< Tilbake til oversikten

Barn og lavkarbo kosthold

#1

Summer sa for siden:

Barn ser ut til å foretrekke de matvarer mor har spist i svangeskapet fordi det allerede i fostervannet kjenner smaker, og sdet vi spiser påvirker kroppsveskene våre sier forskningen.... kjempe gøy å høre når teoriene stemmer.. :)
Men det jeg lurer på er :Hvordan klarer du å gi en 2 åring lite karohydrater? Hva spiser han/hun i løpet av en dag? ( vi får ikke poden til å spise middagsmat......)


#2

MHM sa for siden:

Barna er glade i omeletter med løk, paprika, sopp. Eller cottage cheese med bær, fruktose og hakkede nøtter. Eller knekkebrød med diverse pålegg. Eller havregrøt med cottage cheese og hakkede nøtter. Til middag har vi IKKE poteter, ris eller pasta, og begge barna er altetende, så da spiser de det vi orker å finne på over variasjonen fisk/kjøtt + grønnsaker. I dag ble det lav-kabo-husmannskost.... :eek: ....med kjøttkaker, erter og rødkål. Så det må ikke alltid være middelhavs sjhwung over det ;) . Et tips for å få i barn middagen, er å lage supper eller gryteretter - i det hele tatt bruke mye "sausete" konsistens. Og så lenge ost, fløte og rømme er toppers, så skulle det gå an å lage gode sauser... ;) Du kan også lage blomkålpuré eller andre pureer, da det er en enklere måte å få inn grønnsaker på. Varier også mellom salat, råkost, kokte grønnsaker, i form, i wok eller stuinger/ratatouille.
(PS: Om dette temaet kunne jeg skrevet meg rimelig varm, men nå må jeg snart få med meg avslutningen til Team Antonsen :) )


#3

HP sa for siden:

Spennede emne! (skilte denne ut jeg...)

Vi hører gjerne mer! Her er masse plass å skrive på! ;)


#4

Iset sa for siden:

ååh dette er et tema jeg har lett etter LENGE.

en ting jeg lurer på, disse barnegrøtene. MÅ vi gi grøt til små babyer? jenta mi er 4 1/2 mnd og får havregrøt og hirsegrøt om hverandre, men er det noe annet? hva gjorde de i steinalderen? eller, de ammet vel så lenge som mulig, og melken flommet vel hos de fleste. ikke vet jeg.

maisgrøt er jo anbefalt, syns det er litt hårreisende, nestle har jo sukker i mange av grøtene sine, og mais har jo veldig høy GI!?!


#5

Summer sa for siden:

Enig med du... :) Hirsegrøt er jo bra da... Uten at jeg er noen ekspert på dette, så tror jeg det er viktig å begynne med grøt (ikke industrigrøt, men hjemmelaget) og så introdusere grønsaker (moste) så litt kjøtt etterhvert... Barnets tarmer skal modnes og bli vant til å fordøye maten...
Anyone?


#6

MHM sa for siden:

Nååååå, må jeg forte meg og skrive her. Barn trenger ABSOLUTT ikke korn - just like us! :mad: Ja, de trenger det enda mindre enn oss, de er i enda dårligere stand til å takle det enn voksne. Er det ikke derfor vi rådes til å begynne med ris- og maisgrøter kanskje, for at tarmen skal "venne seg til det". Tarmen hadde ikke trengt å venne seg til det dersom det hadde vært naturlig. Jo - den trenger å vennes til fast føde, men ikke til korn, som er relativt nytt i menneskets historie. :eek:

