< Tilbake til oversikten

Luke ut noen karbo-bomber fra kostholdet

#1

_Tonight sa for siden:

Heisann dere! :D Jeg har akkurat joinet forumet her etter å ha bestemt meg for å leve på etter en litt strengere kostholdsramme. Og mister jeg 10 kg, skader ikke det. Jeg tror jeg er ganske sikker på grunnlagene for lavkarbo, og har jo lest tipsene og triksene her på forumet. Men jeg er fortsatt litt usikker på hvilke matvarer som er nei, og hva som er ja på lavkarbo. Jeg vet hovedgruppene; at fett, protein og vitaminer/mineraler er OK, mens karbohydrater skal man ha minst mulig. Men, jeg trenger virkelig hjelp til å luke ut noen karbo-bomber fra kostholdet mitt. Så hvis jeg skriver ned noen typiske matvarer, så håper jeg at dere kan svare meg om jeg kan fortsette å spise det eller om jeg bør kutte det ut av kostholdet.

Paprika, agurk, gulrot, kålrot, løk, squash, hodekål, salat, bønner, linser, asparges, sukkererter, stangselleri....

Ananas, mango, bær (alle typer), eple, pære, appelsin, sitron, plomme...

Kalkunfilèt, kyllingfilèt, kalkunpølser, strimlet svinekjøtt, kyllingkjøttdeig, vanlig kjøttdeig, spekeskinke, koteletter, hamburger, flintstek...

Laks, ørret, sei, torsk, krabbe, sushi...

Light brus, sukkerfri sjokolade, cottage cheese, yoghurt, mozzarella ost, hakka tomater på boks...

Det er det jeg kommer på i farta :) Og ett lite spørsmål til: Hva gjør dere når dere skal lage noe der det orginalt finnes hvetemel? Hva erstatter dere melet med? F.eks pizzabunn.


#2

arnakristin sa for siden:

Hei,
Anbefaler deg å ta en tur innom denne tråden: Til alle nybegynnere på lavkarbo…
Der finner du bland mye annet en link til en brosjyre som heter LCHF på 3 minutter, den er genial mange printer den ut og henger den på kjøleskapdøra.


#3

Modezty sa for siden:

Heisann :)

Hvor mange karbohydrater har du tenkt å legge deg på? Før noen kan anbefale noe - må nesten det være klart. Det er veldig forskjell på hva man spiser på Ketolyse f.eks. og på Fedon. Alt under 150 karbs er definert som lavkarbo i Norge.

I og med at du har ført opp frukt, antar jeg at du ligger nærmere Fedon Lindberg i karbohydratmengde, jeg tar likevel og merker ut de jeg anser som høyere karbs, og som jeg ville vært litt mer forsiktig med.

Avhengig av hvilken kostfilosofi du velger mtp antall karbs, ville jeg vært forsiktig med gulrot og sukkererter. Bønner og linser har også litt flere karber enn optimalt, men ville inkludert det - spesielt hvis du spiser en del karbs. De andre er ok.

Det eneste som er greit på en lavkarbo her, med unntak hvis du skal følge Fedon er bær og plomme. Sjekk ut matvaretabellen for å se hvor mye ulike bær har. Bringebær har minst - så det spiser jeg endel av. :)

Når det gjelder farseproduktene - kalkunpølser og hamburger er det viktig at du leser varedeklarasjonen. Utrolig hvor mange karber som kan snikes inn i noen produkter.

Jeg har personlig kuttet ut kalkunpølser, og kjøper heller karbofrie pølser. GØL i Sverige, Rema har noen pølser i grillsortimentet nå på sommeren og Jacobs pøler på Meny - det var de jeg kom på i farta.

Marinerte ting som flintstek - sjekk varedeklarasjonen, kan være stivelse og sukker i ulike mengder. Til syvende og sist er det du som vet om det er innenfor det du har valgt å spise mtp karbo.

Sushi. Veldig godt - men ris er ut. Prøv sashimi i steden - nydelig, hvis du liker fisk vel og merke :)

Det er litt karbs i cottage cheese og yoghurt. Hvilken yoghurt tenker du på? De fleste som er "ferdig" smakstilsatt er rene karbo bombene. Er jeg i beita en gang i mellom spiser jeg Activia bringebær - den med blå stripe. Ca 6 karbs pr porsjon. Jeg liker godt yoghurt - og kjøper Tyrkisk yoghurt fra Lindahls. Spiser med et par bringebær, splenda og kanel.

Light brus kan du velge om du vil fortsette med eller ikke. Jeg gikk fint ned selv når jeg drakk litervis om dagen - mens andre opplever at vekta står stille. Det blir en erfaringssak. Jeg tenker at det kanskje er greit å prøve å endre på de andre tingene i kostholdet først, og så kan du tenke på light brusen hvis du ikke går ned.

Tomat på boks - sjekk varedeklarasjonen på de enkelte boksene.

Når det gjelder pizzabunn, liker jeg denne veldig godt:

Mannes lavkarbopizzabunn

Selvsagt ikke helt likt en bunn laget på hvetemel, men ordentlig god :-)



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.