mofe sa
for 19år siden:
Les hele artikkelen:
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=1033377
Deler av den:
Grønnsaker
Innholdet av antioksidanter i grønnsaker varierer svært mye. Grønnkål inneholder mest, men chilipepper, rødkål, paprika, persille, artisjokk, rosenkål og spinat er også rike på antioksidanter, med et innhold fra 0,98 til 2,65 mmol per 100 g. Rødkål inneholder 1,88 mmol og hvitkål 0,09 mmol per 100 g. Lavest innhold av antioksidanter har hvitkål, squash, fennikel, agurk og mandelgresskar, med 0,02 - 0,10 mmol. Av rotgrønnsakene er det rødbeter som inneholder mest antioksidanter. Blåpoteter inneholder nesten ti ganger mer enn vanlige hvite poteter.
Kosttilskudd og supplementer
Flere kosttilskudd og supplementer inneholder betydelige mengder antioksidanter. Produkter basert på grønn te, blåbær og druer var av de mest antioksidantrike. Selv om de fleste kosttilskuddene eller supplementene tas i små mengder (typisk mellom 0,5 g og 2,0 g) kan de bidra med betydelige mengder antioksidanter.
I noen dyreforsøk er det vist at antioksidantrike matvarer kan ha gunstige effekter på sykdommer relatert til oksidativt stress. Jordbær, spinat og blåbær reduserer og reverserer aldersrelatert nevrodegenerasjon i rotter (8). Bringebær og jordbær hemmer også eksperimentelt indusert karsinogenese (kreft i luftrør og tykktarm) i rotter og hamstere (9, 10). Dessuten beskytter valnøtter (11) og granatepler (12, 13) mot aterosklerose i forsøksdyr. Noen mindre kliniske studier har også viste gunstige effekter av granatepler, rosenkål, kiwi, løk og tomater på biomarkører for oksidativt stress (14 - 16).
Det er imidlertid godt dokumentert at et høyt inntak av frukt og grønnsaker generelt reduserer risikoen for en rekke sykdommer som er relatert til oksidativt stress, og myndighetene i de fleste land gir derfor anbefalinger om et økt inntak av frukt og grønnsaker (19, 20). Det er ikke avklart hvilke stoffer i disse matvarene som har denne beskyttende effekten, men forbindelser som styrker antioksidantforsvaret er gode kandidater. Inntil videre forskning eventuelt bekrefter en positiv helseeffekt av antioksidantrike matvarer, bør våre generelle anbefalinger om å spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen opprettholdes.
Alfie sa
for 19år siden:
... men hvor er de blitt av vår venn fru Broccoli???? Supergrønnsaken?
Føler meg for øyeblikket vel med mitt daglige kosttilskudd av blåbærkapsler må jeg si, og innkjøp av en diger boks valnøttkjerner tidligere idag.
Bra link, Mofe - du får karmadryss av meg :)
Skorpia sa
for 19år siden:
Hvor ble det av BROCCOLIEN!!!