< Tilbake til oversikten

Tar dere en pausedag en gang i blant?

#1

LittLettereLiv sa for siden:

Eventuellt hvor ofte?
Da tenker jeg altså ikke på en "sprekk", men en planlagt dag hvor man spiser akkurat det man vil.
Jeg har begynt å tenke på å ta en dag pause når jeg har kommet halvveis i planlagt vektnedgang, men nå som det ser ut til å skje hvert øyeblikk, så har jeg begynt å nesten bli nervøs for den dagen. Jeg har nemlig vært oppe i max 15 karbohydrater på denne tiden jeg har gått på ketolyse.
Kan jeg bli syk av å plutselig spise mer?


#2

solmåne sa for siden:

Jeg er litt usikker på hva du mener med en planlagt pausedag hvor du kan spise det du vil, som ikke innebærer å sprekke? Om du tenker på å ta en høykarbodag så er vel det en sprekk om den er planlagt eller ikke?

Uansett, så har jeg lest om flere som gjerne har tillatt seg en pause ved spesielle anledninger som bryllup, bursdager osv. og for noen utgjør det ikke større forskjellen enn at vekten stagnerer en periode før de sakte men sikkert begynner å gå ned igjen. Andre igjen opplever at de blir fysisk dårlig av høykarbomaten, og eller at suget etter søtsaker øker en periode.

Jeg tror det viktigste er, om du velger å ha pausen din når dagen kommer, å gjøre det med god samvittighet for så å returnere til hverdagen dagen derpå:)


#3

Georgine sa for siden:

Om du plutselig en dag spiser boller og brød så vil nok magen protesterer villt, i tillegg vil du kunne få skikkelig søtsug.

Det er bedre å lage seg en knallgod lavkarbokake og fråse i seg den, for det første så orker du neppe så mye og for det andre så vil det være bedre for kroppen.


#4

LittLettereLiv sa for siden:

Min definisjon av å "sprekke" er å spise høykarbo ved en anledning uten å ha planlagt det på forhånd. Jeg har altså ikke hatt et "sprekk" hittil, men lurer på å spise høykarbo en dag som jeg altså kaller pausedag:)
Jeg er ikke så fan av brød eller boller, pasta ris eller poteter, men jeg har lyst til å gå på restaurant (gourmet restaurant) og spise en flerretters middag uten å tenke på karber. Det er bare det jeg savner noen ganger.
Ellers synes jeg lavkarbo kosthold er fantastisk nå som energien er tilbake:)


#5

Trj sa for siden:

JA ! Det er å skeie ut på en god måte, synes jeg. Heller kvalitetsmat, enn å skeie ut med "jalla"-mat :)


#6

Camomilla sa for siden:

Det der med restaurantbesøk er det jeg sliter mest med, jeg også :o Synes det er stusselig å ikke spise tilbehør og dessert - samtidig har de få planlagte utskeielsene mine gitt meg endel ubehag i etterkant. Føler nesten at jeg må tenke som en matallergiker - åpenbart har ikke kroppen min godt av karbohydrater hverken på kort eller lang sikt :p


#7

Modezty sa for siden:

Det må du bare prøve selv, for å finne ut hvordan kroppen reagerer. Jeg hadde en "sprekk" i begynnelsen av uka - og kroppen min var ikke særlig fornøyd. Jeg gikk opp 2,5 kg (selvsagt vannvekt, men demotiverende likevel), føler meg oppblåst og hadde det ganske miserabelt. Tror ikke jeg gidder det igjen. Var på restaurant, nydelig mat og drikke - men det veier ikke opp for ubehaget jeg følte i etterkant i hvertfall. Men som sagt - du må nesten prøve og se hvordan din kropp reagerer, det er individuelt fra person til person. Fremdeles nesten 2 kg som sitter igjen etter en uke.. (PMS i tillegg, da...)

Samme erfaringen jeg har gjort meg. Jeg tåler rett og slett ikke større mengder karbohydrater..


#8

Bestemamma sa for siden:

Med meg skjer det noe merkelig - når jeg en sjelden gang spiste høykarbomat i to- tre dager, fordi jeg ble tvunget til det, gikk jeg plutselig mye mer ned enn før høykarbomat- spisingen. :confused:


#9

LittLettereLiv sa for siden:

Jeg er veldig redd for å bli dårlig og at jeg skal legge på meg masse pga en høykarbodag, så det spørs om jeg kommer til å gjøre det. Føler meg så vel i kroppen nå som jeg ikke spiser karbohydrater.
På bursdagen min er jeg ferdig med de tre eksamenene jeg gruer meg sånn for nå om dagen i tillegg til at vi da har flyttet inn i det nye huset, så om det skal bli en dag jeg skal "tørre" å feire og skeie ut, så får det heller bli da:)
Kanskje...


