Jeg kjøpte Hexebergs bok "Bli frisk med lavkarbo" i sist uke. Jeg har funnet flere oppskrifter der og bakt brød og middager og slikt. Jeg har også lest noe av det som står, men har ikke finnet svar på det jeg er ute etter der. Mitt spørsmål er om en må gå 100 % for lavkarbo når en først har kommet i gang, eller vil det ha noen effekt (les: gå ned i vekt) om en likevel spiser vanlig brød på jobben og en gang innimellom spiser vanlig pizza etc? Selvfølgelig har det ikke samme effekt, men om det har litt effekt, er jeg fornøyd. Ellers er det jo ikke nødvendig å drive med å prøve å unngå mye karbohydrater.
Min søster gikk ned 6 kilo på relativt kort tid bare ved å kutte ut God Morgen youghurt, spise kun 1 potet til middagen, knekkebrød i stedet for brød, mindre pasta og ris til måltidene osv....Så ja - det lar seg nok gjøre.......
Sønnen min går til kostveiledning, og hun sa at han kunne spise grøvt brød med magert pålegg både til frokost og lunsj, og deretter lackarbo resten av dagen. Dette fungerte fint, men han syns vektnedgangen gikk sakte, så nå spiser han bare lavkarbo.
Jeg begynte også med lavkarbo igjennom Dr Hexeberg boka.
Byttet ut ris,poteter,mel, sukker og andre produkter med mye karbohydrater i mer grønnsaker, fet fisk, nøtter, frø osv.
Jeg bestemte meg for å prøve dette i 1mnd for å se resultatet. Jeg har gått ned snaart 4kg:D
Men jeg har også koset meg, på lørdagene har jeg spist masse god mat men lite av karbohydrater.
I påsken har jeg spist kaker og snacks i bursdager. I helgen var jeg på jentefest og koset meg igjen med god mat! (men alt med måte!)
Du får prøve deg frem, og finne ut hva som passer for deg.
For meg er det ikke helgekosen som drar opp vekta, men di andre 6uke dagene ;)
Sjekk ut boka "Bedre uten brød" for svært god informasjon om hvordan kroppen fungerer - og hvordan du kan spise litt mer karbo enn de som er i ketose. Du finner den kanskje på biblioteket?
Jeg vil heller kjøre dette ordentlig en god stund - Skaldeman sier at man bør holde seg unna høykarbo/fristelser til man er minst halvveis i vekttapet. Mange - uten at dette nødvendigvis gjelder deg - opplever at de spiser riktig i flere mnd, og så skeier de ut - og dermed er de på kjøret igjen med høykarbo og klarer ikke stoppe fordi blodsukkeret er som en berg og dalbane. Flere blir også dårlige, spesielt i magen, uvel osv av å spise ren lavkarbomat og så blande inn høykarbomat innimellom :)
I tillegg vil inntak av høykarbomat uansett stanse fettforbrenning for 1-3 dager (individuelt) - så da må du nesten vurdere selv om det er verdt det.
Jeg foreslår at du ihvertfall spiser riktig i en mnd slik at du er sikker på at du er avvent sukker, og at du er over den verste abstinensen som gjerne kommer de første par ukene. Så får du teste ut kroppen selv da... ;) - og ikke minst vurdere vekttap opp i mot "fortjent kos som pizza"...
Sjekk ut oppskriftsforumet - selv om det ikke smaker HELT som vanlig pizza finnes mange alternativer - og det er jo kun bunnen som er annerledes :)
Hei,
I og med at du ønsker å ligge på den øvre delen av lavkarboskalaen så anbefaler jeg deg å lese deg opp på Fedon. Her finner du Fedon-delen av forumet. Ellers så kommer Nerthus med gode råd, som vanlig. I denne tråden finer du bl.a. mange linker til samletråder fra oppskriftsdelen av forumet. I denne tråden finer du bl.a. mange linker til samletråder fra oppskriftsdelen av forumet, Til alle nybegynnere på lavkarbo...
Jeg har slukt alt av litteratur innen området i det siste, og man kan ha god effekt av en "gylden middelvei" ja. Man går kanskje ikke like raskt ned, men man må jo finne en måte som funker for seg selv.
Selv har jeg vært kjempestreng med karbohydratmengden i 11 uker. Jeg opplevde å gå ned de første 5 ukene, men så stoppet det opp i mange uker. Jeg valgte å øke på karbene. Jeg droppet omelett/kjøtt til frokost og lunsj, og spiser rugbrød og yoghurt nå i stedet. Da løsnet det, og jeg gikk ned 2 kilo på en uke.
Alle kropper er forskjellige, selv har jeg hatt gode resultater med å være streng på kh-inntaket. Siden jeg ikke følger noen spesiell retning har jeg ikke veid maten, så jeg vet ikke hvor høyt inntaket mitt har vært/er, men kostholdet mitt minner ganske mye om skaldeman, kanskje ketolyse i perioder. Har kuttet helt ut brød, pasta, ris, poteter og sukker, og redusert kraftig på annen stivelse i kosten (rotgrønnsaker bl.a.). Spiser heller ikke frukt. Holder meg stort sett til matvarer med under 5 g kh pr 100 g vare, med unntak av matvarer jeg spiser små mengder av. Periodene jeg har spist mer kh (i form av grønnsaker, ferdigsauser, nøtter og slikt) har vektnedgangen gått senere. Men trivsel er også viktig, jeg skal jo leve med denne kosten i lenger enn en liten periode :) Nå som jeg nesten er ferdigslanket er f.eks. nannahknekkebrød et fast innslag i kosten - det var det ikke til å begynne med. Jeg er også mer slepphendt med nøtter. Nå er det bare noen få kilo til jeg ikke lenger er overvektig (normalvekts-BMI), og jeg har så smått begynt å tenke litt langsiktig :)
Man kan jo også tenke på det på den måten at man prøver seg fram. Jeg er veldig for en langsom overgang, altså at man ikke går fra et "vanlig" høykarbokosthold til nærmest nullkarbo over natta. Da er kroppen mer på laget også.
