Har den siste måneden vært ganske forvirret og oppgitt. Og nå skriver jeg her i håp om at noen kan få orden på tankene mine, og kanskje hjelpe meg med noen svar og avgjørelser.
jeg begynte på lavkarbo for første gang i januar. Før det hadde jeg omtrent ikke hørt snakk om det. Jeg var også til legen og fikk sendt inn søknad på slanke operasjon, siden jeg bare legger mer og mer på meg. Og ikke har klart å slanke meg. Hadde da bmi på 45 om jeg ikke husker feil.
Jeg satte i gang med den ganske fremmede kosten - fett og lite karber, og mye proteiner.
Og ting skjedde sakte men sikkert. Jeg gikk ned fra 120 kg til rundt 112kg frem til april. Og jeg følte at jeg mestret dette. Jeg lagde god mat, og var aldri sulten. Kjørte meg litt fast, og gikk ikke lenger ned, så jeg gikk over til å bruke mindre fløte, funlight og søtning..
Men så kom et bryllupp, bursdager, osv osv osv og jeg falt helt av lasset. det ble vanlig mat, og kaker...
Så kom skyldfølelsen og forvirringen. Skulle jeg fortsette på lavkarbo, eller prøve en mer "vanlig" form for slanking? Jeg diskuterte med forskjellige, men fant liksom ikke svar på dette. Så ble det sånn halvveis -- litt vanlig mat, litt lavkarbo, men ikke riktig noen av delene.
Og det ble vanskelig å leve etter lavkarbo, f.eks med min kjærestes familie på hytten hvor det er trangt og lite, og ikke plass til at jeg skulle stå og lage min egen frokost. da ble det brød og vanlig mat der.
Savnet etter brød har også vært stort, bakte et lavkarbo brød men det var IKKE godt.
Nå siste ukene så har jeg spist vanlig men grovt brød ( ser etter den skraverte rundingen på posen) , med ost, skinke, agurk, tomat, leverpostei, og noen ganger syltetøy på ristet brød som er alt for godt. jeg har spist frukt, masse jordbær med fløte ( og jordbær er ikke bra på lavkarbo pga det høye innhold av karber), druer, melon, masse godt nå frem mot sommeren. Iskrem, sukk , masse sommermat som ikke er lov. potetsalat, waldorfsalat .... nam ..
Men jeg KAN ikke dette med å spise sunt, lage sunn mat. Jeg vet ikke hva jeg skal kjøpe. Bruker en evighet og kikker etter grønne nøkkelhull. Leter etter hvilke yoghurter som har lite fett og sukker, leter etter middager.... Finner ikke ut hvilke brød som er bra ... Og blir ganske fortvilet siden jeg føler jeg ikke får det til. Er så vant med å kjøpe halvferdig mat, gjorde alltid det før. Før lavkarbo.
Så jeg er forvirret og fortvilet, føler at jeg ikke gjør noe rett, og at jeg misslykkes.
kan man leve på lavkarbo men spise vanlig grovt brød?? kan jeg kose meg med pisket krem og jordbær? vkan jeg spise krem jeg får servert med sukker i - eller ødelegger jeg hele lavkarbo greien da? Hva med frukt, er det helt forbudt?
Jeg begynte strengt, på ketolyse, og skaldeman ... og satte høye krav til meg selv og var streng på hva eg kunne spise. Men lavkarbo finnes jo i mildere varianter også ....
kan jeg kombinere på noe vis? Ungå poteter, pasta og ris - men spise brødskiver noen ganger, bær, deserter, en sommeris ?
Lavkarbo er det eneste jeg KAN - som jeg har fordypet meg i, og som jeg har fått så mye innputt om her på forumet .
men nå er jeg forvirret ... Ble langt dette, men kommer fra hjertet .
Har du vurdert fedon lindberg. I mange butikker får du kjøpt fedon brødet. Det er ikke så streng kur i forhold til karber. Nå er jeg selv på ketolyse, men jeg vurderer selv å gå over til en kur som ikke er så streng, for jeg sliter litt med motivasjonen.
Det er ikke noe i veien for å kjøre et "så lite karber jeg klarer"- løp en tid!:)
Bare husk at du da også må redusere fettet tilsvarende!