#10

Dolsi sa for siden:

Ser ikke for meg at jeg skal leve så slavisk på lavkarbomat at jeg aldri skal unne meg en dag uten nei.
Vet at magen reagerer på annen brødmat og karbohydrater i form av sukker og mel med at den blåser seg opp, jeg får masse luft og dagen etter inntak av mye karbomat, så blir jeg veldig skjelven og urven.
Har det nok bedre uten karbohydrater i store mengder ja :D


#11

Elin_no sa for siden:

Når jeg kommer ned til ønskevekt kommer jeg nok til å prøve forsiktig med karber i små porsjoner ved spesielle anledninger som dere nevner ovenfor. Spise ute, selskap, klubb e.l. Men det skal nok ikke så mye til før man blir i ulage, så det blir uansett ikke snakk om store porsjonene.


#12

chbbe sa for siden:

Siden jeg begynte på dette lavkarbogreiene (1.feb-11) har jeg hatt en dag i måneden hvor jeg spiser det jeg har lyst på, og tar meg en tur på byn. For min del syns jeg at det er verdt det. Syns man skal kunne ha det litt gøy å kose seg også, men jeg skal være så ærlig å si at jeg fikk dårlig samvittighet den første gangen.

Den første gangen var jeg med å feire en bursdag med kaker, boller og det som hører med. På kvelden ble det fest med en del alkohol, snacks, pizza før turen gikk til byn og det ble enda mer alkohol og endte med nattmat på et gatekjøkken. Jeg gikk opp 1,9 kg den uken. Jeg gikk ned 2,5 kg uken etterpå.

Den andre gangen var en helt vanlig lørdag hvor jeg hadde besøk. Vi bestilte pizza, drakk en del alkhol, spiste snacks og kvelden endte med en tur på byn og nattmat før vi gikk hjem. Etter den helgen gikk jeg opp 0,7 kg. Jeg har allerede gått ned 0,5 kg av de og jeg har veiedag igjen på torsdag som kommer.

For min del har det gått bra og jeg har ikke blitt syk eller følt meg uvell på noen måte. Det eneste er at jeg har slitt med leggkramper etter de to dagene jeg har hatt, men de har jeg kontroll på så lenge jeg husker magnesiumen.


#13

Dolsi sa for siden:

Kjenner at jeg ikke skal ha dager der jeg ikke følger opplegget mitt.
Datt av på lørdag pga vi satt på sykehuset i mange timer også ble det så jeg spiste vanlig mat. Det ene tok det andre med seg, så da ble det også sjokolade gitt :(
Spiste bare lavkarbo i går og i dag, men kjenner det suget i magen. Kroppen er også full av vann og magen har stoppet opp.
Blir ikke ofte at jeg skal skjeie ut nei, for det er ikke verdt det.


#14

Saphire sa for siden:

Spørsmål. Jeg er ny her og har sånn smått begynt tilvenning til generell lavkarbo. Men jeg kommer ikke til å være helt slavisk på dette. Men jeg tenker jeg evt kan unne meg en liten sjokolade og cola light en lørdag, da jeg vet med meg selv at det blir for "tøft" å holde seg unna når samboeren min koser seg på lørdagene. Men kan det være såååå galt å ha en "kosedag" i uka når der ikke er snakk om store mengder karbohydrater?? Og hva gjør dere på fest osv? Tenker på alkohol...


#15

Camomilla sa for siden:

Alkohol er lov - så lenge det er f.eks. blank sprit og lettbrus eller viner med lite restsukker (typisk tørre hvitviner eller rødviner med høyt alkoholinnhold). Selv drikker jeg "mye" irish - visper krem m. splenda som søtning, har i litt sukkerfri vaniljesirup og en liten kork med jameson - nammenam :p Best blir den når kremen ikke er stivpisket, men myk og nesten flytende. Kan anbefales :)

