mofe sa
for 19år siden:
Artikkel om GI:
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lts.vis_seksjon?vp_seks_id=923117
Sammendrag
Glykemisk indeks er et mål for hvor mye blodsukkeret stiger i løpet at to timer etter inntak av en matvare med 50 g karbohydrater. Som referanse bruker man målinger hvor man har spist 50 g glukose eller hvitt brød. Denne verdien settes til 100. Glykemisk indeks ble utviklet til hjelp for personer med diabetes for å bedre kontrollen med blodglukosenivået, som et ledd i å unngå senkomplikasjoner. Eple vil ha en indeks på omkring 40, mens baguette har 95 og pumpernikkelbrød har en indeks på 41. Noen observasjonelle studier kan tyde på at et kosthold med karbohydrater som har lav glykemisk indeks kan redusere risikoen for overvekt, diabetes type 2 og tykktarmskreft. Det er foreløpig få publiserte kontrollerte kliniske studier som støtter denne konklusjonen. Matvareindustrien og personer eller firmaer som arbeider med slanking har vist interesse for å bruke glykemisk indeks. Denne bruken kan lett skape forvirring og gi inntrykk av at en del viktige og næringsrike karbohydratholdige matvarer bør unngås. Glykemisk indeks kan være et mulig redskap til bruk for kliniske ernæringsfysiologer og leger i veiledning av personer med metabolsk syndrom, overvekt og diabetes type 1 eller 2.
Interessekonflikter: Ingen