< Tilbake til oversikten

Lekk tarm

#1

MHM sa for siden:

I Mat&Helse nr. 02/05 står det noen uhyre interessante artikler om lekk tarm og betydningen av tarmen for god helse. Min motivasjon for å ikke spise melkeprodukter (som terapeuter har anbefalt meg) steg betraktelig etter å ha lest disse artiklene. Det er håp om å bli frisk igjen! Det er håp om å tåle den maten man ikke tåler igjen! :D

Kort fortalt går LEKK TARM ut på at det slipper proteiner/peptider gjennom en for permeabel tarmslimhinne, og at det derved kommer stoffer i blodet som ikke skulle ha vært der. Dette kan forårsake proteinintoleranse, og kan være underliggende årsak til alt fra kroniske smertetilstander, til diabetes type 1, depresjoner, schizofreni og hyperaktivitet.

Behandling og forebygging av allergier og intoleranser mot stoffer i maten, tar som regel utgangspunkt i tiltak for å reparere lekk tarm, noe bl.a. Balder-klinikken legger stor vekt på. Her er noen tips fra James Braly om hvordan man bør gå fram for å tette tarmen:

  1. Fjern maten som provoserer
  2. Kutt ut alkohol (viktig punkt)
  3. Vær meget kritisk til antibiotikabruk
  4. Ta daglig glutamin-tilskudd (aminosyre)
  5. Ta daglig tilskudd av quercetin (antioksidant)
  6. Slutt å bruke eller overforbruke f.eks. Ibux, Voltaren, Brexidol, Napren og Celebra (acetylsalisylsyre + NSAID)
  7. Ta tilskudd av Ginko Biloba og vitamin C
  8. Be legen din undersøke om du har ev. infeksjoner av parasitter og muggsopp.

I tillegg er det gunstig å ta probiotika, omega-3, vitamin A + B6, magnesium og sink. De fleste blir bedre eller bra med dette opplegget, og ofte kan de etter 1-2 måneder introdusere de matvarene de kuttet ut. De fleste trenger imidlertid 3-6 måneder for å bli friske.

De vanligste årsakene til lekk tarm er:

  • Korn og melkeprodukter kan både være årsak til og virkning av lekk tarm
  • Alkoholinntak
  • Bruk av antibiotika
  • Ukritisk bruk av betennelsesdempende medikamenter
  • Candidarelatert komplex (som igjen kan være forårsaket av alkohol, antibiotika, p-piller, stort sukkerinntak)
  • Infeksjoner av parasitter, tarmbakterier og virus
  • For tidlig fødsel og at man gir melk eller gluten til spedbarn de første fire måneder.
  • Mangel på gode tarmbakterier
  • Mangel på på glutamin (ved ekstremt stress; kirurgi, strålebehandling, brannskader, hardtrening, høy feber, aids, faste, sult, betennelsessykdommer i tarmen)

#2

MHM sa for siden:

Er det ingen som har noen som helst slags tanker om lekk tarm da... :(

snufser, og prøver å legge ut en tråd om magekatarr i steden :cool:


#3

guro sa for siden:

Atte, jeg har lest det og lurer på om det gjelder meg liksom, for tarmen har aldrig vært perfekt kan man liksom si - men hva er galt aliksom? Jeg har kjøpt sånn glutamin også, men får det ikke i meg. Jeg skjønner meg ikke helt på dette her jeg men leser og følger med på alt det dere kan .... :o
[font=Comic Sans MS][/font]
Du spiller liksom i en helt annen divisjon en meg, om du skjønner .... :o


#4

Fedonisten sa for siden:

Kjære MHM - du vet da hva jeg mener om lekk tarm og hva som er løsningen der......

FITLINE-YOGHURTEN VEL!!

Den bygger opp igjen tarm-slimhinnen og sørger for at det ikke lekker ut "uhumskheter" som egentlig skal i do!

pause-fra-lesinga-hilsen-fra-veldig-flinke-Fedonisten


#5

Summer sa for siden:

Så dersom vi har lekk tarm skal vi spis glutamin og Yogurt?


#6

Fedonisten sa for siden:

Vet ikke noe om glutamin jeg.:confused:
Vet ikke om du er spydig her nå heller jeg.:confused:
Vet bare at Fitline-yoghurten er helt UNIK ved kranglete tarm, lekk tarm og annet tarm-krøll. :ja: (må ikke forveksles med tarm-slyng....)