Når det gjelder sjokolade og andre utskeielser så ville jeg forsøkt å latt vær om jeg var deg. Særlig dersom du satser på å komme i ketose for fettforbrenning. Å stille om kroppen fra karbohydratforbrenning til fettforbrenning kan være belastende for kroppen (iallefall for MIN kropp) - og jeg reagerer også negativt selv ved ganske små utskeielser. Nå skal det sies at alle er forskjellige, det kan jo være at din kropp takler det fint. Men mange skriver at man opprettholder søtsug og får problemer (også med vektnedgangen) dersom utskeielsene kommer ofte. Nå er det heldigvis myyye å kose seg med på lavkarbo. Jeg lager ofte fløtekaffe (se irish over her, jeg bare dropper whiskyen) om jeg er fysen på noe der og da. Ved anledninger som krever bakst er det en mengde gode lavkarboalternativer - jeg har bakt mye muffins. Det finnes også flere merker med sukkerfri sjokolade, og helsekosten selger også sukkerfritt smågodt. Man trenger altså ikke sitte og vansmekte mens andre koser seg ;)


#16

Saphire sa for siden:

takk for svar. Men jan man unne seg cola light på lørdag eks da? Ingen karbohydrater der. Så man kan lage lavkarbo snacks som man kan kose arg med I helgen uten at det burde være noe problem? Em del skrivefeil her, svarer fra mobilen min som ikke samarbeider helt.


#17

Fluke83 sa for siden:

Pausedager, helt klart.. :)

Med litt flaks så kommer lavkarbokosthold til å være normalen resten av livet mitt, med mindre jeg blir kvitt mysterieleddgikten min sånn plutselig.
Sliter med en udiagnostisert betennelsesleddgikt som liker å lage dritvonde akutte betennelser i senefester. Det kan slå til hvor som helst helt uvilkårlig og tilfeldig og gjør dødsvondt i et døgn ca, før det gir seg et par dager og jeg får en ny en et helt annet sted.

På lavkarbo har det sluttet å dukke opp nye..!!

Jeg har et par kroniske som fremdeles plager meg, men jeg pleide å få disse forbipasserende omtrent annenhver dag.

Det var liksom en innledning til det jeg egentlig skulle si, nemlig at siden jeg ser for meg lavkarbo som den nåværende og fremtidige normalen og siden jeg fremdeles er en karbojunkie på det mentale stadiet så ser jeg ikke noe problem med planlagte pausedager, i forbindelse med høytider, bursdager og andre spesielle anledninger, MED MINDRE jeg etterhvert ikke lenger vil føle behov for det.

Tenker at jeg får ta det litt som det kommer, og at sjansen er der for at jeg etterhvert rett og slett ikke vil føle noe behov for pausedager.

Men foreløpig så har jeg en planlagt i nær fremtid (påskeaften: Sushi, øl, pizza fra lokale favorittsjappa og smågodt, jeg gleder meg noe så inni granskauen..!!) og muligens i forbindelse med innflytting i nybygd leilighet 13. mai, og bursdagen min 23. mai :)

Blir kanskje litt tett i mai, men pga. langtidsperspektivet så tenker jeg at det ikke har så mye å si.

Jeg har tenkt til å kose meg, så lenge det faktisk ER kos :)


#18

Isbergan sa for siden:

Jeg har ikke enda hatt noen pausedag, da jeg begynte på min nye livstil ganske nylig(litt over en uke siden) Jeg følger skaldeman 50+ og synes det har gått greit. Jeg har også tro på at vekta skal gå den rette veien.

For noen år siden gikk jeg en periode på Atkins, og der kunne man ha slike pausedager, eller kortvarige sprekker på under 12 timers varighet(om jeg husker riktig da) Hadde vel en 3-4 slike men kuttet de ut etterhvert da jeg ikke var menneske i et par dager etter fråtsing med snop, baguetter, pizza og lignende søppelmat.
Tror også at det lett kan bli slik at den ene sprekken, blir triggeren til den neste ;) Jeg gikk ned 25 kg den gangen så Atkins virket veldig bra, men kosten ble veldig ensformig med mye egg og bacon.

Nå er det jo noe helt annet å begynne på lavkarbo. Dette forumet bugner jo over med gode oppskrifter, samt gode råd :) Kjempegreier syns nå jeg da. Man kan jo spise variert og god mat, og etter halv vektnedgang kan man jo begynne å innføre litt av alle de gode oppskriftene på lavkarbo kaker og annet snacks. Det tenker hvertfall jeg da ;)

Nå skal det sies at jeg ikke har veldig sukkersug, ikke nå og heller ikke før på Atkins. Jeg har heller ikke kuttet pepsimax, og drikker sikkert 1 liter hver dag. Mulig derfor jeg ikke har sukkersug. Jeg drakk lettbrus(uten karb) på atkins også og det forhindret ikke vektnedgang for meg, så foreløpig velger jeg å ha min pepsimax ;) Tror jeg ville fått stor problemer med å drikke bare vann i store mengder hver dag.


