< Tilbake til oversikten

Legen ringte akkurat: Farlig høyt kolesterol

#1

Mika27 sa for siden:

Klokken 17.30 var jeg i påskemodus. Hadde akkurat handlet inn god påskemat og i full gang med å lage lavkarbo biscotti.
Legen ringer og forteller meg at jeg har 7,9 i kolesterolverdier. Jeg har en mor og far som har høyt kolesterol, men har klart å holde det i sjakk selv. Da gjerne ved å spise lite fett og gjerne mye karbo i form av brød, ferdigretter osv.
Desverre var samtalen kort og jeg fikk ingen mer utdypning av gode og dårlige verdier.
Dette kan jeg få etter påske. Hun ønsket en drastisk kostholdsendring. Evt medisiner. Og at jeg snakket med en ernæringsfysiolog. Bort med alt mettet fett. Og inn med mye av det jeg spiser på lavkarbo fra før av som nøtter, grønnsaker, fisk osv.

Jeg er slank og trener 3 ganger i uken. Lavkarbo har vært min løsning på grunn av mage/tarmproblemer. Det har vært så deilig å spise god mat med bacon, oster etc. Må dette ut?:( Orker ikke tanken på vanlig brød og magerost. Salat med mager dressing (usj).

Reiser på hyttetur i morgen og er litt redd for helsa og ingen lege/ernæringsfysiolog å snakke med nå i påsken.

Setter pris på svar.


#2

Georgine sa for siden:

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=41664&highlight=kolesterol

Du bør lese tråden og særlig lenken jeg la ut om Ravnskog og kolesterolmyten. Det er bevist at fett, egg og høyt kolesterol ikke har noen sammenheng og det viser seg blant annet at kvinner lever lenger om de har høyere kolesterol.

Søk informasjon selv, mange leger følger ikke med og vil sette friske folk på medisiner. Ta med informasjonen til lege når du skal dit og diskuter det.


#3

Vegard L sa for siden:

Det er forskjell på ulike lipoproteiner, og ulike faktorer påvirker de ulikt.

Mettet fett har vist seg å øke total kolesterol og LDL. Dette trodde man tidligere økte risikoen for hjertesykdom, helt til man oppdaget at LDL finnes i flere størrelser. De minste LDL-partiklene har vist god sammenheng med hjertesykdom, og forekommer ofte sammen med høye triglyserider (VLDL) og lavt HDL.
De store LDL-partiklene er forbundet med lav risiko for hjertesykdom, og forekommer som oftest sammen med lave triglyserider (VLDL) og høyt HDL.

Mettet fett øker mengden LDL-kolesterol, men øker ikke antall LDL-partikler. Dette vil si at det er mengden kolesterol i hver enkelt partikkel som øker, og LDL-partiklene vokser. Mettet fett øker også HDL, samtidig som det er en tendens til at triglyseridene synker.

Karbohydrater, og da i hovedsak store mengder fruktose (vanlig sukker er største kilden), øker mengden VLDL, da leveren må syntetisere mye fettsyrer. VLDL er en forløper for LDL, og dette forekommer i den minste formen, som har vist sammenheng med hjertesykdom. Mindre fett i en slik diett senker totalkolesterolet, og dermed får vi også lavere HDL. Selv om vi har mindre LDL-kolesterol, har vi flere av de små LDL-partiklene.

En markør for antall LDL-partikler er apo-B, som er et protein som sitter på partiklene. Høy apo-B i forhold til LDL-kolesterol antyder at du har mange små LDL-partikler.

Dette kan du lese grundigere i kapittel 9 av Good Calories, Bad Calories.



#5

frøken sa for siden:

Jeg fikk samme beskjed tidligere i vinter, med kolestrol på godt over 8....
Etter mye lesing bestemte jeg meg for å fortsette med lavkarbo. Har også tenkt at jeg skal bestille meg en legetime hos Torkil Andersen, mannen bak ketolyseboka.


#6

Mr H sa for siden:

Mika27,

hvor gammel er du?

Personlig ville jeg tatt påskeferie med god sammvittighet og snakket med legen etter ferien. Og ikke alle leger gir gode råd. Det finnes både flinke og mindre flinke leger. Dessuten virker det som noen leger ikke bruker hodet, men går på "auto pilot" (visst du skjønner).

Tenk på alle de som har forbedret helsen vha. lavkarbo kosthold, men likevel er det mange leger som ser rødt om du nevner lavkarbo. Kanskje har vi like mange leger på "bærtur" når det gjelder kolesterol.