 • I mange andre ikke-vestlige land er avokado blandet med moset banan den første maten babyene får.
 • Jeg gav ved ca. 5 måneders alder middagsmat av kokt kalkun/kalv/elg/ørret sammen med kokt brokkoli, gulrot og smør+olivenolje, samt urter som basilikum eller gressløk.
 • Til "dessert" er det godt med hjemmelaget sviskegrøt eller bærgrøt med litt fruktose. Også finmoset eple, pære (kokt eller rått) og litt presset appelsinsaft er godt.
 • Eggeplommen inne i et løskokt egg er fint å smatte på for de minste.
  Anbefales minst 3 eggeplommer per uke fra 6 mndrs alder. Jeg gav vel
  speilegg og omeletter fra ca. 9-10 måneder, uten at jeg vet hvor
  velbegrunnet det var.
 • Fra ca. 8 måneder gav jeg cottage cheese med malte valnøtter og hjemmelaget bærpuré.
 • Etterhvert kan du koke grøt av Helios økologiske havremel som du får på
  helsekost (mest jern i den). Kok med vann eller morsmelkserstatning, og
  tilsett olje og enten bærgrøten eller sviskegrøten. Fra ca. 8 mndr begynte
  jeg å koke av vanlige lettkokte havregryn og tilsatte finmalte
  mandler/valnøtter/solsikkerkjerner/linfrø istedenfor olje (= mor klarte å
  spise av samme porsjon...).
  Nå har du kanskje nok å begynne med....? Selv om det tar tid å lage maten
  selv, så forebygger man mye kresenhet ved å introdusere ulike typer mat
  tidlig. Og et argument for å bruke tid på dette, er at vi i Norge har lønnet
  permisjon i 12 mndr, for barnets beste!
  Sørg for å ha utstyret i orden - dvs en kraftig mikser, slik at det ikke
  kommer klager på konsistensen!
  Husk at barn under 1 år ikke skal ha honning, spinat og rødbeter.
  Vann er best å drikke, eventuelt fortynnet saft av en presset appelsin.
  Husk tran! ;)
  KlemmmmmMHM :)

#7

ayliah sa for siden:

vil bare nevne at du må være forsiktig med nøtter ,appelsin og egg...om det er mye allergi/eksem i din familie!Barn kan være veldig følsomme for akkurat dette,og bør unngås om det er allergi i din familie!Om det blir gitt i mye mengder,kan det også fremkalle allergier!

:)


#8

HP sa for siden:

Ayliah: Det er viktig å tenke på ja! :)

Men. Jeg tenker det at allergier har mye med hormoner å gjøre, og når en kontrollerer karbohydratene, så vil en også ha kontroll på hormonene, og derved allergifaren? Eller? Noen som vet???

MHM: Så du nevnte at honning er fy, men der strides vel de lærde... det kommer an på typen, tilberedningsmetode og pakkningen. Botulismebakterien oppstår kun ved hermetisering (honningsentralen).


#9

Iset sa for siden:

MHM:

vet du hva? du er bare laget av gull altså!!!!!!! takk for listen, jeg har lenge lurt på om disse grøtene er så bra som de får oiss tilå tro ja, for korn er jo ikke mer enn ca 10.000 år gammelt, og hva gjorde de før da?

nå skal mamma bli flink å lage hjemmelagede middager til jenta si:) avocado er jo genialt å gi, håper bare hun liker det. men tuusen takk!!


#10

ayliah sa for siden:

det er sant hp:p Hormoner spiller også en stor rolle i hvordan kroppen vår takler og oppdager utløsende faktorer for allergi/astma og eksem.
Men allergier/eksem (hudsykdommer)oppstår som regel som følge av ytre på virkninger,arvelige forhold(genetikken feks i ens familie)eller som en konsekvens av en annen organisk sykdom!Hudlidelser som er allergisk fremkalt.er et tiltakende problem i dagens samfunn,miljø,forurensing og LIVSSTIL er viktige utløsende faktorer hos disponerte personer!
Det er et vidt kjent fenomen at blant annet egg,nøtter og sitrus frukter kan være svært utløsende faktorer i utviklingen av eksem/allergier etc.

men som jeg mener da...du må se på din familie,mye ligger i genetikken..og måtehold med allergifremkallende matvarer generelt.Min mening er bare at man ikke skal gi spedbarn mye av sitrusfrukter,nøtter eller egg!hadde jeg ikke tort,det er også mye allergi eksem i vår familie....ville bare gi et input her jeg:D


#11

MHM sa for siden:

