< Tilbake til oversikten

Karbohydrat innhold er vel det som står uansett?

#1

Simpfan sa for siden:

Jeg fikk vite av fysioterapeuaten i dag at om det er f.eks en sukkerfri sjokolade som har 50g karbohydrater pr 100 g, hvorav 4g er sukkerarter og resten polyoler eller sukkeralkoholer, så skal man IKKE trekke fra unasett, for karbohydrater er vel karbohydrater uansett? Har nemlig lært her inne at man kan trekke fra polyoler eller andre sukkeralkoholer sånn at da blir karbene mindre. Er dette riktig? Sukkeralkoholer er vel karbohydrater uansett det det eller?


#2

Nerthus sa for siden:

Det stemmer at alt er karbohydrater - men sukkeralkoholer påvirker ikke blodsukkeret - derfor trekker vi de fra :) Poenget med lavkarbo er så lav blodsukkerstigning som mulig (for igjen å få minst mulig insulinutskillelse siden dette gir fettlagring) - og da teller vi ikke med det som ikke gir blodsukkerstigning når vi regner :)


#3

Greddy sa for siden:

kommer alt an på, noen sukkeralkoholer tas ikke inn engang, og som kjent medføre magesjau/diare.


#4

Georgine sa for siden:

Fysioterapauten hakke peiling!


#5

Simpfan sa for siden:

Jeg sa det til hun at vi skal trekke fra, for hun mener at selv om blodsukkeret ikke blir påviket, så er det karber uansett. Men da kan jeg overbevise henne at det er sånn da? At alt som er av karber som ikke påvirker blodsukkeret ikke regnes som karbohydrater da?


#6

Nerthus sa for siden:

Du kan jo forklare at karbohydrater som påvirker blodsukkeret gir insulinutskillelse. Insulin = fettlagring. Lite insulin gir rom for glukagon, som trigger enzymer som gjør det lettere for fettcellene og slippe UT fettet :) Lavkarbo handler om LAV insulinutskillelse fordi blodsukkeret ikke stiger så mye med inntatt lavkarbomat.

Evt kan du lese dette innlegget i en av mine favorittblogger:
tgeisner.wordpress.com/2011/04/10/matens-vei-gjennom-kroppen-1-makronaeringsstoffene/


#7

Shamu sa for siden:

Jeg lærer så masse her inne. Love love! :D


#8

Cosmos sa for siden:

Når det gjelder sukkeralkoholer, så er det stor forskjell på de forskjellige om de kan regnes som karbohydrater eller ikke. Erythritol (som finnes i Sukrin) påvirker ikke blodsukkernivået og er helt trygt. Maltitol derimot påvirker blodsukkeret, hvor ca 75 % (dette er personavhengig) tas opp i blodet og gir blodsukkerstigning. Maltitol er bare 75 % så søtt som sukker, og for å få samme søthet i sjokolade tilsettes gjerne mer Maltitol enn sukker, hvilket gjør at sjokolade med Maltitol har omtrent like mye effektive karbohydrater som sjokolade med sukker. Fordelen med maltotol er kun at den ikke gir tannråte. Les mer om Maltitol her:
lowcarbdiets.about.com/od/nutrition/a/maltitol.htm


#9

Nerthus sa for siden:

Temaet har vært oppe før - denne forskningsartikkelen sier at maltitol ikke gir nevneverdig blodsukkerstigning og dermed heller ikke insulinutskillelse - som kanskje er det viktigste for oss :)

Jeg blir styggdårlig av maltitol så jeg holder meg til litt flytende natreen og sukrin om nødvendig ;)

www.springerlink.com/content/x3v0607v02858714/

Samtidig vil jeg nevne at min far som har dia2 faktisk får en del blodsukkerstigning av atkins-barer... (husker ikke om det var advantage eller den lille melkesjokoladen i farta)... han målte og testet for meg. Så han må være forsiktig med mengdene, men jeg vet han unner seg noen biter innimellom :) Kanskje en ide for alle med vektstagnasjon og som spiser atkins hver dag og ta en ukes pause?


#10

knh sa for siden:

Hun har jo rett i at det er karbohydrater uansett (sånn kjemisk sett) :) Men for de som spiser lavkarbo og ønsker å ha oversikt over hvor mange karbohydrater man får i seg er det noen sukkeralkoholer man ikke trenger å ta med i regnskapet, siden disse karbohydratene ikke påvirker blodsukkeret.
Men karbohydrater som ikke påvirker blodsukkeret vil fortsatt være karbohydrater ;) Så det har hun rett i.


#11

Cosmos sa for siden:

Her er en liste over forskjellige sukkeralkoholer (polyoler) og i hvor stor grad de påvirker blodsukkeret. Påvirkningen på blodsukkeret kan måles i GI (Glykemisk Indeks), og er et forholdstall som sier i hvor stor grad stoffet påvirker blodsukkeret i forhold til ren ren glukose (druesukker). Glukose har GI=100, og her er en liste over GI-verdier på forskjellige sukkeralkoholer:

www.mendosa.com/netcarbs.htm


#12

Cassiopeia sa for siden:

Oi... nå ble jeg forvirra, gitt.

Her på forumet sies det at Xylitol skal unngås, mens Maltitol er OK.
-Mel Xylitol har GI 13, og den "snilleste" maltitolen har GI 36.

Er det noen som kan forklare dette?


#13

Simpfan sa for siden:

Så da menes det at, karber som IKKE påvirker blodukkeret regnes ikke som karber da med andre ord? Så spiser jeg en sukkerfri sjokolade hvorav 4 er sukkerarter, så er det 4, mens da resten 50 er polyoler, da kan disse trekkes fra og da regnes som 0 karber da?


#14

Nerthus sa for siden:

Merk forskjellen - på et lavkarbokosthold, regner man ikke med sukkeralkoholene i karboregnskapet :)


#15

aslaug sa for siden:

Hun mener kanskje at kaloriene er det samme?


#16

Bestemamma sa for siden:

Tenkte det samme, men kom til at en kan ikke være sååå dum:p

#17

Simpfan sa for siden:

Dum jeg...ja..... nei da, mente ikke kalorier, for kalorier er kalorier, det vet jeg. Men da kan jeg fortsette å regne ut alle matvarer som jeg har gjort. Tar vekk sukkeralkoholer og sånt som jeg har lært.


#18

Mellon sa for siden:

Men f eks godis beregnet til diabetiker, er det stort sett ok for oss? Er en sjokolade på Danskebåten som heter Pea, er tysk tror jeg. Mener på den er søtt med fruktose.


#19

Kitt sa for siden:

Fruktose er ikke bra for noen!;)
Er sukkeret som er i frukt og det vil vi jo ikke ha!
Blodsukkeret mitt reagerer akkurat likt på fruktose og farin!:p


#20

Bestemamma sa for siden:

Nå var det fysioterapeuten din vi siktet til, ikke deg.....:D Vil du ha en klem som plaster på såret? Du får en uansett....:klem:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.