Bergens Tidende har skrevet litt om kolesterol. Se artikkel her: www.bt.no/sprek/Ber-fastlegene-nekte-aa-maale-kolesterolet-til-eldre-2482692.html

Gary Taubes snakker litt om kolesterol her: www.youtube.com/watch?v=YCBMV6d9HSg


#7

Mika27 sa for siden:

Takk for gode tips og råd.
Jeg har skal studere linkene mere. Min bekymring er mest knyttet til at jeg har høyt kolesterol i familien.
Og et rask google søk tilsier at jeg nesten har: uttalt forhøyet kolesterol

LDL
LDL-kolesterol (dårlig kolesterol) er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer.

LDL-partiklene kan avleires på innsiden av blodårer og danner harde, fortykkede skorper som kalles plakk eller åreforkalkninger. Etter hvert som denne skorpen blir tykkere, blir selvfølgelig passasjen i blodkaret mindre og mindre og blodåreveggen blir tykkere. Denne prosessen kalles aterosklerose.
600.000 mennesker dør av hjertesykdom med åreforkalkning i USA hvert år. Hentet fra lommelegen.no
[color=#000000][/color]
Jeg synes den nye forskningen i forhold til kolesterol er spennende. Men spørsmålet er om jeg skal eksperimentere med kroppen min, denne forskningen er ganske kontroversiell. Akkurat som lavkarbodietter er....
[color=#000000][/color]
Frøken: Har du redusert noe av innholdet i kosten din i forhold til mettet fett?
[color=#000000][/color]
Mr H: Jeg er 27 år. Og er enig i at mange leger går på "autopilot". Det har jeg erfart mange ganger. Men legen ringte meg tross alt 17.30 ( lenge etter stengetid), og regner med at hun er bekymret for meg da....

[color=black][/color]


#8

Nero sa for siden:

Vi er omtrent i samme båt...

Jeg sjekket kolesterolet etter 6 måneder på ketolysekuren og hadde hele 9.7 i totalkolesterol :eek:

Min far og 4 tanter/onkler har hatt hjerteproblemer, så vi har genetisk høyt kolesterol i familien.
Ergrer meg grønn over at jeg ikke sjekket kolesterolet før jeg startet med ketolyse.

Har lest og lest om temaet. De lærde strides og jeg blir så usikker.........jeg turte ikke annet enn å gjøre endringer.

Har valgt å takke nei til kolesterolsenkende medisiner i første omgang.

Har kuttet all fett og lever nå ala Lindberg. Ble forferdelig sulten i starten, men det går bedre nå.

Har ikke gått ned noe den siste måneden etter kosthold-omlegging, men er iallfall glad for at jeg ikke har gått opp i vekt igjen (gikk ned rundt 10 kilo på ketolyse).

Jeg går nå en times tur 3 ganger i uka og spiser forferdelig sunt! :o

Ny sjekk av kolesterol i juni. Har det gått ned, har jeg lykkes. Men jeg vil be legen min om å ta en gen-test for å se om jeg virkelig har arvet det høye kolesterolet eller om det rett og slett var alt fettet som økte det til værs...
Hvis det har gått ned, har jeg avverget å leve på statiner resten av livet - slik han anbefalte.

Ta tak i det etter påske. Kos deg i påsken :)


#9

Greddy sa for siden:

Hei
kolesterol er der for å fikse kroppen. Har man høy kolesterol så er noe galt med kroppen, og kolesterolet er der for å fikse opp skaden, ikke gjøre det verre.

bare ta en google søk på kolesterol og les hva den faktisk gjør.


#10

Anne sa for siden:

Jeg er enig i at vi ikke skal være for bastante i våre medisinske uttalelser om den enkelte.:)

Alikevel setter jeg pris på artikler om ny forskning:ja:


#11

Photobscura sa for siden:

Jeg ser du meldte deg inn her i mars, så er det riktig å anta at du ikke har holdt på med kostholdet så lenge? Mange opplever at det øker etter noen måneder, for så å synke igjen.
Ellers ville jeg nok ellers bedt om å tatt en gentest, som Nero nevner.


#12

Alkazelters sa for siden:

Nå har det seg slik at denne personen spør om råd, med den sykehistorien vedkommende har valgt å oppgi og ber om svar. Da er det rimelig meningsløst å be folk la være å svare. Ja, det er et kontroversielt tema, og det er vel kanskje nettopp derfor trådstarter poster sitt spørsmål her.