Det er jo ikke botulismebakterier i all honning (er vel ikke funnet i norsk så vidt jeg vet), men i tilfelle det er..... Bedre føre var. ;)
Angående allergier, så er jeg på HPs linje; Å være i hormonell balanse + øke inntak av essensielt fett kan forebygge. Dette vil jo øke vår motstandskraft ikke bare mot selve allergenene, men også mot miljøgifter, tilsetningsstoffer og annet som egentlig kunne gjøre oss mer allergiske (var dere med på resonnementet...?). Minstejenta mi hadde faktisk litt eksem fra hun var ca. ett år, men i perioder der jeg var riktig flink med fett i kostholdet, var eksemen så godt som borte. :)
Tenk på alt man kan være allergisk mot da! Jeg er ikke tilhenger av å være forsiktig fordi man kanskje kan bli det, men det er jo opp til hver enkelt. Hvor mange ammende mødre er ikke livredde for å gi barna egg, nøtter, torsk, jordbær osv. Får de noen som helst slags informasjon om allergier og intoleranser mot korn, og at man ikke bør gi grøter? NOT! :mad:
Et siste poeng: Å introdusere matvarer "under en paraply av morsmelk" (dvs mens man fortsatt ammer), er noe som anbefales, fordi barnet da får hjelp av morsmelken til å produsere antistoffer.

Vet dere hva? Hvis man blander sammen en babygrøt og så visper inn et egg, så kan man steke den i en form og få god kake! Vi sitter altså og lokker/leker inn kakedeig i barna våre, med ca. 15% sukker! :eek: Noen ganger må vi ristes våkne :sove: , for vi tror jo så inderlig på våre norske ernæringsmyndigheter... Vi må TENKE SJÆL!


#12

Iset sa for siden:

[QUOTE=MHMFår de noen som helst slags informasjon om allergier og intoleranser mot korn, og at man ikke bør gi grøter? NOT! :mad:
Et siste poeng: Å introdusere matvarer "under en paraply av morsmelk" (dvs mens man fortsatt ammer), er noe som anbefales, fordi barnet da får hjelp av morsmelken til å produsere antistoffer. [/QUOTE]

bra poeng!!!! jeg slutter med grøten! skal prøve med avocado og banan. det eneste som er litt vanskelig er at hun ikke er flink å spise, men må ha ekstra mat pga at hun kun får mme (jeg kunne ikke amme, desverre, største nederlaget i livet mitt :( ) og hun drikker altfor mye av det, så derfor må hun få mat i tillegg. hun får grøt på flaske, og jeg kan vel ikke akurat gi avocado på flaske heller... noen tips til flytende føde? skjønner ikke hvorfor verden ikke kan gå fremover. her trengs det nytenkning. men ernæringsmyndighetene er vel kjøpt og betalt av bla Nestle tenker jeg :rolleyes:


#13

ayliah sa for siden:

meg enig i alt det dere sier..jeg er ikke imot og gi barn egg,grøt,jordbær sitrusfrukter etc...men jeg ville iallefall ventet til barnet er over ett år!!Og spesielt hvis mor ikke ammer(jeg kunne heller ikke amme mine Iset):( og dermed mister man mye av de" godene" og antihistaminene som finnes i morsmelken!!!Det er også en grunn til at jeg sier(snakker mye for meg selv nå)..at jeg ville ventet med å innføre slike matvarer som er /har vært allergi/eksem fremkallende for meg og noen i min familie!!:p Dette også fordi jeg selv ble oppvokst på mme!

Men en ting jeg lurer på også...hvordan definerer man hormonell balanse?Når kan man vite at en selv eller barna sine er i hormonell balanse??:confused:

Men jeg tror også at om vi som foreldre skulle ha kunnet begynne med bare banan,avocado..etc(som jeg tror er meeget bra for barna)og mindre grøt...må vi være opplyste om dette??Hvor er INFORMASJONEN...det er den som mangler!Og det er mange "redde "foreldre der ute...som føler seg "trygge "på å gi grøt etc...som så mange før oss har gitt sine barn...det er dette som er forferdelig dumt....:( Vi trenger mer kunnskap og informasjon!!!!!!!!!:D


#14

Iset sa for siden:

ja vi gjør det! det er bare så synd at vi lever i MOLDBO LAND nr 1, og dermed må grave frem alt informasjon selv. vi kan vøre glade for at vi er interessert i dette, de fleste foreldre bryr seg jo ikke om å sjekke noe selv, de bare følger myndighetenes retningslinjer blindt. :rolleyes:


#15

ayliah sa for siden:

Og dette gjelder ikke bare kosthold...:mad: Gjelder jo alt....fra helsevesenet(som vi sikkert snart ikke har lenger,om det fortsetter slik..:( ),til alkohol,røykelover,priser,skatter,moms.......so on and so on....:p Sporet litt av her....hehehehe:D Henviser bare til ditt sitat"molboland nmr 1":D


