< Tilbake til oversikten

Men lavkarbo på telttur - hva tar man med?

#1

dakota sa for siden:

Jeg spør fordi hovedferien vår i år skal tilbringes i lavvo og i kano. Men vi er litt usikre på hvordan vi skal klare å holde på de gode lavkarbo-vanene da?! Det meste at det vi spiser er jo kjølevarer, og det blir helt umulig for oss å holde maten kjølig. Så vi tenkte å kanskje lage ferdige retter og fordele i poser/bokser. Men hvor lenge kan maten holde seg i utetemperatur når den inneholder meieriprodukter og kjøtt? Gode råd er dyre her altså, VIL IKKE SPREKKE!! Kan jo nevne at når vi tidligere har vært på slike turer, har brødmat, posemat, hermetikk og tubeost vært en stor del av kostholdet. Nå vil det bli helt :_oy: å ta med noe sånt på tur....


#2

lifejack sa for siden:

Det finnes vel tubeost uten karber?!? Hvis man lager lavkarboknekkebrød i tillegg, så burde det være en mulighet. Tunfisk og annen boksmat. Lavkarbopølser som kan grilles. Tomater holder seg vel ganske godt i utetemperatur (kanskje ikke i stekende sol, men). Regner med at andre kommer til å komme med mange flere tips, men her er i hvert fall en liten start:)


#3

Olive Oil sa for siden:

Jeg pleier å ha med kjøleboks på telttur. Når elementene ikke lenger gjør nytten, bytter jeg de ut med noen kalde elvestein. Det holder temperaturen i boksen lavere enn utenfor, ialle fall. Ellers, siden du sier dere skal tilbringe ferien i kano, hva med fisk?:D


#4

Sunfrid sa for siden:

Hvor lenge skal dere være ute uten tilgang på ny proviant da?????:)

Lavkarbo knekkebrød, spekemat, leverpostei (sjekk karbo innhold), majones, egg, tubeoster, andre oster, grønnsaksuppe (pose), picnick skinke, vakumpakket kjøtt (helst røkt) :):):)
Jeg pleier å bruke vannet som kjøleskap, da legger jeg matboksen i en kulp i en bekk eller lignende hvor vannet renner og gjerne er litt kaldere enn på grunna :) Også bruker vi å spise den maten med kortest holdbarhet først...

Lykke til:)


#5

Gracella sa for siden:

Jædersylte er energirik turmat.

Det skal være en tråd med mange gode tips til turmat, prøv å søk litt på forumet.


#6

Yonah sa for siden:

Og egg holder seg lenge med skal på, det finnes plasteggekartonger, de er fine til å oppbevare egg i. Vet noen knekker egg på flaske, men de holder jo ikke så lenge. Men tar du med rå egg med skall, holder de i måneder.


#7

halkatlala sa for siden:

jeg har pleid å fryse ned det meste av det som skal med og så putte det i kjølebag. holder seg frossent ganske lenge før det tiner langsomt for deretter å holde seg kaldt en stund. da må du selvfølgelig ta ut det du skal spise noen timer før det skal brukes for at det skal rekkke å tine. (jeg har på dag 3 hatt halvtint flintstek på grillen grunnet dårlig planlegging:rolleyes:)


#8

Klara sa for siden:

Henger meg på her! Vi skal gå hytte til hytte i sommer, 5-7 dager.

Jeg har tenkt knekkebrød, tubeost, egg og spekeskinke. Babybel, kanskje? Og nøtter.
På fjellforum.no mener de knekte egg på flaske holder i en uke, selv på sommeren, men har ikke prøvd det selv.


#9

Festina lente sa for siden:

Jeg har brukt å ta med beef yerky (litt usikker på hvordan det skrives). Det er kjøtt som er krydret og tørket. Rent protein som metter lenge + at det er lett å bære og trenger ingen kjøling. Tørrfisk kan være et lignende alternativ (hvis familien din klarer lukta ;)).


#10

Alynna sa for siden:

Er vekten et kriterie? F.eks skal du ha dette med deg i ryggsekk over lenger avstander?


#11

dakota sa for siden:

Mange gode forslag, takk så langt!

Vekt er ikke en issue, men derimot plass. Vi skal laste kanoen med bikkjer og unge og oss selv, så det er begrensetmed plass... Vi pleier å pakke alt i vanntette "skipssekker". Dermed går det jo også an å legge disse under vann når vi slå leir!

Hvordan er det å fryse feks rømme?

Tubeost er en selvskrevet vare, baconosten er jo superlavkarbovennlig! Beef jerky og Jædersylte - not so much... :p Men altså, veldig mange gode tips, fortsett å komme!


#12

Photobscura sa for siden:

Rømme blir kornete når det har vært fryst. Spiselig, ja. Apetittelig ... tja ...!


#13

marjusen sa for siden:

kan jo kjøpe omelett på kartong nå:D hehe


#14

bittersweet sa for siden:

Det finnes eggeholdere til å ta med på tur. Jeg tror jeg har sett de på XXL. Gul 6-pack i hardplast :)


#15

TigerTove sa for siden:

Jeg er så heldig at jeg har egen tørkemaskin, så jeg ville laget mine egne gryteretter og supper"poser". evt gjør en tråd i taket samme nytten, men tar lenger tid..


