< Tilbake til oversikten

Tv2 Sporty - steinalderkost

#1

tmd sa for siden:

Jeg så på Tv2 Sporty i dag om steinalderkost. Ernæringsfysiologen anbefalte ikke denne typen kost pga faren for nyresvikt etc.

Flere som så på dette? Hva mener dere?



#3

TigerTove sa for siden:

Overskuddsprotein kan gjøre skade på allerede svake nyrer har jeg lært. Derfor er jeg som diabetiker påpasselig med å få i meg nok fett i forhold til proteiner.


#4

Georgine sa for siden:

Det er dessverre endel ernæringsfysiologer som ikke aner hva steinalderkost innebærer og innbiller seg at man skal spise masse ekstra protein. Dette stemmer ikke, man skal bytte ut karbohydratene med fett og spise samme mengde protein som tidligere (om man spiste den mengden som er ok).


#5

VistaX sa for siden:

Ingen tvil om at lavkarbo er bra for vektreduksjon, men jeg får noen spørsmål vedrørende øking av fett. Om ikke dette er "årefett" og at jeg bare blir feitere innvendig.


#6

Georgine sa for siden:

Du kan jo fortelle at fettet er mykt i romtemperatur, hva i all verden skulle tilsi at det da skal stivne i 37 grader i kroppen?

Det er ikke fettet som er problemet for årene, det er karbohydratene.

Denne tråden er fin å lese: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23656


#7

VistaX sa for siden:

Denne har jeg lest. Men det er klart at det gjør jo nybegynner som meg (har holdt på siden januar) litt mer usikker når såkalte "eksperter" fraråder slike kostholdsendringer. Hvert fall når man hører på vanlig forståelse som jeg nevner i mitt første innlegg.

Men jeg stortrives med lavkarbo, og savner overhode ikke pasta, poteter, brød, potetgull, burger, pizza, sjokolade etc. Har fått til mitt eget kosthold, hvor jeg tillater blant annet knekkebrød, bær :)


#8

Georgine sa for siden:

Du får tenke på alle ekspertene som råder en til å bytte til lavkarbo og spise mye fett, de aller fleste av disse er leger. Nå er det noen som argumenterer med at leger ikke får samme opplæring i ernæring som ernæringsfysiologer, men til det så får man bare opplyse at det faktisk er mulig å tilegne seg mer kunnskap om dette i ettertid.


#9

Carisma sa for siden:

Jeg mener at man ikke burde ha lov til å uttale seg som ekspert når man ikke klarer å holde seg oppdatert. Hun henviser jo blandt annet til hjerte-kar sykdommer noe som er avkreftet av nyere forskning :rolleyes:


#10

LenaBeatrice sa for siden:

De som spør om fett og årefett, spør de tilbake om de noen gang har stilt seg spørsmålet om hva sukker/karbohydrater gjør med årene.


#11

VistaX sa for siden:

Interessant!
Eksperter anbefaler å spise mange små måltider gjennom dagen, for å øke/opprettholde forbrenningen. Dette bli avvist i en studie i 2009, her


#12

Mellon sa for siden:

Jeg er ingene ekspert, og har ikke så detaljert kunnskap, men noe har jeg lært. Jeg forstår ikke hvorfor alle på dø og liv skal fjerne fett fra maten, blir så irritert over det, for fett gjør egentlig ikke så mye i kroppen, kroppen tar det den trenger, og sender resten ut, etter hva jeg forstår. Men spiser man karbohydrater derimot, så skjer det en hel del i kroppen, og det kjenner enn jo også, eller hvertfall jeg som har levd lavkarbo en stund.

Sætsaker og bakevarer savner jeg ikke, følelsen jeg får etter at det er spist, er ikke god. Elsker lavkarbo, er så behagelig med gjevnt blodsukker, masse god mat og forhåpentligvis litt vekttap på kjøpet. Og det er kun begrenset av hva samfunnet mener er rett kosthold. Hadde lavkarbo hvert normen så hadde jo livet hvert enda lettere. Lavkarbo is i butikken, kjøtt med fett og pølser uteb mel, salsa og krydder uten sukker, for å nevne noe sånn i farten


#13

VistaX sa for siden:

Ser de diskuterte dette på God Morgen Norge i nå også.


#14

Peppa Gris sa for siden:

Jeg har på følelsen av at de fleste som uttaler seg om lavkarbo egentlig ikke vet så mye om det, det virker mest som de liker å synse. Det er fryktelig synd. Det hadde vært fint med noen som var mot lavkarbo som faktisk hadde vettuge argumenter for det, for da kunne man jo fått en fin diskusjon, slik som det er nå må man jo bare riste på hode.


#15

Vegard L sa for siden:

Så gjennom svarene til Vibeke Bugge i nettmøtet, og må nesten kommentere noen av svarene hennes. Av plasshensyn tar jeg ikke med spørsmålene, men mine kommentarer går på hennes påstander, ikke nødvendigvis i forhold til det det spørres om.