#13

Photobscura sa for siden:

Det er ikke alltid legen vet best. Hadde jeg utelukkende hørt på legen, så hadde jeg kjøpt vitaplex for å prøve å rette opp i et farlig lavt jod-nivå, f.eks. Det er litt hodeløst.
På den annen side har jeg en lege som er ydmyk nok tli å sende meg videre når han kommer til kort. For det gjør ofte allmenleger, nettopp fordi de gjerne vet litt om alt. Og ettersom det er så uvanlig med jodmangel i Norge i moderne tid så er ikke dette noe leger vanligvis forholder seg til, akkurat som at de ikke nødvendigvis er oppdatert på at det ikke finnes noen sammenheng mellom hjertesykdom og høyt kolesterol. Det går an å tenke litt selv også, og ikke kun lene seg på at legen vet alt. Jeg for min del må faktisk lese meg opp selv, selv sørge for 2. opinions og oppsøke andre spesialister på eget initiativ, for så å belyse så mange sider av saken selv, sånn at jeg står bedre rustet.


#14

Mika27 sa for siden:

Jeg er takknemlig for svar:) Medisinsk bakgrunn eller ikke. Keep them coming:)
Jeg har holdt på med kostholdet i 2 måneder.
Ble utsatt for en grusom maforgiftning torsdag for en uke siden, blodprøven ble tatt mandagen etterpå. Så noen av dere mente høyt kolesterol bidrar til å bekjempe infeksjoner. Dette kan være en mulig årsak. Selv om høyt kolesterol også ligger i geneine mine.

Noen mener også at man bør spise fettredusert i to dager før blodprøver, i og med av lavkbospisere konstant har mye fett i blodet.... Kjennskap til dette noen?

Vurderer å booke en time på en klinikk ala Lindberg, Hexeberg el lingndende. Frykter et liv med med enten mye mindre fett, mer karbo og magevondt. Eller LCHF og tette lobdårer før fylte 30.....


#15

Veggpryd sa for siden:

Du er nødt til å sette deg litt mer inn i denne debatten, før du går inn og motsier alle som svarer her. Vi svarer ikke her fordi vi leker leger, men mange av oss har faktisk lest bøker, snakket med, vært på forelesninger og samarbeider med leger som forteller en helt annen historie om kolesterol.
Visste du forresten at leger får 12 timer undervisning om kosthold under hele utdannelsen sin? De fleste leger vet like mye om kosthold som "mannen i gata", de har fått samme opplæring som deg om meg om kosthold, de har fått samme informasjon fra tabloidpressen om kosthold og hørt på akkurat de samme mytene om kosthold. Så når vi refererer til fagfolk og leger som faktisk har satt seg skikkelig inn i temaet kosthold og kolesterol, så er det gode råd som er verdt å ta til seg og sjekke videre.


#16

Veggpryd sa for siden:

Høres veldig rart ut. Hvis du snakker om blodfettverdier, blir jo de bedre med LCHF kosthold.

Lena Beatrice har oversatt Kostdoktorns Minikurs om kolesterol. Det er kanskje lurt å ta en titt på det?


#17

bevaremegvel sa for siden:

Jeg vil anbefale deg å bestille time hos Hexeberg. hun har mannen med seg på klinikken og han er hjertespesialist og jeg kjenner flere som går til ham pga skyhøye kolesterolverdier og hjertproblemer.
Så du kan jo booke time hos mannen hennes :)¨

lykke til


#18

Georgine sa for siden:

Leger er ikke guder og når de ikke engang følger med på den nyeste forskningen innen for dette så må man søke informasjon selv. Man har ansvar for sin egen helse og det betyr ikke at man godtar det legen sier uten å selv undersøke om det er hold i det legen kommer med, særlig ikke når det gjelder kosthold.

Folk sier ikke hva trådstarter skal gjøre, de gir lenker med informasjon om leger som er mer oppdatert på kolesterolspørsmålet enn det legen til trådstarter tydligvis er.

Når man vet at mettet fett og kolesterol ikke har den sammenhengen som tidligere påstått, så er det mer rart i min ører å følge råd fra en lege som ikke vet hva han/hun snakker om.


#19

Bestemamma sa for siden:

Når en er i sterkt fettforbrenningsmodus er blodfettverdiene høyere enn når en er ferdigslanket....... Dette gjelder muligens ikke trådstarter i og med at hn allerede er slank, men det kan jo være at kroppen hns ikke har omstillt seg til LCHF ennå..........:)


#20

Carisma sa for siden:

Og det mener du leger har? Man kan bytte fastlege når som helst, to ganger i året. Dersom du ønsker at dine tidligere journaler skal videresendes er det opp til deg selv å be den forrige legen videresende de til den nye. Og håpe at de gidder (jeg vet godt at det gidder de ofte ikke). I tillegg har du hendelser som legevaktsbesøk, akuttinnleggelser o.l. Mao begynner du egentlig på nytt hver gang du går til en ny lege. Denne er evt avhengig av at du selv gir de opplysningene du har om egen helse (og at du er i stand til det). Alt i alt blir en legesjekk omtrent som en EU-kontroll, et øyeblikksbilde av hva som skjer i kroppen der og da.