Jeg gjorde det i alle fall på den måte. Kuttet ikke ut alt på en gang, men skjærte vekk litt høykarbokilder her og der over flere uker mens jeg leste meg opp på temaet. Jeg hadde ikke så store overgangsproblemer, opplevde noe slags utrensning med ketoseånde og mye svette og litt hodepinne da jeg bestemte meg for å gå all inn med Atkins og ketogent kosthold, men mye mindre enn mange som hopper rett på opplever.
Nå virker det kanskje viktig å ha disse pausene, kanskje det funker på sikt også, men over tid ser du kanskje at effekten av å være relativt konsekvent både er det du foretrekker, og at det heller ikke er så vanskelig når man venner seg til tanken.
For meg er en dag med høykarbo veldig skremmende. jeg er redd at jeg da - hvis det går greit - tenker det neste gang: "jo det gikk jo greit, så en dag skal ikke skade!" men så er en dag blitt til to - til en uke og så har jeg det gående igjen...
eg er enig med at der ein viss fare for å fortsette å same tralten, dersom ein et høgkarbo. MEN i påsken hadde eg to dagar der eg ikkje var så nøye på kva eg åt, men hadde bestemt meg at det kun var dei to dagane. Og nå går eg (ENDELEG) ned litt. Ikkje akkurat for, men nedover. Så dersom ein har disiplin nok til fortsette etterpå, så synest eg det er greit. Ein skal leve med kostholdet, og då må det vere lov. Eg trur at dersom ein til stadighet nektar seg sjølv ting, så vil ein gå på ein skikkelig smell. Kanskje og bli så lei at ein ikkje gidd meir.
No seier eg ikkje at ein heile tida skal skeie ut, men av og til må ein kunne gjere det. Eg trur det er kvardagane som er det som betyr noko, og så er det lov til gnafse seg litt ein sjelden gong. :)
Jeg har prøvd tre uker nå hvor jeg spiser meget lavkarbo, og er i ketose på ukedagene, samtidig som jeg har én dag i helgen hvor jeg spiser "normalt" med karbohydrater - f. eks. Peppes Pizza og øl med gjengen. Jeg har ikke som mål å gå ned i vekt, men har gått ned tre kg. (sikker vann) Men så var jeg normalvektig i utgangspunktet. Jeg har heller ingen utfordringer i form av diabetes eller noe. Jeg ville bare forsøke om lavkarbo kunne føre til at jeg ble kvitt sukkersuget og slappheten på ettermiddagene. Begge mål er oppnådd - samt at lavkarbo mat med seterrømme, smør osv smaker utrolig godt og gjør meg mett i laaang tid. Fra å konstant tenke "snakcs" og småspise 6-7 ganger om dagen, spiser jeg tre ganger om dagen og er så god og mett at om jeg tenker på mat er det av vane og ikke fordi jeg er fysen eller noe.
Jeg lever selv 100% lavkarbo, men mann og barn lever redusert lavkarbo. Ungene skal jo ikke ned i vekt, men har heller ikke blitt tjukke av fettet i maten, mannen har gått ned 4 kg siden nyttår uten å gjøre noe for det, kun spise redusert lavkarbo:Dså han er kjempefornøyd, men han har ikke mer å ta av heller nå da, så det var de kg han ville ha bort, men menner er vel som menner flest imorgen kanskje...... ja kanskje i morgen skal jeg begynne å spise litt mindre etc..... etc..... håper ikke at jeg tråkker på tærene til noen nå:rolleyes::p:rolleyes:
Jeg vet ikke hva ditt formål med lavkarbo er, men er ketosen for vektreduksjon så minskes effekten av den for hver gang man går inn og ut av ketose.
Så i den anledning vil jeg bare si at så lenge man holder seg i ketose, så bør man holde seg i ketose, bare sånn for effektens skyld. Spiser man utenfor ketose seg jeg ingen problemer med å blande litt. Instruktøren på treningssenteret mitt sier også at det kan være lurt å "sjokkere" kroppen litt, altså ikke la den bli vant til ett karboinntak hele tiden, men veksle litt på det, for på den måten vil man holde forbrenninga ved like og kroppen slipper å gå i stampe. Jeg har ingen vitenskapelig grunnlag for min påstand om dette:p
Min mor, som er over 60, har gått ned 6 kg på 6 mnd kun ved å kutte noen karber, middagene tror jeg stort sett er ganske like, og så spiser hun det hun vil i helgene- nå er hun ikke noe frotser fra før, og spiser generelt sett lite søtt, tidligere kost har vel hvert mer GR preget, men som sagt, hun har gått ned 6 kg. Syns hun ser super ut jeg, og klærne henger løst, hun sier selv at de siste årene har hun gått opp sca 1 kg i året, og det har ikke hvert så festlig, så utrolig flott at hun ville legge om da hun så mine resultat, og nå har hun oppnådd veldig fine resultat selv
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.