#16

Summer sa for siden:

Det er vel ikke det at de ikke bryr seg, men de ser vel ingen grunn til å betvile at slik det alltid har vært rundt dem i deres verden er riktig... De fleste tør jeg påstå tenker ikke engang over at maten vi putter i oss er kroppens byggesteiner og at helsen vår påvirkes av det...:eek: - bare se i butikkene 80 % av matvarene er ikke ferskvarer men industriellt bearbeidet mat... (for enkelte butikker er det enda mindre....:rolleyes: ) Bare tenke på alle som lever på loff og sjokade og grandiosa til middag og stratos til mellommåltid.....


#17

Summer sa for siden:

Nå skal jeg prøve å formulere noe... håper det kommer riktig ut... :p

En annen ting i forhold til hva en skal gi barna å spise...
Som mor kjenner jeg meg litt usikker på det å skulle gi barnet mitt noe annet enn det "som er gitt i alle år"
Veldig usikker....
På ene siden har vi tatt opp kampen med helsestasjonen om melk til poden, blitt sendt videre til barnelegen med poden fordi "det var nesten omsorgssvikt" at vi ikke gav hverken melk eller jernberiket nestlegrøt men kokte hjemmelaget som ikke var tilsatt jern... (vi regnet ut alt han fikk i seg og kom mye bedre ut på både kalsium og fettsyrer enn om vi hadde gitt melk... osv, en annen historie til en annen gang.. ;) ) - eller kansje det ikke er en annen historie... Legen endte opp med å si ahn ikke ville diskutere det på næringsstoffnivå.. men det var jo pga det vi ble sendt dit...:rolleyes: Når min kjære sa det fantes leger som sa barn fin tkunne klare seg uten melk fikk han til svar at det fant han nok ikke her i landet... ;) Men han så ikke vitsen med å la være når det alltid var slik det var gjort her i landet... Barn har vokst flott opp på melk i alle år osv osv...
Poenget er: Alle er så fastlåste, legene er pålagt fra myndighetene hva de har lov å si....
Vi stoler på autoriteter...

på en annen side har jeg masse kunskap om matens virkning på kroppen og ønsker jo det beste for poden..

De fleste av våre kunskaper om matintak og dets virkninger er forsket på voksne, vi vet svært lite om barn... De vokser, de beveger seg masse... Jeg har stor tro på lavglykemiske karbohydrater og mer proteiner og fettsyrer... Men jeg tenker også at barn trenger mer karbohydrater enn voksne av den grunn at de beveger seg mer... (og mer proteiner enn et vanlig kosthold fordi de vokser og mer fett fordi mange prosesser og bestandeler av kroppen er avhengig av og består av fett...)

Samtidig tenker jeg på sikt at: Når jeg kjenner på den motstanden vi har fått fra nærmeste fam. pga at vi kan jo ikke legge om kostholdet slik fra det gode norske osv... Hvilken situasjon sitter vi da barna våres i om vi velger et for ekstremt kosthold i forhold til samfunnet forøvrig?

Over der jeg skrev om at barn trenger mer karber enn voksne fordi de beveger seg mer, kommer HP inn og sier; at energien får de jo fra fett.... Ja, men så sier jeg: Hva så når barnet kommer i barnehagen???


#18

Iset sa for siden:

barnehager er et STOORT problem... der serverer de syltetøy, prim, sjokoladepålegg, osv osv. jeg gruer meg, tror nesten ikke jeg vil ha Camilla i barnehage pga det...

og ang legen og holdning til melk. dersom du snakker med ham i nærmeste fremtid, nevn KNUT FLYTLIE og ROALD STRAND, som begge er leger og fraråder melk. iallefall førsnevnte. han har skrevet en del om melkens bivirkninger, bla at den er syredannende og sliter på skjelettet. hva er Flytlie?pakistaner?? legen din må være helt på jordet. uopplyst iallefall. trist er det...