#19

Dolsi sa for siden:

Unner du deg en kosedag med sjokolade en gang i uka, kan det faktisk hende du opplever ikke å gå noe ned i vekt.
Dette pga du da kommer ut av ketose og så tar det noen dager forå komme tilbake i ketose igjen.
Hadde selv en drittdag på lørdag der jeg ga f i lavkarbo.
Spiste som jeg skal både mandag og tirsdag, men har enda ikke kommet tilbake i ketose. Ikke verdt det med andre ord ;)


#20

Fjasnissen sa for siden:

Nå er det litt viktig at man ser på hvilken filosofi vedkommene har satt når man svarer. Der står det lavkarbo og sunn fornuft (eller no), altså ikke nødvendigvis et ketogent kosthold.

Hvis dette er en kostholdsomlegging som skal vare livet ut, så er det greit å unne seg litt nå og da, men hvis dette er en slankekur (som igjen leder til livsvarig kostholdsomlegging) så ville jeg styrt litt unna "kosen" i en periode.

Edit: Jeg trodde det sto lavkarbo og sunn fornuft. My bad.


#21

LittLettereLiv sa for siden:

Nå har jeg laget meg egenprodusert marsipan til påsken og så lenge det går an å lage seg slike lavkarbo goder, så skal jeg vente til bursdagen min med å ta en pausedag.
Da blir det restaurant besøk:)


#22

Ashley sa for siden:

Jeg sprakk går med brødskiver med syltetøy og grillmat. fikk veldige magesmerter:( så det sier seg selv nesten. så skal holde meg unna drittmaten.

Hvis jeg har sprukket en dag bruker jeg periodevis faste som får meg igang igjen. snakker om kun 1 dag her.

Ellers vil jeg unne meg selv en juksedag hver uke, siden kostholdet mitt for øyeblikket er veldig likt dukan dietten. og det er ekstremt. føler jeg går på nazidiett:p
på juksedagen skal jeg prøve å ikke sprekke til hvert måltid da. orker ikke følge noe nazidiett i lengre enn 1 uke eller 2. min egenkomponerte diett føler jeg funker utallige ganger bedre på vektnedgang enn alle diettene her inne tilsammen, for min del da. hater tanken på at jeg går på diett, derfor funker egenkomponert så bra. :)


#23

Isbergan sa for siden:

Ja marsipan hørtes jo godt ut. Har du oppskrift? Er det mye karber i den?


#24

Saphire sa for siden:

Hos meg gjelder det lavkarbo og sunn fornuft:p Mulig du leste på mitt spørsmål. Jeg har velg uansett bestemt meg at jeg skal kose meg på Lørdagene, med "fun light saft" og evt atkinsbar eller lage meg en smothie.


#25

Dolsi sa for siden:

Høres mye mer fornuftig ut en sjokolade :)


#26

Rin sa for siden:

Tja. Jeg går ikke på slankekur (selv om vekttap er et av målene mine), jeg bare spiser slik jeg vet at kroppen min trives best. Dvs, en ketogen diett med veldig mye fett og veldig lite karbohydrater, stort sett. Men hodet skal også være med, og en gang i blant - kanskje et par ganger i året - sier hodet at det har lyst på ben&jerrys-iskrem eller noe sånt, og da blir det sånn også. :cool: Men da ved anledninger hvor jeg vet jeg har tid og ork til å håndtere magesmerter, slapphet og søtsug etterpå. Ingenting er forbudt for meg, men ting begrenser seg ganske naturlig, etter å ha levd slik i 1,5 år.


#27

LittLettereLiv sa for siden:

Fant oppskrift her på forumet et sted, men det var 250g skåldede mandler som jeg kvernet fint. Kjøpte coop sine, de inneholder 4,5 karbohydrater pr 100g. Deretter blandet jeg med 2 ss sukrinmelis og tilslutt knadde jeg alt i sammen med 1 eggehvite. Formet marsipankuler og satte de til kjøling
Deretter tok jeg 1/2 Cavalier sjokolade og smeltet, blandet inn 1ts cocosa, og dyppet marsipankulene i dette.
Jeg regnet i sammen alle karbohydraten (i dette tilfellet ble det 31karber i hele oppskriften) og deler det på antall marsipankuler du har laget. Jeg fikk 0,8 karber pr stk, men mine kuler ble litt store = altså spiser jeg ikke mer enn et par til dagen:)
Da er påsken reddet for meg i hvert fall :p


#28

huldra99 sa for siden:

Hei. Planlagt sprekk.....hadde d i helga.. Da hadde jeg gått ned 5 kg på 2 uker. Var i bursdag og hadde god samvittighet. :)
Holdt lavkarbo hele dagen frem til festen på kvelden, (og lite fett siden jeg viste at jeg skulle skjeie ut). Dagen etter var d på'n igjen. Var i ketose igjen allerede den kvelden.
Men vekta gikk litt opp og det tok et par dager før den begynte å gå ned igjen. ( man forbrenner jo alkohol før fett)

Men så lenge man vet dette og er innstilt på det så hvorfor ikke... ??? Bare ikke utskjeiinga varer... må være bestemt på at neste dag er d tilbake til normalen igjen..

