Ny som jeg er så leser jeg og prøver å finne så mange svar på mine spørsmål selv.. Men det er en ting jeg ikke blir helt klok på...
Og det er disse karbohydratene.
Lindberg passer for meg på veldig mange måter, kanskje spesielt fordi jeg har PCOS og er insulinresistent..
Men så har jeg gått på lavkarbo i to uker. Går riktignok ikke noe særlig ned, men litt. Og det er bra det, i forhold til at jeg ikke har kommet i gang med trening enda.
Men jeg får ikke i meg nok karbohydrater i følge Dr.Lindberg.
Jeg ligger nemlig på et sted mellom 30 og 50 karber pr dag.
Så hva gjør jeg?
Jeg spiser linser 2-3 dager pr uke, resten spiser jeg litt salat evnt bare grønnsaker til middagene mine. Grønnsaker er en del grønne bønner og fersk rosenkål i tillegg til blomkål, brokkoli, sopp og litt løk. Jeg steker maten i smør, og bruker kanskje fløtesaus en gang i uka. Så jeg får ikke i meg mye fett heller...
Frokost består stort sett av enten 2 egg tilbredt på en eller annen måte evnt 1 skive med hjemmelaget lavkarbobrød med både pålegg og noe grønt på.
Lunch er ofte gårsdagens middag, evnt salat med noe proteiner i (egg, kylling..)
Også har jeg et mellmmål hvor jeg enten spiser ett kokt egg eller noen cherrytomater, mest bare for å stille sulten frem til lunch.
Hvordan får dere det til å funke med karbohydrater? For om man ikke får i seg nok, så må man jo erstatte de med noe annet enn bare protein og salat. Mer fett? Det skurrer også, siden man skal være forsiktig med fettet også.
HVa med å prøve noen av oppskriftsforslagene til Lindberg?
Så lavt i karber som du ligger, så bør/må du få i deg mere fett!
Lindberg er vel mer i 100-150 g karber om dagen, hvis jeg husker rett?
Siden det er lenge siden jeg har lest Lindberg, så er jeg ikke helt sikker på menyene, men erter, bønner og linser er vel noe av det man kan spise hver dag. Også noe ris og grovt brød. Lindberg har jo sitt eget brød, det spiser til og med jeg fra tid til annen (maks tre skiver ila en dag og da er jeg enda i ketose)
Paprika er en fin kilde til både karber og vitaminer.
Fetaost og yoghurt.
Lag kikerterpure (hommos) av kikerter, nydelig både varmt og kaldt og passer til det meste.
Du kan spise linser/bønner hver dag på Lindberg, de store kidneybønnene ("salat-og grytebønner" tror jeg de heter på boks) er fine å ha i salaten på jobb f.eks. Og så kan du legge inn en frukt til dagen, f.eks. til frokost eller som mellommåltid (men husk å spise noen mandler el.l. sammen med den hvis du tar den som mellommåltid). Da bør du nærme deg riktig nivå:)
Middagsoppskriftene til Lindberg gir ikke nok karber til at jeg kommer meg opp på normalt nivå så lenge jeg ikke spiser ris, poteter og pasta. Jeg har bevisst kuttet de fordi om jeg kan ta litt, så blir det lett til "litt til".. Like greit å unngå faenskapen da, hehe...
Men de dagene jeg ser at jeg kan komme til å få i meg for lite karber, kan jeg da f.eks bruke fløte i omeletten om morgenen, evnt litt ost? For å få litt mer fett innabords også?
Linser til middag hver dag blir litt kjedelig i lengden, så jeg prøver å variere. Men ja, da kan jeg jo bruke kidney beans i salat/gryte av ett eller annet slag i stedet :) Jeg har enda ikke turt å prøve meg på kikerter, men vanlige erter tåler magen ikke. Dessverre.
Nøtter hadde jeg glemt! Mye man kan ha nøtter i! :D
Fetaost putter jeg i salater så ofte som mulig! Nam!
