Hvorfor er det så forskjellig karboinnhold i like varer? Kan nevne eksempler som mandler, hasselnøtter, linfrø, solsikkekjerner. Jeg velger jo så klart det med minst karboinnhold, men så har jeg en gnagende følelse av at noe blir galt... Kan man stole på produsentene, eller er de feilinformert? Eller kan det virkelig være (store) forskjeller på eller like produkt? (Hva er det da som avgjør? Dyrkingsmåte?) Jeg har "Kaloriguiden" fra Kagge forlag (rød bok), og har fulgt karboangivelsene som står der. Kan jeg stole på denne? Noen som har noen erfaringer?
Beklager hvis dette er noe som har blitt diskutert mange ganger før, er ny her.
Et eksempel på ulikt karboinnhold er hasselnøttkjerner fra Eldorado (16,5 g karbo))
og hasselnøttkjerner fra Harlem Food (6 g. karbo) Ganske drøyt, eller hva synes dere?
Jeg er enig at det er utrolig stor forskjell ja. det tyder på at det er svært stor variasjon i karboinnhold på nøtter. Det kan jo hende at det er forskjellige sorter hasselnøtter. gjødsling og jordart kan jo også ha noe å si.
Fitday sier 6 karber pr 100 gram. Det samme sier Matvaretabellen (fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivietet/Statens næringsmiddeltilsyn/Institutt for ernæringsforskning UiO) Jeg velger å tro på disse.
[font=Verdana][/font]
Det er mulig at Eldorado sine nøtter er produsert utenfor EU og at de ved en feil ikke har trukket fra fiber på pakka si (I følge EU standard skal karbohydrater MINUS fiber oppgis på pakka, altså netto karber) Slik ser det iallefall ut, for det skal være ca 11 gram fiber pr 100 gram av nøttene.
[font=Verdana][/font]
Matvaretabellen er den mest riktige - den har jeg brukt i mange år. Siste utgave jeg fikk tak i er fra 2001 og kosta kr. 110 på bokhandelen.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.