< Tilbake til oversikten

Lavkarbo i hverdagen, høykarbo til ritt

#1

raskall sa for siden:

I går syklet jeg årets første ritt, Stjernetråkken. Jeg klarte å presse ut krefter av kroppen jeg ikke ante eksisterte. Dette helt uten kramper eller stivhet.

Jeg lurer derfor på om jeg enten hadde en ekstremt bra dag i går eller har funnet på noe lurt:

Jeg lever på lavkarbo og er nesten konstant i ketose. Mange blir dårlige (vondt i magen) når de da begynner å spise karbohydrater men det gjør ikke jeg. Så på lørdag morgen begynte jeg forsiktig å spise et par grove brødskiver til min vanlige egg og bacon-frokost. Så spiste jeg en brødlunsj. Ut på ettermiddagen spiste jeg en god, stor hamburger før jeg spiste 1/3 av en pizza (restaurant-pizza) til middag/kvelds før jeg snackset med 100 gram melkesjokolade, ca. 100 gram potetgull og 200 gram jordbær dyppet i 70% sjokolade (se krympe.surrehuer.net/?p=2753).

Frokosten på søndag, rittdagen, bestod av restpizza (2 normalbiter) og 2 brødskiver med eggerøre. 1 time før start spiste jeg 2 kanelboller (slike i brun pose fra Kiwi).

Jeg switchet altså til høykarbo 24+ timer før ritt. Etter rittet restituerte jeg over 2-3 timer med vaffel, proteinshake og en kyllingburger med grovt burgerbrød før jeg igjen skled inn i min lavkarbohverdag.

Resultatet av dette var at jeg rett og slett sjokkerte meg selv i rittet. Kreftene var utømmelige, eksplosiviteten i bakkene ENORM (i forhold til normalen) og jeg klarte å presse pulsen langt over noe jeg har klart før. 10:40 i sone5, 51:40 i sone 4 og 43 minutter i sone 3. Se her (klikk zones) for soneinndelingen.

Jeg tror rett og slett at jeg skal fortsette å trene som jeg gjør på lavkarbo og kjøre oppkarbing døgnet før ritt.

Er det andre som har opplevd lignende eller sitter på kunnskap som kan fortelle om jeg "bare" hadde en veldig god dag eller om dette har noe for seg?


#2

Nerthus sa for siden:

Jeg lurer mer på hvordan du hadde gjort det UTEN og karbo opp først... ;) Opplever mye mer utholdenhet på ren lavkarbo i treningssammenheng enn jeg gjorde på tidligere høykarbokosthold :)

Det er mange som lever og er idrettsutøver på høyt nivå UTEN og karbe seg opp, blant annet Bjørn Ferry :)

Si fra om du tester ut en langtur UTEN oppkarbing først så du har noe å sammenlikne med :)


#3

aliasdictus sa for siden:

Jeg har samme erfaringer ang trening og lavkarbo. Jeg fungerer mye bedre på lavkarbo over tid, og jeg opplever også at jeg presterer bedre med litt oppkarbing før det skal presteres, gjerne med høy intensitet. Jeg har også prøvd uten oppkarbing, og synes ikke forskjellen er så veldig stor, kanskje mest merkbar ift styrketrening.

Sykling synes jeg er fabelaktig kjedelig, terrengsykling til nød, så jeg skal ikke uttale meg om det, jeg holder meg til løping og helst i terrenget og fjellet. I 2010 perset jeg med godt over minuttet opp stoltzekleiven i ketose, litt for å si in your face, spesielt til legen som sa at det var umulig :) Om jeg hadde løpt raskere med karber tilgjengelig vet jeg ikke. Kanskje det blir neste eksperiment, løpe opp uten karber og så vente noen uker før jeg løper opp med.


#4

Zincite sa for siden:

Tror ikke at det er en løsning som passer alle, men at du må teste ut og finne din :)
Tenkte bare tipse om Jonas Colting, som (om jeg har forstått det rett) lever ganske lavkarbo men karber opp en del i forbindelse med triatlonkonkurranser. Det står en del om ham på kostdoktorn (se treningsdelen), og så har han en egen blog. Kanskje du finner noe av interesse.
Imponerende resultat du kan vise til, lykke til videre :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.