Det de eventuellt har av utdypende informasjon får de av legemiddelfirmaene som jobber hardt med å få sine middler og medisiner plassert hos de forskjellige legene og fagmiljøene....


#21

Nerthus sa for siden:

Tenker du da kolesterolverdier og/eller triglyserider? Mine er nemlig eksepsjonelt lavt på alle områder med bare 20 gram karbo pr dag og mye fett... (og jeg har en hel del kilo igjen ;))


#22

Kanutten sa for siden:

Enig med Carisma. Det er for det første overhodet ikke alltid at epikriser blir sendt ut.. Og i disse dager hvor man prøver skal gjøre epikrisene elektroniske kan det oppleves enda mer håpløst. Det er ikke alle sykehus/klinikker/legekontor som er oppkoblet elektronisk og da nytter det liksom ikke... Papirepikriser blir gjerne bare satt bort i en perm og da er det opp til legen å huske se igjennom den permen..

Hardt og hardt. Spørs hvor god lunsj de serverer. :lol:

#23

Bestemamma sa for siden:

Triglyserider er inne i kolesterolverdiene i og med at triglyserider også er de store VLDL-partiklene som er LDL-partiklene før de har "tømt seg" og blitt små og potensielt farlige triglyserider.
De viktige HDL-partiklene er de som frakter de små farlige LDL-partiklene fra årene tilbake til leveren hvor de uskadliggjøres. Nye store VLDL-partikler kommer fra leveren og ut i blodet og runddansen er igang igjen.
Dette er et så interessant tema at en burde danne studiesirkler rundt det og spre budskapet rundt til alle.......:D

Når du har holdt på med lavkarbo så lenge som du har kan muligens kolesterolnivåene dine ha gått ned, eller aldri vært høye...om du har målt dem tidligere vet du jo hvor høye/lave de har vært....... Men Ehnfeldt sier at behandlingen er 6-12 måneder på LCHF. Da burde verdiene dine være som de skal........:)


#24

Nerthus sa for siden:

De har faktisk alltid vært lave - jeg målte de rett før jeg begynte på lavkarbo :) Både HDL, VDL og triglyserider er svært lave. Leste et sted at chronsen kan forårsake dette faktisk...


#25

Bestemamma sa for siden:

Hvor lav var HDL da? Spør fordi Ehnfeldt snakker noe om metabolt syndrom.....:(


#26

Nerthus sa for siden:

Skal vi se... HDL var 1.6 og har vært nede i 1.3 og ligger nå stabilt på 1.7. Oi, LDL har gått ned fra 2.7 til 1.8 :) og fS-triglyserider var 0.9 og har vært innom 0.6 og er nå 0.84. Lavkarbo siden høsten 2009 :)


#27

Bestemamma sa for siden:

HDL for kvinner skal ikke være under 1,3 ifølge Eenfeld igjen......:D
Triglyseridverdier over 1,7 er dårlig.....
LDL anbefales å være under 3, men LDL er litt ymse fordi de kan bestå av de store snille VLDL-partiklene også - og de drar verdiene for LDL opp nettopp fordi de er så store.....
Høy verdi av HDL og litt for høy verdi av LDL indikerer at en har mange av de store snille VLDL og færre av de små onde LDL...........

Du har en totalverdi på 3,14 for tiden.....under 6 er ok.......

Når en får vite at høykarbohydrat-kosthold senker det gode HDL og øker mengden av de små onde LDL.........:( hva er da mer naturlig enn å ha i seg fett og kutte karbo for å øke HDL og dermed senke antallet LDL?
Når omsetningen av kolesterol er rask får ikke LDL-partiklene tid til å harskne eller tid til å feste seg i åreveggene og gjøre skade....de blir plukket opp av HDL-partiklene og fraktet raskt til leveren for å uskadliggjøres/fornyes......:)

Kroppen trenger kolesterolet i VLDL-partiklene og disse gjør sin jobb som avleverer av byggesteiner i kroppen før de må tilbake til leveren som LDL......
Se på VLDL som en varebil som frakter livsnødvendig gods omkring i kroppen....:D og på HDL som bilbergeren som frakter LDL på verksted når varebilen er kræsjet............:p

En utrolig bra forklaring dette minikurset...........


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.