I den norske utgaven har den viktige vedvarende stigen, den som viser hvilken rekkefølge det er tjenelig og tilbakeføre visse matvarer i kostholdet på, ikke blitt tatt med i det hele tatt. I min engelske utgave (2003) står denne på side 171:
Uke
(25 karbohydrater pr dag) Mer salat og grønnsaker fra tillatte matvare lista
(30 karbohydrater pr dag) Friske oster (som cottage cheese etc)
(35 karbohydrater pr dag) Frø og nøtter
(40 karbohydrater pr dag) Bær og visse meloner
(45 karbohydrater pr dag) Vin & andre lavkarbo spiritus
(50 karbohydrater pr dag) Belgfrukter, bønner
(55 karbohydrater pr dag) Frukt (utenom bær og meloner)
Det er riktignok kun en anbefaling, men ved å tilføre matvarene i denne rekkefølgen og bare en gruppe om gangen, vil man finne ut om det er noen matvaregrupper man reagerer på og bør vente med. Mange hopper over trinn. Jeg er ikke noe glad i ost og gikk til nøtter isteden. Noen blir også på et trinn lenger enn en uke.
Få personer klarer å føre tilbake alle disse under fase 2. Mange må faktisk vente til både fase 3 og 4 før de har lagt til alle gruppene. Rekkefølgen er ikke tilfeldig valgt, men satt opp etter karboinnhold og GI belastning. Følger man denne listen er sjansen bedre for å unngå blodsukker svingninger, siden man går så gradvis oppover.
Jeg klarer ikke helt å finne ut av dette (kan hende jeg ikke har lest nøye nok), men etter induksjonen, må man fortsatt begrense rømme og fløte (2 ss) og ost (110 gr) i vedvarende?
Jeg fullførte ikke stigen helt før jeg la meg på vedlikehold etter å ha gått ned ganske mye, for huden og hodet sin del, og etter en ny runde insuksjon nå for å få i gang den siste donten med vekttap, så skal jeg igjen fyre løs på vedvarende.
Sorry, så ikke denne før nå. Man pleier å legge til mer fløte/rømme etc. på trinn 2 - samme trinn som oster.
[font=Comic Sans MS][/font]
Det er ingen spesiell begrensning, men man bør legge til lite om gangen og se hvordan kroppen reagerer. Det er hva DU tåler som setter grensene her !
[font=Comic Sans MS][/font]
Noen tåler masse, andre (sånn som jeg) tåler mindre.....
Nille: Når jeg leser denne stigen, så tenker jeg at "jeg spiser jo nesten dette og er i ketolyse" Jeg spiser jordbær med krem, Fjordland rømmegrøt, i dag spiste jeg taco og tok ca. 50 g ris + søt chilisaus, med 1,5 dl rødvin og jordbær med krem til dessert. Jeg var i ketolyse etter det. Jeg går nesten ikke ned. Jeg tømmer fett over bacon og egg til frokost. Jeg har forstått det slik at så lenge man er i ketose, så kan man spise så mye man vil?
Ønsker alle en god sommer og er full av beundring over så mange dyktige slankere som kjemper på egen hånd! :)
Nei, på Atkins er det ikke slik at bare du er i ketose så kan du spise så mye (og hva) du vil. Du kan godt være en av dem som er i ketose opp til 50 karber pr dag, -og det er flott om du fortsatt tar av med det. Funker det for deg så må du bare fortsette med det, ingen vits å spise mindre/annet om det du gjør funker. Men om du ikke går ned så er jo misforståelsen med at du tror du kan spise hva/hvor mye du vil bare du er i ketose forklaringen, og du følger garantert ikke Atkins. Ketose er heller ingen granti for vektnedgang. HVA du spiser og hvor mye har veldig mye med saken å gjøre. Ketostix’en vet ikke hva som er kilden til ketonene. Hvis du for eksempel tester hver dag etter middag, og middagen inneholder en del fett, da vil du alltid ha mørkt utslag på stix’en. Det betyr IKKE at du brenner mer KROPPSfett. Stix’en viser kun hva som skjer i urinen. Ketose skjer i blodet og i kroppsvevet.
Skal du følge Atkins er det en forutsetning at du følger reglene i boka. Både m.h.t mengder mat og antall karber. Det er en hensikt med induksjonen(renseperioden) og vedvarende (tilvenning til matvarene og hva kroppen din tåler). Følger du Atkins så må du følge reglene for hva du kan spise og hvor mye. Det har ikke bare med vekttapet ågjøre, men med en varig endring at matvarer og kunnskap om hva DIN kropp takler/tåler.
Hei Nille og takk for svar!
Jeg fant ikke dette svaret før i dag -(jeg syns det er vanskelig å finne igjen tidligere innlegg jeg har skrevet). Jeg følger Ketolyse (ikke Atkins). Jeg har lest boka. Jeg oppfattet det slik utifra boka at sålenge jeg er i ketose, så forbrenner kroppen min sitt eget fett. Jeg fulgte Atkins induksjon når jeg begynte i februar. Gikk så sakte ned ca. 5 kg. Tok meg en pause rundt konfirmasjon og 17. mai, og la på meg alt igjen. Har nå gått ned 2 kg påsikkert 2 mnd...
Hei! Tror jeg må ha hoppet over noe .... Jeg har ikke begrenset rømme og fløt til 2 ss eller ost til 110 gram! Har spist det jeg synes jeg trenger? Hva blir galt med det? Skal vi ikke ha mye fett?