#16

Gracella sa for siden:

Hvis du søker på ordet "turmat" så får du opp tråder med bl.a tips om hvordan holde maten kjølig. Dere skal jo padle, så maten (rømmen) kan ligge i vannet over natten osv.


#17

dakota sa for siden:

Jeg kan LOVE deg at det ikke kommer til å skje :eek::p

Jepp! XXL er vår venn på slik lur turemballasje :)

Skjønner ikke helt hvordan det skulle foregått med tråd i taket? Hva gjør man med den liksom? blond moment :p

Tenkte på det samme. Det er nok det som blir løsningen.


#18

dakota sa for siden:

Maks en uke, spørs hvordan det går med datteren første gang i kano og telt. Vi må jo så klart holde oss i nærheten av sivilisasjonen, men det er nok mest praktisk å ha med mat for så lenge vi har planlagt å være ute.


#19

TigerTove sa for siden:

Hehe, blondine jeg også hvis det er noen trøst ;) at man skjærer tynne skiver av ting man vi ha i for eks en suppe og trer det på en hyssing som man spenner opp under taket til tørk.. Men det tar tid da.


#20

dakota sa for siden:

Ja, hva med fisk, det spør vi oss også alltid om når vi står det på 7. timen og 5. dagen på rad uten et eneste NAPP! Nei, vi har lært at vi IKKE kan satse på fisk på tur. Det er forresten bare Lars Monsen som får fisk i fiskefrie vann ;)


#21

Hamster59 sa for siden:

Noen bokser med makrell i tomat, evt annen hermetisk fisk, jædersylte, majones på tube (sikkert nevnt allerede), 1 boks med snurring (inneholder ca 11 karber pr 100 g) men man kan dele innholdet og spe på med et speilegg. Avokado er godt, men blir lett klemt, tørrfisk er bra, tørka reinkjøtt også - hvis det er tilgjengelig. Synes jerky smaker litt søtt.


#22

Yonah sa for siden:

Ølkorv er grei turmat, masse fett og protein og holdbart. Vanlig spekepølse også da, og kanskje mindre søppel.


#23

Alynna sa for siden:

fjellforum.net/viewtopic.php?t=8613

Man kan visst kjøpe eggepulver, men det var kun i større kvanta. Tror jeg likevel hadde gått for noe sånt om jeg skulle på langtur, så avhengig som jeg er av egg...


#24

Kanutten sa for siden:

Kan ikke dere ha et par skipssekker på slep etter kanoen?? Da holder deg seg kjølig hele veien??

Da eksen og jeg var på lavvoturer i hundgamle dager pleide vi alltid ha med bacon. Det holder seg lenge og især hvis man oppbevarer det i vann eller under våt mose i en myr. Godt innpakket seff..:o

Fiberrik er jo mettende og ganske så lavkarbo.

Du kan også lage på forhånd en frø/melblanding; linfrø, kli, sesamfrø, solsikkefrø, fiberhusk etc etc. Ta med råe egg og miks deg en pannekake. Rykende fersk hver gang. :ja:

Omtrent ihjelstekt kjøtt holder lenge og blir saftig igjen når det blir kokt opp i saus/kraft. Ta med buljong!

Har du mattermos kan du lage en saltlake som du kan ha kjøtt oppi.
Speket laks er nydelig! Speket sild like så. :sikle:

Tørrfisk! Den er lett og bære og er nydelig å steke etter at den er utvannet! DET er gourmetmat! :sikle: Klippfisk likeså!

Det er mye du kan ta med deg, det er kun fantasien og mengden som begrenser. :D


#25

martefie sa for siden:

Jeg leste et annet sted om noen som lagde ferdige middagsretter,og frøs dem som flate pakker de brukte som kjøleelement og deretter spiste. Men en kjøleboks fylt med frysevarer, og som heller ikke åpnes i tide/utide tror jeg det holder seg greit. (Jeg skal i hvert fall prøve dette på min teltferie i sommer)



#27

dakota sa for siden:

Haha, tenk at det finnes noe sånt! Hadde passet inn i Nytt & Nyttig-sortimentet :D Takk for tips!


#28

dakota sa for siden:

Mat i skipssekker på rek etter kanoen vil bli som et drivanker eller "ekstraror". Og kanoen vil bli (enda) tyngre å manøvrere med dette på slep, er jeg redd :( Men takk for tips! Og alle de andre gode tipsene, skal nok benytte meg av flere av dem! :D


#29

bittersweet sa for siden:

REal turmat har lansert supper! Lite fett i de, men karboinnholdet er ikke så verst. En av suppene er skikkelig lavt på karbs..
Gulasjsuppe

		 				 			 				 				 		Ferdig tilberedt rett ca. 350 gram

Nettovekt ca. 52 gram
EAN: 7036480052034
Per 100g / per porsjon:
Energi: 511 kcal / 268 kcal (2130 kJ / 1130 kJ),
Protein: 21g / 11g,
Karbo-/kolhydrater: 27g / 14g,
Fett/fedt: 34g / 18g


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.