KOS DEG:)


#29

JonKleiven sa for siden:

Jeg begynte med lavkarbo etter å ha lest boka til Tim Ferriss, "The 4-Hour Body". Den skiller seg fra andre lavkarbo-dietter ved at han tillater én "juksedag" i uka (min er lørdag), der du kan spise akkurat hva du vil.

Argumentet hans er:

  • Dette gjør lavkarbolivstilen letter å leve med i lengre løp. Folk sprekker ofte på diettene sine fordi de ikke ser noe "håp" i enden. Hva er vitsen med å tape all denne vekten hvis jeg aldri får smake pizza/sukkertøy igjen?
  • Ved å planlegge sprekken så får den ikke en like sterk psyskisk påvirkning som med en real sprekk. Du kan kontrollere mengden karbohydrater du inntar bedre, og du slipper å føle deg som en taper etterpå.
  • Ved å innta karbohydrater 1 gang i uka holder man metabolismen oppe ved at at leptin-nivået holdes høyt m.m. Jeg er usikker på vitenskapen her, men jeg har tenkt å lese meg opp på det.

Jeg er kun inni uke 2 av å spise på denne måten, og har sånn sett bare hatt 1 juksedag. Da spiste jeg en pakke saltsild, et par sukkerholdige muffins, og 4-5 stykker hjemmelagd pizza på kvelden. Resultatet var at jeg la på meg 0,2 kg dagen etterpå. Jeg begynte å gå ned allerede neste dag, og har sunket jevnt og trutt siden. Tim Ferriss forteller at man gjerne må forvente en oppgang på rundt 2 kg etter en slik dag, da karbohydratene binder til seg vann. Disse kiloene forsvinner maks før halve uka er omme, eller tidligere (alt ettersom hvor stor en sprekk du planla).

Det er visse tips i boka for hvordan man kan unngå å legge på seg ved slike juksedager:

  1. Spis en god frokost med masse proteiner og fett. Jo mer fett jo bedre, siden du gjerne vil dempe apetitten for resten av dagen.
  2. 1-2 timer før inntak av karbohydratholdig mat bør du drikke et glass grapefruitjuice. Dette gir en fin utflatning av blodsukkeret, slik at minst mulig karbohydrater blir til fett.
  3. Etter inntak av karbohydrater bør du ganske raskt gjøre noen enkle gymøvelser. Jeg tok 50 rep av "air squats" og "wall presses". Dette medfører visst et økt nivå at Glut-4 i musklene, og kroppen lures dermed til å ikke lagre noe fett - det skal jo brukes umiddelbart!

Igjen, jeg har jo veldig lite erfaring med dette, så jeg kan ikke si hvordan det vil virke inn på mitt langsiktige vekttap. Hvis jeg ser at jeg trenger å kutte ut denne dagen for å nå målet mitt, gjør jeg nok det, men akkurat nå er det fint å ha noe å se frem til hver uke. Så lenge man ikke tøyer strikken helt ut, tror jeg en juksedag i ny og ne ikke er så farlig.


#30

blucher sa for siden:

Nei, jeg har lagt om kostholdet mitt og planlegger ingen spesielle pausedager fra det nye kostholdet.
Jeg kan kose meg litt i høytider og en helg i blant, med 'lovlig' lavkarbogodis som baconcrisp og 86% sjokolade, men det er ikke sånn at jeg går og gleder meg i 6 dager før jeg 'synder den sjuende' ;)
Nå har jeg omsider nådd mitt første riktig store mål; nemlig normalvekts-BMI!
Jeg er overbevist om at det er fordi jeg stort sett klarer å holde meg til det kostholdet jeg har bestemt...
Men hver får finne sin måte!


#31

Isbergan sa for siden:

Takk for oppskrift :) Ja dette er jo noe jeg må prøve, men kanskje det er litt tidlig enda, er jo bare i uke 2 :) Hva er sukrinmelis, er det noe jeg får på vanlig matverebutikk?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.