Kanskje en periode med Fedon Lindberg- filosofi hadde vært lurt. Da kan du spise brød en gang om dagen i hvert fall!;)
Og kose deg med jordbær og krem innimellom!:D
Definisjonen av lavkarbo er vel opp til 150g karbo om dagen om jeg ikke husker feil. Da kan du unne deg noen tynne skiver govt brød med masse pålegg på, og om du plukker/kjøper bær kan du også lage ditt eget rørte syltetøy. Hvis det er lettere å gjennomføre med litt mer karbo er det bedre enn å kjøre strengt og sprekke stadig. Du kan likevel gå ned i vekt og få det bedre.
Det hørtes ut som om du var inne på et fint spor og bare har sporet av, sånn har vi det alle sammen innimellom! Legg lista litt lavere, ikke still krav til deg selv som du vet du ikke kommer til å klare, det blir man bare deperimert av ;) Finn tilbake til motivasjonen for at du gjør dette, lag deg en liste over beønninger og delmål, for eks: Hvis jeg går ned 3 kg skal jeg spise jordbær og fløte til dessert.
Du er ikke alene om å vingle på lavkarboveien! Lykke til!
Lavkarbo er bra for så mye annet også enn bare vekttapet, så jeg ville seriøst vurdert å fortsette. Jeg har blitt kvitt eksem og munnherpes blant annet. Trenger motivasjon selv for øyeblikket, føler meg nesten ferdig slanket. De siste kiloene sitter som støpt.
Du kan spise litt mer karbo en stund, bare prøv ditt beste.
Kjenner igjen det der, har et stort savn etter brød, og spesielt når jeg ser min samboer med rundstykke med godt på. Er jo så mye enklere å bare ta en skive brød til frokost istedet for å bale med masse for å lage mat. Jeg er veldig lett-vint-person. Liker ikke å bake eller styre på kjøkkenet bare for meg selv, og hvis jeg skal lage noe til mange blir det noe med karbohydrater. Pluss alle unnskyldningene for å spise karbo. Helg, helligdager, bursdager, fest +++.
Det er jo grusomt da!
Det jeg gjør, er at jeg kjøper og lager det som faktisk er lettvint. Når jeg skal f.eks lage middag og min samboer vil ha gryterett, har jeg masse salat oppi gryteretten min. Har salat i haugevis i alt jeg spiser. Jeg vil ikke tenke så mye på fettinnhold eller noe sånt, jeg ser kun på karbohydrater og har en grense for hvor mye jeg kan spise.
Jeg spiser masse pølse. Er så lettvint å tilberede, enten koke eller steke. Og så lager jeg salat til (som du også kan frese litt i pannen med krydder i hvis du er lei av salat-smak).
Noe annet er suppeposer. Massemasse suppe, da får jeg både væske i meg og at det er lavkarbo.
Det med brød...siden jeg ikke orker bakestyret bare for meg selv, så jeg kjøpte det groveste brødet og groveste knekkebrødet jeg fant. Brødet kastet jeg, smakte ekkelt :rolleyes: Knekkebrød spiser jeg av og til. Det viktigste er at jeg VET at jeg KAN spise det, så da behøver jeg ikke hver dag, men når jeg absolutt MÅ ha.
Frukt spiser jeg en del av, hjelper mot søtsuget. Appelsin og epler har jeg for enhver tid tilgjengelig, så når jeg vil ha dessert eller lyst på noe godt, så ordner jeg en skål med eplebiter og appelsinbiter.
Hvis du savner brød veldig så prøv Fedon-brødet - de selger det på Rema, men der jeg kjøper det får de det inn bare 2-3 ganger i uka tror jeg. Spør på butikken. :)
Frukt inneholder masse fruktsukker og i grunnen ikke så veldig mye vitaminer, spis heller litt bær - det er sunnere. Men et eple eller en appelsin kan du jo unne deg av og til, en gang eller to i uka kanskje?