Jeg gruer meg forferdelig til å si til feks svigermor at jeg ikke gir grøt, og ikke vil gi vanlig brødmat (de er stortilhengere av loff og kneipp). de kommer vel til å melde meg for barnevernet. svigerfar sier han bare går og gleder seg til å gi saft og is til Camilla. hun er under 5 mndr, og han maser hele tiden om "når kan hun få vanllig saft"? jeg blir helt matt.... de blikkene jeg får når jeg sier at jeg vil IKKE gi henne saft. som om jeg skulle vært mishandler.


#19

Summer sa for siden:

Flyteli er dansk... ;)

Angående det legen sa, så henviste vi til en lege på Balderklinikken som frarådet bruk av melk.. Da rettet han det til: "ingen offentlig ansatte" (inkludert alle fastleger...)

Angående saft er det bare til å stå i mot... Men jeg skjønner godt frustrasjonen din, folk er så ivrige på å putte slikt i de små bebisene... (tre matvanene sine ned over hodet på de unge håpefulle,- de MÅ jo få noe godt de også stakkar...:rolleyes: )

I barnehagen sender vi med Lindbergbrød med tykt lag med leverpostei,- snadder godt.. ;) (men nå presser endel foreldre på for å ha smøremat i bhg....)


#20

Iset sa for siden:

nei Flytlie er NORSK:) har snakket med ham flere ganger, han var en av lærerne på Helsekost Fagskolen:) men han har visst klinikk i damnark.


#21

MHM sa for siden:

Det er jo skrekkelig at man ikke skal kunne gi sine barn det som de gav barna i steinalderen, uten å møte kritikk. Jeg blir så provosert, men har ikke noe godt råd i forhold til familie. Min familie spiser lav-karbo de fleste, så her er det ikke konfrontasjoner om å bedøve smakssansene med sukker.

Barnehager kan være greie. Min yngste startet i barnehage nå i høst, og der er det ikke matpakke. Hvordan skulle jeg legge fram dette for personalet? Men de var svært positive, heldigvis. Klart de skulle skjære opp grønnsaker, kjøpe smør i stedenfor margarin, koke et brett med egg til lunsjen, og ha knekkebrød framfor brød (til min datter). Den forrige barnehagen til min eldste, fôret jeg med oppskrift på linsesuppe + noen poser røde linser. Det var den eneste retten alle 20 barna likte faktisk (og herregud så mye bedre enn corn-flakes og honni corn som var det vanlige).

Det er verre med SFO, jeg meldte min datter ut i protest der i høst pga maten (grandiosa, vafler, risgrøt med sukker, saft, tomatsuppe med loff osv). De var faktisk stolte over å ha varm mat... :rolleyes: Sendte kopi av oppsigelsesbrevet mitt i hytt og pine, men har ikke hørt noe mer... Skrev også leserinnlegg i lokalavisa.

Angående behov for karbohydrater: Barn har behov for dobbelt så mange gram proteiner per kilo kroppsvekt som voksne, og også økte behov for fett. De trenger ikke karbohydrater i det hele tatt (like lite som oss), og hva er det de flaskes opp på? Jo, karbohydrater og atter karbohydrater.

Vi får starte en FLØYELSREVOLUSJON fra grasrota, mot karbohydratmonsteret! :mad: Kanskje er det det vi er i ferd med å gjøre i dette fellesskapet på Karbojunkie.com? Håper det sprer seg som ild i tørt gress.


#22

Summer sa for siden:

Med jeg...:D

mere info, mere info Nydelig å høre på en med masse kunnskap og så masse engasjement!


#23

Kristian sa for siden:

Så flinke dere er med barna deres. Jeg klarer ikke kampen hjemme engang. Min kone gir poden saft i håp om at han skal drikke mer, mens jeg observerer at han drikker like mye når han får vann. Prøver å overtale min kone om å gi ham vanlig middagsmat fremfor middagsglassene som inneholder 90% karboh..Grøt liker han heldigvis ikke lengre. Jeg har ikke imot å gi barna brød så lenge det er grovt. Jeg mener det er jo det som er hovedproblemet i norsk kosthold at brøda er for lys...


#24

nalana sa for siden:

.....misunnelig på dere som har småbarn. Mine er 12 og 14. Har selvfølgelig forbedret kostholdet deres også litt, men det er for sent å ta fra dem f.eks. saft og brødmat. Var streng med sukker når de var små, og måtte krangle med både barnefar og besteforeldre og godteri, brus og for mye kaker. Hadde jeg den gang visst like mye som jeg gjør nå, så skulle jeg vært staere og mye mer utholden.

