< Tilbake til oversikten

Matoverfølsomhet - et paradigmeskifte?

#1

Zincite sa for siden:

Mona S hadde på bloggen lenket til denne fra Astma og allergifobundet - som linket videre til hele artikkelen her.

Sammendrag av artikkelen:
[LEFT]Uforklart, selvrapportert matoverfølsomhet (matintoleranse) forkommer hos minst 10–20 % av befolkningen. Tilstanden er assosiert med symptomer fra flere organsystemer og er en hyppig årsak til legebesøk. Mye tyder på at det er et økende problem. De fleste pasientene har plager fra magen i form av irritabel tarm (irritable bowel syndrome, IBS). Over 60 % av IBS-pasientene mener at mageplagene skyldes maten, men dette kan sjelden bekreftes. Når legen ikke finner noen årsak, er det lett å ty til en psykologisk forklaringsmodell. Nyere forskning tyder imidlertid på at psykologiske faktorer kan være av mindre betydning ved matoverfølsomhet enn tidligere antatt. En rekke endringer av normal fysiologi er påvist, for eksempel at mageplagene ofte kan reproduseres ved inntak av ikke-absorberbare karbohydrater som fermenteres i tykktarmen. Dette tyder på at fermenteringsproblemer i tarmen er en viktig årsak til symptomene. Det virker som om tykktarmen ikke greier jobben sin, enten på grunn av forstyrret bakterieflora, for stort tilbud av karbohydrat, eller begge deler. Økt tilbud av karbohydrat kan skyldes redusert absorpsjon som følge av enterisk dysmotilitet eller endret slimhinnefunksjon som ved cøliaki, postinfeksiøs IBS, «lokal allergi» eller «atopisk tarm».[/LEFT]


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.