Har du gode råvarer er det nesten ikke mulig ikke å lage god mat har jeg funnet ut. :) Jeg pleier å ta en kyllingfilet / kotelett / strimlet kjøtt av noe slag, krydre etter smak og behag og steke det, hive oppi litt finhakket løk og andre grønnsaker etter hva du liker (squash, blomkål, broccoli, rosenkål, hodekål, sellerirot, persillerot, paprika... Jeg bruker også noe linser, bønner eller kikerter som jeg alltid har ferdig kokt i fryseren, tiner på no time i varm gryte) og la det surre litt - i smør (eller bremykt, ikke margarin!) og så har jeg i en dæsj barbecue-saus og litt chilipasta (fra glass eller tube) og til slutt rører jeg inn en god dæsj med seterrømme. Server med salatg (trenger ikke være mer avansert enn agurk, paprika og ostebiter - og evt. med fetaost og litt grønnsalat av noe slag. Mmmmm! :sikle: Kjemeenkelt og det går mye raskere enn å styre med å koke poteter eller ris!
Vi spiser også ganske ofte blomkålmos og Lille Gubben synes det er mye bedre enn potetmos. :) Ta en bit sellerirot eller en persillerot (de smaker nesten det samme) og del den i tynne skiver som kokes en stund før du hiver oppi en blomkål i småbiter og koker det i noen minutter til den er mør. Hell av vannet og ha grønnsakene i en bolle, sleng i en klatt smør og litt salt og pepper (og evt. annet krydder om du vil) og bruk stavmikseren (eller bruk en blender) til det er blitt en mos. Mmmm! Passer til både kjøtt og fisk.
Stå på!
OK IKKE tenk dårlig om deg selv!! :) Du er ikke mislykket selv om du strever litt nå. Gjort er gjort og spist er spist, men jeg ville - som Kitt også sier - fortsatt med lavkarbo. Du kan klare det!
Er du i beit for noe å legge pålegg på er mitt beste tips å lage en (eller fler) osteknekkis. Så sparer du brødet. Og det er kjempegodt! Micre en skive ost, f.eks. ferdigskivet Kavli-ost på bakepapir i 1 minutt og du har en super kjeks / knekkebrød som du kan legger smør og pålegg på. Masse gode middagsforslag har du også fått ser jeg:)
Søtsuget kan være ille å mestre; men den metoden som fungerte for meg var å kutte alt av søtt - både ekte og kunstig - tvert. Jeg kan love deg at det tar kortere tid enn du tror å komme over søtsuget. Ta litt ost, en øl-pølse, et-eller-annet du liker som inneholder fett istedet for søtsmak dersom søtsuget blir stort. Bare et lite "stall-tips", da. Det funket for meg... som var en "søt-smak-junkie" uten sidestykke:rolleyes:
Tenkte jeg bare skulle informere om nettsiden spisdegslank.no
Der har jeg bestilt flere typer brød og de inneholder ekstremt lite karbo + at de smaker som vanlig brød. jeg bakte også en del brød selv i begynnelsen, men ble fort lei, men disse brødene er kjempegode. Bestilte også en brownies-mix som jeg lagde i går og de ble supergode og inneholder nesten ikkenoe karbo :):)
Brødmixen deres er nesten bedre enn ferdigbrødet - Soft basic. Jeg syntes ferdigbrødet som leveres frossent lett blir litt vassent, så jeg bruker heller brødmixen og lar det stå lengre i ovnen. Bruker dobbelt porsjon i en vanlig avlang brødform siden brødene deres er laget i mindre alu-former.
Jeg liker også browniesmixen, men også mandelkakemixen som jeg bruker som "bunn" til ostekake ;)
Kanskje jeg skulle bestille brød eller miks derfra ja :-)
Jeg har laget karins beste brød - med nøtter - og det var IKKE godt. Smakte veldig nøtter, og veldig surt. Tok lang tid, og var en skuffelse :-( Men kanskje det er godt med sesamfrø istedenfor.
Frossenmat leveres i isoporkasser annenhver uke på et bestemt sted der du bor.
Vel, jeg synes det er billig med helt ned til 4-500 kroner for all maten du spiser i løpet av en uke minus pålegg... Betaler du rundt 1000 får du 5 måltider pr dag... og da er det bare pålegg til frokostskivene som mangler.
Det er kanskje ikke så dyrt da. Virker bare så dyrt da jeg kikket på prisene nedover. Men det koster jo å handle inn vanlig mat også.
ser de har butikk i nærheten, kanskje jeg skal ta turen dit og kikke
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.