Så til dere som som småbarn nå, og har masse kunnskap, vil jeg si.: Stol på dere selv og ikke la besteforeldre og myndigheter ødelegge for barna deres ; )

Nalana


#25

Kristian sa for siden:

Hjemme hos oss har vi gått over til å drikke vann til middag. Å få de til spise grovere brød er litt verre. Den som er gladest i snop og kaker er nok min kone,,,


#26

cathrine sa for siden:

Jeg har lært å stole på meg selv! Ikke alltid høre på hva helsepersonell/leger sier...
Når poden var 3 mnd visste jeg at han var syk på et vis, men jeg visste ikke hva! Han sov i snitt 8 timer i døgnet og da kun mellom 5 og 35 min i slengen...Og han hosta og kasta opp slim...(noe som vi ble fortalt var nokså normalt hos unger!):(
"Alle" sa til meg at det var nok jeg som tildels var hysterisk samt at jeg ikke hadde "rutiner" som var bra nok! -Men hvordan lage rutiner for en som ikke sov? Og som 1.gangsmor gjør du det du blir fortalt!!
Så ble vi sendt til et "søvnsenter",hvor de fortalte meg at han "måtte jo få sove mellom oss"!!! Joda, vi prøvde..
Så måtte vi la han bare skrike!!!(holdt ut i 3 uker...)
Så måtte vi bare ...
Så måtte vi bare...
Vi tok røntgen,CT,lungebilder,refluxprøve m.m...Inn og ut på sykehuset.
For å gjøre en lang historie kort endte hele greia med at jeg satte meg på legekontoret, grein og sa at jeg ikke orka mer...:( DA kom vi til en barnelege!!!
Så viser det seg at ungen har ganske alvorlig astma og eksem!!!Og det ble diagnosert først når han var 3 år!!

Så nå sier jeg;STOL PÅ DEG SELV!!!
Jeg VISSTE noe var galt!

Det er uttrolig synd at jeg ikke fikk hjelp før, for da kunne jeg gjort livet litt enklere for ungen...kosthold har jo veldig mye å si og særlig når man har astma og eksem.Det er ikke bra med mye melk og kornprod.Man bør spise rene produkter! Men det er jo ikke helt enkelt å "snu" om det nå...Iogmed
all den sykdommen konsentrerte vi oss ikke om mat,det ble liksom så som så...Og det får vi tildels betale for nå!
Nei, stol på dere selv og gi ungene det dere tror er bra for dem! Man ser jo om de vokser og trives,og gjør de det er alt iorden!!

Neste unge skal iallefall holdes unna all ferdigprod. mat og da skal mor lage tingene selv!Det blir nok andre ting enn brød og pasta...

Det ble jo litt utenom tema, men bare en historie til ettertanke om man "tviler" på seg selv!Som oftest er "magefølesen" riktig!

cathrine


#27

Summer sa for siden:

MHM: Hvor har du kunnskapen om barn og karbohydrater fra? Kilder?
Også sier du at vi spiste slik i steinalderen... Der er jo han D`Adamo inne på blodtyper... Passer dette for alle blodtyper? lurer hvordan stiller du deg til det?

Kristian: Skjønner frustrasjonen din! Kansje det kan være en ide å gi utblandet juice i stedet hvis hun vil gi noe annet enn vann (kompromiss) da er det i hvertfall naturlig fruktsukker og ikke raffinert farin... Smaker bedre enn saft! (Meieriene sin selvfølgelig... ;) ) Det får vår pode å drikke i alle fall...

Ang. brød så er jeg forsåvidt enig med deg, men det kommer jo an på hva man har på de grove skivene... Om en serverer et måltid med skive, syltetøy og saft/juice/vann så er det ikke mye proteiner i måltidet.... (Vi gir Lindbergbrød med leverpostei )


#28

MHM sa for siden:

[quote=Lise]MHM: Hvor har du kunnskapen om barn og karbohydrater fra? Kilder?
Også sier du at vi spiste slik i steinalderen... Der er jo han D`Adamo inne på blodtyper... Passer dette for alle blodtyper? lurer hvordan stiller du deg til det?

