte med en ernæringsstudent i bloggen hennes her for en stund siden, men da hun henviste til lærebøker skrevet av godeste DREVON så ga jeg egentlig litt opp... :)
Veldig glad for at jeg har funnet frem til lavkarbo så jeg ikke trenger å høre på "ekspertene" lenger. Men synes virkelig synd på alle de som sliter hardt med sykdom og fedme og faktisk tror på de idiotene der. Synes det er en katastrofe.. Tenk på alle de menneskene de ødelegger livene til.
Flirte litt da jeg så hva ernæringsprofessoren sa om lavkarbo og diabetes; " i samråd med klinisk ernæringsfysiolog".
Jeg spiste som ernæringsfysiolpgen sa, og det var ikke lavkarbo, men mat som statens ernæringsråd anbefaler. Blodsukkeret fløy i været og insulinbehovet økte og jeg var slett ikke bra.
Da jeg gikk over til lavkarbo så gjorde jeg det på eget initativ.
Det er lov å tenke selv, uansett hva professorer sier:)
gikk litt opp i kolesterol når jeg var på lavkarbo for en del år siden,dette påpekte legen og var superskeptisk med en gang ordet lavkarbo kom inn..
men den stabiliserte seg igjen,lavere en noen gang,så det er bare midelertidlig.
Jeg er helt enig, har man fulgt statens råd i lang tid og ikke blir frisk/går ned i vekt burde man jo bli gjort oppmerksom på at lavkarbo kan være et alternativ..
Og jeg fikk beskjed om å øke brødinntaket mitt, ellers kunne blodsukkeret bli for lavt. Jammen, det regulerer jeg da med å ta mindre insulin ?? Svarte jeg... Nei, insulindosene mine kunne ikke hun kommentere -det fikk jeg ta med legen min :p
Er kommentarfelt under, og har allerede kommet flere lavkarbo-positive innlegg:D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.