Åh, dette er en evighet siden jeg skrev, men som boka beskriver (ikke den norske dessverre, som overhodet ikke duger, og er i beste fall en mangelfull oversettese av en bok fra -91), men ja, man skal begrense de nevnte meieriproduktene, men fett får du jo fra andre kilder. Fete kjøttyper, meirismør, olje over salaten etc.
Men er det SÅ farlig om man har spist litt mer enn 100 gram ost om dagen? Så lenge det ikke går over 20 gram karbo mener jeg..jeg tror nok jeg har spist litt mer ost enn det de tre siste dagene (begynte på induksjon på torsdag)..men ikke så mye at det går over 20 gram karbo.. håper ikke dette har ødelagt for å komme inn i ketose da?? :confused:
Det med ost har ikke med karbohydrater å gjøre. Meieriprodukter kan, både på grunn av laktose og kasein være noe enkelte er ømfintlige for og som også kan hindre vektnedgangen. Grunnen til at de begrenses så kraftig i induksjonen er for å eliminere eventelle ting som man har lavere toleranse for, også ved å innføre dem gradvis etterhvert når man går over på vedvarende, da har man sjansen til å gjøre seg oppmerksom på om de har noe å si for vekt og allmennform. (Jeg f.eks tåler kasein dårlig, og kan få magetrøbbel av det).
Det er vel ingen krise om du har spist mer enn 110 gr daglig (eller hvor mange det var), men du har jo ikke heelt fulgt reglene for induksjonen som er der av en grunn ;)
Oki, men da kutter jeg ned på ost da.. :) Det stod ingenting om ostemengde i den atkinsboka jeg har, men det var vel så har jeg hørt - at den norske versjonen er noe mangelfull?
Jepp, den norske er mer eller mindre ubrukelig ;).
Induksjonen varer bare i to uker, og det er jo ikke akkurat så lenge. Men husk å holde deg unna ferskoster (greddost, cottage chese, mascarpone etc ;)).
Det eneste jeg har spist er caembert og babybel..er de lovlige?
Men hvis boka er dårlig, så får jeg vel heller bare høre om alle detaljer her istedet. :) Fine forumet. Legen min sa forøvrig også at jeg skulle prøve førstefasen i en måned, så da skal jeg gjøre det, istedet for de to ukene. :)
Ja, kan jo eventuelt det, men det blir jo ikke med det første. Har ikke råd til noe akkurat nå...student og sånn...med masse utgifter ellers..men jeg kan jo evt se på biblioteket. :)
Hehe, fint, da har jeg ikke fucka det opp FOR mye da. :) Skal redusere mengden litt fra og med i mårra da. :)
Jeg lurer litt.. Jeg har begynt rett på denne fasen fordi jeg bare har noen få kilo igjen å gå ned (har gått på pulverkur først). Men hvordan begynner jeg egentlig da?
Jeg har begynt på 40g kh pr dag, men det er kanskje egentlig ikke riktig?
Atkins skriver jo i boken sin at de med få kilo kan begynne rett på fase 2. Men han beskriver ikke hvordan de skal begynne..
Skal jeg også begynne med bare de tingene som er tillatt i uke en og starte på 20gkh?
Har litt trøbbel med å starte :)
Jeg skal ned 4 kg til, men de trenger ikke å gå raskt. Så egentlig kunne jeg begynt på både fase 2 og fase 3. Men er litt usikker på hvordan jeg skal komme igang. Det jeg har gjort er altså å telle 40g kh pr dag, men jeg har tillatt meg selv alle tingene som er tillatt i denne fasen uten å introdusere en og en ting.
Boka "Den nye Atkins dietten", utgitt av Lille Måne nå i 2011 har med karbohydratstigen. Litt annleis enn den Nille skreiv. Men veldig lik, står på side 149. Dette står:
"Karbostigen har to formål. For det første viser den i hvilken rekkefølge du skal legge til karbohydratholdigmat. For det andre sier den noe om mengde og hyppighet. På de laveste trinnene finner du maten du bør spise oftest. På de øverste trinnene finner du mat som selv på Vedlikehold dukker opp bare av og til, skjelden eller aldri, avhengig av din toleranse for karbohydrater.
Trinn 1: Basisgrønnsaker: Bladgrønnsaker og andre lavkarbogrønnsaker
Trinn 2: Melkeprodukter med høgt fettinnhold og lite karbohydrater: fløte, rømme og de fleste faste oster
Trinn 3: Nøtter og frø(ikke kastanjer)(NB! Dette legg eg til sjølv, men cashewnøtter og peanøtter er per definisjon belgfrukter, kan vera greitt å vita)
Trinn 4: Bær, kirsebær, moreller og melon(ikke vannmelon)
Trinn 5: Yogurt av helmelk og ferskost, for eksempel cottage cheese og ricotta
Trinn 6: Belgfrukter, blant annet kikerter, linser og lignende
Trinn 7: Tomat- og grønnsaksjuice(pluss mer sitron og lime)
Trinn 8: Andre frukter(men ikke fruktjuice eller tørket frukt)
Trinn 9: Grønnsaker med mer karbohydrater, for eksempel gresskar, gulrot og erter
Trinn 10: Hele korn
Les dette innlegget, tror jeg dette er en veldig sunn måte å gå ned i vekt, ikke skade kroppen, mens vekttap ikke skadelig på kroppen, er det en god måte for meg.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.