Frukt hadde jeg ikke tenkt på.. Tror jeg har lest på så mange forskjellige retninger at jeg har mistet oversikten litt. Men er det noe bra med det fruktsukkeret da? Tror meg må lese meg opp på hvilke frukter som har minst fruktsukker igjen... mener å huske at cantaloupemelom f.eks er greit, men vannmelon er fysj.
Kanskje jeg kan putte på litt frukt til mellommål mellom lunch og middag. Så slipper jeg å være skrubbsulten til middag. Det var en god ide! Tusen takk!
Det fine er at jeg blir fort mett om dagen, og jeg ser at vekta går sakte nedover. Og når jeg bare får bevegd meg mer, så håper jeg at kroppen svir av enda mer av dette fettet!
Nøtter, bær, grønnsaker med høyere karbo-innhold som gulrot og sukkererter, rista kikerter er godt, mørk sjokolade søtet selv, frø, litt potet, yoghurt.
Jeg skjønner ikke helt hvor dette med at det skal være 100-150 gram karbohydrat pr dag med Lindbergkost kommer i fra? Står det i bøkene eller har han sagt det, eller?
Jeg spiser Lindbergsk og liker å ligge rundt 50-70 pr dag, så da gjør jeg det.:) Har ikke sett noe om at jeg må opp i så og så mye, men at jeg KAN spise frukt og linser og bønner og slikt. Så da gjør jeg det innimellom.
Hadde heller spist litt ekstra fett og holdt meg rundt 50, om det var slik det ble av seg selv.
Hvis Fedon har sagt at man SKAL spise 100-150 gram karbohydrater om dagen, så tror jeg desverre at min kjære venn har dårlig greie på hvor mye karbohydrater ting inneholder:p Det samsvarer ikke helt med rådene han gir ellers.
Si man, i værste fall, spiser 2 epler (STORE) sammen med en neve nøtter, drikker et stort glass (4 dl) H-melk, en porsjon a ca 50 gram bønner, ca 50 gram fullkornspasta (C-måltid) også masse grønnsaker hver dag, inkl 250 gram kålrot. Da er du oppe i 130 gram karbohydrat. Dette er et værste fall eksempel, sånn som jeg ser det etter å ha lest et par av bøkene hvertfall. Hverfall av de nyere utgavene.
Det går helt fint å spise Lindberg og holde seg unna både frukt og melk og alt sånt på daglig basis. Det er noe man KAN spise, ikke noe man må. Kvitter vi oss med bare melk og to frukt er vi nede i 74 gram karbohydrat.
Jeg er ikke sikker på hvor jeg har 100-150 g karbo om dagen fra på Lindberg, det har jeg nok lest her inne et sted. Og da er det vel heller fordi Lindberg ligger i det øvre området for lavkarbo i forhold til andre retninger.
Lindberg er jo heller ikke fokusert på karber, men mat med lav glykemisk indeks og lav glykemisk belastning.
Slik jeg skjønner på Irith, så ønsker hun å spise mer karber, nå ligger hun på grensen til å spise ketogent, men hun spiser ikke nok fett.
Irith: Angående (kik)erter: Husk å skylle ertene (det gjelder forsåvidt bønner også) i rennende vann helt til det slutter å skumme av vannet. Da unngår man luft i magen.
Hvis jeg kan unngå å spise MER karbohydrater, så gjør jeg gjerne det! Frukt er en gode jeg unner meg en gang uka, og i små mengder.
Jeg synes nemlig at 100-150 karber på dette kostholdet er vanskelig å oppnå. Det blir plutselig så himla mye! ;)
Jeg prøver å bruke litt mer fløte i omeletten og fetaost i salaten, evnt avocado.
Skal sette meg ned etter dansetimen i kveld for å finne mer mat med godt fett i også :)
Skyller linser og bønner og whatnot i vann! Linser blir ekle om de kokes uten å skylles først, bønner på boks ligger i ekkel lake (bruker det riktignok sjelden.. putta resten i fryseren, så jeg kan ta ut når jeg trenger).
Kikerter tror jeg at jeg må prøve...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.