Lise: (Se også PM). Jeg har mange bøker om emnet: "Sugar busters for kids" av Sam S. Andrews m.fl. er et bra valg. Og at barna spiste slik i steinalderen er vel en selvfølge, for hvor skulle de få tak i pizzabitene, cornflakesen, baguettene, brusen, saften, godisen osv...... :p Bare erter deg!

Jeg har ikke så sansen for blodtypedietten. Tror ikke på teoriene. Og det er ikke bare fordi at jeg med blodtype A da skulle vært tilnærmet vegetarianer.... ;) Kunne aldri klart meg uten kjøtt! :D

Men at alle mennesker ikke skal spise likt, det er jeg enig i. Men hva er det som skiller oss? I framtiden kommer det antakelig en blodprøve man kan ta, der man får sitt skreddersydde kosthold etter sin metabolske type e.l.
Enn så lenge får vi se på Steinalderen som "fasiten" - det er nå min mening.


#29

Summer sa for siden:

He he, - at jeg ikke tenkte på det.... ;)

Høres spennende ut, og virkelig et syvmilsskritt i riktig retning...

Når det gjelder blodtypedietten, så er det nok masse som er kritikkverdig der.... men jeg har liksom ikke noe annet valg enn å tro på den jeg da... ;)Men jeg mener at vi ikke skal følge den blindt, men ha den litt i bakhodet sammen med karbohydratkontroll... (hvertfall om en har fått noen plager...)


#30

Skorpia sa for siden:

Jeg har alltid drukket vann til middag,så det fikk barna til eksen drikke og når de var hos oss:-).De hadde den uvanen at de drakk melk til middag nemlig. ??????? Den har jeg aldri forstått. Til opplysning kan jeg si at min eks hadde 4 barn og 3 med melkeallergi da jeg traff ham. Vi har i tillegg ei sammen og hun er frisk som en fisk:-)

#31

MHM sa for siden:

Hvorfor har du ikke noe annet valg enn å tro på Blodtypedietten, da?
(Ikke for å kverulere - jeg ble bare nysgjerrig)


#32

Maz sa for siden:

Jeg spiste lavglykemisk i hele svangerskapet for å redusere min skyhøye risk for HELLP syndrom (en alvorlig svangerskapsforgiftning) Holdt meg helt frisk og hadde sykehuslegenes fulle applaus.

Men jeg er ikke så streng med Mazungen. Har ikke begynt med egg enda men nå som hun nærmer seg året er det vel på tide. Hun får brød av meg og det vil jeg fortsette med hun får også en bolle i ny og ne (Hun har til og med spist bolle på Lindbergklinikken!) Ser jeg burde øke proteininntaket hennes noe, er jeg hjemme serveres det varm lunsj og varm middag.

Jeg prøvde å begynne med avokado men det er faktisk en av de få tingene som hun ikke ville ha i noen form. Banan alene derimot er godt. Jeg begynte med Hirsegrøten til Holle. Instantgrøt det også men usøtet. Brukte litt sviskesaft el til å søte med. Har brukt noe nestlegrøt også men Mazungen er rett og slett ikke glad i det.

Jeg hadde heller ikke nok melk (aner vi en sammenheng?) og har derfor gitt MME men med den lille MMen jeg fikk til.

Så lenge barnet mitt ikke viser noen som helst tendenser til problemer vil jeg ikke være fanatisk. Tror det er viktig å få lov å passe inn litt også, dessuten er det noe med forbuden frukt....

Angående det du skal unngå så irriterer jeg meg skikkelig over Helios som produserer barnemat med spinat fra 6 måneder. De benekter at det er noe galt med det.


#33

HP sa for siden:

Her er vel ikke snakk om noe fanatisme vel :confused:

Disse tendensene har vel en tendens til å melde seg først senere i livet... Uro i skolealder, overvekt fra 17+

Men vi observerer allerede nå store forskjeller på poden utfra hva han spiser.

Jeg for min del følger et karbohydratkontrollert kosthold fordi jeg er overbevist at det er det optimale for min egen, og andres helse. Derfor synes jeg det er viktig at barnet mitt også følger disse prinsippene så langt det lar seg gjøre... Uten at jeg av den grunn er fanatisk!!!