:snill:


#7

MHM sa for siden:

OKEI, OKEI, JEG KRYPER TIL KORSET...! :p

Kjære Fedonisten min...

Kan du bestille FitLine yoghurt til meg? Må jeg ha en maskin for å lage den? Og det er faktisk sånn at den ikke inneholder hverken melkesukker eller melkeproteiner?

Hilsen fantastiske din venn


#8

Summer sa for siden:

Nei, jeg er ikke spydig (hvorfor skulle jeg være det? :confused: ).

Det var bare det at det var en jeg kjenner som også du kjenner som anbefalte meg glutamin i høst..;) Og da la jeg de to sammen, også ble det de to mot det problemet, også måtte jeg liksom få lagt ut at jeg visste om to ting da, også ble det formet som et spørsmål siden kansje ikke de to kunne brukes sammen eller noe siden du ikke nevente gluaminen....

Jah, det var en lang inviklet forklaring på min tankprosess,- som ikke var spydig. :snill:


#9

MHM sa for siden:

Du milde høyglykemiske potet - så populær denne tråden er da! :D


#10

Anne sa for siden:

Er "Lekk tarm" det samme som "Perforert Tarm"...sånn medisinsk?


#11

Summer sa for siden:

Fy på munnen din! Si slike ord! :eek:

Men den tok seg liksom litt opp tråden din ja...:snill:


#12

Fedonisten sa for siden:

Kjære fantastiske min beste venn
[color=yellowgreen][/color]
Reis deg opp - du blir så møkkete og sølete av denne krypinga :stortsmil - og jeg kan bestille yoghurt for deg jeg vettu. Du må ha en maskin ja..... Og da bestiller jeg kanskje den også da eller?
[color=yellowgreen][/color]
:klem: fra fantastiske din venn som sliter med å lese om DNA, RNA, proteinsynteser og andre mystiske greier
[color=yellowgreen][/color]
går ut og raker


#13

MHM sa for siden:

reiser meg beskjemmet opp...

Bestill maskin også du Fedonisten.

krype til deg da? :p


#14

oneiron sa for siden:

Jeg har de to siste månedene spist karbofritt, jeg tuller ikke. Det gjør jeg fordi jeg leste noen avhandlinger om lekk tarm som årsak i en rekke autoimmun sykdommer. Var selv tungt rammet av Bekterevs og etter tre dager på karbofri diett forsvant symptomene som hadde vedvart i åtte måneder. Helt utrolig. Andre revmatiske lidelser og MS blir også nevnt.

En som får mistanken mot seg er magebakterien Klebsiella som feeder på karbo. Mindre karbo mindre sykdom. Det mest interessante er likevel lektiner som finnes i korn og som er et giftstoff som skaper permeabililitet (lekkasje) Noen tåler det dårligere enn andre.

Nåvel. Jeg tok av syv kilo på to uker. Siden har det stabilisert seg på den samme vekten jeg hadde da jeg konfirmerte meg for 35 år siden.

Jeg kan ingenting om dette som dere snakker om på dette forumet. For alt det jeg vet er det farlig det jeg holder på med, men jeg smaker ikke brød, poteter, pasta, pizza eller andre kornprodukter.

Noen tanker om dette?


#15

Fedonisten sa for siden:

Spiser du INGEN grønnsaker?
IKKE NOE frukt?
IKKE NOEN melkeprodukter?

:klem:


#16

Aline sa for siden:

spiser du grønnsaker?
så lenge du får i deg grønnsaker og fett ved siden av proteinene, så er det rimelig trygt ville jeg tro :)


#17

oneiron sa for siden:

Jeg spiser masse grønnsaker og frukt (ikke bananer) Jeg tester dem først med jod. Smører litt jod på et stykke. Hvis ikke joden skifter farge er det fritt for eller veldig lavt med karbo har jeg hørt. Blir det svart er det bare å ligge unna. Jeg spiser haugevis med kjøtt, fisk, egg, bacon, men mest av alt stekte grønnsaker, paprika, purre, gulrot, kålrabi,

Takk for svar


#18

Aline sa for siden:

da spiser du ikke karbofritt, men du spiser sunt :)

:klem:


#19

mofe sa for siden:

.. og det å spise karbofritt bør jo heller aldri være noe mål.. :)


#20

oneiron sa for siden:

Takk til dere begge to. Og hvis dere har noen som er plaget av Bekterews som dere kjenner så fortell dem nyheten. Revmatologene gjør det ikke. DE fnyser av påfunnet og skriver heller ut Enbrel til 100.000 kroner året.:(


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.