-Dette er jo noe Strømsgodset og Odd Grenland innførte for flere år siden, ikke noe man ønsker å prøve.

-Her viser hun en innsikt som begrenser seg til at lavkarbo betyr ketolyse. For mange betyr lavkarbo uprossesert mat, og det er heller ikke alle som teller karbohydrater så lenge de spiser ren, ubehandlet mat (meg inkludert).

-Enig og uenig. Et vanlig argument fra motstandere av lavkarbo er at hjernen og nervesystemet trenger karbohydrater, og dermed kan vi konkludere med at mennesket trenger karbohydrater. Dette er dog ikke et bevis for at vi trenger karbohydrater i kosten, bare at kroppen trenger glukose for å overleve. Når vi vet at det hver dag syntetiseres en viss mengde glukose i kroppen, så er dette et tegn på at vi kan klare oss fint uten å spise karbohydrater. Dette er uansett irrellevant, for det er få som ligger så lavt på karbohydratene at dette blir noe problem, og for de som ligger så lavt så er det ikke noe problem for de heller :)

-Også en vanlig uttalelse. Hvis det var så enkelt som at litt ekstra hver dag over tid vil føre til overvekt, så er det rart at vi ikke er overvektige alle mann! Dette tilsier at inntak og forbrenning er uavhengige variabler, noe de i aller høyeste grad ikke er. Kroppen kjemper med nebb og klør for å opprettholde homeostase (likevekt), og en stabil kroppsvekt er et av disse forholdene. Dette er grunnen til at det er så vanskelig å endre kroppsvekten vesentlig fra sin "naturlige vekt". Dette forklarer også hvorfor noen kan spise "hva de vil" uten å gå opp i vekt, som f.eks. i overforings-studien blant fengselsinnsatte i Vermont. (ref:The Vermont Prison Overfeeding Study), der innsatte ble matet med opp til 10 000 kcal om dagen, hadde en sedat livsstil, og likevel ikke gikk nevneverdig opp i vekt.

-Dette var svar på en oppfordring om å gi linker til forskning for og mot lavkarbo. Rapporten til helsedirektoratet er altså svaret på dette, selv om lavkarbo bare nevnes en gang i rapporten, og da som et fullgodt alternativ som vektreduksjonsdiett.

-Her blander hun ketose med ketoacidose, noe som fungerer helt fint som skremselspropaganda mot folk som ikke vet forskjellen på de. I grunnen er dette et ganske ufint triks, for hun tar symptomene på ketoacidose og påstår at disse gjelder for en ketogen diett.
For de som fremdeles ikke vet forskjellen, her er kortversjonen:

Kostindusert ketose: Kroppen gis lav eller ingen tilgang på glukose, og må bruke en annen energikilde. Fettsyrer og enkelte aminosyrer kan brytes ned til ketonlegemer, som kroppen kan bruke som energi. Det er 3 forskjellige ketonlegemer, hvorav det ene (aceton) pustes ut, og gir den karakteristiske ketose-ånden. De to andre (Acetoacetat og β-hydroxybutyrat) fraktes i blodet til ønsket sted, og via sitronsyresyklusen og elektrontransportkjeden (skjer i mitokondriene i alle celler) dannes det ATP, som er et energimolekyl som cellen bruker.

Ketonlegemene som ikke brukes, kan skilles ut med urinen, og dette er grunnen til at man kan måle at man er i ketose med ketostix. Man kan imidlertid være i ketose uten å få utslag, da man ikke har produsert så mye ketoner at de skilles ut.

Ketoacidose:
Dette er en tilstand der syrenivået i kroppen blir for høyt, og dette kan føre til de symptomene Bugge nevner, og i tillegg koma og død.
For å oppnå denne opphopningen av syre, må vi ha høye konsentrasjoner av BÅDE ketoner og blodsukker, og dette oppstår derfor bare hos diabetikere (alkoholisme kan også føre til ketoacidose). Uten insulin kan blodsukkeret stige til unormale høyder. Cellene klarer likevel ikke å ta opp glukosen, og dermed starter produksjonen av ketonlegemer. Denne produksjonen kommer ut av kontroll, og vi får en opphopning av både glukose og ketoner i blodet.
Tilstanden er også forbundet med dehydrering. Høyt blodsukker bidrar til en osmotisk konsentrasjon av urinen. Det skilles ikke ut mye vann, og dermed får man heller ikke skilt ut ketonlegemer/glukose, noe som også bidrar til opphopningen. Dette sure miljøet gir de nevnte symptomene.

Å sammenligne disse to tilstandene er helt på jordet. Ved en ketogen diett får man ikke høyt blodsukker, og så lenge man ikke har diabetes 1, så vil insulinet sørge for å kontrollere dette i så stor grad at ketoacidose ikke vil oppstå. Er det glukose tilgjengelig, vil kroppen uansett ikke produsere ketonlegemer, da friske individer vil bruke glukosen som energi først.

For langversjonen, oppsøk en lærebok i biokjemi, eller søk opp ketoacidosis/ketoacidose på google :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.