#34

Iset sa for siden:

enig med HP, det er bedre å forebygge enn å vente til de får problemer ;)


#35

MHM sa for siden:

Dobbelt enig. Hvorfor skal vi ikke gi barna våre DET BESTE? Og hvis vi mener at det beste for oss selv er lav-GI mat, hvorfor skal ikke barna få det også?
Veldig få som klarer å være fanatiske på egne vegne (inkludert meg selv), så det er nok ikke fare for annet enn at barna får sin kvote med usunn mat. Vi som foreldre trenger ikke besørge det, for omgivelsene vil hjelpe til (barnehage, bursdager, skolekjøkken, SFO, ungdomsåra med egne penger osv.) :(#37

Maz sa for siden:

Slik jeg ser det har vi alle varierende grad av toleranse for rafinerte matvarer og å legge seg på en streng karbokontroll helt fra starten tror jeg ikke er nødvendig. Jeg tror en mer moderat linje uten mye av de raskeste karbohydratene også kan forebygge skadene av mye av det.

For oss som har utviklet insulinresistens er det kanskje enten eller men til forebygging tror jeg på en mer moderat linje. Kjenner flere barn som ikke får lov å spise sammen med andre, ikke får lov å spise kake i bursdag, middag hos naboen. Barn som alltid skiller seg ut tror jeg kan lide og dette synes jeg er grenser til fanatisme. Vet at ting som er "ulovlig" er veldig forlokkende og jeg ønsker ikke at mitt barn skal forbinde mat med skyld, skam eller ulovligstempel.

At man skal begrense raske karbohydrater er en ting og blir nærmest en selvfølge hjemme. Jeg forer ikke akkurat barnet mitt loff med syltetøy jeg heller. Jeg velger å legge meg på en litt sunnere linje enn barn flest men ikke på en lavkarbodiett. Blir ikke potet og ris til middag her i huset heller. Bruker Naturell yoghurt i steden for søtet osv så forbruket av raske karbohydrater er nok lavere enn hos de fleste, mens forbruket av belgfrukter er høyere. Nøtter velger jeg nok å begrense en stund ennå.

Mazungen har forresten fått egg for første gang i dag tidlig og det var ikke akkurat godt.


#38

Skorpia sa for siden:

Selv begynnte jeg med dette kostholdet for 13 måneder siden,og når det gjelder barna er det ikke lett å få de til å spise f.eks saus laget på rømme og eller fløte. Den eldste har aldri spist saus(bortsett fra pastasaus av tomater og tomatpure) den yngste spiser saus,men da helst brun saus og poteter.

Det er ikke lett,den ene spiser ikke tomater den andre spiser ikke paprika,og løkbiter i maten er krise(derfor bruker jeg hvitløk pressa,det går greit)
Den som spiser paprika vil ikke ha kokt paprika,spiser ikke tomater men tomatsaus er ok. Dette er bare noe av problemet.
Selvfølgelig har eldstejenta blitt litt mer velvillig til å prøve ting etterhvert,men jeg husker jo selv,jeg nekta å spise kjøttkaker med løk i f.eks.,jeg var skikkelig sær.
Ønsker alle med små barn lykke til med kostholdet.
Men vet at vil de ikke ha det ,blir det som regel lettere med alderen


#39

HP sa for siden:

Der beskriver du fanatisme! ;) Men jeg tror ikke det er noen her som står for et slikt syn? Og det er ikke snakk om å gjøre ting ulovlig, bare bruke dem makten vi har til å bestemme hva som inntaes hjemme - det er tross alt det som betyr mest! :)

Her måtte overtalelse til... Mammaen som ikke liker mellomkokt eggeplomme måtte virkelig skryte av hvor godt det var før poden i det hele tatt gikk med på å åpne munnen! :p (Da var han 12mndr)

Skorpia: Bruk rasp, stavmikser og kjøkkenmaskin. Og selvfølgelig ikke la dem se hva du har i... ;)


#40

Skorpia sa for siden:

en liten rød flik er nok,hva er det for noe???? plukker ut alt mulig rart de barna.mm :-)
jo da men jeg liker faktisk mat som ikke er helt mosa jeg da:-)


#41

Summer sa for siden:

..... og løk i hvitløkspresse blir mindre mosa enn i stavmikser?


#42

Kristian sa for siden:

Takk for tipset med juice og vann, gutten drakk som bare det han;)
Pålegget hos oss er stort sett sunt. Men av og til kommer min kone med nugatti:mad:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.